Norska Schibsted Sprider Islamofobi
Nu har ett vansinnesdåd ändat livet på minst nittioen personer i Norge, de flesta ungdomar. Dådet har begåtts av en nationalist, rasist och islamofob, en man som uttryckt hat och förakt mot muslimer vid ett flertal tillfällen. Han har dessutom varit aktiv på samma forum som en eller flera sverigedemokratiska riksdagsledamöter.

I Sverige så verkar den norskägda Schibsted Media Group, ett medieföretag som äger bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Svenska Dagbladet har, med all rätt dessutom, ett rykte om sig att vara seriös, mest beroende på att man inte politiserar nyheter i samma utsträckning som vissa andra tidningar. Vill man läsa nyhetsartiklar om aktuella händelser så rekommenderar jag och många med mig SvD.

Men i ljuset av detta rekordartade hatbrott så reses en mängd frågetecken. Tidningarnas ledarsidor är aldrig nyhetsförmedlare i ordets rätta bemärkelse, SvD är dessutom en tidning som säger sig vara oberoende moderat. Vad moderaterna kan tänkas tycka om det idag vet jag inte, möjligen bryr de sig inte. Det finns nämligen en annan sak som sägs ofta om Svenska Dagbladet, och det är att tidningen sprider antimuslimska schabloner och tankegods som inte är annat än vanförställningar och – ren rasism.

Många säger att vissa ledarartiklar passar bättre i SD-kuriren än i en seriös dagstidning. Och så talas det även inom journalistkretsar, men det verkar som om journalister i allmänhet har någon slags beröringsångest när det gäller att tala högt om de, ofta rasistiska, artiklar som sprids av tidningen på ledarplats. Man vill kanske inte kritisera kollegor, jag vet inte.

Nu blir situationen än mer tillspetsad, en person begår ett vettlöst hatbrott, ett gigantiskt massmord, och det sker i Oslo, i Schibsted Media Groups hemland. Det borde rimligen få koncernen att se över de interna etiska regler som finns. Rasistiska tankefigurer sprids på ledarplats i en tidning som företaget äger, och på hemmaplan i Norge så har nu nittioen personer mördats av en person som offentligt sagt sig hata muslimer och dessutom sagt sig vara nationalist. (texten fortsätter under annonsen)


Söker man på hans namn med Google så hittar man nazistiska hemsidor som skriver om honom och de forum, bloggar och liknande som han har aktiverat sig på. Schibsteds borde göra det, man borde dessutom sätta sig ner och fundera på hur man ska agera i framtiden. Ska en seriös tidning få utvecklas till att bli en plattform för människor som verkar ägna sin arbetstid åt att demonisera människor som har en viss religiös bakgrund?

Vad skulle vi säga i Sverige om någon dagstidning gjorde exakt samma sak men bytte ut muslimer mot t.ex. representanter för en annan religion? Då skulle alla se parallellerna, då skulle himlen ramla ner inom en kvart. Jag hoppas verkligen att Schibsteds gör exakt det som alla andra tidningar i Sverige och Norge skulle göra i en sådan situation.

it Andra om: , , , , , , , ab123456789 ex123456 svd1234 dn12345 ekot12 svt1 gp12 Läs oxo: annarkia 1 lasse frekar lin soc parkst comments k&å zaramis 1


50 svar till “Norska Schibsted Sprider Islamofobi”

 1. ”Det här är bara början”, lär bödeln ha skrikit. Det oroar mig en hel del. Det är extremt viktigt att inte bagatellisera det hela till att gälla en ensam galning trots att tanken är lockande.

  Inget gott kan komma ut ur ett sådant blodbad annat än att det blir en väckarklocka. Europa kan inte blunda och köra på som vanligt och låta historien upprepa sig. Tonvis med hat mot muslimer är norm idag. Och allar verkar tro att det är så det borde vara.

  Som mor till svenska barn med muslimsk ursprung är jag väldigt orolig. I värsta fall kan det här verkligen vara ”bara början” men min förhoppning att det demokratiska samhället har tillräckligt med resurser för att vända utvecklingen.

  • enligt källor i media har den misstänkte gärningsmannen bakgrund i ”norgedemokraterna”, dvs fremskrittspartiet, sverigedemokraternas norska broderparti

 2. Nu låtsas jag vara en typisk västerlänning och ställer samma krav som en sån skulle göra: Jag kräver att alla kristna tar avstånd från terror! Unga, gamla, halta, lytta, skolbarn! Hela rubbet ska be om ursäkt!

   • Jag tror att kommentaren var avsedd att vara sarkastisk/ironisk. Avsändaren är _inte_ högerextremist men angelägen om sin integritet…

     • Jo, du bör tvivla. Jag är muslim och hamnar i den anklagades bänk varje gång en dåre begår ett illdåd. Jag är så ledsen över det som hänt i Norge att jag knappt kan sluta gråta. Men samtidigt LÄTTAD över att det inte var en muslim som sköt för då hade vi fått ett ännu större helvete än det vi redan har som muslimer.

  • Blir inte svaret samma då fast man byter bara ut religionen? ”Han är inte en riktig kristen.”

   • Tjafsa inte med ”Typisk”! Jag har fått mina fiskar varma som varande ”typisk västerländsk man”. Vederbörande har starka nypor… Jag tänkte skriva ”Förlåt” som svar, men jag vågade inte… :-P

    • Hehe kanske det men jag är ju inte riktigt en typisk västerländsk man å andra sidan. :)

  • vi får se om media har modet att använda termen ”islamofobisk terrorism”

 3. Fullt med moderater som på sina privata bloggar i dag försöker flytta fokus bort från ideologin till enbart gärningsmannen, det är trots allt ideologin som långsiktigt föder och underhåller dessa dårar.

  • mycket sant marcus, högern hyllar egoismen och skyr altruismen – såpass mycket att man vill utplåna denna biologiskt integrerade egenskap.
   alla psykologiskt bevandrade vet att ”rationalisering” är en av människans försvarmekanismer, och just detta pysslar högeridioterna med för fullt just nu.

 4. Jinge, jag måste säga att du sätter fingret mitt i ett varigt sår, och du gör det väldigt bra. spridningen av extremhögerns ”tankefigurer” sker i princip fullständigt ocensurerat på newsmill, dn, expressen, aftonbladet – och på SVD är det totalt nattsvart, både när det gäller ”opinionssidorna” och kommentarsfälten.

  det tyder på ett fegt och svagt samhälle, att fascisterna ges tillträde överallt.

  och självklart uppmuntrar och förstärker det de redan förtappade.

 5. Jag är inte så säker på att fyllot till muslimhatare på SVD:s ledarredaktion skulle påverkas av denna massaker. Tvärtom, han skulle ta det som argument för att det muslimer är besvärliga oavsett. Hade inte muslimerna funnits så hade inte denna mördare haft någon anledning att skjuta en massa norska barn.

  • är det idioten gudmundson din kommentar avser? säg det isåfall, jag har ingen koll på hur alkoholismen sprids bland SVDs avskyvärda skribenter.

 6. Undrar varför jag är så fruktansvärt ledsen över det som hänt i Norge. På ett enda bröllop i Afghanistan dödas minst lika många. Men de är så långt borta att vi knappt orkar föreställa oss hur de känner. Det finns faktiskt byar som fått begrava hundratals av sina invånare inom loppet av ett dygn.

  • det är mänskligt att du bryr dig mer om det som ligger dig nära. på samma sätt som du drabbas hårdare om ditt eget barn dör än om det är grannens. det är inget att skämmas för, det är mänskligt. det betyder inte att du inte bryr dig även om grannens olycka.

 7. Dödstalet på Utöya kan alltså stiga. Det verkar som om en del saknas fortfarande och man fruktar att de drunknat. Stakars, stackars människor.

 8. Konstigt att spektakulära (gissningsvis politiska) våldsdåd i europa i medierna alltid påstås vara ”ett slag i magen på demokratin, det öppna samhället!”. Kan det aldrig bara ha med vilken utrikespolitik man bedriver, som får beklagliga konsekvenser? Svensk politisk ankdamm & de lata, dåliga journalisterna verkar inte mogna för sådana tankegångar. Istället får vi läsa om ”demokrati-och öppenhets hatet” (??), vad nu det är. Låter konstigt, ansträngt.

 9. Problemet för invandrare (som inte är födda och/eller uppvuxna i landet) är att de inte känner till alla osynliga sociala koder som finns i samhället. Vilket leder till att de ibland uppfattas som underliga och som främlingar.
  Det som jag däremot har svårt att förstå med ”rasister” är att de i många fall bryter mot samhällets regler och normer. De borde (om de vill få många anhängare) istället vara ett föredöme i hur man uppträder i samhället.

 10. Massmorden av oskyldiga i Norge må ha utförts av en enskild högerextremist. Man kan försöka dra olika lärdomar. Det är möjligt att det delvis har en grund i ökad islamofobi. Denna har en viktigt aktuell grund i det misslyckade ”kriget mot terrorismen” lett av USA. I stället för att fokusera på insatser mot Al Quaida och andra terroristorganisationer (som regel på extrem högerkant liksom egentligen Al Quaida), och reell förståelse för demokrati på olika håll har USA:s folkrättsvidriga anfallskrig mot Irak och Afghanistan med hundratusentals döda tydligen ökat stödet för talibanerna och terroristorganisationer. Dessa dåd bidrar till islamofobin, som de nu vanligen framställd i media utan djupare analys. Genom aktivt stöd till tortyr (och egen tortyrverksamhet), stöd till korrupta lydregimer (och andra diktaturer), ökad användning av ”drönar”-attacker som ej sällan drabbar civila, och oförståelse för andra folks rätt till självbestämmande underminerar USA också underminerat tilltron till reell demokrati.

 11. Massmedia är en central del i att skapa hysteri och propaganda mot muslimer , massmedia generar islamofobia för att förtrycka ner muslimer
  Tidningarnas redaktörer brukar konsekvent placera ord som terrorister , extremister och antisemiter i närheten av ord som muslim och Islam och detta har visat sig ge mycket effektivt resultat

  Detta mekanismen fungerar även när muslimer inte är direkt får skulden , När muslimerna talar med tidningarnas chefredaktörer då blundar de och istället väljer de det som passar deras syfte , de plockar de svaren de vill och stark redigera de för att ge det intryck de vill ha

  De flesta tidningar hyser hat mot muslimer och araber och de tjänar mycket pengar genom att sprida rasistiska propaganda

 12. Vad som är intressant är att dagen innan terrordådet så gick det norska socialdemokratiska ungdomsförbundets ledare, Eskil Pedersen, ut och skrev så här på deras webbsida:

  AUF-leder Eskil Pedersen mener det er på tide med sterkere lut overfor Israel. Han er utålmodig på vegne av en varig tostatsløsning. – Verden må utøve hardere press.

  och:

  AUF har klare råd til den norske regjeringen.

  – Vi kan gjerne snakke, men som vi har sett så har ikke Israel vært interessert, og har ikke lyttet til noen av fremstøtene som er blitt gjort. Fredsprosessen går feil vei, og selv om hele verden skriker etter at Israel skal rette seg, bryr de seg ikke. Vi i AUF vil ha en ensidig økonomisk boikott av Israel fra norsk side, sier Eskil Pedersen til Dagbladet.

  Dagen innan terrordådet så uppmanade man alltså den norska regeringen till att bojkotta Israel. Även Norska Dagbladet slog upp detta med stora rubriker.

  Kan det vara detta som fick sionisten Anders Behring Breivik att begå terrordådet mot regeringskvarteret i Oslo, och sedan massakern på över 80 unga Socialdemokrater vid sommarlägret?

  http://auf.no/-/bulletin/show/671596_bare-dialog-fungerer-ikke

  http://www.dagbladet.no/2011/07/20/nyheter/politikk/innenriks/auf/17367745/

  • Nej givetvis inte. Dådet var planerat sedan länge, man drar inte dit ett ton kemikalier i ett nafs, skaffar beväpning och falsk uniform så snabbt.

   • Han kan ha haft tillgång till både uniform, vapen och sprängämnen sedan tidigare.

    • Nej, han hade köpt tre ton gödningsmedel nyligen. Det som inte användes stod fortfarande på gårdsplanen.

    • Att ropa till sig skräckslagna människor och lugna dem med att han ska ta om dem och att det inte är någon fara, är inte något man kommer på över en natt. Det krävs åratals av planerande av en riktigt ond själ och en stor del intelligens för att sätta upp en sådan dramatisk uppbyggnad. Att attackera värnlösa ungdomar i en fälla som har formen av en ö, det är verkligen som att fiska i en tunna. Han måste ha letat länge innan han valde den där ön.

  • RS.
   Mannen som utförde detta fruktansvärda är inte mer sionist än kyss Karlsson där bak.

   • Det är vad han själv säger, han hyllar Israel i det han skriver på nätet. Visserligen kan det bero på landets agerande mot palestinierna, men han säger sig vara sionist. Kul vänner apartheidstaten har…

    • ”Kul vänner apartheidstaten har…”

     :-D :-D Bra svar till Rimpler. Är det inte samma Rimpler som en gång skrev att han är Mossadagent och håller koll på folk i Sverige? Eller skrev han också i fyllan?

     • Nej det var den andra snubben, han som hela tiden använde fejknamn, förrexten så vet jag vad han egentligen heter nu…

   • Jorå, herr Rimpler, det är han visst det! Både muslimhatare och en mycket god vän till israel och bl.a dess stockreligiösa befolning på ockuperad mark. Han kan till och ha jobbat på Kjbbutz, vad vet jag…
    Du kan inte ta bort den sannig du vill, radera den och därmed tro dig ha ryggen fri.

 13. Fortsatta konstigheter i media: våldet riktas mot påstådd ”öppenhet” sägs det, dessutom sitter tydligen ”toleransen” mitt i kikarsiktets kors. Några hatar detta, säger man. Vilka då? Våldsbenägna typer på högerkanten hatar väl politiska motståndare på vänsterkanten? Och s.k. terrorister ser sig väl ofta själva som frihetskämpar som ger igen med samma mynt mot imperialistiska inkräkatare? Visst är väl motiven oftast dessa saker? Fast inte i svensk vänstermedia! Där serveras ”politiskt smidiga” förklaringar, där har man cyklat ut i skogen med läsarna för att slippa slutsatsen att exempelvis s.k. ”fredsbevarande, stabiliserande insatser som gör att småflickor får gå skolan” (alltså när man rotar i saker man inte har med att göra i fjärran länder)så kan detta få långtgående, & väldigt olyckliga, konsekvenser, även på hemmaplan.

  • Fast då läser du illa. Kanske behöver du skaffa glasögon? Aftonbladet är vänster på ledarsidan och möjligen på kultutsidorna, eller betraktar du hela tidningen som vänster? :-)

   Leta upp tio vänsterartiklar och återkom… :-)

   • Högerblaskornas förklaring verkar vara att ”terrorn” slog till, oförklarligt. Lite som ett hastigt väderomslag, något bara hände,något som inte kan (eller bör) förstås & förklaras. ”TERROR!” helt enkelt, impulsiv förstörelselusta eller liknande. Politiskt neutralt vålds-inferno. Även det givetvis en ”smidig” cykeltur ut i den dimmiga (blå)bärsskogen…

 14. Den allra viktigaste frågan alltid varit, är och kommer att bli: VEM ÄGER SCHIBSTED?
  Svaret på frågan om varför Isalmofobiska kladder är vardagsmat i ALLA”etablerade/ansedda” västerländska media följer därav.
  Fråga Murdoch vet jag!

  • Ja det är ju en viktig sak, Personligen har jag inte en aning, tiger och samtycker med tidningen kanske, men i så fall är det en viktig signal som är värd en hel del uppmärksamhet. Då kanske man bör agera för att få fler bloggar att skriva om det, uppmuntra till twitterkampanjer? Men det kanske är meningslöst att försöka, men vore det meningsfullt att stillatigande låta rasism och islamofobi härja fritt? Vi har ju en aktuell effekt av sådant inpå våra näthinnor…