Filippa lurar Stockholmarna


Jonna Sima (ETC), Eric Sundström (Dagens Arena), Jonas Cullberg (ETC), Liv Beckström (Kommunal-
arbetaren) och Eric Rosén (Nyheter 24) skriver idag en debattartikel i DN med rubriken ”Filippa Reinfeldt undviker alla besvärliga frågor”.

Orsaken till att jag tar upp deras artikel är att jag för ett par år sedan ville byta hjärtläkare från Aleris Specialistvård i Handen tillbaka till Södersjukhuset. Sedan ”Vårdval Stockholm” infördes så har jag nämligen inte längre något val, jag fick inte tillhöra Södersjukhuset utan remitterades till Aleris i Handen. Efter att ha drabbats av sex eller sju olika hjärtläkare där, och när jag förstått att Aleris debiterat Landstinget för mängder av undersökningar som de aldrig utfört, så tröttnade jag och mejlade Filippa Reinfeldt för att få svar på varför man inte får välja vårdgivare i ”Vårdval Stockholm”.

Jag fick en PDF-fil som handlade om moderaternas syn på hur man skulle privatisera vården. Då mejlade jag henne igen men har ännu inte fått något svar, och det var snart två år sedan. Aleris ägdes av ett riskkapital-
bolag och summan de hade lurat sig till, av skattebetalarnas pengar, var minst sex miljoner kronor. Jag läste därför Sundströms, Cullbergs, Beckströms och Roséns artikel med ett stort personligt intresse.

DN: ”Filippa Reinfeldt (M) har som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm huvudansvar för mer än två miljoner svenskars hälso- och sjukvård. Det är en verksamhet som omsätter drygt 51 miljarder skattekronor (2009). Det gör henne till en av de absolut viktigaste politikerna i landet. Under sina mer än fem år på posten har hennes privatiseringspolitik omvandlat länets sjukvårdssystem i grunden.

En av de mest fundamentala förändringarna är införandet av Vårdval Stockholm, som initierades av Filippa Reinfeldt. Modellen innebär fri etablering för vårdcentraler, samt att mottagningarna får ersättning per kundbesök. Systemet har väckt kritik för att vårdcentralerna blir färre och sämre i fattigare stadsdelar. Inget landsting i Sverige har valt att följa Stockholmsmodellen när lagen om vårdval infördes i hela landet 2010.

Vårdval Stockholm är bara ett av Filippa Reinfeldts ansvarsområden som väcker frågor – och som hon gett ytterst få svar på. Vi är många journalister som genom åren – gång på gång – har försökt få intervjuer med sjukvårdslandstingsrådet. Beskedet från hennes olika pressekreterare har som regel varit avvisande. Ansvaret för olika sjukvårdsfrågor lastas ständigt över på någon av allianskollegerna.”

Taktiken att undvika att svara på journalisters frågor tillämpas i högsta grad av landets regering. Jag vet inte hur många gånger de vägrat svara, och Carl Bildt har vid ett par tillfällen nekat radions P1-morgon och Studio1 att ställa upp om det var någon annan i studion som kunde säga emot honom. Så taktiken är gammal, och jag rekommenderar alla som har möjlighet att läsa artikeln i DN nu direkt. När vi andra hör ordet ”vårdval” så tror vi att vi ska få välja vårdgivare, men det är inget annat än en metod för att stycka och sälja ut den allmänna vården, det var väl bara för någon vecka sedan vi kunde läsa om när fru Reinfeldt sålde ut Serafens husläkarmottagning för sexhundra tusen, läkarna som köpte den sålde den senare för tjugo miljoner.

Filippa Reinfeldt är ett av verktygen i nedmonteringen av den offentliga sektorn, och bor du i Stockholms län så kommer du förr eller senare att drabbas av hennes politik. Det skadar dig inte att läsa det du kommer över om moderaternas Modus operandi, men det är ingen idé att du skriver till Filippa R och frågar om något, du får ändå bara en valbroschyr i retur.

it Andra om: , , , , , , , , , dn ab svd ex svt


11 svar till “Filippa lurar Stockholmarna”

 1. Det är bara att kolla in blicken så blir man ju livrädd… Vilket för övrigt gäller de flesta i rajrajs gäng. Är det meningen att man i blotta förskräckelsen ska bli frisk kanske?! Det skulle förstås bli billigt.

  Går det förresten inte med jämna mellanrum upp filmer där varelser från andra planeter påstås ha blandat sig med jordingarna? Dokumentärt eller???

 2. Filippas svar är ju ännu värre. Det enda jag minns henne ha sagt i en intervju är att hon är en modern kvinna, hon köper färdigbakta kakor och byter form på dem så att det ska se ut som att hon har bakat dem själv. Lite som med vårdcentralerna – hon säljer färdigbakta vårdcentraler till sina partikamrater och sedan byter de namn på dem så att det ska se ut som att de har bakat dem själva och så att de kan ta åt sig hela äran av smaken. Hur bullarna bakades och hur verksamheten blev jättelönsam bryr sig ingen av dem om.

  • Och självklart så skyller hon nu på Socialdemokraterna, det är de som försöker att få henne att framstå på ett dåligt sätt.

   Ja men det är klart, så måste det ju vara…

 3. Filippa Reinfeldt agerar helt enkelt så som Moderaternas armé av kommunikations- och PR-konsulter lärt dem. Det är A och O i modern mediahantering att bara ställa upp när sammanhanget är positivt.

  Hennes make Fredrik Reinfeldt uppmärksammades för detta redan efter ett par år som statsminister. Det fanns en period då han gjorde sig osynlig varje gång något dåligt hänt – oavsett om regeringen varit inblandad eller inte. Strategin är att dissociera sig från det negativa. Om man bara syns i samband med framgångar och andra trevligheter får man detta att förknippas med en själv som person.

  Häromsistens var det Stockholms-moderaterna som agerade enligt samma strategi under Carema-skandalen. De höll sig på ljusårs avstånd från alla kameror och mikrofoner som skulle ha kunnat råka få dem att framstå som inblandade.

  • Rensvältarna arbetar säkert hårt tillsammans i ett arbets- och privatiseringsinriktat rajraj-team.
   Viktiga frågor i det hänseendet diskuteras troligtvis över köksbordet varje morgon, om paret nu har tillgång till köket i Sagerska palatset?

   Annars debatteras och bestäms nog de så ideologiskt viktiga privatiseringsfrågorna över det nobla frukostrumsbordet.

   Men när morgonsolen lyser avslöjas en lätt dold hårdhet och missunnsamhet för de svaga
   i parets ögon.

   • Sara G, du pekar på något i parets ögon. Vet inte om jag lägger in för mycket i vad jag ser, men varenda gång det förekommer en rajrajnist i verkligheten, på rörlig eller stilla bild, ser jag ögon som känns jätteläskiga till och med kanske omänskliga. Jag minns någon av jinges vargbilder och hur jag såg ledsna ögon vilket förmodligen stämde väl överens med hur vederbörande varg kände sig. Men det här läbbiga uttrycket i politikerögonen?! Någon mer som gjort observationen?

 4. I en intervju på dagensmedia.se svarar damen ifråga, på kritiken i DN-debattartikeln, ”En bild som (S) har försökt sätta på mig i fem år” … Hon hävdar att hon visst ställer upp på jobbiga intervjuer och att det är hon ska stå till svar för de områden hon ansvarar för…

  Läs det hela på: http://www.dagensmedia.se/nyheter/pr/article3394036.ece

  Det känns lite som: Om kartan och verkligheten inte är lika, så är det kartan som är korrekt…

  • Det tål att grunnas lite över varför Filippa Reinfeldt valde att bemöta artikeln genom att svara på frågor från en helt annan tidning. Varför gjorde hon inte som alla andra och skrev ett debattsvar i DN dagen efter? Jag förutsätter att DN Debatt har erbjudit henne en sådan möjlighet i god tid.

   Men det kanske är på gång. Måhända är hon bara långsam av sig. Det är okej.

 5. Tilläggas kan att i gårdagens DN kunde man förutom nämnda debattartikel också läsa om äldreboendet Linnegården, Carema förstås, där enligt DN ”…Då hade han skrikit på hjälp i över en timme. Enligt uppgift till DN var det den ansvariga nattpersonalen som hade bundit fast mannen. ”Den anställda hade ingen vårdutbildning och ansvarade för 15 psyksjuka”, säger flera i personalen till DN. …” osv

  Mildrar inte precis bilden av rajrajsarnas framfart där, såvitt jag förstått, fru F spelar en av huvudrollerna.

  Artikeln finns på:
  http://www.dn.se/sthlm/den-sjuke-mannen-bandsfast-i-sangen

 6. Filippa Reinfeldt framstår bara som en simpel myglare tydligen i den allra högsta divisionen..!
  Och Tanten Mellin AB håller knäpp tyst.
  Vilket sammanträffande..!

 7. […] Jonna Sima (ETC), Eric Sundström (Dagens Arena), Jonas Cullberg (ETC), Liv Beckström (Kommunal- arbetaren) och Eric Rosén (Nyheter 24) skrev häromdagen en debattartikel i DN med rubriken ”Filippa Reinfeldt undviker alla besvärliga frågor”. Jag berättade om den här. […]