Glöm inte den folkliga segern mot nazismen i Göteborg!


Detta publicerades för ett år sedan. Men det är en viktig lärdom än idag. Om tillräckligt många människor enas här och nu kan storverk ske! Vi kan göra myckett mer!

Nazisternas manifestation i Göteborg blev ett misslyckande för dem. De kunde inte genomföra sin manifestation tack vare tusentals motdemostranter och tack vare hyggligt bra insatser av polisen. De många motdemonstrationerna fick polisen att stoppa marschen från Ica Maxi i Mölndal vid Ica Fokus vid Liseberg. De hade då inte ens kommit till sin samlingspunkt.

Men varför tilläts de göra en ”extrademonstration” från Ica Maxi i Mölndal till Ica Fokus vid Liseberg?

Uppfattar det så.
NMR motdemonstration II 170930Motdemonstranter
NMR visade att de inte ville respektera demonstrationstillståndet – de ville gå en annan väg.

Polisen ingrep förstås. Lika självklart som då den ryska polisen ingriper då den spektakuläre oppositionspolitikern Navalny väljer en annan marschväg än den som godkänts för dennes regeringskritiska demonstrationer.

Bland motdemonstranterna fanns någon/några som kastade sten mot polisen. Tidningarna skriver att de var ”vänsterextrema”. Men ingen vet väl vilka åsikter stenkastarna har. Kanske var de anarkister, kanske medvetna provokatörer. Stenkastningarna måste man bestämt ta avstånd från. De har inget att göra med ”Vänster”
i detta läge

Jag brukar vanligen ha ungefär samma bedömning som Knut Lindelöf på dennes blogg, men inte denna gång. Knut skrev igår ”Yttrandefriheten, demonstrationsfriheten, organisationsfriheten och demokratin förlorade ett viktigt slag idag utanför nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Demokratins motståndare vann.” Demokratins motståndare vann i Göteborg idag

Flera menar att NMR vann på den stora uppmärksamheten som demonstrations-försöket fick. Men här skedde stor uppmärksamhet av ett stort misslyckande av NMR!

Det folkliga motståndet enade människor från de mest olika partipolitiska läger och tillhörigheter. Utmärkt!
Vi såg en enhetsfront i verksamhet.

* Liksom i motståndsrörelserna mot nazismen i många länder under Andra världskriget. Skrev bl.a. om detta i en artikel igår. här

Det är samma arbetssätt i t.ex. ”Nej till Nato” eller i ”Föreningen Syriensolidaritet”s paroller:
-Ett fritt, enat och självständigt Syrien!
-Upphäv sanktionerna mot Syrien
-Inget svenskt stöd för krig mot Syrien!

Nu återstår bland annat arbete att pentrera hur/när manifestationer från NMR är förenliga/oförenliga med förbudet för ”Hets mot folkgrupp”. Åsikterna går isär bland debattörerna i ”God morgon Sverige” nu kl 9.45. Ber att få återkomma i frågan.
yttrandefrihet

i Andra om: , , ,, , , , , , , , , ,, , , ,


24 svar till “Glöm inte den folkliga segern mot nazismen i Göteborg!”

 1. NMR borde aldrig fått tillstånd att marschera. Sen var det väl ingen folklig seger. Jag såg våldsvänstern sida vid sida med samma islamistiska massmördare vi sett i Syrien. Tycker det är äckligt att höra stridsropet ’Allahu akhbar’ på våra gator. Ni i vänstern kommer att ställa till med inbördeskrig i Sverige om ni inte börjar förstå vanligt folk. Svenskar är trötta på bränder, de är trötta på alla rån och allt våld, överfall på pensionärer med mera. De är trötta på att få sina döttrar gruppvåldtagna och höra vänstern förscara våldtäktsmännen. Ni bringar olycka och ondska över vårt land.

 2. Jag tycker nog Nordfront har lyckats få ut sitt budskap i förhållande till det massiva motstånd som vänstern och kulturetablissemanget mobiliserat där först och främst Polisen varit under hård press vilket ideligen framförts i media, främst radio P1. För inte så länge sedan presenterade vänsterregeringen kommande budget vilken ska ha en massiv ökad satsning på kulturen. Nu tror jag dock inte det är hembygdskultur pengarna är tänkta att använda till och det är arbetarna själva som främst får betala för all den information, teater, forskning m.m. som ska bedrivas. Senast igår kväll lyssnade jag på radion i flera timmar och man kan säja det var Allah så gott som hela kvällen endast med några avbrott för uppdateringar om motståndet mot Nordiska Motståndsrörelsen i Göteborg. Jag satte på radion vid halvsjutiden på kvällen och det börja med en modern forskning som ska komma fram till att våra forna Vikingar har rötter i Islam. Kanske inte helt bra för dom som har tyr-runan som organisationssymbol? Och just det här är bara en mikroskopisk del hur ”kulturarbetarna” i sin iver att försöka stoppa nationalismen som sprider sig i arbetarleden. Och den som betalar kulturkampanjen är förstås arbetarna själva genom sin löneskatt som de förväntar sig ska komma tillbaka i form av allmän service från samhället. Välkommen till teater med Tage Granit i samarbete med arbetarnas egen fackliga organisation LO eller kräv att förskolan köper in den nya barnboken ”Farfar har fyra fruar”.

  Kerstin,
  I ärlighetens namn är jag tillräckligt gammal för att minnas kommunisterna på 1970-talet. Många hade runda glasögon och ledigt klädda i hemstickat eller liknande enkla men rena kläder. De hade en akademisk attityd och gick inte att prata med för oss vanliga jobbare. De var finare än oss också. När vi slitit hårt på våra jobb i veckan kunde det bli raggarrundan på fredagskvällen med mellanöl och tjoa i bilen när vi for runt på gatorna i stan. Men det här var inte kommunisterna med på, det var helt enkelt för fina för det. Inte var dom på våra jobb heller. Istället kunde man hitta dem inom kommunal verksamhet, administrativt eller varför inte köra en bokbuss. De jobbade ofta halvtid för att hinna med sina egna socialt upptagna liv. Av oss blev de betraktade som arbetsskygga. Vad som sedan hände med oss är väl ingen större hemlighet men vart hamnade alla dessa kulturkommunister vilka som mest kunde närma sig arbetarklassen iförda sliten men rentvättad blå bomullsoverall på någon progressiv arbetarteater en sommarkväll?

  Jo, min bestämda mening är att de här människorna fick sin framtid bland kulturetablissemang, journalister och framförallt inom Public Service SVT och Sveriges Radio. Och där sitter de fast och manipulerar samhället samt vägrar lämna ända tills döden eller något annat skiljer dem åt.

  • Du talar om VPK – dom lämnade jag efter en månad när jag insåg detsamma som du hade insett. Dom var inte för mig. Socialarbetare som inte hade någon aning om hur det var att inte ha något jobb. Därefter sökte jag mig till APK.

   Men jag var ingen raggare heller … :-)

 3. Det kan hända att jag gör det Kerstin för jag var inte insatt i de olika kommunistiska grupperingarna på den tiden. Det var alla kommunister helt enkelt men samtidigt kunde man få en uppfattning om att en del var revolutionära vad det nu innebar. Jag har precis studerat första bilden ovan och kan nog säja ganska bestämt att det inte är den sortens människor jag normalt umgås med men kanske stöter på någon ibland. Jag är socialt lagd men har ändå inget större socialt behov som vissa kan ha. En viss del måste dock finnas som till exempel här. Har strölyssnat på radion ikväll. Propagandan och den förmanande tonen var inte lika ihärdig som de senaste kvällarna jag lyssnat och det kändes mer normalt. Jag hörde något om folkomröstningen i Katalonien samt de intervjuade en präst, biskop och munk som levde i celibat. Det sista var ganska intressant. Ett bra radioprogram kan verkligen stimulera hjärnan och tankarna om man gör något praktiskt samtidigt som inte fordrar så mycket koncentration och tankeförmåga.

 4. Funnet på högerextrem rasistblogg:
  Nazister har samma politiska hemvist som större delen av motdemonstranterna som var på plats i Göteborg nu i helgen. Den politiska ideologin är socialism. Demonstrationer och upplopp är en övergripande del av deras politiska strategi för maktövertagande som i slutänden ska resultera i samhällets revolution. Det enda som skiljer dessa grupper åt är tolkningsfrågor och detaljer. De enda verkligt konservativa som var på plats i Göteborg var de som ropade Allu Akbar och kastade stenar. De här personerna vill föra samhället tillbaka till 600-talets Mellanöstern.

 5. Jag vill återge en betraktelse av Hans Isaksson på Clarte-bloggen: (http://www.clarte.nu/bloggen/10127-nmr-s-senaste-goeborgshistoria)

  NMR:s senaste göteborgshistoria
  Hans Isaksson –
  1 oktober 2017
  NMR-marschen i Göteborg den sista september blev trots massiv förhandspublicitet och dito polisskydd mot tiotusentals förbannade göteborgare ingen odelad framgång för nazisterna. Såvitt man inte vill kalla en eskorterad promenad från den ena ICA-butiken till den andra och åter för en framgång.

  Jimmy Åkesson tvangs till och med leverera ett så pass kraftfullt avståndstagande från nazismen, som han bara orkade: ”Det är en ganska sorglig dag i svensk politik. Ni har säkert följt händelserna i Göteborg där extremister från både vänster och höger drabbar samman.”

  Det kunde inte ens Donald Trump ha sagt bättre.

  En elak bedömare skulle kanske till och med ha betecknat nazimarschen som ett ömkligt och ett för såväl rörelsen som för samhället kostsamt fiasko. Och kanske till och med parafrasera ordstävet:

  ”Mycket väsen för lite ull, sa gumman då hon klippte nassen”.

 6. Om demonstrationerna i Göteborg.
  Det var en ganska stor samling med ca 700 personer som var där för att demonstrera och några vanliga göteborgare hade samlats för att titta på NMR.
  Mainstreammedia har en politisk agenda. Många av deras “journalister” står väldigt långt till vänster och reportagen blir därefter. Som väntat rapporterar de inte sanningsenligt från demonstrationerna i Göteborg.

  Det är uppseendeväckande hur mainstreammedia helt ignorerar våldet från den ”toleranta” vänstern. Högljudda knallskott, rökfacklor och flaskor kastades mot polisen.
  Polisen lyckades trycka tillbaka motdemonstranterna efter att ha gjort flera rusningar med batongerna i högsta hugg. Extremvänstern gav sig dock inte utan strid. Utöver knallskott och rökfacklor hade de nu beväpnat sig med en slunga som användes flitigt för att kasta stenar mot polisen. Maskerade killar sprang runt och slog till folk hej vilt. Andra kastade ägg och förstörde soptunnor. Vissa av dem ropade “Allah Akbar”.

  • Var du där? Hörde du demonstranterna ropa ’Allah Akbar’?
   Jag har tittat något lite på nätet – den enda tidning som skriver om att demonstranterna ropar ’Allah Akbar’ är Fria Tider’. Men det kan kanske vara fler … som Nya Tider eller någon annan extremhögerblaska.
   Här är det du och kommentaren ’Gammal krigare’ som har nämn detta.

   Och vad är det för fel med att ropa ’Gud är störst!’ om man är religiös? Det är precis som ’Halleluja’ eller ’Prisa Gud!’!
   Vad jag vet så har vi religiös frihet i Sverige.

 7. Anders, det är med stor sannolikhet samma Soros-sponsrade vänsterterroristorganisation ”Antifa”, som
  Lördagen den 12 Augusti samlades i ”motdemonstration” mot ”fascister” i Charlottesville, Virginia, USA.
  Antifa i Sverige, känt som ”AFA” känns igen på att de är gömda bakom ansiktsmasker,
  trossystemet som de följer och taktiken som de använder för att genomdriva sin agenda.
  De bidrar säkert till ökad opinion för minskad yttrandefrihet.

 8. Kerstin Stigsson .. Antifa är en terrororganisation.
  https://www.youtube.com/watch?v=td-lor1xQ3I
  Gatan är ett konkret fysiskt rum som måste erövras för att kunna skapa en politisk rörelse. I första hand handlar det om att skapa “rum”, frizoner, där rörelsens åsikter kan tolereras utan att angripas, för att sedan flytta fram positionerna och tränga ut andra.

 9. 1. I debatten behandlas NMR demonstrationen som vilken annan åsiktsdemonstration som helst och frågan gäller om åsikterna var ”tillräckligt frånstötande” för att motivera ett förbud. Men ett förbund på de grunderna hade varit klart anti-demokratiskt. Men i min mening skiljer sig NMR och dess agerande kvalitativt från andra gruppers genom att de är ute för att sätta skräck i meningsmotståndare.

  2. Hitler och hans nassar kom inte till makten därför att Tysklands dåvarande demokrati medgav dem yttrandefrihet, de kom till makten genom att ”slå sig fram”, skrämma meningsmotståndare med öppet våld.

  3. Om tio personer stör en demonstration är det olagligt, om tio tusen människor spontant går ut på gatan och blockerar en demonstration är det fortfarande olagligt, men en demokratisk opinionsyttring som bara kan värderas politiskt.

 10. Anders Persson.. Frågan borde nog snarare gälla vem/vilka är det som bestämmer vilka åsikter, som ska anses vara ”tillräckligt frånstötande” för att motivera ett förbud. Och på vems/vilkas premisser..som ju kan skilja sig diametralt i tid och rum.

  • Vad jag för uppenbarligen döva öron försökt säga både här och på Lindelof.nu är att NMR:s demonstration k v a l i t a t i v t skiljer sig från alla andra demonstrationer och därför ska behandlas därefter. Vanliga demonstrationer, även högerradikala, vill få ut ett budskap, som helst inte bör strida mot gällande lagstiftning. NMR var ute för att med våld demonstrera MAKT. Tack, alla ni tiotusende göteborgare som, emot gällande lagstriftning, sabbade nassarnas försök. Det var vår motsvarighet till ”Slaget vid Cable Street 1936” https://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Cable_Street , ett äreminne i den anti-fascistiska kampen

   Hitler och andra nassar och fascister (Mussolini, Franco mfl) kom till makten, inte genom propaganda, utan genom våld, kanaliserat genom demonsterationer av den typ som vi såg i Göteborg. Vänstern bör överge sin idealiserande syn att det bara är ”åsikter” som utkämpar krig mot varandra. Poloitisk makt växer ytterst ur gevärspipor . . .

 11. […] I Anders Romelsjös kommentarsfält angående NMR:s demonstration visar innerligt goda vänstermänniskor, som tror på demokratisk socialism, demonstrationsfrihet och yttrandefrihet, upp precis det som jag anser är vänsterns stora bekymmer, nämligen en intern enighet och ryggdunkande in i extremt osunda motpositioner som följaktligen leder till extremt osund dubbelmoral. […]

 12. Varför ge dessa naziststollar en sådan uppmärksamhet som media gjort? Så mycket ”reklam” hade NMR aldrig kunnat köpa för sin förvirrade sak….Ibland undrar man ju om det inte finns mängder med smygnazister och fascister i media som vill uppmärksamma stollarna och de dom gratisreklam. Hade ingen brytt sig hade de kanske struntat i sin demonstration och gått hem i tysthet pga bristande intresse från allmänheten.

 13. På TV-nyheterna ser man hur ”vänster”-aktivister och anarkister i Gbg använder stenslunga, d.v.s. samma vapen som palestinierna (ungdomar) i självförsvar tvingas använda mot Israeliska ockupationssoldaters ständiga och brutala våld . Vi är nu vana vid att AFA och andra s.k. autonoma , gör allt för att få medieuppmärksamhet för sin aktivitet. Tv och media bjuder dem generöst på detta. De , ganska eländiga” loosers” i Nordisk Motståndsrörelse (eller vad de kallar sig) är okunniga om sin samtid och vet inte att den moderna fascismen inte ser ut som dom själva , med uniformer och annat som skall få oss att minnas deras idol , Hitler. Fascismen kommer från det globaliserade kapitalet och är oändligt mycket mer sofistikerad. Därmed avleder dessa nyttiga idioter, på båda sidor i Gbg, uppmärksamheten från de verkliga fascisterna. Att dessa efterblivna ”loosers ”får med sig människor som kallar sig vänster är allvarligt. Den demonstration som ägde rum i Gbg för två veckor sedan, mot Sverges deltagande i NATO led av samma förvirring när det gäller fokusering på målet. Fru Schyman talade mot männen och vapnen och fru Post föreslog kärlek som vapen. Gulligt men verkningslöst mot vår MYCKET välorganiserade motståndare. Parollen : inga nazister på våra gator leder fel och hjälper makten att inskränka våra fri – och rättigheter. I det här fallet var det alltså inte ”De Nordiska” som stod för våldet. Ps. Sven Wollter , som passerat bäst före datum för länge sedan pratade så länge om allt han visste att det började störtregna , lokalt över Gustaf Adolfs Torg. Dessutom hörde man inte vad han sa p.g.a. hans röstproblem. Sen fortsatte han att tala vid Götaplatsen, han är uppenbarligen populär i Gbg. Vid Götaplatsen utlöste han lyckligtvis inte regn och vi fick till sist höra Mikael Wiehe, som var mycket, mycket bra.

  • Leif, har du inte tagit del av filmerna och vittnesmålen som bevisar att de, som trots motdemonstranternas protester och rop på att de ska sluta kasta, inte tillhör ”svarta blocket”. De är maskerade men inga unga anarkister utan Allahu akbar män som vill bråka med polisen precis som de gör i Bergsjön, Hammarkullen och Angered. De är inte vänster utan gängkriminella provokatörer som vill få ut sin frustration.

 14. 23 nazister varav tre välkända nazistledare är misstänkta för våldsamt upplopp i lördags i Göteborg. Bevisläget mot dem är så gott att de inte behöver vara häktade.

  – Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg i ett pressmeddelande.

  Utredningen kommer att fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial och övrigt utredningsmaterial och ytterligare förhör innan beslut kan tas i åtalsfrågan.

  – Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg.

  En person som uppges komma från antifascisterna har dock begärts häktad. (http://blog.zaramis.se/2017/10/03/23-nazister-misstankta-for-valdsamt-upplopp/)

 15. Den av Rothchild-sionisterna presenterade konflikten av händelsen genom fulmedierna är egentligen irrelevant. Dessa två extrema grupper saknar demokratiskt stöd i Sverige. Att de får denna extrema publicitet är obalanserat, men som plåster på såren vill jag ändå meddela att Bechir Rabani har tittat närmare på de som begick mordförsök genom stenkastning som han sorgligt nog kallar ”vänster”. Det är där vi måste rätta honom! Vi som är vänster kastar inte sten i vår demokrati och vi fördömer de som gör det och vi vill se dessa satans mördare inburade för mordförsök, helt enkelt eftersom det är mordförsök och naturligtvis är väldigt olagligt och ska vara väldigt olagligt.