Reflektioner kring Bokmässan och nazistdemonstrationen 30 september


Detta inlägg har skrivits av Ulf Karlström som berikat med artiklar flera ämnen. Senast kom Vad betyder demokratin? Man kan lugnt påstå att dagens ämne har anknytning till detta, men fokus är ett annat.

Jag har själv skrivit om demonstrationen 30/9 Folklig seger mot nazismen i Göteborg

Artikeln.
Kopplingen kring Bokmässans tjafsande förra året med Nya Tider och nazistdemonstrationen den 30 september är oklar. Dock kan man säga att avskrapet kring Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) grep chansen att synas i Göteborg, med ett stort antal besökande på Bokmässan.
Bokmässan
Uppståndelsen kring Mässan i år blev naturligtvis mycket större när ”PK-vänstern” beslöt att bojkotta mässan och anordna egna seanser. Målet att försvaga Bokmässan uppnåddes dessvärre och antalet besökare sjönk till cirka 80 000 personer. För flera, mindre vänsterförlag blev det kännbara, eknomiska förluster. Nu kan knappast de alternativa tillställningarna förklara huvuddelen av minskningen av antalet besökare vid Mässan, utan det var snarare demonstrationen från avskrapet runt NMR som skrämde folk. Det märkliga var att även fredag eftermiddag blev en minusdag för utställarna; normalt brukar mycket folk komma vid den tipunkten. Då patrasket skulle marschera på lördagen borde fredag eftermiddag ha ansetts som en fredad dag.

Tidningsuppgifter anger att minst 7000 personer samlades på Heden i Göteborg, för att protestera mot NMR-tåget. Om siffran är riktig så får man faktiskt gratulera arrangörerna, både till antalet och den politiska bredden. T o m SvD:s ledare 2/10 var imponerad:

”Samtidigt som nazisterna slokade utanför Ica, samlades många tusen motdemonstranter, främst på Heden i centrala Göteborg. Färre nazister hade dykt upp än vad NMR i förväg hade aviserat. De påstod att 1 000 skulle komma, på sin höjd var det 500. På Heden spelades musik, människor dansade och skanderade. För varje nazist i marschen gick det tjugo motdemonstranter”.

NMR Heden 170930Motdemonstranter på Heden

Ledaren glider behändigt över sabotaget 2001 mot den största EU-kritiska demonstrationen någonsin i Sverige:
”Den i omfång största insatsen som svensk polis har gjort sedan göteborgskravallerna 2001. Då urartade situationen. Den här gången visade polisen att vår demokrati klarar av att låta nazister demonstrera, utan att tappa kontrollen”.

Polisens skandalösa uppträdande och strategi 2001 har dokumenterats, bl a av författaren Erik Wijk. En liten grupp från ”Svarta blocket”, vilka på objektiva grunder får betecknas som politiskt slödder, ofta draperade i anarkistiska eller vänsterfraser – lyckades därför ta sig till Avenyn och krossa fönster och anlägga bål av restaurangstolar m m. Svensk press svarade med tidningsrubriker i Världskrigsformat, och den stora EU-kritiska demonstrationen bara försvann! Även i år fanns ”Svarta blocket” på plats, men bemöttes av vanliga protestdeltagare och tycks även ha stoppats av polisen.

Jag kan inte bedöma polisens agerade i detalj, men det verkar uppenbart att man framför allt stoppar en utbrytning av patrasket kring NMR och därmed avbröt deras marsch. Mobiliseringen av poliser från hela landet var enorm, och kostnaden uppgick till mer än 20 miljoner. Polisledningen har uppgett att de såg uppställningen som ett genrep inför ett kommande EU-toppmöte i Sverige.

En fråga som i år – precis kring Bokmässan – nästan kom bort var Nya Tiders lilla monter på Mässan. Jag besökte den, bläddrade i deras böcker och frågade den ansvarige om upplagorna. Det var tomt vid montern, så när som en person och jag.
Nya Tider
Inför Bokmässan hade Nya Tider tryckt upp ett specialnummer, vecka 39, 2017. Det är en både intressant och trist läsning. Jag skall ge några exempel.
– På ledarsedan skriver chefsredaktören Vavra Suk och vice cr Sanna Hill om hur ”kulturvänstern” och ”etablissemanget” hycklar om yttrandefriheten. Sedan lamenterar de över varför ”de vägrar att ta debatten”. Det senare är stollerier, då SD:s starka opinionssiffror tvingat olika partier och organisationer att skriva om invandringens problem.
– Vid montern hölls ett antal föredrag, med klart uttalad höger eller extremhögerprofil – riktade mot ”kulturmarxism”, ”kommunismen”, ”krafter bakom islamiseringen av Europa”, ”vissa NGO som organiserar migrationsvägarna” över Medelhavet, samt riktade till ”alla fraktioner av den politiska högern”, ”den identära rörelsen”.
– Extrema exempel på bidrag till invandrare och artiklar om ”mörkning av invandringen”.
– Kritik av USA:s politik och globala inblandning, de utländskt finansierade angreppen på Syrien, och stöd till Syriens regering.
– Kritik mot Soros tidigare finansiering av anti-kommunistiska och globalistiska organisationer och stiftelser
.

Hur skall man förstå detta mischmasch av högervurm och anti-USA-imperialism? Det går ju bara inte ihop? Vi kan ju se hur (SD) mer och mer uniformt sluter upp bakom Högern och USA-imperialismen; det senare, t ex Nato, Israel-försvar.

Logiskt går det naturligtvis inte NT-synen ihop, men väl som en slags hopsnickrad idelogi. Anti-imperialismen bottnar i en geopolitik som är för en ”kontinental bas” och emot den ”transatlantiska länken”. Den färska utgivningen av den ryske ideologien Alexander Dugins bok där en ”nyeuroasianism” förespråkas. Till detta läggs den vanliga rekvisitan av anti-kommunism/vänster och stark högerförankring, med ”nationalistiska”, och bitvis rasistiska inslag, som fördömande av invandring, i synnerhets från muslimska länder, föreställningar av att de senare ”tar över” Europa. Slängar mot globaliseringen finns, men en grundläggande kritik av kapitalismen är naturligtvis helt utesluten. Voila, ici – det är kittet.

i Andra om: , , ,, , , , , , , , ,, , ,


6 svar till “Reflektioner kring Bokmässan och nazistdemonstrationen 30 september”

 1. Tack, jag har läst vartenda ord. Det intressanta tycker jag är att kulturdebatten inte längre är vänsterns och borgerliga ledarskribenters privata egendom utan har genom samhällsomvandlingen lockat människor mer på det folkliga planet. Tittar man på althögerns webbtidningar kan bli överraskad över antalet kommentarer på varje nyhetsartikel eller annan opinionsyttring. Vänstern har fått en tydlig konkurrent som inte funnits tidigare och som medfört en polarisering av samhället. Althögerns synpunkter är inte alltid rumsrena men finns där alltjämt som en reaktion på ett demokratiskt samhälle som allt mer börjar likna en tryckkokare där det ibland pyser ut här och där från någon eller några som inte längre klarar att hålla den bestämda inriktningen. Det här är intressant och har förändrat statens roll i förhållande till medborgaren. Det fungerar så länge staten har en betryggande majoritet på sin sida men om den börjar svikta, vad händer då? Tryckkokaren exploderar?

  • Din liknelse med tryckkokaren är väl funnen. Det är svårt att bedöma hur många som attraheras av althögerns mischmasch. En del finner den troligen mer rumsren än nazisternas vröl, men det år oklart om althögern inte glider iväg, om tryckkokaren spricker? Det är ett förbaskat trist perspektiv,

   UK

 2. Ulf Karlström är en liberal klädd i tomtekläder. Man genomskådar honom bäst i en gammal svartvit tv när den röda dräkten han iklätt sig inte bländar. Den röda goda Disney tomten är ren business och det gäller även dessa liberaler som klär sig i rött. Det är samma typ av människor som vid student revolten på 60-talet och gruvarbetarna då och vi arbetare i dag har inget till övers för dessa lyxlirare. De delar inte vår vardag.

 3. ”Hur skall man förstå detta mischmasch av högervurm och anti-USA-imperialism? Det går ju bara inte ihop? Vi kan ju se hur (SD) mer och mer uniformt sluter upp bakom Högern och USA-imperialismen; det senare, t ex Nato, Israel-försvar.”

  Jag tror inte ”Nato, Israelförsvar” går att koppla till någon särskild politisk tillhörighet utan snarare är rent strategiska grepp från SD:s sida. Nato, därför man vill visa sig regeringsfähiga med partier som kan tänkas uppnå regeringsstatus, främst då moderaterna kanske men även socialdemokrater om ett sådant samarbete skulle bli möjligt. ”Israel-försvar” därför SD har liknande syn att Islam utgör ett hot mot det egna samhället. Den som invecklar sig i komplicerade politiska analyser om Sverigedemokraterna tror jag kommer snubbla på sina egna ben. I mina ögon är Sverigedemokraterna enkel politik för enkla människor vilken står i bjärt kontrast med den akademiska och mer analytiska vänstern. Att de sedan på dessa grunder börjar ta plats i kulturdebatten får författaren av det här inlägget att skrika i falsett då vänstern tidigare utan större motstånd kunnat regera kulturdebatten och på så vis sätta riktlinjer och styra samhällets värdegrund trots det lilla politiska inflytande man ändå har.
  Pennan är vassare än svärdet brukar dom säja men nu har det plötsligt kommit pennor som skriver något helt annat och som kan komma att påverka samhällets värdegrund så det är inte förvånande om författaren av det här inlägget är irriterad eller ska man kanske våga kalla det frustrerad?

 4. Fast jag tycker nog det står en hel del intressant i den hatade främlingsfientliga miljöns högerextrema nättidningar. Det som fastnade idag var en opinionsartikel i fd avpixlat som visar hur partierna som är politikens ansikte utåt kollaborerar med varandra för att skydda sina egna intressen som annars kunde hotas från medborgarna när (allvarliga) fel har begåtts. ”Demokratin” och godheten måste försvaras så därför måste någon annan få straffet och samtidigt bära hundhuvudet så medborgaren verkligen vet vem som felat.

  https://samnytt.se/storsta-mojliga-tyssstnad/