USA:s lönlösa försök att tvinga Kuba till eftergifter


DN skriver ”Trumps Kubapolitik som han konkretiserar i en presidentorder, innefattar skärpta restriktioner för amerikanska turister som vill resa till Kuba samt för amerikanska företag som gör affärer med kubanska bolag som kontrolleras av militären.”…”Kuba fördömer Kubapolitiken som USA:s president Donald Trump presenterade på fredagen och säger att det är ett ”bakslag” för ländernas relation. Endast fem dagar tidigare hade den kubanska regimen försökt tillmötesgå Trumpadministrationen i frågan. ” DN

Jag har fått en kommentar från Kuba-experten Zoltan Tiroler, som berikat denna blogg med fina artiklar även tidigare.

Artikeln.
Under rop om ”mänskliga rättigheter” slår USA ett hårt slag just mot dessa rättigheter. Trump vrider klockan tillbaka till den aggressiva kalla-krigspolitiken gentemot Kuba. Han går därmed emot USA:s affärsintressen och majoriteten av sina egna väljare för att tillfredsställa en liten, men rik och mäktig, minoritet bland högerextrema politiker.
Trump 170407
Världshistoriens längsta blockad skärps åter. Det är det kubanska folket som drabbas av de nya restriktionerna.
USA säger öppet att det vill tvinga Kuba till eftergifter. Det är en politik som misslyckats i årtionden. Det den lyckats med är att hindra landets ekonomiska utveckling och högre levnadsstandard för befolkningen.

Trump sällar sig till det dussintal USA-presidenter som lovat att återföra Kuba under USA:s dominans. Liksom de tidigare kommer han att misslyckas. Kuba förhandlar inte med utomstående om sitt statsskick och ekonomiska- och sociala system. Men priset för kubanerna är högt. USA:s politik åstadkommer nöd och död. Stormaktens försök att införa sin form av demokrati i länder som Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien osv. är inte lockande. Kubanerna är, av förståeliga skäl, inte intresserade.

Politiker, ”experter” och media i Sverige försöker nu utmåla USA:s ändrade politik som en ”gåva till Castro-regimen”. Lika absurt har de länge hävdat att blockaden, som varje år orsakar skador för mångmiljardbelopp på den kubanska ekonomin, gynnar regeringen. Det är förstås lögn och hyckleri. Kubas regering önskar inget annat än normala relationer.

Vanlig mänsklig anständighet kräver att man motsätter sig USA:s bestraffning av ett helt folk. Lämna tillbaka Guantanamo och sluta med den undergrävande verksamheten.

Kuba imagesCAD0JAQF

Ett bra sätt att protestera mot den människovidriga politiken är att stärka solidaritetsarbetet med Kuba och Latinamerika. Protestera mot USA:s självpåtagna rätt att försöka styra och dominera världen. Gå med och/eller värva medlemmar till Svensk-Kubanska!

Läs gärna fler artiklar om Kuba:
Hur jämföra Kubas och USA:s insatser i andra länder?;
Kan Sveriges läkare lära av Kubas läkare? – eller tvärtom!;
Svenska ambassadören desinformerar om Kuba;
Kubas och USA:s ekonomi

Jag ger ett utdrag ur för att ge en uppfattning om USA:s embargo. Lättnader har genomförts med alla sanktioner togs inte bort under ObamaKubas och USA:s ekonomi

”Från gästblogginlägg 24/11 2012 av Zoltan Tiroler hämtar jag följande information om blockaden.
”De debattörer som hävdar att Kuba fritt kan göra affärer med andra länder än USA har fel. Det är just för att blockaden drabbar alla länder som (så gott som) alla länder röstar mot blockaden. Och det är därför det i FN:s resolution heter just ”blockad” och inte ”embargo” som USA vill kalla det. USA är världens största ekonomi och har patent på över hälften av världens avancerade läkemedel, diagnosverktyg och utrustning.

USA:s extraterritoriella blockadlagstiftning innebär att de företag i världen
• som vill handla med USA förbjuds att handla med Kuba,
• som vill använda USA-patent förbjuds att handla med Kuba
företag vars varor innehåller något av USA-ursprung förbjuds sälja vidare till Kuba
• vars varor innehåller något av kubanskt ursprung utestängs från USA
• som vill sälja något till Kuba måste avstå från USA:s marknad
• de länder som söker USA-bistånd förbjuds att handla med Kuba

utländska företag som handlar med Kuba riskerar att ställas inför rätta i USA
• utländska banker som hanterar kubanska konton har bötfällts med belopp på hundratals miljoner dollar
• USA försöker också strypa Kuba ekonomiskt genom att landet inte kan få lån från varken Världsbanken eller IMF
• transportkostnaderna är mycket höga, bland annat för att båtar som anlöpt kubansk hamn inte får gå in till hamnar i USA. Det gäller också flyg, inklusive vid nödsituationer.
Ukraina embargo

Om man anser att Internet är USAs egen egendom kanske man också accepterar att Kuba utestängs från tusentals websidor och från alla ekonomiska transaktioner på nätet
• En dansk som importerade och sålde kubanska cigarrer stoppades, då inga pengar kunde föras över till honom
• En engelsk nätresebyrå fick, utan förvarning, sin hemsida nedstängd eftersom de bland annat sålde resor till Kuba
• Spanska hotellkedjan Melia tvingades lägga ner sin verksamhet i USA då de startade hotell på Kuba
• Kanadensiska gruvföretaget Sherrits chefer (samt fruar) får inte ens resa in i USA då företaget har verksamhet i Kuba
• Tidigare 2012 bötfälldes Ericsson för att ha sålt reservdelar från Mexiko till Kuba

Utveckling på Kuba trots alla svårigheter
* Kubas barnadödlighet nådde 2013 en rekordlåg nivå: 4,2 barn av 1 000 födda. Snittet för regionen ligger kvar på 30 [Haiti 50,9, USA 5,9]*. Den rika delstaten Florida nådde också rekordlåg nivå förra året; bara det att den ligger 30 % över Kubas!

* Mödradödligheten har sjunkit och den förväntade livslängden på 77,9 år matchar industriländernas.

i Andra om: , ,, , , , , ,


5 svar till “USA:s lönlösa försök att tvinga Kuba till eftergifter”

 1. Det är Kuba som blockerar USA, och kubanerna som betalar för det. Det är givetvis löjligt, men en absurd konsekvens av Kubas ekonomiska diktatur. USA bara anpassar sig till Kubas politik, blockaden är inte initierad av USA, men upprätthålls nu ömsesidigt. USA tar också emot flyktingar från Kuba som inte vill leva under Castro.

  • USA:s blockad är illegal, och en stor majoritet har årligen röstat emot detta i FN:s generalförsamling.

  • ”Kommendanten” har en förvriden verklighetsuppfattning. Att det är Kuba som blockerar USA är han nog ensam om att tycka. Likaså att det är Kuba som infört blockaden. USA införde den när kubanerna själva ville bestämma över landets tillgångar. Syftet angavs i lagtexten: ”att framkalla svält och desperation”. Alltså en kollektiv bestraffning och ett krigsbrott.

   Vad gäller flyktingar så har extremhögern i Miami klagat på att de alla uppger ekonomiska skäl. I höstas tyckte Miami Herald att de åtminstone utåt kunde hävda ”politisk förföljelse”. Men de lämnar av ekonomiska skäl och åker tillbaka på besök så snart de bara kan.

   Sedan några månader så har kubanerna inte längre en gräddfil då de automatiskt får stanna i USA, utan har nu samma villkor som alla andra. Det har inneburit att det knappt kommer några kubaner till USA illegalt för att stanna.

 2. Varför kan inte Stefan Löfven göra som Irlands statschef president Michael D Higgins och göra ett statsbesök på Kuba? Eller har han inte kurage nog för detta? Eller är det USA – och det amerikanska och svenska kapitalet – som bestämmer över vår utrikespolitik? Jag tycker det är höjden av hyckleri när han tillsammans med kungen kan besöka Saudi Arabien men inte Kuba.

  Vänsterpartiet systerparti på Irland Sinn Féin skickade sin partiledare Gerry Adams inför Castros begravning. I motsats till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt hade SF i alla fall kurage nog att tänka själva, och struntade i vad och hur de blev baktalade för detta beslut. VP är så rädda för vem man umgås med så att det hindrar deras arbete, men mest med solidariteten med världens arbetarklass och de utsatta människorna i vår värld.

 3. Miamimaffian lovade 15000 dollar till de som flydde Kuba och blev papegojor åt de kriminella.. och det var ju inte svårt för bänksittarna att lockas av det.. Då var ju Reinfeldts modell hårdare att låta folk självdö och arbete ge ”frihet” under gratisformer.. Reinfeldt lyckades missbruka och stjäla statens finanser på ett sätt Castro aldrig skulle gjort..

  Att igen förvandla Kuba till en spelhåla, horhus med tillhörande mörka tortyrkammare under säkerhetstjänstens paviljonger ser ju ut som en dröm för en smal remsa existenser..

  Medan Castros trick att göra sjukvård, utbildning billigare och gratis än i USA är ett genialt drag att påvisa hur girighet, privata intressen, godtycke och avoghet styr i USA..

  Där blockaden inte nått fram har ju kriminalitet, droger, våld, orättvisor, djupa klyftor & groteska vinster talat sitt tydliga språka inte bara borta utan hemma bäst… En aningslös Kommendant är en aningslös kommendant.