”Wallenberg säljer stridsledningssystem till diktaturen Saudis krig mot Yemens folk

Här har upprepade gånger publicerats artiklar om Saudiarabiens USA-stödda brutala krig mot Jemen, samt den svenska exporten dit av vapen som kanske används i kriget, samtidigt som Sverige principlöst avstår från att kritisera Saudiarabien. Det känns därför naturligt och angeläget att ta tillvara tillfället att här publicera en del av en artikel i mycket närliggande ämne av Torbjörn Sassersson på Newsvoice ”Wallenberg säljer med stöd av Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) stridsledningssystem till Förenade arabemiraten för krig mot Jemens folk” Newsvoice

Artikeln.
Wallenbergs SAAB-affär med Förenade Arabemiraten (UAE), ett land där äktenskapsbrott kan regleras med stening till döden, ser ut att gå i lås med hjälp av den svenska myndigheten ”Inspektionen för strategiska produkter” (ISP) som i realiteten är en ”cover” för att legitimera vapenaffärer med vilket land som helst som vill köpa svensk militär teknologi. SvD ISP:s generaldirektör Christer Ahlström ses på bild nedan.
saudi-generaldirektor-christer_ahlstrom-pressfoto-isp
Förenade Arabemiraten deltar i en militär koalition mot folket i Jemen ledd av diktaturen Saudi som också tagit för vana att stena kvinnor till döds vid påstådda äktenskapsbrott. Båda länderna bombar Jemen.

Senast dödades 150 människor och fler än 500 skadades, många svårt, när en likvaka attackerades av saudi-koalitionens stridsflyg i en dubbel attack i Jemens huvudstad Sanaa. Blodbadet i samband med luftangreppet mot begravningståget fördömdes av både FN och USA.

Nu ska Förenade Arabemiraten förbättra träffsäkerheten av mål med hjälp av SAAB:s stridsledningssystem Global Eye. Förenade Arabemiraten klassas av Amnesty som en diktatur som ständigt gör sig skyldig till grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Läs vidare i originalartikeln!

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Destruktionen av Jemen (10/10 2016).
intressant Andra om:
, , , , , , , , ,

  8 comments for “”Wallenberg säljer stridsledningssystem till diktaturen Saudis krig mot Yemens folk

 1. Wall Enberg
  17 oktober, 2016 at 21:14

  Synd att dom inte sålde det till Ryssland eller Iran. Då hade du sluppit skriva

 2. alkion
  18 oktober, 2016 at 08:32

  De fredsälskande och humana ryssarna har säkerligen bättre utrustning. Saab-utrustningen är enklare, den är redan såld till saudis, och anledningen till saudis val är att de ondskefulla amerikanerna i sin strävan efter världsdominans och global diktatur vägrar sälja sin bästa utrustning till saudis. Varför köper inte saudi från ryssarna? De fredsälskande och humana ryssarna stöder inte vem som helst med vapen, endast progressiva regimer som tex Iran har förmånen att få köpa de ryska supervapnen. Samt Syriens legitime härskare och fredsvän, Assad, förstås.

  • Benny
   18 oktober, 2016 at 18:04

   Jodå, saudierna är mycket intresserade av ryska vapen (precis som alla vapen tydligen t o m svenska) men Ryssland har varit ganska kallsinniga till saudiernas intresse än så länge. Att en av imperiets nättroll även skulle hitta till denna lilla blogg är lite förvånande men med tanke på deras resurser så är inget forum för litet för att förpestas. Alkion du skulle kolla in RT där har man kommentarsfunktionen kvar (till skillnad från svenska media, vilket säger en del) där härjar de riktiga ”proffstrollen” på heltid med att vilseleda för USA:s förlorade sak.

 3. Martin Kullberg
  18 oktober, 2016 at 09:40

  Det är där skon klämmer för de svenska partierna och deras tidningar, vapenhandeln har fått konkurrenter i Ryssland. Vi fick ju på båten i Indien och det är kanske den enda orsaken i materiell mening till krigshetsen emot Ryssland.

 4. alkion
  18 oktober, 2016 at 13:59

  Det fredsälskande och progressiva Ryssland skulle aldrig sänka sig till att sälja vapen till den reaktionära krigshetsande diktaturen Saudiarabien, annat är det med det radikalt fredsälskande och progressiva föredömet Iran, de köper som bara den! En helt annan sak. Sverige får sälja när såväl godheten som ondskan vägrar sälja, då släpps den billige och oansvarige krämaren med sina sekunda varor över bron. Wall Enberg. Skäms.

 5. Mabuse
  19 oktober, 2016 at 12:23

  Det här borde vara intressant för er om ni var politiskt hederliga men eftersom ni inte är det kommer ni inte att lägga upp den här aspekten av Rysslands motiv.

  https://www.theguardian.com/world/2016/mar/29/russias-campaign-in-syria-leads-to-arms-sale-windfall

  • 19 oktober, 2016 at 12:37

   Tack för intressant information. I Guardian står bl.a. ”The demonstration of Russian military might during Vladimir Putin’s air campaign in Syria has increased interest from arms buyers and could result in several billion dollars in new sales, analysts and media have said.”

  • Benny
   19 oktober, 2016 at 16:57

   Ja, det är allmänt känt att framgångar i krig leder till intresse att köpa vapnen som används. T o m Sverige blev till sig i brallorna när man fick chansen i Libyen med Jas-Gripen och Juholts motstånd till de olagliga bombningarna bidrog till hans fall. Ryssland är väl tvåa i världen när det gäller vapenexport och transferering av militärteknik efter USA.

Comments are closed.