Är Reinfeldts förskingrare?


Vi har alla sett hur moderaterna har sålt ut praktiskt taget allt de kunnat av kommunal och landstings-
kommunal verksamhet. Men frågan är om inte Filippa Reinfeldt har gått för långt i sin strävan att praktiskt taget skänka bort verksamheter.

Sevefjord/Jörnehed i DN: ”En aktuell ”transaktion” i vårdens köp- och säljkarusell är Capios köp av Serafens husläkarmottagning på Kungsholmen i Stockholm. Den fram till 2007 landstingsdrivna vårdcentralen såldes, eller ”knoppades av” till de egna läkarna – övrig personal fick inte vara med – innan politiskt beslut om avknoppningar hade fattats. Köpesumman var futtiga 694. 500 kronor. Det lån läkarna eventuellt behövde ta har lönat sig många gånger om. När de nyligen beslutade sig för att sälja gjorde de ett mångmiljonklipp. Den nya ägaren Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – betalade nämligen bra. Enligt säkra källor rör det sig om minst 20 miljoner kronor för det som nu heter Capio Husläkarmottagningen Serafen.”

De som var ansvariga för ”utförsäljningen” var Filippa Reinfeldt och Chris Heister, hur de ska förklara för skattebetalarna varför de praktiskt taget skänkte bort tjugo miljoner till ett par läkare på Serafen förstår jag inte. Vi har sett det förut ett flertal gånger, i Reinfeldts hemkommun så skänkte man bort Tibble gymnasium, orsaken var att stats- eller kommunalägda verksamheter antagligen betraktas som något orent, något avskyvärt.

Personligen undrar jag varför ingen satt sig ner och räknat ut hur mycket av det som vi tidigare ägt genom stat och kommun som nu är ut-realiserat av moderaterna. Och mer är på gång, det är ju ingen tillfällighet att Wallenberg nu har utsetts till ordförande för LKAB, det statliga företag som varje år inbringar runt tjugo miljarder till statskassan. Det är ett tydligt tecken på att Reinfeldts har planer på att skänka bort även LKAB, till – Wallenberg.

År 2014 så kommer moderaterna att ha hunnit sälja ut minst hälften av de verksamheter och de företag som vi gemensamt har ägt, och därmed också flyttat de intäkter som dessa har genererat till – privata fickor. De kan de förstås göra eftersom de inblandade, som Reinfeldts, efteråt kan flytta till ett annat land, eller en annan kontinent. Personligen anser jag att det som de sysslar med är – stöld, men de stjäl inte från de rika för att ge till de fattiga som någon slags Robin Hood, det är istället det helt omvända förhållandet som gäller.

it Andra om: , , , , , , dn1 svt sr ex ab1 svd


8 svar till “Är Reinfeldts förskingrare?”

 1. Ja, det här är den fråga som det har varit allra märkligast tyst om under hela tiden. Dels är det ett symptom på oppositionens handlingsförlamning – snacka om öppet mål! Men dels är det också ett resultat av Moderaternas effektiva förtroendepropaganda. Folk liksom vägrar lyssna på anklagelser om oegentligheter bland dem.

  Att moderatpolitiker sålt kommunala verksamheter billigt till sina kompisar, för att de sedan ska kunna sälja vidare med stor vinst, tror jag att många faktiskt har uppfattat. Men det är något som politikerna har lätt att spela oskyldiga till. De kan låtsas att de egentligen hade goda avsikter och att det är så utförsäljningar måste gå till.

  Problemet är väl egentligen fortsättningen på upplägget. Köparnas ägare, riskkapitalbolagen etc, är ju inte heller ute efter att äga verksamheterna för evigt. De tänker också sälja vidare, efter att ha kramat ur så höga vinster som möjligt ur sina förvärv under den korta tid de äger dem.

  Detta urkramande sker genom att kraftigt skära i personal, service och kvalitet. Tricket är att hinna lyfta de enorma vinsterna innan det blir uppenbart för brukare och politiker att verksamheterna drivs på ett ohållbart sätt. Exempelvis så som skedde med Carema häromsistens.

  Självfallet inser politiker som säljer ut skattefinansierad välfärd att det är exakt så här det går till. Hela händelsekedjan ingår i ett noga uttänkt upplägg, som är välkänt inte minst i andra länder där man hunnit längre med privatiseringar.

 2. Situationen i landet är oroande, på några få år har välfärden i stort sett raserats av en
  minoritetsregering.
  Klyftorna blir större, och jag läste på Text-TV idag att brottsligheten ökat, ett säkert tecken på
  orättvis fördelning.
  47 000 brottsanmälnigar fler 2011 än året innan.
  I rajrajs minoritetsregering sitter en utrikesminister som är misstänkt för delaktighet i folkrättsbrott.
  Huruvida regeringen och reinfeldtskan har rätt att utan vidare sälja ut skattebetalarnas olika
  verksamheter till underpris borde omgående tas upp av KU.

  En privatiserad stat – hur långt ska historien rullas tillbaka
  http:/lenasommestad.wordpress.com/2011/03/18/en-privatiserad-stat-hur-langt-ska-historien-rullas-tillbaka/

  • Reinfeldtskans eventuella oegentligheter när det gäller utförsäljning av kommunala verksamheter kan naturligtvis inte tas upp av KU.
   Det blir en annan instans…

 3. Kunde inte sådana här försäljningar falla under bidragsbrottslagen?

  Hela situationen torde göra lagen tillämplig enligt 1 §, eftersom utförsäljningar till underpris utgör riktade bidrag till enskilda. Någon måste rimligen också ha lämnat oriktiga uppgifter och på så sätt orsakat att en ekonomisk förmån felaktigt betalats ut.

  Filippa Reinfeldt, bidragsbrottsling?

 4. Javisst är de det. Fast kan det inte gå in under fler rubriceringar? Förskingring, bedrägeri, stöld, trolöshet mot huvudman och kanske några yterligare? Polisanmälan?

 5. Det största klippet gjorde den socialdemokratiskte politikern i södra Sverige som startade friskolegymnasiet Baggium. Han tjänade en kvarts miljard på kuppen när företaget såldes till ett danskt riskkapitalbolag. Det finns flera fall av läkarmottagningar som sålts billigt i Stockholm. De politiker som beslutad om detta kanske skulle polisanmälas. Rubriceringen för bara ”trolöshet mot huvudman”, Det är ju vi skattebetalare som utsatts för brottet när man nästan skänkt bort vår egendom

  • Märkligt nog har ingen gjort en sådan anmälan, eller så har media inte velat ta i det. Det borde väl trots allt bland den halva av befolkningen som inser hur galet allt är finnas någon med den juridiska kompetens som behövs för att skriva ihop en vettig anmälan? Egentligen räcker det väl med en enda sådan anmälan om den är fullständigt juridisk korrekt?

   Om någon ”vanlig” människa ställt till med en bråkdel av vad vår store ledare, med fru och övrigt anhang, gjort så skulle det väl rendera i ett längre frihetsstraff förmodar jag?