Ska vi oroa oss för Putin eller Sukhoi PAK FA?


För ett par dagar sedan skrev jag om Vladimir Vladimirovitj Putin, en man som är mycket angelägen att visa upp sig på bilder som avslöjar att han inte har speciellt mycket underhudsfett.

Rapport: ”Många ryssar upplever att de under ledning av mannen som fyller 60 år i höst fått det betydligt bättre och att landet nu styrs på ett mera stabilt sätt efter de ekonomiska kriserna på 1990-talet.

Behovet av stabilitet efter det i många stycken kaotiska Jeltsinstyret var stort.

Det ökade ekonomiska välståndet i Ryssland kan man se i Sverige och andra delar av Västeuropa där shoppande och turistande medelklassryssar blivit en allt vanligare inslag i gatubilden.”

Det är ingen tvekan om att många ryssar har fått det bättre idag än hur det var tidigare, men det som oroar mig är att den enorma korruptionen fortfarande finns kvar, något som jag också nämnde i min artikel som jag länkar till i första meningen. Jag är rädd för att den nuvarande administrationen stjäl av det som egentligen bara borde tillhöra befolkningen, som t.ex. oljan. Som jag nämnde i min förra artikel så är andra rädda för ryska Sukhoi PAK FA, ett nytt modernt flygplan.

En intressant sak är att många medieföretag använder bilder för att visa sin inställning till Putin, och bilden ovan kommer från ett sådant sammanhang.

Rapport: ”Mediernas frihet har beskurits alltmer. Ett dramatiskt exempel på detta är mordet på den kritiska journalisten Anna Politkovskaja som framför allt skrivit om den ryska militärens framfart i Tjetjenien men också hur rättsväsendet styrs politiskt.

Ett annat exempel på en regimkritiker som råkat illa ut är Alexander Litvinenko, som hoppade av säkerhetstjänsten FSB. Liksom Anna Politkovskaja mördades Litvinenko 2006. Trots detta har en bild tonat fram där ryssen i allmänhet är ganska nöjd med tillståndet i landet.

-Det är lagom med demokrati, sade Nadezjda Kudratseva i SVT-programmet ”Flykten från friheten”, som sändes i serien Korrespondenterna hösten 2010. Hon tycker att fördelen med Vladimir Putin och den nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev är att de skapat lugn och ro och trygghet.”

Själv vet jag inte riktigt, jag ser den relativa frånvaron av pressfrihet som ett problem, talet om korruption är en svårighet som kanske inte upptäckts än av befolkningen, men det kommer och då kan det bli stökigt i landet. Men inte så stökigt att vi behöver bygga 60-80 nya JAS Gripen. Och även om vi gjorde det så kommer de aldrig att kunna mäta sig med ryska Sukhoi PAK FA.

it Andra om: , , , , , , svt12 sr ab1 dn svd


8 svar till “Ska vi oroa oss för Putin eller Sukhoi PAK FA?”

 1. Jag är Putin-anhängare och tänker i termer av vad som är alternativet? Ryssland behöver gott om tid för att bygga upp någon form av demokrati. Ryssland har ju ingen erfarenhet av demokrati och därför kommer det att ta tid.

  Är inte alternativet en farligare lösning? Det är ett stort land att administrera.

  För övrigt undrar jag om det inte vore en bättre investering att köpa ryska plan istället för att satsa pengar på JAS ?

  Jag har ingen inbyggd rysskräck så jag har inga problem med det.

  • För övrigt undrar jag om det inte vore en bättre investering att köpa ryska plan istället för att satsa pengar på JAS ?

   Absolut. Vi får minst 100 Sukhoi PAK FA till samma kostnad som för ombyggnaden, och då får vbi ”Top of the line”, världens vassaste plan i sin klass..

   • Jag har inget principielt emot att köpa försvarsmateriel från ryssland, och PAK FA blir förmodligen ett mycket kompetent plan när det är färdigutvecklat.
    Dock kan man inte använda ekonomi som argument för att köpa det istället för ett uppgraderat gripen.
    Det som kostar pengar i ett flygvapen är drift och underhåll (under ca 30 års tid per flygplan).
    Och en sådan tvåmotorig bjässe som PAK FA (mer än dubbelt så tung som ett gripen) är väldigt kostsam.

    • Ja, och jag har inte satt mig in i frågan alls. Jag vet dock att ryska jaktplan bara kostar hälften av svenska, och att deras kapacitet är mångfalt större. En annan sak är att de är gjorda för tuffare förhållanden, de kan faktiskt (!) starta från icke röjda vägbanor, en normal JAS skulle slockna av skräpet från vägkanterna. Men ämnet är knappast värt att fördjupa sig i, vi kan givetvis inte skaffa flygplan för femtio miljarder när vi avverkat vårt eget försvar.

     • rättelse, enligt wikipedia skilljer det vid max pris bara $3 miljoner, MEN däremot måste jag säga att det enda ryska planet jag kan tänka mig sverige inhandlar är just PAK FA, pga svängradien är otroligt bra för att vara ett sånt stort plan.

      däremot är driftskostnaden en annan femma, det är där Gripen plockar poäng efter poäng jämfört med konkurrenter, för att inte tala om hur kort tid det tar för ett Gripen att landa, tanka, ombeväpnas, vända lyfta, gripen var även den duktig på detta:)

 2. Jag såg någon kommentar någonstans typ:

  ”Om vi skall ha demokrati så skall det vara på våra villkor,inte era”.

  Putin i all ära…han har iaf lyckats hålla ihop detta land någotsånär,inte direkt med demokratiska metoder men han är väl ingen despot?

  Samma resonemang kan ju gälla Kina?

  Hur var det nu med korruptionen i Sverige?

 3. Ryssland fick känna på Västlig demokrati under Jeltsin och det är inte att undra på att de drog öronen åt sig, det hade jag också gjort i deras skor. Den ryska oppositionen består av b l a: Kommunistpartiet (vilka efter vad jag förstått fortfarande anser att Sovjetunionen var ’bra’), Nationalbolsjeviker (En bisarr Fascist/Kommunist-hybrid) samt ’Liberaler’ (vilket alla verkar ha gemensamt att de är eller har varit oligarker samt på annat sätt inblandade i tveksamma ekonomiska affärer).

  Hur hemskt det är må låta kanske ’ordningen’ under Putin är det minst dåliga av alternativen som finns idag. Det är dock ett stort problem att det närmast är förbjudet att skapa opinion vilket gör att man måste vara snuskigt rik eller ha snuskigt rika finansiärer för att kunna opponera vilket gör att framväxten av seriösa icke-korrupta partier är obefintlig.