Terrordåden i Europa ”Som man sår får man skörda”


Denna artikel ”Egocentric Terror Grief” publicerades 24/3 på den stora, välinformerade siten Sputniknews” och är skriven av Finian Cunningham. http://sputniknews.com/columnists/20160324/1036899417/brussels-atatcks-europe-grief.html#ixzz43qqX1ie8. Finian Cunningham är ”Former editor and writer for major news media organizations. He has written extensively on international affairs, with articles published in several languages”

Jag har framfört delvis liknande synpunkter här tidigare http://jinge.se/allmant/terrorn-i-belgien-och-de-europeiska-ledarnas-ansvar.htm

Artikeln.
Denna artikel vill inte främst trösta terrorismens offer.
Det handlar om att försöka förstå hur detta gissel av våld nu far runt i Europa.
Och inte bara Europa, men i många andra länder som har lidit mycket mer av terroristvåld av just samma terroristgrupper och under mycket tid.
Europa kom i chock och sorg, vilket är förståeligt. Mer än 30 personer dödades i terroristattacker i Bryssel som anses vara Europas politiska huvudstad, som säte för EU:s förvaltning. Och fler än 270 personer skadades.
bryssels-jpg-1-jpg

Skräcken kom efter ett ännu större blodbad på gatorna i Paris för bara fyra månader sedan, då 130 personer sköts dödades av självmordsbombare som löpte amok i centrum av den franska huvudstaden den 13 november.
Daesh (IS) har tagit på sig båda illdåden, fastän dess fäste är i avlägsna delar av Syrien och Irak. Fast i de två europeiska attackerna är de flesta av de inblandade terroristerna kända för att ha varit födda i Belgien – om än av arabisk bakgrund.
Det finns en trist tendens i EU:s offentliga respons för de senaste terroristoffren, vilket verkar vara en slags egocentrisk sorg som skymmer en större bild. Med det menar vi att Europa på något sätt tycker att man är unik som offer för detta våld som om det är en avskyvärd hemsökelse ut på gatorna utan rim och reson. Problemet med en stor del av reaktionen på terrorattacken i Bryssel är att den verkar vara en primitiv känsla, med föga resonemang eller analys om hur denna terrorism initierats. Av vem och varför? Man fäller tårar och kräver vagt ”ett slut på terrorism” och för samtal om ”solidaritet” mellan de europeiska länderna.

Ändå bör förståeliga emotionella reaktioner inte hindra människor från att söka efter orsaker bakom terrorismen. Djupa orsaker, inte bara syndabockar. Terroristvåld kan vara själlösa i sin urskillningslösa brutalitet mot oskyldiga civila. Men terrorism i sig är ofta inte själlös i hur det har sitt ursprung som ett kulturellt fenomen. Det finns särskilda politiska orsaker, protagonister, finansieringsnätverk och vapen vägar som man måste ha hänsyn till.
Brysselattentat mars 2016
Monumentala byggnader som Eiffeltornet, Brandenburger Tor och Fontana di Trevi har tänts på natten med Belgiens svart-gul-röda flaggas färger. är bland de berömda monument som visar upplyst solidaritet. Men var finns de som söker belysa varför dessa terroristhandlingar sker?

Politiska ledare har uttryckt sympati och solidaritet med Belgien. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ville ha en ”union av säkerhet”, medan Frankrikes president Francois Hollande sade att massakern i Bryssel var ”ett angrepp på hela Europa”.
Frankrikes premiärminister Manuel Valls sade när han besökte Bryssel för att visa stöd ”Vi är i krig. I flera månader har vi nu utsatts för terrorism.”.

Andra politiker grad kräver mer militära operationer mot Daesh terrorbaser i Syrien och Irak, samt mycket större polisiära befogenheter i bland Europas länder.
Ärligt talat, officiella politiska reaktionerna i hela Europa väcker också känslor av förakt. De är en skandalös avledning från de skyldiga som har underblåst Europas växande gissel med terrorismen.
Särskilt de franska och brittiska ledarnas tal om ”kampen mot terrorismen” och sympati för offren gör en illamående.

Detta beror på att Frankrike, Storbritannien och EU har spelat en skändlig roll i skapandet av den terrorism som nu drabbar civila också i Europa.
Frankrikes president Hollande har offentligt erkänna att hans land skickade vapen till Syrien så tidigt som 2012 i syfte att beväpna militanta för att störta den syriska regeringen.
Storbritannien stödde också hemlighet samma militanta i Syrien, tillsammans med USA, Saudiarabien, Qatar och Turkiet. Historien om stöd åt ”moderata rebeller” håller inte. Faktum är att extremister som Daesh beväpnades av västmakterna i maskopi med deras regionala allierade/klientregimer.

EU har underblåst terrorism genom sin olagliga politiska inblandning i Syriens suveräna angelägenheter under de senaste fem åren, demoniserat presidenten Bashar al-Assad regering och krävt ett regimskifte. Detta beteende från EU är i strid med internationell rätt. Så om instabilitet, konflikter och terrorism följer, var ligger då ansvaret? Genom att slaviskt stödja den illegala USA-ledda aggressionen i Irak, Afghanistan, Somalia och Libyen, har de europeiska regeringarna också lagt mer sten på bördan som utgörs av verksamheten hos al-Qaida, Daesh och andra terrorgrupper. Franska militära angrepp i Mali, efter den tidigare Nato-orsakade röran i Libyen har ytterligare stärkt Daesh-anslutna terrorgrupper i Nordafrika och över Maghreb. Orsakssambanden mellan europeiska interventioner i andra länder och ökningen av terrorism i hela Mellanöstern är väl dokumenterade.

Rysslands utrikesdepartement hade helt rätt då man förra veckan påpekade att den terrorism som Europa står inför på många sätt är ett problem som man själva skapat, genom geopolitiska utspel och försökt till regimskifte i andra länder. Syriens regering har sagt detsamma. President Assad har anklagat Europa för att ”exportera terrorism” till Mellanöstern, som nu exporterar den tillbaka till Europa. Både Ryssland och Syrien inledde sina kommentarer genom att uttrycka kondoleanser för de europeiska offren för terrorism.
ISIS dödar islamic-state-henrettelse
Men vissa västerländska medier, såsom USA:s statsägda Radio Free Europe anklagade Ryssland för dessa synpunkter. Men nu är det lämpligt att tala sanning.
Media fokuserar på Europa men bortser från terrorismen på andra håll.
Det skulle också vara fel att enbart skylla terrorismen på missnöjda och radikaliserade arabiska samhällen i Europa. Den främsta orsaken är att europeiska regeringar kastat främmande länder i kaos, som i Libyen, vilket starkt gynnat uppkomsten av terrorgrupper, eller stött terroristgrupper i dess strävan efter regimskifte, som i Syrien. Problemet med EU:s egocentrisk sorg är att den inte förmår att diskutera och analysera bakomliggande orsaker till terrorism. Med en ytlig ström av känslor och tomma plattityder om ”kampen mot terrorismen” förvärras problemet ytterligare.
Libyen Sverige skickar plan imagesCADO8RPI

Mer än att sörja måste medborgarna i de europeiska länderna få ett grepp om förhållandena och hålla sina regeringar ansvariga inte bara för att européer lider av terrorism men för att människor lider under samma terrorism i många andra länder. När Eiffeltornet visar de nationella färgerna för Afghanistan, Irak, Syrien, Palestina, Mali, Jemen, eller andra olyckliga offer för terrorism, särskilt statsunderstödd terrorism, då kan sorgeprocessen kan få en mer konstruktiv inriktning.

De åsikter som uttrycks i denna artikel svarar författaren för och de återspeglar inte nödvändigtvis Sputniks officiella ståndpunkt.

i Andra om: , ,, , al-Nusra, , , , , , ,

Artikeln SvT Oljeborrning på Golan
Clartebloggen http://www.fib.se/utrikes/item/5067-attacken-i-paris>FIB 17/11 Ab 15/11 Middle East Online ABNA news Japan Times Reuters Eva Bartletts hela artikel Eva Bartletts blogg Vinden viskar mitt namn DN 30/10 M Wallström Syrian Observatory Barrel bombs i Syrien – med referenser Rapport om civila dödsoffer Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


7 svar till “Terrordåden i Europa ”Som man sår får man skörda””

 1. Det fanns en tid när man inbillade sig att EU skulle kunna bli en betydande motvikt till USA:s export av den mänskliga rättigheter-industri som med hjälp av NGO:er och med våldet och lögnen i förarsätet krossar enskilda länder och hela regioner. Så blev det förstås inte. Tvärtom, EU ställer lydigt upp, t o m när statschefer och deras barn mördas och liken göms. Världsförbättrarna har nu mördat flera miljoner människor i Mellanöstern medan marktjuvar håller picknick på kullarna utanför Gaza när en av världens mäktigaste arméer bombar kvinnor och barn i flyktingläger. Och det har nu, med kortare avbrott på grund av en besvärande brist på muslimska terrorister, pågått under en mansålder. Man måste nog vara politiker för att inte se att mänsklighetens vandring mot omänsklighet tog sin början samtidigt med det nybildade FN:s skrivningar om människans okränkbarhet.

  Stupiditetsteori som diskuteras på http://blog.lege.net/content/stupiditetsteori.html”

  ”Abdel-Masih Wazirs teorier om stupiditet i system handlar om att system inte kan förändra sig själva, då detta från systemets synpunkt innebär självmord. Förändringar av 2:a ordningen kan inte initieras av systemet självt. Endast förändringar av 1:a ordningen kan göras inom systemet.
  När så systemet blir alltmer irrelevant innebär detta att intelligensen hos systemets agenter, för den välinformerade och initierade betraktaren, till synes närmar sig den absoluta nollpunkten. När man trodde att den absoluta stupiditetens gräns var nådd, så överraskas man av nästa, och nästa under av oanade nivåer av stupiditet, som man tidigare inte kunde tro var möjlig. Systemets försvarare accelererar hela tiden i nya fantastiska rekord i jakten på intelligens lim 0!
  Det går dock mycket långt, innan sanningen blir uppenbar annat än för just den välinformerade och initierade betraktaren. Detta emedan stupiditet inte är dum. Den är expert på att fejka kompetens. Den är expert på att fejka förståelse. Den är expert på att fejka uppriktighet. Den är expert på att luras! Som Abdel-Masih Wazir påpekar, ”Stupidity’s primordial survival talents; camouflaging, maneuvering, prevaricating” Alltså att stupiditetens primära överlevnadstalanger är kamoflauge, manövrerande, undvikande.”

  Ryssarna har kanske genomlevt denna förändring av 2:a ordningen när bolsjevikernas samhällsordning havererade. Företrädare för det ryska folket är välgörande befriade från den stupiditet som lyser igenom när västvärldens politiker hanterar pågående konflikter, flyktingproblem, ekonomi och politik.

 2. ’Mer än att sörja måste medborgarna i de europeiska länderna få ett grepp om förhållandena och hålla sina regeringar ansvariga inte bara för att européer lider av terrorism men för att människor lider under samma terrorism i många andra länder.’

  Just denna mening träffar väl spiken på huvudet.

 3. För att vara jävulens advokat får väl jag säga:

  Hade det inte varit för kommunismen hade ju inte USA behövt finansiera, träna och organisera det som senare blev Al Qaida i Afghanistan och eftersom Oppositionen i Afghanistan = Oppositionen i Kaukasus = Al Qaida = IS, så är det Ryssland som skördar det man sått.

  (Förutsättningen för detta argument är antagandet att det är en naturlag att högern sätter in terror för att skydda sig emot kommunismen, något de inte rår för, det bara är så. Skulle de hållas ansvariga för vad de gör…)

  • Varför fortsätter USA att stödja dessa terrorgrupper nu när kommunismen inte längre är ett hot? Det är väl den stora frågan i så fall…

   • Kanske BRICS inte är den enda nya valutan på vägen emot en multipolär värld.

 4. Man kan säga att ingenting har med ingenting att göra…men det finns några faktum.

  De är muslimer.
  De vill ha en islamisk stat.
  Det finns massvis med sådana.

  Låt dem inte fly de konsekvenser som deras lag skapar!
  De har själva repeterat de ord som som leder till resultatet.

  Det finns muslimska länder med moderat tolkning och extrem tolkning.
  Det finns ett smörgåsbord av länder för varje muslim.

  Låtom oss vara generösa på riktigt och hjälpa muslimerna dit där deras religion blivit lag!

  • Ur artikeln i Counterpunch

   ”*Clinton extols the U.S.-Israel alliance as one of “shared values.” She describes Israel as “a bastion of liberty.” This is de rigueur propaganda and, for the Palestinians, has no convincing connection to reality. Clinton then qualifies her dubious assertion by asking, “will we, as Americans and as Israelis, stay true to the shared democratic values that have always been at the heart of our relationship.” She is no doubt including “America” in this question as a reference to the problematic behavior of Donald Trump and his supporters. However, her question, as it applies to Israel, has already been answered.”