Kvällspressen slår rekord
I morgon bitti så är det en vecka sedan Anders Behring Breivik sprängde sin bomb och satte igång att mörda ett stort antal barn och tonåringar ute på Utøya utklädd till polis. Det kommer fortsätta att skrivas spalt-
kilometrar om detta, och det kommer säkert att komma mängder av böcker.

Efter ett par dygn så skrev jag att jag tyckte att media hade skött sig bra, men det tycker jag inte längre. Nu är skriverierna just sådär kvalmiga som bara kvällspressen förmår, morgontidningarna är möjligen en nyans bättre men någon större skillnad är det inte. Och nu så förekommer det allt fler förnumstiga floskler, och i långa stycken känns det som alla tidningarna är desperata när det gäller att hitta nya vinklar på en allt äldre historia.

I Dagens Nyheter, Sveriges malligaste morgontidning som Jan Guillou brukar kalla den, går man långt över gränsen i en ledarartikel som har rubriken Oanständig koppling: ”Tyvärr har delar av debatten efter massmordet på Utøya och bomben mot regeringsbyggnaderna i Oslo vridits åt ett obehagligt håll. Det är inte förvånande att enskilda individer i bloggar och sociala medier försöker vinna kortsiktiga poäng på oövertänkta anklagelser. Men även en del skribenter i stora medier går över gränsen.” På så sätt halkade Bloggosfären in i diskussionen, för kan man inte slänga skit på den egna tidningen så får man ju kasta den på annat.

Möjligen reagerade tidningen surt på att sociala medier påminde om folkpartisterna Jan Björklund och Nyamko Sabuni, dessa har ju nämligen förespråkat att gymnasielärarna ska knytas närmare Säpo för att rapportera muslimska skolbarn, eller som den sistnämnde av de bägge, kvinnan som ville inspektera muslimska flickors könsorgan. Dagens Nyheter tycker kanske att det är tarvligt att påminna om detta, men det är icke desto mindre sant så inte ska de säga något till bloggarna på den punkten.

Annars så har Svenska Dagbladets ledarredaktion varit i den mediala hetluften ett par gånger också. Själv kritiserade jag SvD, men där plockade man bort blogglänkarna tämligen snabbt vilket var väntat. Men andra hängde på och flera tidningar har indirekt spunnit vidare på den kritiken men varit ännu mer försiktiga än undertecknad. Men det är nog inte från min blogg de har hämtat det, det jag påvisar är en visa bland journalister i den kungliga huvudkommunens nyhetsredaktioner.

Förr eller senare så måste SvD själva ta itu med problemen och det gäller ju Dagens Nyheter också, folk vill nämligen ha en hyfsat opartisk nyhets-
redovisning, och inte en politiserad sådan.

Wolfgang Hansson/AB: “Jag påstår inte att politiska extremister som Geert Wilders och Jimmie Åkesson är indirekt medskyldiga till terrordåden i Norge. Men helt utan ansvar är de inte. Sökarljuset bör även riktas mot fler. Geert Wilders är ledare för det högerextrema och islamfientliga Frihets-
partiet i Holland. I det senaste valet fick han 15 procent av rösterna. Det räckte till att ge honom en vågmästarroll i parlamentet – precis som Åkesson och Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard…

…I samma liga spelar Jimmie Åkessons och hans SD:s valfilm från 2010 där en kvinna iförd burka (heltäckande slöja) får symbolisera hotet från invandringen. Wilders, Åkessons och Kjaersgaards åsikter kan ha varit en inspiration för Anders Behring Breivik. Kan ha stärkt honom i hans uppfattning att han åtminstone har stöd någonstans för sina sjuka idéer.” (texten fortsätter under annonsen)


Annars så kan jag tycka att det börjar bli dags att trappa ner den intensivaste delen av Norgebevakningen från medias sida, inte sluta, men att se tidningar som ser ut som de på bilderna känns lätt hysteriskt. Visst, vi är alla intresserade av en daglig bevakning av utvecklingen, men när alla tidningar toppar både webblöpsedlar och vanliga pappersdito med exakt samma berättelser så tror jag att folk gör just det, tröttnar.

Jag gör det i alla fall, och det är synd eftersom vi aldrig bör glömma vad Anders Behring Breivik har gjort. Men det är precis just det som åstadkoms med alltför många artiklar, och alltför stort utrymme. En bra början på en nyhetsbevakning innebär inte nödvändigtvis att även fortsättningen automatiskt blir bra.

it Andra om: , , , , , , ab1234 ex1234 dn1234 svd1234 ekot1 svt gp1


16 svar till “Kvällspressen slår rekord”

 1. En fråga har jag till dig, vad tycker du då om detta som Reinfeldt sa för ett tag sen att om man för en viss politik får man skylla sig om man blir utsatt för våld?

  • Det har han inte sagt, det är nåt som du bara hittar på. Annars skulle du ju presentera en källa, men det gör du inte. Så en rekommendation: kom inte med fler hitte-på-historier !!

   • F.ö. Tycker Volvo Personvagnar AB i Stockholm att det är ok att du sitter och skriver en massa lögner på bloggar på arbetstid?

   • Från och med nu slänger jag in VARENDA EN som försöker förminska en massmördare i spamfiltret!

   • Tillåter Volvo dig att använda datorerna till att sprida rasistisk propaganda ??? // Jinge

  • Nej det har Reinfeldt aldrig sagt. Han har möjligen sagt att SD:s uppbyggnad av hat kan leda till våld, och det är väl något liknande som har hänt i Norge. Men ni Sverigedemokrater gör vad ni kan för att förminska massmördarens agerande, det skrämmer faktiskt mig en hel del. Att bagatellisera massmördare är knappast en taktik som uppmuntras av partiledningen väl?

  • Varför ljuger du? Vill du låtsas som att Reinfeldt egentligen förstår massmördaren?

  • Det Reinfeldt sa var exakt detta:

   ”Jag tar avstånd från alla former av våld och hot. Men vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer” (källa: KvP).

   Det intressanta är det sammanhang han sa det i. Strax före valet 2010 var det en SD-företrädare som anmälde att han blivit utsatt för en knivattack, och bland annat fått ett hakkors inristat i pannan. Så småningom framkom det att personen med största sannolikhet tillfogat sig skadorna själv.

   Detta säger en hel del om mytbildningen inom SD-kretsen. Det nesliga slutet på själva historien förtränger man totalt, men ett etablerat partis föresträdares uttalande i samma veva citeras, ältas och förvrängs i all oändlighet.

   Nästan ett år senare har citatet ovan förvandlats till det som IT-supportaren påstår här. Visst är det fascinerande?!

 2. Man njuter att läsa bloggar som information källa till traditionella medier , En blogg är att betrakta som en tidning
  Bloggar forskar på egen hand på frågor och de reagerar på saker och ting som media vägrar ta upp , Tidningarnas partiskhet gör att läsaren blir förvirrad om vad som är sant och vad som är fel

  Bloggaren skriver om ett ämne som inte inte presenteras i de traditionella tidningar och gör det offentligt , Ingen tidning kan göra anspråk att vara objektiv
  Bloggaren visar öppet sin politisk inriktning och läsaren hittar en blogg som representerar sin åsikt
  Det är mycket bättre att läsa olika åsikter än bara tidnings åsikt och detta är det bästa sättet för att få en bra analys och därför bloggar har blivit ett hot mot de traditionella medier och inte minst mot de ansvariga utgivaren som alltid blir ifrågasätta

  Bloggarna är människor med varierande personlighet och varje bloggare ger sin egen bild och förmedla det till läsarna

 3. Medierna har väl beskrivit det mesta som finns att beskriva om denna stora, dramatiska & historiska händelse i skandinavien? Medierna kan inte göra så mycket mera; de styr inte landet, de är ingen regering. Det medierna nu kan göra är att kommentera den s.k. ”elefanten mitt i rummet”: den tysta, frånvarande, sommarlediga & till synes apatiska/likgiltiga allians-regeringen. Man verkar ha ”vänt blad & gått vidare”, oklart vart dock. Undrar hur det låtit i blaskorna om vänsterextremister gjort samma sak mot moderat ungdoms sommarläger & en socialdemokratisk regering suttit? Kan man ens föreställa sig den vrålande mediastormen med krav på diverse åtgärder??

 4. Tycker nog kvällspressen hyffsat i detta fall men det har ju varit lite väl mycket demonisering och det borde kanske inte slaskmedia ägna sig åt? Jag tänker på den stora rubrik som Aftonbladet hade kl 5 på morgonen men sedan tog bort.

  Men generellt har Kvällspressen skött sig någorlunda bra faktiskt!

 5. Har du några länkar till de ledarartiklar på SvD som du tycker är ”värst” så att säga? Jag har inte läst så många SvD-ledare så det vore verkligen intressant att se detta. Hittade inga länkar i ditt blogginlägg – länka gärna här. Tack på förhand!

 6. Man måste betänka att det är högsommar och därför lågsäsong för tidningarna. Att hitta något att fylla sidorna mellan annonserna med kan innebära en svår utmaning så här års. Det lär dröja länge till innan rapporteringen skruvas ner på proportionella nivåer. Särskilt kvällisarna tänker nog utnyttja det här till max.

  Vad beträffar DN:s angrepp på Aftonbladets kultursida reagerade faktiskt även jag på AB:s bildval (på alliansledarna) i tisdags. Den var insatt i ett sådant sammanhang att det måste ha varit en avsiktlig provokation. Även om jag gärna håller med om att framförallt Folkpartiets populistiska islamutspel borde lyftas upp till ytan i debatten, kan jag också tycka att det demokratiska politiska etablissemanget tjänar på att uppvisa lite samsyn nu.

  Det här är inte en motsättning mellan partiblocken utan mellan oss demokrater och extremhögern.