Vietnam diskurs och konst


Jag vill påminna om utställningen Viet Nam Diskurs på Tensta konsthall. Informationen fick jag ursprungligen av Åke Kilander, författare till klassikern ”Vietnam är nära” .
Vietnam var nära

Viet Nam Diskurs Stockholm 10.6–25.9 2016 på Tensta konsthall Taxingegränd 10, Box 4001, 163 04 Spånga

av Marion von Osten och Peter Spillmann

I Viet Nam Diskurs Stockholm återvänder konstnärerna Marion von Osten och Peter Spillmann till pjäsen Vietnamdiskurs som premiärvisades 1968 i Frankfurt, en föreställning som kom att skaka om fundamentet i den västerländska teatervärlden. Dramat var skrivet av författaren, filmaren och konstnären Peter Weiss. Syftet var att undervisa teaterpubliken i Vietnams rika historia och folkets befrielsekamp, mot bakgrund av USA:s pågående krig i landet. Marion von Osten undersöker pjäsens komplexa produktionshistoria och det politiska och kulturella sammanhang i vilket den tillkom. Hennes pågående forskning introducerar samtida perspektiv på 1960-talets radikala politik och hur den blev en del av filmen, teatern och konsten.
Centralt för Viet Nam Diskurs Stockholm är betydelsen av den direkta utväxlingen som ägde rum mellan Vietnamrörelsen och befrielserörelsen i Nordvietnam, och hur det påverkade den radikala politiska konstens framväxt under 1960-och 1970-talen.

Vietnamdemonstration 1 Sverige untitled
Viet Nam Diskurs Stockholm antar formen av ett växande arkiv. Vietnamdiskurs legendariska scenografi, av Gunilla Palmstierna-Weiss, presenteras i form av skisser, fotografier, texter och vittnesmål. Ett urval av filmaren Staffan Lamms tidiga produktioner om Vietnamrörelsen visas, därtill privata fotografier från resorna till Vietnam, demonstrationer och möten. Samlingen kommer att aktiveras och byggas på genom filmvisningar, samtal, föreläsningar och personliga visningar i utställningen. I samarbete med koreografen Stina Nyberg och Nadja Hjorton (DOCH) arrangeras en sommarkurs som behandlar det transnationella mötet mellan konst och solidaritet. Målet är att för första gången någonsin sätta upp delar av Viet Nam Diskurs i Sverige.

Som en del av Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa.

Mer om utställningen här: http://tenstakonsthall.se/?viet-nam-diskurs-av-marion-von-osten-med-peter-spillmann

Vietnamkrigsdemonstration images

Återstående programpunkter under utställningen:

Gunilla Palmstierna
Onsdag 31.8, 18:00 Samtal mellan scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss och den grafiska designern Maryam Fanni

Onsdag 7.9, 19:00 Föreläsning: Språk i exil: Om Peter Weiss författarskap av litteraturvetaren Markus Huss. På engelska

Onsdag 14.9, 19:00 Föreläsning: Peter Weiss liv och verk – Dokumentära drömmar av författaren Magnus Bergh

Torsdag 15.9, 15:00 Personlig visning med Sköld Peter Matthis, förgrundsgestalt inom Vietnamrörelsen i Sverige

Lördag 17.9, 16:00 Viet Nam Discourse Stockholm – The Choreography (DOCH). Dansföreställning under ledning av koreograferna Stina Nyberg och Nadja Hjorton samt konstnären Marion von Osten och Peter Spillmann

Onsdag 21.9, 19:00 Personlig visning i utställningen med konstnären Petra Bauer

Söndag 25.9, 14:00 Presentation: FNL-rörelsens historia med författaren Åke Kilander

Några bloggartiklar om Vietnam.
Med FNL för Vietnams folk 50 år
Sanningen om Vietnamkriget
40 år sedan Vietnams stora seger över USA
Obama skriver om Vietnamkrigets historia

intressant.se, , , , , , , , , , , , , ,


3 svar till “Vietnam diskurs och konst”

  1. Varför stödde ni befrielsen från amerikansk Imperialism i Vietnam medan ni stöder rysk och iransk imperialism i Syrien? Vad hände med er på resan?

    • USA bedrev ett brutalt krig mot befolkningen med upp till 500 000 soldater, vilket dödade miljoner invånare. Ryssland och Iran bekämpar internationellt klassificerade terroristorganisationer på inbjudan av Syriens regering med begränsat antal militärer på marken från Irans sida.