Med FNL för Vietnams folk – Vietnamrörelsen 50 år

2015 – ett turistmål med vacker natur och spännande mat.
1965 – platsen för ett förödande krig.

När Vietnamkriget tog slut 1975 hade miljoner människor förlorat livet på grund av kriget, miljoner liter växtgift hade spridits och miljontals ton bomber hade fällts.

USA:s krig väckte avsky världen över och i Sverige inleddes 1965 ett stödarbete för Vietnams folk och befrielserörelsen FNL. En solidaritetsrörelse växte fram, FNL-rörelsen, som arbetade under parollerna:
USA ut ur Vietnam
Stöd Vietnams folk på dess egna villkor
Bekämpa USA imperialismen
Det tålmodiga solidaritetsarbetet skapade en mäktig svensk Vietnamrörelse som vände den svenska folkopinionen.

Lördag 7 november kl 10:45 – 16:00

ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Stockholms FNL-grupp återuppstår nu för en dag för att 50 år senare låta tidigare aktivister berätta om rörelsen, det dagliga solidaritetsarbetet och om kriget, dess orsaker och konsekvenser.

Film, berättelser, föredrag, musik!

Vill du ekonomiskt bidra till mötet? Swisha valfri summa till 0764-209828. Skriv ”FNL-möte”

Preliminärt program

10:45 – Ur det förflutnas spegel. En film om Vietnamkriget av Ingela Romare.

12:00 – Välkomsthälsning och presentation. Viveca Ringmar och Lasse Litzén

12:10 – Vad fan har de där att göra, och vad gjorde de? Om Vietnamkrigets bakgrund. Ulf Nilsson

12:30 – Hötorget – 14 juni 1965. En avgörande händelse. Sköld-Peter Matthis

12:45 – Hur jag kom med i Vietnamrörelsen. En aktivist berättar. Lena Kallenberg

13:00 – Musik

13:15 – Paus, Kaffeservering

14:00 – Vietnamrörelsen i Sverige 1965-1975, 10 års solidaritetsarbete. Ulf Karlström

14:35 – Musik

14:45 – FNLare i Luleå. En aktivist berättar. Marita Ulvskog

15:00 – FNLare i en mindre stad. En film från Södra Vätterbygdens FNL-grupp

15:10 – Stefan Ringbom sjunger.

15:20 – Vem vann kriget? Mikael Nyberg

15:45 – Avslutning. Befria Södern

BAKGRUND (Anders Romelsjö).
Den 30/4 fanns alla skäl i världens för alla demokrater och fredsvänner att fira! Det är 40 år sedan Saigon befriades från USA:s angreppskrig med över 500 000 soldater och dess sydvietnamesiska marionettregering. Wikipedia skriver ”Uppskattningar från bland annat FN och USA uppskattade att cirka 4–5 miljoner vietnameser hade dött under kriget. Enligt ett uttalande av den vietnamesiska regeringen 1995 uppskattar man att 5,2 miljoner, eller var åttonde invånare, hade dödats under inbördeskriget – den tidigare lägre siffran hade publicerats för att inte demoralisera befolkningen.” 500 000 barn blev skadade av ”Agent Orange”.
Vietnamkriget barn untitled
* USA tog kriget också till Laos och Kambodja men förlorade även där.

Morgonnyheterna i Sveriges Radio nämnde 30/4 kl 06.30 att 59 000 amerikaner dog och 300 000 skadades. Ingen nämns om antalet dödade vietnameser. Typiskt?

Vad sade FN om kriget? Inget USA:s veto förhindrade seriös behandling
Hur stort blev USA:s krigsskadestånd då? Inte ett öre?
Hur många ledare och militärer åtalades och dömdes i internationella domstolar för krigsförbrytelser. Vad tror Du?

Ja det var till stor glädje för världens folk och freden i världen att förlorade USA sitt minst 15 år långvariga brutala angreppskrig i Sydostasien våren 1975. Vilt, euforisk sprang jag omkring i vår villa i Blekinge med FNL-rörelsens symboler på mig.

Först hade USA alltmer stött Frankrike i dess ansträngningar att behålla sina kolonier i ”Franska Indokina”. Mot slutet betalade USA 80 % av Frankrikes krigskostnader. USA:s statsledning diskuterade på allvar om man skulle sätta in kärnvapen. Under ledning av befrielserörelsen Viet Minh och Ho Chi Minh besegrades fransmännen. Jag minns än idag rapporterna från Dien Bien Phu på radion då jag gick i småskolan. Det var visst några stackars franska militärer som angreps av hemska kommunister.

Dagens Nyheters Michael Winiarski skrev 29/4 2015 om kriget under rubriken ”Hopplöst krig som få ville ha” bland annat:
* ”För mer än 50 år sedan snubblade dem amerikanska supermakten in i en konflikt” (Kommentar: -se ovan) DN
* ”Bush ignorerade alla varningar om att ett krig skulle splittra upp Irak längs etniska och sekteristiska linjer..”. Kommentar: USA:s medvetna politik gick från början ut på att splittra på detta sätt – fick jag bland annat höra av representanter för Iraks ambassad i Luleå hösten 2011.
* ”En liknande brist på insikt styrde Barack Obama när USA anslöt sig till flygkriget mot Libyens diktator Muammar Khaddafi” Kommentar: I en känd intervju i Democracy Now i mars 2007 med förre NATO-befälhavaren och presidentkandidaten Wesley Clark berättade denne att han hösten 2001 vid samtal med en generalskollega i Pentagon fick se en PM som beskriver hur USA ska ta oss an sju länder på fem år, först Irak, och sedan Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och slutligen Iran. (http://www.globalresearch.ca/we-re-going-to-take-out-7-countries-in-5-years-iraq-syria-lebanon-libya-somalia-sudan-iran/5166)

FNL-märket imagesCAA6H4OL
USA skrev aldrig under Geneveöverenskommelsen och saboterade de fria val som skulle äga rum. Detta är mycket väl belagt. President Eisenhower skriver i sina memoarer att hans rådgivare sa att Ho Chi Minh skulle få minst 80 % av rösterna vid fria val.

Man kunde på olika sätt etablera en marionettregim i södra Vietnam. Den nationella befrielserörelsen FNL bildades 20 december 1960. Bilderna i DN då Sköld Peter Matthis och Åsa Hallström brutalt greps på Hötorget juni 1965 minns jag väl – de läste medicin liksom jag, som alltmer börjat intressera mig för Vietnam. 1965 började också de första FNL-grupperna sin verksamhet i Sverige. Jag minns så väl en solig lördag i september 1965 i Uppsala universitet, då det var ”teach-in” (seminarium) om Vietnam. Där stod en ung mörkhårig dam med ett plakat med texten ”Stöd FNL”. Jag fick hösten 1965 klart för mig att detta var ett orättfärdigt angreppskrig av USA. Mitt eget solidaritetsarbete började ett år senare då jag var ute med henne och andra och samlade in pengar till FNL.
Vietnamdemonstration 1 Sverige untitled

De förenade FNL-grupperna (DFFG) blev nog Europas främsta solidaritetsorganisation med FNL i Vietnam och med befrielserörelserna i Laos och Kambodja. Det var en fantastisk politisk skolning, och den kanske mest meningsfulla perioden i mitt och många andras liv. Vi fick i flera år arbeta i motvind, då massmedia nästan bara återgav USA:s bild – som de nu gör då det gäller Ryssland, Syrien och Ukraina, än värre idag.
Ulf Karlström, DFFG:s ordförande under den svåra perioden 1968-70, har hedrat denna blogg med många gästinlägg.

Åke Kilander har skrivit en omistlig bok om stödarbetet för Vietnamns folk och De Förenade FNL-grupperna.

Kriget behandlas också i kapitel 1 i boken ”USA som världspolis” (information till höger på bloggsidan), liksom USA:s många övriga krig.

Vad gör nu Obama?

31 maj 2013 skrev president Obama under ett dokument ”Till 50-årsminnet av Vietnamkriget”, ett evenemang som ska pågår mellan 2012 och 2025 och leds av USA:s försvarsdepartement. I ett tal inför soldater på Memorial Day sa han att Vietnamkriget var en nationell skam. Han tänkte då inte på de miljontals människor som dödades, på de hundratusentals människor som skadats av Agent Orange eller på masskarer, som den i Song My eller att USA fällde mer bomber över Indokina än vad som fälldes i andra världskriget.

Nej, den nationella skammen var att trupperna inte fick ett bra mottagande då de kom tillbaka, sa den starkt misstänkte krigsförbrytaren Obama (om det fanns någon typ av internationell rättvisa). Vidare gav Nobels fredspristagare besked om att USA ska högtidlighålla varje slag och de USA-soldater som deltog där. Han nämnde att inställningen till kriget var delad i USA, uttalade sig givetvis inte positivt om antikrigsrörelsen i USA. Nej dagens mål var att ena alla amerikaner för att högtidlighålla kriget och allt det goda det förde med sig enligt Obama. Falskeligen sa Obama: ”All too often it is forgotten that you, our troops in Vietnam won every major battle you fought in”.

I boken ”Kill anything which moves” av Nick Turse kan man läsa ”Nästan alla av oss har blivit indoktrinerade med uppfattningen att massakern på oskyldiga, försvarslösa kvinnor, barn och åldringar i byn My Lai var ett undantag av löjtnant William Calley och han män i marinkåren. Amerikanska tjänstemän föreföll upprörda över massakern.” I sin noggrant dokumenterade bok beskriver Turse hur massakern i My Lai var en del av en avsiktlig politik av död och förstörelse som iscensatt och tolereras av den amerikanska regeringen.
Nick Turses bok untitled

Detta är ett försök av Obama och USA-imperialisterna att skriva om historien, att tränga bort fakta om det värsta kriget efter andra världskriget och det mest impopulära kriget i USA:s hisoria. Kriget medförde en temporär försvagning av USA och en tveksamhet till nya stora krigsäventyr under omkring 15 år fram till Sovjetunionens fall. Men även under denna ”svaghetsperiod” var USA inblandad i ett stort antal militära operationer. Bara i Latinamerika:
-1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora Contrasangreppet inne i Nicaragua
– 1983: Grenada. USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i landet,
– 1986: Haiti – Baby Doc störtas och USA fortsätter att styra
– 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.

Bekämpa USA-imperialismen!
Låt oss åter resa den parollen. Det är ännu viktigare idag!


intressant.se, , , , , , , , , , , , , ,

  4 comments for “Med FNL för Vietnams folk – Vietnamrörelsen 50 år

 1. 7 november, 2015 at 10:47

  Jag bodde i Lycksele och såg ohyggligheter på TV om Vietnam.Jag grät för jag förstod inte vad som pågick i världen.Det ringde på dörren och en ung grabb frågade mig om jag ville köpa Vietnambulletinen.Jag tvekade.Det kanske var nåt kommunistiskt och farligt. Men jag köpte den i alla fall. Jag läste. Jag har inte gråtit en tår sedan dess över världen och vad jag sett på TV. Jag har kämpat,agiterat till denna dag. Nu är jag inbjuden till Robertsfors nästa vecka och tänker tala om USA/NATO och imperialismens härjningar i världen och i Sverige.

 2. Thomas Åkerblad
  7 november, 2015 at 17:18

  50 år är en lång tid. Nu för tiden besöker amerikanska flottan Cam Rahn Bay utan problem och Vietnam rustar sig militärt mot hotet från sin aggressive granne, Kina. Man har bl a ett halvdussin ubåtar under leverans från Ryssland. De två länderna betraktar varandra med misstro.

 3. 7 november, 2015 at 17:55

  Självklart, men minns också att Amerika är en världsdel i vilken USA utgör en mindredel som har lagt beslag på namnet, med anspråk på hela kontinenten sedan Monroedoktirinen 1823. Det handlar alltså om USAs krig, övriga Amerika har ingen skuld, utan är tvärtom till stora delar också offer för USA-imperialismen. Amerika består av Nord- och Syd och Karibien, av Latin och Anglo, av 33 stater varav USA är en, som dock betraktar sig som självklar överhöghet och för ändamålet skapat OAS, Amerikanska staternas organisation med säte i Washington, även kallat USAs Latinamerikaministerium. Dock har de 32 andra 2011 bildat sin egen organisation utan USA. De Latinamerikanska och Karibiska Staternas Organisation. För antiimperialister borde det vara självklart att kalla imperiet för dess riktiga namn. Försök! Eva Björklund

 4. Åke W Bergh
  9 november, 2015 at 01:30

  Thomas Åkerblad, du måste vara nöjd nu då!
  Att ett utbombat Vietnam så tvingats underkasta sig dem som massakrerade dem med sina B52-or. Inte ”aggressiva Kina” utan samma krafter som nu även kapat vårt land. Under Vietnamkriget var Sverige världens mest beundrade nation för våra rakryggade protester. Inte av USA och dess tubbade vasaller, men resten av världen. Och tillika rikast av dem alla inräknat allokeringen, d v s hur rikedomen fördelades. Denna allmänna välfärd ”behövs” inte längre, till förmån för tiggare på gatorna och utslagna som rotar i soptunnor. Till det våld och kriminalitet som slår alla rekord.
  Du måste vara stolt över alla dessa u-landsymptom som uppnåtts!

Comments are closed.