Vi behöver inga nya JAS Gripen!


Sveriges skattebetalare torde vara världens mest tålmodigaste, eller också så har Reinfeldt rätt igen, Svenskarna är kanske mentalt handikappade, det verkar i alla fall Tolgfors och Reinfeldt anse.

När så Överbefälhavaren fick frågan för några dagar sedan om orsaken till varför skattebetalarna ska betala en ”upprustning” av de gamla JAS-planen med femtio miljarder skattekronor så sade han, fritt ur minnet: ”- Det säger sig själv att vi måste ha flygplan vars radar ser lika mycket som motståndarnas.”

Med andra ord så försökte han göra gällande att det finns ett motstånd som Sverige kan tänkas möta i luftstrid, ett motstånd rimligen från ett land som kan flyga hit med jaktplan för att skjuta på, eller bomba, svenska mål. I själva verket så handlar det om militärindustrins behov av nya pengar, pengar som av tradition tjänstvilligt tillhandahållits av svenska skattebetalare.

Igår refererade jag en artikel som var skriven av Anders Lindberg på Afton-
bladet, han är ledarskribent och lyckas mellan varven skriva meningsfulla artiklar. Igår handlade det om Kyrkans Tidning som plötsligt befann sig på den sida som indirekt försvarar Anders Behring Breivik, och för fram kritik mot Islam och muslimer, en verksamhet som stinker i bokstavlig mening. Läsarna undrar givetvis varför tidningen ifråga anammar Sverigedemokraternas retorik.

I dagens ledarartikel i Aftonbladet skriver Lindberg: ”Inom delar av vänstern finns ett reflexmässigt och ganska känslomässigt motstånd mot Jas 39 Gripen. En hållning som nog borde lämnas kvar på 1900-talet.

ÖB Sverker Göranson vill nu uppgradera 60 till 80 Jasplan från 2020. Det ger längre räckvidd och större dragkraft så att de kan bära mer elektronik och vapen. Gustav Fridolin (MP) rasar: ”Vi har plan som håller i många år till”.

Fridolin hoppar, ironiskt nog, i säng med den gruppering inom försvaret som bäst kan beskrivas som ”totalförsvarstalibaner”. För dem är pansarslag på Gotland en realistisk hotbild och Jas en ekonomisk gökunge som tar pengar från andra försvarsgrenar.”

Epitetet ”totalförsvarstalibaner” var rätt så skojigt, men det visar också tydligt på vems ärenden som Lindberg går. Jag vill minnas att han rapporterade en hel del från Folk och Försvars möte nu i vinter, ett möte där militär-
industrin årligen träffar kunder (politiker), ett ställe där lobbyisterna står som spön i backen. De av oss som brukar tala om det amerikanska militärindustriella komplexet har här den svenska motsvarigheten, och till dem hör ett antal papegojor och Lindberg ställer villigt upp och kraxar. För rimligen kan han inte själv tro på att vi de facto har ett behov av ett JAS med starkare motor, större tankvolym och ”bättre radar”.

Nu påstår Lindberg plötsligt att motståndarna till en ”uppgradering” av JAS banar vägen för ett svenskt Natomedlemskap, för vi har inte möjlighet att möta de nya ryska Sukhoi PAK FA, som av någon mystisk anledning skulle kunna ge sig på lilla Sverige.

Lindberg/AB: ”Även Nato-lobbyn mumlar i buskarna. Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman gick snabbt ut med att ÖB:s krav kostar 50 miljarder. Den verkliga siffran ligger troligen runt 30 miljarder, även om den exakta kostnaden inte är känd än.

Nato-lobbyns agenda är att Sverige ska bli så beroende som möjligt av USA. Då är det snarast en tillgång om Sverige skulle köpa amerikanskt stridsflyg.

Men vill man att Sverige även i framtiden ska vara militärt alliansfritt blir ett så stort beroende av USA ett problem. Vår handlingsfrihet som nation skulle begränsas. I praktiken vore det en smygväg in i Nato.” (forts nedan..)

När Lindberg talar om en önskan om att Sverige ”även i framtiden” ska vara militärt alliansfritt så gör han så grovt våld på verkligheten att jag på allvar oroas över honom. Känner han möjligen inte till att vi slåss mot muslimerna i Afghanistan på amerikanernas sida, och att vi deltog i Natos krig i Libyen bara för ett antal månader sedan?

Givetvis gör han det, men han iklär sig Natomotståndarens rock när det passar honom, och det gör det nu när han arbetar på Aftonbladet och är gift med en kvinna som med största sannolikhet kommer bli minister om sossarna vinner valet 2014. Han kanske siktar på ett jobb inom försvarsdepartementet vid en valseger för (S)?

Läs oxo Expressens ledare från igår! http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/annu-en-dyr-gripen-nota/

it Andra om: , , , , , , , , ab dn svd


10 svar till “Vi behöver inga nya JAS Gripen!”

 1. En uppgradering av gripen planen vore bra, sett ur neutralitets synpunkt, ju mer vi kan bygga själva desto pengar får nato-länder/ryssland av oss mao vi kysser utländska rövar lite mindre:)

  sen var årtalet då uppgraderingen skulle ske 2020, då fyller Gripen 37 år(viggen blev 38år), så då är det nog på tiden för en uppgradering, speciellt på radarn, gripen har redan idag hyffsat lätt att upptäcka F-35(sägs det) med en radar uppgradering kanske planet blir mera lättsålt:)

  sen är det lätt att i dagens läge säga ”finns inga tilltänkta fiender för en svensk försvarsmakt” men det är bättre att ha ett försvar och aldrig behöva använda det än att inte ha ett när man behöver det, alternativt kan vi ju gå med i NATO för att få andra att försvara oss?:)

  • Om ni nu tror er kunna tänka er ur de möjliga militära hoten så borde ni kunna tänka bort segregationen, arbetslösheten och den ekonomiska krisen också.

   När ni har bevisa er trovärdighet genom att göra detta så ska jag överväga om jag ska tro på er.

   Nej allvarligt talat, drömma går bra men åstadkomma resultat i verkligheen är värre.

   • Så försvaret har aldrig åstadkommit resultat? är inte att aldrig behöva sättas in i rikets försvar ett godkänt resultat?:)

    sen kan man ju tänka så här ang. segregationen/arbetslösheten: ett stopp för invandring tills dess att arbetsmarknaden har behov av fler folk.

    flyktingar som behöver skydd kan vi fortsätta ta emot:)

 2. Jag har så svårt att förstå den där rysskräcken. När anföll de Sverige sist? Det var väl på 1700-talet? Det är som någon slags fobi.

  • Ingen är skraj för det, man bara tar till det för att få sno 50 miljarder från skattebetalarna, tänk på vem som äger tillverkaren av JAS Gripen, det är samma gubbe som man ska skänka LKAB till… Hajjaru namnet nu?

 3. Man kan inte se JAS Gripen isolerat. De kan inte ensamma vara ett Svenskt försvar. Går man tillbaka till 1970-talet när Sovjetunionen var ”fi” så hade vi ett relevant försvar som antagligen kunde ha ”bitit ifrån sig” ganska rejält. Det var armé, flotta och flygvapen som levde i en symbios.

  Nu har vi en armé som i stort sett bara duger till att producera några kompanier som kan delta i USA:s krig ute i världen. Vi har en flotta som knappt har ens den kapaciteten och så har vi ett flygvapen som i och för sig är potent. Men som har långt ifrån den relativa förmåga man hade för 40 år sedan.

  Det relevanta problemet i dag måste vara om vi just nu har ett ”försvar” som duger till att försvara landet. Samt sekundärt – behöver vi ett sådant försvar. Och i tredje hand – är vi beredda att betala för ett sådant försvar.

  Sett ur denna synvinkel kan man ifrågasätta om det är meningsfullt att betala säckvis med miljarder till ett flygvapen när det inte finns en armé och en flotta som har tillnärmelsevis samma kapacitet.

  Och vem skall vi använda de här resurserna mot – bortsett från diverse expeditioner i ”Långtbortistan”.

  Min uppfattning är att nu när vi faktiskt mer eller mindre har skrotat försvaret så är det helt löjligt att vräka ut miljarder på ett flygvapen som bokstavligen ”hänger i luften” utan att ingå i ett totalt system. Och jag är inte längre villig till att ta kostnaden för att rusta upp försvaret till den nivå det borde ha för att ”duga till något”. Det hade varit en helt annan sak om vi faktiskt hade haft en trovärdig försvarsmakt. Men det har vi inte längre. Och då skall vi f****n ta mig inte heller hålla på att ösa ut pengar på något som i vart fall inte duger till något som helst bortsett från diverse expeditioner i fjärran länder.

  Mitt svar lutar mot – lägg ned hela rasket och ersätt det med någon form av rejält utbyggd räddningstjänst.

  • och så har vi ett flygvapen som i och för sig är potent. Men som har långt ifrån den relativa förmåga man hade för 40 år sedan.

   Men vi kan inte ställa en armé på fötter, hur många divisioner krävs det för att ta Sverige helt? Det är DÄR slantarna skulle läggas, på ett värnpliktsförsvar.

   • åker vi hem ifrån Affe så sparar vi en del pengar, som skulle kunna gå till Gripen projektet 890 har vi i styrka där enligt wikipedia, alla är kanske inte trupp, men de tjänar nog bra även de som är utan vapen, om vi tänker att alla har samma lön(även om alla högre befäl har mer) så blir det 45000*890=40 millar i månaden på ett år blir det 480 600 000, dock verkar vi slippa den utgriftsposten efter 2014 iaf:)

    sen är det någon som vet om uppgraderingen det pratas om är NG?
    sen är ju även FS2020 på väg, flygsystem 2020, inga frågetecken kring vilka som utvecklar detta väl?:)