En ståplats i Nybroviken?
I princip så tycker jag att svenska media har skött sig hyfsat från dag ett i denna tragedi. Visserligen så har nyheten upptagit en väldigt stor del av pappersmedia och på webben, men det är samtidigt en så extrem situation att jag tycker det i princip har varit helt befogat.

Att man väljer att berätta hur ungdomar som undkommit tänker och känner är ofrånkomligt, samtidigt så finns det givetvis en enorm efterfrågan på information.

DN: ”En polsk företagare greps på söndagen för inblandning i bombdådet i regeringskvarteren i Oslo. Han misstänks ha sålt kemikalier till Anders Behring Breivik, som erkänt bombdådet och massakern på Utøya väster om Oslo. Företagaren, som har en internetbutik, greps vid en razzia i staden Wroclaw i söndags, rapporterar nyhetsbyrån PAP enligt flera polska medier. Misstankarna mot mannen ska ha fattats efter att Breiviks terrormanifest blivit känt. I manifestet beskriver den norske terroristen ingående om hur man tillverkar bomber och Polen nämns i det sammanhanget.”

Jag har för mig att jag har läst att Anders Behring Breivik hade beställt gödningsmedlet från en närbelägen lantbruksgrossist, den andra beståndsdelen i bomben har varit ännu mer lättillgänglig. Men den diskrepansen i historien kan bero på att media inte har tillgång till samma information som polisen, något som är förklarligt. Det faktum att gärningsmannen nämnt hur man tillverkar den använda bomben spelar i sammanhanget mindre roll, väldigt många svenska män har experimenterat med kemikalien ifråga redan i tidig ålder då den såldes även under ett annat namn. Det är med andra ord inte en särskilt välbevarad hemlighet hur det går till.

Nu är det dessvärre så att det finns mängder av sätt att tillverka sprängmedel, och det är knappast något problem ens för en helt ovetande att ta reda på hur man gör. Hur man ska förhindra folk från att experimentera vet jag inte, jag tror inte att det hjälper genom att bara förbjuda vissa kemikalier. Normalt så bör faran med att hantera olika sorters egentillverkade sprängmedel avhålla människor från att försöka, men jag minns mina egna första tonår då jag var mycket intresserad av pyroteknik. Idag kan jag kallsvettas när jag tänker tillbaka på vad vi gjorde som unga slynglar. Det var dessutom en kamrats olycka som satte definitivt P för mina egna experiment. (texten fortsätter under annonsen)


I dessa sammanhang så avskräcks kanske inte terrorister av faran med hanterandet, det finns åtskilligt som visar på motsatsen i alla fall. Själv så lade jag ut det s.k. ”manifestet” på nätet, men då jag läste att det innehöll diverse recept så tog jag bort det. Det räcker med att några mister ett par fingrar eller synen ändå varje år, och jag har inte tid att redigera bort sådant ur ett dokument på 1500 sidor.

Media berättar att Anders Behring Breivik har skrivit att det finns drygt nio tusen svenskar som han ansåg behöver avrättas. Det kan förklara några utomordentligt obehagliga kommentarer – från Norge. Själv har jag ingenting mot folk med annan religion än den jag är uppväxt med, dessutom så röstar jag på Vänsterpartiet. Enligt Behring Breivik är det antagligen tillräckligt för att få en ståplats i Nybroviken.

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , dn123 svd12 ex12 ab12 ekot1 svt gp12


5 svar till “En ståplats i Nybroviken?”

  1. När jag var liten så kokade vi gasolflaskor över öppen eld. Det blev en grym smäll men numera är jag närmast skotträdd. Jag förstår hur skört livet kan vara.

  2. Är man rädd för högerelement så som fundamentalistiska terrorister bör man söka sig till vänsterkrafter, de har bekämpat högerelement under mycket lång tid. Högerkraften bara skapar dem, vilket givetvis är självklart för var och en.