Saudi som terroriststödjare och antifeminister – och gynnare av svensk vapenindustri.

Jag brukar mot kvällen återpublicera en artikel som först publicerades samma datum något år tidigare. Om jag tycker att den fortfarande är aktuell. Trots vissa förbättring av kvinnors situation i Saudiarabien återpublicerar jag nu en artikel från 6/5 2017, då med titeln ”Saudi som terroriststödjare och antifeminister”, och nu med ett litet tillägg. Ibland leder återpubliceringen till flera kommentarer och debatt.

Den svenska regeringen har stött och stödjer vapenexport till Saudiarabien för miljarder. Detta är i sannolikt i strid med svensk lag, eftersom vapnen enligt uppgifter används i Jemen och kanske i Syrien via Saudiarabiens kända stöd till terrorister. Nyligen har Saudi invalts i FN:s kvinnokommission utan kända protester från Sverige.

* Diskussionen gäller inte bara lagar för vapenexport utan också feministisk utrikespolitik, och synen på demokrati

Hana Al-Khamri, Mellanösternanalytiker med fokus på Jemen och Saudiarabien, har tidigare arbetat som journalist i Saudiarabien, men bor numera i Sverige. Hon skriver i Svenska Dagbladet idag under rubriken ”Saudiarabien är en stat som förtjänar att isoleras”
Könsapartheid råder i Saudiarabien, och kvinnorna är omyndigförklarade. Enda sättet att nå förändring och skapa något slags hopp för kvinnorna är genom sanktioner och isolering, skriver journalisten Hana Al-Khamri, som är uppvuxen i Saudiarabien.”…”Vid en konferens som FN:s råd för mänskliga rättigheter (HRC) höll 2015, hade Saudiarabien invändningar mot ett nederländskt förslag om att skicka oberoende FN-utredare till Jemen för att utreda krigsförbrytelser där.

Saudierna, som är djupt involverade i det pågående kriget i Jemen, arbetade intensivt för att istället få igenom en partisk resolution baserad på en saudisk text, som i slutändan fick stöd av västerländska regeringar.”

”FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon medgav förra året att han gav vika för oljerika Saudiarabiens utpressning och landets krav på att tas bort från listan över de länder som kränker barns rättigheter. Saudierna hade annars hotat med att dra in bistånd och finansiering till FN-program.” SvD
Jemen-krigsbild
* Diskussionen gäller inte bara lagar för vapenexport och inte bara feministisk utrikespolitik, och synen på demokrati utan också ställningstagande till terrorismen
Saudiarabien och inte Iran – är den största statliga sponsorn för terrorism i världen idag och wahhabism är källan till den mest radikala islamiska extremismen. I åratal har Iran burit titeln ”världens största statliga sponsor av terrorism”. Men av de 61 grupper som utsetts till terroristorganisationer av USA:s avdelningsdepartement är den överväldigande majoriteten wahhabi-inspirerade och saudiarabiska grupper, med fokus på väst och Iran som sin främsta fiende. Endast två är Shi’a-Hizbollah och Kataib Hezbollah, och endast fyra har någonsin hävdat att de får stöd från Iran. Nästan alla sunni-militanta grupperna får betydande stöd från antingen den saudiska regeringen eller de saudiska medborgarna. Huffington Post

lofven-och-saudis-kung-161025

Bangladesh har godkänt projektet som innebär att Saudiarabien kommer att bygga 560 moskéer i landet, rapporterar tidningen The Hindu. The HinduSaudiarabien kommer att investera en miljard dollar i projektet.
Bagladesh är ett muslimskt land, men utövar en moderat form av islam. Under de senaste åren har det uppstått extrema islamistiska grupper. Många befarar att offensiv extrem wahhabism och salafism stärks och att detta skapar en ideologisk grund även för terroriströrelser med Saudiarabiens uppdrag. Pål Steigan


Saudiarabien investerar också i salafistmision i Indonesien. Kung Salman bin Abdul Aziz var i Jakarta i mars 2017 och bara några veckor efteråt samlas 15.000 extrema islamister för att protestera där de krävde att stadens kristna guvernören skulle fängslas för ”hädelse av Koranen.”

Indonesien är världens folkrikaste muslimska nation och har haft en del problem med extrem islamism, även i form av terrorism. Men den nya vågen av Saudiarabiens finansiering av islamistisk verksamhet är många rädda för att det kommer att bli mycket värre.
Saudiarabien har byggt 150 moskéer i Indonesien, liksom ett muslimskt universitet och många koranskolor. Saudi avlönar även islamistiska predikanter och lärare för att sprida wahhabismen ytterligare. Städer som Solo i centrala Java har blivit en grogrund för att odla fram en extrem form av islam, skriver Wall Street Journal. Wall Street Journal
Indonesien är världens fjärde folkrikaste land med knappt 260 miljoner och Bangladesh kommer på plats 8 med drygt 160 miljoner invånare. Det är uppenbart att halshuggardiktaturen i Riyadh utvecklar en form av imperialism med oljemiljarder som medel och wahhabismen som ideologi.

Saudiarabien är också det land i världen som att investera tyngst i vapen och vapeninköp – och den främsta sponsor av terrorism, efter USA.

Salafismen (arabiska سلفية) är en riktning inom islam som vill gå tillbaka till religionen så som de själva uppfattar att den lärdes och praktiserades av de tre första generationerna av muslimer efter profeten Muhammed. Gemensamt för salafisterna är deras idealbild av hur de första muslimska samfunden såg ut och de försöker följa Muhammed och hans följeslagare så mycket som möjligt i sina handlingar.
Salafisterna är bokstavstroende och anser att man inte behöver omtolka de olika religiösa texterna. De menar sig förstå Koranen och sunna som profeten och hans följeslagare gjorde.
Wahhabism är en mycket strikt fundamentalistisk eller exoterisk riktning inom sunniislam som grundades av Muhammad ibn Abd al Wahhab på Arabiska halvön under 1700-talet. (Wikipedia) Wahhabism kan ses som en underavdelning av salafism i Saudiarabien. Huffington Post

Margot WallströmMargot Wallström

Svt: Sverige röstade inte nej till att Saudiarabiens kom med i FN:s kvinnokommission. ”Sju medlemsländer lade ner sin röst när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission. Men utrikesminister Margot Wallström vill fortfarande inte säga exakt hur Sverige röstade. Det här är en ickefråga, säger utrikesministern till SVT Nyheter. Så säger den främsta företrädaren för Sveriges officiella feministiska utrikespolitik SvT

Vad tycks? Är det någon som associerar till begrepp som ”hyckleri” och ”politikerförakt” – eller passar ”demokratisk principfasthet” och ”feministisk utrikespolitik” bättre?

Några artiklar om Saudiarabien och Jemen på bloggen.
Protest mot Saudis av USA och Sverige stödda krig mot Jemen
Saudiarabien har sex gånger större militärutgifter per invånare jämfört med Ryssland
Obama och Saudiarabien säner nya vapen till Syriens terrorister
Destruktionen av Jemen
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne.
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen

intressant Andra om:
, , , , , , , ,

  7 comments for “Saudi som terroriststödjare och antifeminister – och gynnare av svensk vapenindustri.

Comments are closed.