USA förlorar kriget mot Kubas internet!


Denna artikel av Kajsa Ekis Ekman publicerades igår kväll på Metro som är en politiskt oberoende tidning. USA förlorar kriget mot Kubas internet

”Kubas försök med gratis internet är en seger över stormakten.
Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA.

Tror du att Kubas regering förbjuder internet? Du är inte ensam. Detta har nämligen svenska medier påstått i åratal. Senast SR:s Studio Ett i augusti, som rapporterar om att alla kubaner nu ska få gratis internet i sina mobiler, för att ”den kubanska regimen har insett att internet inte går att stoppa.”

Varför hittar de på? Den som satt käppar i hjulet för Kubas uppkoppling är ju inte dess regering, utan USA. Det är ett faktum, oavsett vad man anser om politiska system.

Kajsa Ekis.

Sedan 1962 är Kuba nämligen satt under blockad av USA. Det här betyder att inget amerikanskt företag, inget företag som har affärer med ett amerikanskt företag, inget företag som verkar på den amerikanska marknaden eller använder sig av amerikanska patent, får göra affärer med Kuba. Den som gör det straffas och utestängs från USA. Vilket naturligtvis även gäller internetleverantörer.

Kuba kopplade upp sig första gången 1996 till en hastighet av 64 kbit/s. Samma år stiftade USA Helms-Burton-lagen, vilket gjorde att företag som handlar med Kuba också kunde dömas för brott i amerikansk domstol. Det mexikanska telebolaget Grupo Domos dömdes till höga böter och fick dra sig tillbaka från ön. Uppkoppling gick därför endast via satellit fram till 2011 då Venezuela grävde en kabel under havet till Kuba. Fortfarande gick det dock inte att nå vissa sidor, som Google eller Skype, varför Kubas ledning bjöd in Googles VD Eric Schmidt – som fick bryta mot lagen för att besöka ön. Efter att själv kunnat se hur Google inte fungerade på ön blev Schmidt chockerad, och skrev ett uttalande där han i hårda ordalag fördömde USA:s blockad: ”blockaden går helt emot amerikanska intressen… nu använder befolkningen olicensierade versioner av Windows eftersom USA inte låter dem köpa licenser”.

Samma år blev Ericsson dömt till böter på 1.75 miljoner dollar av USA för att ha sålt IT-produkter till Kuba. Ericsson bad om ursäkt och de ansvariga avskedades.

Havanna

Så när Kuba nu gör ett försök med gratis internet i mobilen, så är det en seger över den stormakt som gjort allt för att hindra det. Och då har vi inte ens talat om all den sjukvårdsutrustning som inte fått säljas till landet på grund av blockaden.


27 svar till “USA förlorar kriget mot Kubas internet!”

 1. Kubas internet?
  Jo, jag kan tänka mig Kuba har eget internet. Kraftigt censurerat av kommunisterna. Men jag har hela Internet. I stort sett tror jag. Vi i övriga världen är en integrerad del av yttrandefriheten. Skönt så, vill jag nog tillägga.

  • Jag ber dig att ta fram fakta som stödjer ditt påstående att internet är ”Kraftigt censurerat av kommunisterna.”

  • Klasse.
   Varför är du alltid lika tvärsäker utan att ens kolla fakta? Ser du något egenvärde i det där eller?
   Märkligt nog tycks det vara något som förenar er SD-kramare, tydligast uttryckt i den barnsliga inställningen till klimatforskning.

   • ”Varför är du alltid lika tvärsäker utan att ens kolla fakta? Ser du något egenvärde i det där eller?”
    Svårt att svara på. Jag är själv delvis censurerad här precis som internetanvändarna på Kuba. Det är en miljö man får acceptera när yttrandefriheten är begränsad. Men jag gör det antagligen på samma sätt som folket på Kuba.

    Dina påståenden om SD-krameri vet jag inte om jag håller med om. Jag tror problemet beror på att inte alla förstår man kan betrakta skeenden ur olika perspektiv. Politiskt motiverade väljer sina perspektiv noga och använder dem. Jag är inte fascist. Fascismens ansikte är våldet. Om du tror jag vill knuffa ut alla invandrare ur landet så tror du helt fel.

    • Censur? Du har på kort tid fått publicera 1412 kommentarer här. En del kommentaren är inte av den arten att de bör publiceras, allmänt uttryckt. Och inga belägg för censur av internet på Kuba – stödjer Anders Åbergs bedömning.

     • Kommentarer gör din blogg levande. Demokratin förutsätter fri åsiktsbildning. Tillsammans bygger vi demokratin. Något jag upptäckt är att travestera på socialism är tabu här. Möjligheter till sådana tillfällen lockar men jag förstår din hantering. Somliga påstår det var just de folkliga kommunistskämten som fällde Sovjetunionen.

      • Alla kommentarer upplevs inte som levande av alla. Flera kommentarer av bl.a. dig som travesterar på socialism har publicerats här – bland dina 1413 kommentarer

       • ”Alla kommentarer upplevs inte som levande av alla.”

        Det var ett mycket bra konstaterande. Dagstidningar på webben hade öppna kommentarsfält till att börja med men de var tvungna att upphöra med det förmodligen av skäl du anger ovan. Före nästa kommentar ska jag läsa dina kommentarsregler.

    • Klasse.
     Men det borde vara enkelt att svara på var du har för bevis för internetcensuren på Kuba, eller hur?
     För det kan väl inte vara så illa att du uttrycker dig tvärsäkert utan bevis?

  • Internet är i vart fall kraftigt censurerat av Google, Youtube och Facebook. Kolla ex. hur de plockade ned Granskning Sverige, helt utan domstolsbeslut! DN vill censurera Nya Tider och Proletären och förmodligen även Anders Romelsjös dementier, kommentarer och artiklar.

 2. Har inhämtat synpunkter från Zoltan Tiroler i Svensk-kubanska föreningen. Förmodligen för att det är som Ekis Ekman skriver, det är USA som hindrar tillgången. Och nätet har formligen exploderat under senare år. Blockaden har (innan Obama) omfattat såväl hård- som mjukvara. Kuba hindrades från att koppla upp sig på den fiberoptiska kabel som löper strax utanför landet.

  Vi ska också komma ihåg USA:s många projekt att, via nätet, undergräva Kuba. Flera projekt som avslöjats på senare år har handlat om att skapa opinion och motstånd mot regeringen på nätet. Trump har nu upprättat ett cyberkommando i Florida, just för att påverka Kuba. Likaså försöker man från Miami att attackera det kubanska nätet på olika sätt.

  Det enda regeringen hindrar är spridande av pornografi, prostitution, rashat och uppmaning till våld.

 3. Det är tragiskt med ”Arbetarklass”, som så uppenbart har åsikter som strider mot arbetarklassens egna intressen. Om han nu är just arbetarklass. Tillåt mig att tvivla. Snarare en reaktionär småborgare som gömmer sig bakom en signatur? (Dessutom är det mindre troligt att en reaktionär arbetare väljer signaturen ”arbetarklass”. Hade han valt ”arbetare” eller varför inte ”hederlig svensk arbetare” hade det varit mer trovärdigt.)

  Som reaktionärer brukar, kastar han ur sig uppfattningar utan någon som helst bevisning. Vänstern är för det mesta väl påläst. Arbetarklass tycker så, och då är det så. Bevis behövs inte. Snart kommer kanske hans sista argument: ”Åk till Moskva/ Peking/Havanna”.

  • Hej Zoltan Tiroler
   Tack för du uppmärksammar min ringa person :-)
   Just ’ringa person’ skulle kunna vara en definition av arbetarklass. Men låt oss börja med definitionen av arbetarklass därför den är avgörande. Enligt kommunister finns det endast två samhällsklasser och det är arbetarklassen och kapitalägarna. Som du då förstår kommer kommunisten genast att tillhöra arbetarklassen bara denne inte är kapitalägare, dvs. ägare av (större) företag. Personer av radikal vänster kan vara ägare av mindre företag, jag vill minnas Gudrun Schyman som ledare av Vänsterpartiet var en sådan.

   När vi sedan använder klassperspektivet i en marknadsmässig ekonomi tillkommer genast medelklassen som i sig är indelad i tre klasser tror jag. Lägre, medelklass samt övre. I det perspektivet kan kommunisten med sin utbildning och samhällsställning hamna högre. Jag själv kommer dock fortfarande befinna mig lägre ned bland arbetarklassen just p.g.a. av min ringa ställning i samhället.

   Jag avbryter här men ber att få återkomma.

   • ”Arbetarklass” definition av klasser är otroligt förenklad och ett skämt. Enligt den är VD:ar och direktörer arbetarklass. Så enkelt är det inte. Sedan försöker han blanda bort korten genom att tala om att radikal vänster kan vara ägare av mindre företag. Hans resonemang håller inte. Han vägrar fortfarande att tala om vem han är (fastän han lever i det så demokratiska Sverige).

    Han inger alltså inget förtroende och jag vidhåller att han seglar under falsk flagg. Det är ingen ”arbetarklass” som gömmer sig bakom signaturen. Om han studerar klasserna och klasskampen finner han något som heter ”reaktionär småborgare”.

    Och trots alla hans resonemang: faktum kvarstår att på något sätt är alltfler kubaner uppkopplade. Saken är den att man satsar på det gemensamma, kollektiva. Därigenom är tillgången betydligt större än om var och en ska ha en dator hemma. Men det är svårt att fatta för en individualist, som förmodligen aldrig varit i Kuba och inte vet vad han pratar om.

 4. Sist jag var på Kuba var alla parker fulla med internetanvändare. Regeringen har nämligen installerat wifi över hela landet bl.a just i parker och andra offentliga platser. Det var tyvärr ganska dyrt och för en kuban ännu dyrare, man fick köpa ett kort för en dollar (peso convertible) som varade i 1 timme. Märkte eller minns ingen censur.

  • ”Det var tyvärr ganska dyrt och för en kuban ännu dyrare”

   Tänk då att en medellön på Kuba är idag runt 250 kronor. Hur många på den här bloggen vill ta upp det? Utan blockad vad skulle medellönen bli då?
   Vid en snabb koll såg jag att medellönen i Sverige är ca 32000 kronor. Jämförelsevis tjänar då medelkubanen 128 gånger mindre. Tveksamt om kubanen får köpa en dator eller mobiltelefon för 128 ggr mindre än vi betalar här.
   Kuba, ett fattigt land men med stor social trygghet?
   USA, ett rikt land men med mindre social trygghet?
   Vilket väljer du?

   http://www.10fakta.se/kuba/

   • Å andra sidan är det mesta betydligt billigare. USA:s folkrättsvidriga embargo har skadat Kuba oerhört. Men Kuba lyfts ändå fram som ett föredöme, en fingervisning om socialismens möjligheter. Kuba som inspiration

    Ett utdrag ur artikeln:

    Under dessa 60 år av revolution har man, trots alla hinder, uppnått sådant som miljontals människor bara kan drömma om.
    • Enligt Världsnaturfonden: Är ”Kuba bäst i världen på ekologiskt långsiktig hållbar utveckling”

    • Enligt FN: Är ”Kuba ett föredöme när det gäller att bekämpa hunger”

    • Enligt Världsbanken: Så har ”Kuba Latinamerikas bästa utbildningssystem”

    • FN:s Barnfond UNICEF säger: ”Kuba, som enda land i tredje världen, har 0 % undernäring bland barn och är ett föredöme när det gäller skydd av barn.”

    • Och Rädda Barnen: ”Kuba är det bästa landet i Latinamerika att vara barn i”

    • Medan Världshälsoorganisationen WHO: ”Kuba är ett föredöme, en modell, för andra utvecklingsländer vad gäller omvårdnad av barn och mödrar”.

    • New England Journal of Medicine i USA: ”Det kubanska hälsosystemet verkar overkligt. Allt är gratis, helt gratis.”

    • International Labour Organisation ILO intygar att det kubanska sociala systemet för arbetare är ”närmast ett mirakel.”
    Kuba imagesCAD0JAQF
    Detta har givit kubanerna människovärde, självkänsla och värdighet. Det är något som välmående västerlänningar, inte minst journalister och politiker, inte förstår. De som aldrig satt sin fot i ett latinamerikanskt slumområde, eller än mindre på en soptipp där jordens fördömda försmäktar. Dessa reportrar identifierar sig istället med den latinamerikanska överklass som flyger till Miami för att shoppa över week-enden.

    Att Kuba värnar om alla sina medborgare är fantastiskt. Men det som mer än något annat kännetecknar Kuba är den internationella solidariteten.
    Mandela och Castro untitled
    Nelson Mandela sa: ”Det kubanska folket har en speciell plats i Afrikas hjärta. Kuba har givit ett bidrag till oberoende, frihet och rättvisa i Afrika utan motstycke…”
    •Kuba har idag 50 000 läkare och andra specialister som hjälper 66 länder. Det är fler än den rika världen ihop. Och medan västvärlden öser missiler över Syrien, skickar Kuba läkare, sjuksköterskor och mediciner.
    • Under årens lopp har 85 miljoner människor behandlats av kubansk personal
    • Årligen utbildar Kuba tusentals läkare och andra specialister från andra länder, gratis
    •FN:s utvecklingsfond UNDP konstaterar: ”I förhållande till BNP är Kubas humanitära hjälp högre än någon av de rikaste länderna i världen”
    • Kubas insatser för att bekämpa Ebola i Västafrika var avgörande för att få slut på epidemin.
    Kuba ebola-death-toll_3036454b Kubanska läkare gör en stor insats.
    • Kubas insatser efter naturkatastrofer i Centralamerika, Haiti, Pakistan och andra länder har varit de snabbaste, mest effektiva och mest uppskattade
    • FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur UNESCO har belönat, och använder sig av, Kubas alfabetiseringsprogram. Kuba har lärt fler än 10 miljoner människor att läsa och skriva.
    • Ett annat underverk är ”Operation Mirakel”, genom vilket Kuba genomfört fler än 4 miljoner ögonoperationer och gratis räddat synen på fattiga människor, annars dömda till ett liv i mörker.

   • Kompletterar min replik med information om USA:s olagliga embargo mot Kuba. Nu har den lättat.
    Men skadorna är enorma.
    USA måste häva sin Kuba-blockad.
    Ukraina embargo
    Saken är att USA som ekonomisk, politisk och militär världsmakt tvingar i stort sett alla länders företag att delta i blockaden.
    Den är hårdare än någonsin, och kostar Kuba motsvarande ett 50-tal miljarder kronor varje år i förlorade exportintäkter och fördyrad import

    • Den inte bara stoppar handeln mellan USA och Kuba – nu med få små undantag

    – vilket medför dyrare transporter för Kuba.

    • Den förbjuder Kuba att använda US-dollar och utländska banker att hantera kubanska penningtransaktioner, vilket hindrar och fördyrar annan kubansk utrikeshandel.

    • Banker i Europa har tvingats ”böta” miljarder till USA för Kuba-beröring.

    Franska storbanken Paribas fick betala 9 miljarder US $ i ”böter”, liksom andra europeiska storbanker, som Credit Suisse.

    Så Nordeas partner Credit Suisse vågade nu inte föra vidare ett Svensk-Kubanskt bidrag till ideella organisationen MediCuba i Schweiz.
    Innan Credit Suisse återförde pengarna till Nordea behöll de själva 20.000.

    Exemplen är otaliga på USA:s nedslag på allt från internationella banker till små ideella grupper.

    • USA stoppar Kubas import från hela världen om den innehåller mer än 10% USA-komponenter eller patent.

    Det drabbar otroligt många varor, inte minst medicinsk och teknisk utrustning, och livsviktiga läkemedel.

    • USA stoppar import från andra länder som innehåller mer än 10 % kubanska komponenter

    – det hindrar Kubas export, bland annat av nickel.

    • Fartyg som angör hamn i Kuba släpps inte in i USA förrän efter 180 dagar
    – det fördyrar Kubas import
 och export.

    
• Länder som vill behålla USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba

    – blockaden blev dubbel när Warszawapaktsländerna bytte sida.

    • USAs ambassader spionerar överallt för att hitta och straffa de som handlar med Kuba.

    USAs ekonomiska, finansiella och handelsblockad blockad syftar till att strypa Kubas ekonomi.
    Det är en kollektiv bestraffning och ett brott mot folkrätten.

    Blockaden är det främsta hindret för Kubas ekonomiska utveckling.

    Den måste hävas!

    Det har också FN:s Generalförsamling krävt i 25 år, senast enhälligt när USA och Israel lade ner sina röster.
    Men USA har aldrig respekterat FN:s Generalförsamling eller stadgar.
    Så det är vår sak att tvinga dem
    Kräv att USA häver blockaden mot Kuba och lämnar Guantanamo.

   • Jag väljer Kuba. Jag betraktar människovärdet högre än värdet på min dator.

    • Kapitalistiska länder tar emot mycket flyktingar. Hur många flyktingar tar Kuba emot?

     Jag såg en socialdemokrat som tjänar grova pengar på just flyktingmottagande. Inte på Kuba men väl i Sverige. Intressant han också är engagerad i Kubas näringsliv som bl.a. delägare i en välkänd restaurang. Socialister med fingrarna i syltburken?

     https://www.expressen.se/nyheter/han-tjanar-miljoner–pa-flyktingbarnen/
     https://sv.wikipedia.org/wiki/Jan_Emanuel_Johansson

      • Fattigt land gör så gott det kan instämmer jag i. Men USA hamnar ganska högt upp på listan som biståndsland i världen men får ofta ändå vara spottkopp. Är det inte märkligt? Hjälp värderas olika?

     • Det är nog svårt för flyktingar att ta sig till Kuba, men Klasse hur var det nu med dom där bevisen för internetcensuren? Du har väl inte glömt det?

     • Nu yrar USA-vännen ”arbetarklass” igen. Utan belägg som vanligt. Fakta är:

      Lilla, fattiga, blockerade, Kuba lägger 6,7 % av BNP på utlandsstöd. Mest i världen. 2:a, men långt efter, är Sverige med lite under 1 %. USA lägger minst av alla rika länder, 0,17% av BNP. Förtjänar alltså att vara spottkopp.

      Lilla, fattiga, blockerade Kuba står ensamt för en tredjedel av ALLT internationellt hälsobistånd!

      Dessutom, ovetande ”arbetarklass”. Kuba har tagit emot mängder med flyktingar. Enligt grundlagen tar man emot flyktingar som flyr från fascism. Under militärdiktaturerna i Latinamerika tog man emot tusentals chilenare, argentinare osv.

      Och ”arbetarklass” duckar. Han vågar inte tala om vem han är; en reaktionär småborgare. Jag upprepar: i det demokratiska Sverige, varför vågar du inte visa dig?

      • ”varför vågar du inte visa dig?”

       Därför jag har förmånen att leva i ett fritt land utan totalitär regim som kontrollerar individen. Visst är det en härlig förmån?

       Bistånd kan ges på olika sätt. Jag tror USA ger länder bistånd i form av hjälp till fungerande marknader. Det är ett sätt att ta länder ur fattigdom. Jag tror Kubas befolkning skulle få det bättre om de fick lite större frihet att tjäna sin utkomst. Som det är idag kontrolleras allt av regimen. Steg i den riktningen skulle också kunna göra att USA lättade på embargot så att handel underlättades. Men det beror lite på vilket förhållande man har till Kuba. Om man tänker på landet och folket eller om man tänker på kommunismen.

       Ditt inlägg jag skulle svara på handlade mest om min person och fortsätt du att fokusera på det, förmodligen har du tillåtelse, men jag tänker inte fokusera på din person utan istället hålla mig till ämnet Kuba.