Manifestationer på årsdagen av massakern i Odessa


Aftonbladet skrev i morse i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att ”Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare ”De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… ”Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern

Man skriver vidareNyligen besökte statsminister Stefan Löfven Kiev för att i Carl Bildts spår ge Sveriges fulla stöd till de nya makthavarna i Ukraina, utan att ett enda kritiskt ord framfördes om de förföljelser, fängslanden och mord på oppositionella som bland andra Amnesty rapporterar om”… och avslutningsvis ”Så länge det inte görs någon oberoende rättslig utredning av händelserna den 2 maj, och så länge de skyldiga till massakern går fria, samtidigt som de mördade, deras anhöriga och överlevarna förföljs och förtalas av makthavarna, kommer såren i Odessa aldrig att kunna läka.”
lofven-poroshenko
* Vid sökning på Google Nyheter nu finner jag ingen annan svensk tidning som aktualiserar massakern i Odessa.*
* Av bloggare har SWEDHR och Pål Steigan behandlat fråga.

Idag kl. 14 anordnas en manifestation på årsdagen av massakern i Odessa på Sergels torg i Stockholm under parollen ”Sverige för oberoende, fred och alliansfrihet”.
En fotoutställning från massakern i Fackföreningarnas hus kommer att visas på den del av Sergels torg som är täckt av tak. Svarta ballonger som symboliserar de förlorades liv kommer att släppas.
Odessa 150502

Talare kommer att ta upp de senaste årens krig och folkmord i Central- och Västasien och Nordafrika vilka kan ses som förpostfäktningar och bakgrund till vad som nu utvecklats till fascism och krig på europeisk mark i Ukraina.

Arrangörer: Antieuromaidan Sweden, Donbassföreningen, Etiopiska Föreningen, Jordens Vänner, Justitia Pax Veritas, Ortodoxa Scouter, Ryska Riksförbundet, Sankt Georgsbandet, Serbernas Riksförbund och Syrianernas Riksförbund.

I Malmö arrangeras en manifestation 2 maj kl. 14 på Gustav Adolfs Torg under temat ”Kom ihåg Odessa – Stoppa fascismen!”. Tal kommer att hållas av representanter för Donbassföreningen, RKU och SKP.

2 maj 2014 massakrerades och innebrändes minst 46 människor i Fackföreningarnas hus i Odessa. Anhängare av federalism och ökad autonomi jagades 2 maj av medlemmar av fascistiska Högersektorn och tog sin tillflykt till Fackföreningarnas hus i Odessa, där de innebrändes. De hade sökt skydd i huset sedan deras tältläger på ett närbeläget torg attackerats och satts i brand av beväpnade fascister. Offren var alltså fredliga demonstranter som, under intryck av den USA-dirigerade fascistledda statskuppen 22 februari och efterföljande våg av repression och terror, samlade in namnunderskrifter för större regionalt självstyre i Ukraina.

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en minutiöst välplanerad pogrom. Syftet var att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen.

Massakern i Odessa förebådade kuppregimens rasande militära angrepp på befolkningen i Donbass. Städer bombades, infrastruktur ödelades. Vatten och elektricitet stängdes av. Livsmedelstillförsel blockerades. Massvält, frysta bankkonton och uteblivna pensioner användes som vapen. Fascistiska privatarméer samverkade med militären. Mer än en miljon människor flydde till Ryssland.
Ukraina Antifacsistdemonstration 2014-03-15-18_57_53-20140315_164354-659x514

I dag hotas fredsansträngningarna, som Ryssland, Tyskland och Frankrike ställt sig bakom, av USA:s beslutsamhet att, tvärs emot Minskavtalet, exportera vapen och militär till juntan i Kiev och därmed kasta nytt bränsle på krigsbrasan. Ingen kritik hörs i det officiella Sverige mot denna för Europa och världsfreden farliga politik.

Den svenska Natolobbyn använder tvärtom den omfattande desinformationen och rysshetsen i media till att argumentera för att Sverige ska överge alliansfriheten och gå med i den USA-ledda krigspakten Nato.
Sverige för oberoende, fred och alliansfrihet.

En pamflett betitlad ”Det som hände i Odessa angår alla” finns att rekvirera från Folket i Bild/Kulturfronts Blekingeavdelning, se annons http://www.fib.se/annonser/odessa.html

Vi erinrar oss att 19/2 publicerades på Aftonbladet Kultur en artikel som redovisade en politisk skandal i Helsingborg. ”Moderat stoppade bilder från Odessa”. (http://www.aftonbladet.se/kultur/article20340107.ab). Den var skriven av filmaren och författaren Maj Wechselmann, läraren Tord Björk och professorn Lars Drake. En person som inte ville att ett fotomaterial presenterades från massakern i Odessa hade kontaktat kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg Peter Danielsson (moderat) och krävt att han skulle stoppa det planerade mötet och fotopresentationen på Stadsbiblioteket.

Mötet hölls ändå på en restaurang i Helsingborg igår:
(http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2015/02/19/polisen-bevakar-ukraina-mote/)

En fråga: ”Vågar Stockholm bjuda in Oleg Musyka och dokumentationen kring massakern i Odessa?”
Vilken organisation tar initiativet?

intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

Aftonbladet 2/5 Pål Steigan 2/5 SWEDHR 2/5 Nyhetsbanken 28/4 Aftonbladet 19/2 Globalresearch om branden i Odessa Israel Shamirs artikel DN 8/2 Intervju med Merkel Lavros uttalande Hollandes uttalande Sveriges Radio 7/2 Pål Steigan Globalresearch 6/2 Robert Parry 6/2 Parrys bok Huvudstadsbladet 5/2 E Zuesse på Globalresearch 31/1 Åtta dagar 29/8 2014DN 24/1 The saker Globalresearch 22/1 Globalresearch 23/1 OSSE:s hemsida Hans lilla gröna Oliver Stone på FacebookNyhetsbanken Ryssland fördömer USA & EU:s nej till resolution mot nazismen Talesman för Ryssland Nej från USA & Co mot nazism-resolution FN-resolutionen 2012 DN 23/11 SvD 23/11 Orangea revolutionen Michael Roberts blog Från Poroshenko till Putin – en nedförsbacke Pål Steigan 15/11 DN Debatt 13/9 M Hudson i CounterpunchPål Steigan Counterpunch om USA:s UkrainapolitikYatsenjuk och Nuland DN 30/7DN 23/2 DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch


10 svar till “Manifestationer på årsdagen av massakern i Odessa”

 1. Pål Steigan har också skrivit om massakern i Odessa ”Er det mulig for nazistisk pøbel å myrde mer enn 50 mennesker i en europeisk storby og slippe unna med det? Ett år etter massakren i Odessa er det klart at svaret er JA! 2. mai 2014 satte nazistiske pøpler fyr på Fagforeningenes hus i Odessa. Mange av dem som prøvde å komme seg unna flammene ble skutt eller slått i hjel. I alt ble mer enn femti mennesker drept av nazipøblene den dagen – noen kilder sier over 100. Både EU og USA ”forlangte granskning” av massakren, men absolutt ingenting har skjedd, og morderne går fortsatt fri. Ett år etter myrderiene i Odessa er vestlige medier stort sett tause om det som skjedde.” (http://steigan.no/2015/05/02/mediene-onsker-a-glemme-massakren-i-odessa/)

 2. Märkligt att Löfven kan skaka tass med Ukraina utan att kritisera det faktum att nazistiska bataljoner numer har upptagits i Ukrainas ”Ministry of Defence”. Genom att legitimera dessa grupper och knyta dem till staten så gör man det lättare att finansiera och utbilda dessa. Junta-taktik 101.

  U.S. Army 173rd Airborne Brigade har redan tränat Ukrainas ”national guard”, men detta skedde innan det nu offentliga uttalandet om upptagningen av dessa (dussinet) grupper av nazistiska bataljoner, som fortfarande öppet sympatiserar med nazism, bland annat genom att fira Hitlers födelsedag – och använder nazistiska symboler. Denna ”uppgradering” skedde April 20 på Hitlers födelsedag. Inte ett ljud i massmedia om Ukrainas uppenbara avsaknad av politisk takt, vett och sans. Man har till och med ”avskräckt” Polen genom denna högst bisarra politiska manöver.

  Det finansiella stödet kan på så sätt undgå öronmärkning och det blir lättare att föra över ”normala” pengar till militära satsningar. Avsaknaden av Ukrainas politiska taktkänsla åsido, I själva verket är det värdenihilism som styr. CIA har också genom lokal förankring en lång tradition genom utnyttjandet och organiserande av Ukrainska nazister. Detta visar sig i stödet och det återupplivade samarbetet med OUN ”Organisation of Ukrainian Nationalists. Denna högst levande kult/sekt/milis/organisation [nu upptagen i Ukrainas statsmilitära system] dödade en miljon judar – såväl polska som ryska – under andra världskriget. Vi har tidigare sett att ”man” är beredd att stödja vilka maktfraktioner som helst som konvergerar med den ekonomiska, geopolitiska och militära agendan. Israeliska legosoldater slåss sida vid sida med gamla nazisters barnbarn. Man baxnar.

 3. Det är väl så propagandan fungerar, är det en misstänkt rysk ubåt blåser man upp det i veckor på förstasidorna i media men är det en högst verklig massaker utförd av nato och wall street backade fascister är både de prostituerade politikerna och journalisterna knäpptysta.

  När en före detta fackföreningsledare ger 850 miljoner i lån till grupperingar som bränner fackföreningsmedlemmar levande är det rätt tydligt hur långt åt helvete saker har gått.

  • Snor slutklämmen, det sammanfattade läget bra.

   The Guardian körde ”kålsupareteorier” på dagen av massakern. Vissa tidningar slår upp gärningsmännen som strök med som offer att minnas. Ingen tidning beskrev globala manifestationer för offren för den första pogromen i Ukraina på över 70-år, inte en. De enda som tog upp det var Ryssland, Kuba osv, inte ett enda västland nämnde det, iaf inte utan att framhålla en ”kålsupareteori”.

   Kålsupareteori är ett finurligt sätt att ta ställning för det lägsta och mest avskyvärda motivet eller värdet, men ändå låtsas neutral.

 4. PÅ FIB-juristernas hemsida:
  ”Det inringade Ryssland och de geopolitiska kostnaderna för den västliga aggressionen

  ”Om man ska nämna tre personligheter i det kalla krigets europeiska historia som kan sägas ha verklig expertkunskap och erfarenhet av dagens geopolitiska relationer mellan EU, USA och Ryssland, så bör det bli den förre ryske presidenten Michail Gorbatjov, den förre amerikanske politiske experten och Ryssland-specialisten George Kennan och den förre amerikanske utrikesministern Henry Kissinger.

  Tillsammans har de iakttagit och analyserat Ryssland och Västvärlden i bortåt 80 år i krig och i fred. Alla har de i skarpa ordalag varnat för att västvärldens attack mot Ryssland genom Washingtons och Berlins undergrävande verksamhet mot Ukraina är ytterst farlig.”
  (http://www.tffr.org)

 5. Jag anser att hanteringen av det palestinska folket är den mest tragiska komponenten i skapandet av den våldsideologi som nu konvergerat i acceptans för vanvettigheter som krig mot terrorism, branden i Odessa och försöken att installera en ny Jeltsin i Ryssland.

  Kanske finns en del av sanningen om vår tid i Gustave le Bons slutord i boken Massans psykologi från början av förra seklet.

  ”Det, som utgjorde ett folk, en enhet, ett helt, blir slutligen blott ett agglomérat af individer utan samhörighetskänsla, som möjligen ännu en tid framåt på konstladt sätt kan upprätthållas, men detta endast tack vare häfd och institutioner.
  Intressen och sträfvanden gå vidt åtskils, och då de enskilda individerna ej längre förmå styra sig själfva, vädja de till staten och fordra af den en öfverallt ingripande verksamhet.
  Med förlusten af de forna idealen förlorar rasen slutligen äfven sin själslighet, och det som återstår är blott en hop isolerade individer, som återgå till sitt ursprung — till massan. Den besitter alla massans skiftade egenskaper, är utan fäste, utan framtid. Kulturen har förlorat all stadga och är endast en lekboll för slumpens nycker. Pöbeln är konung, och barbarerna
  rycka fram. Civilisationen kan ännu någon tid förefalla lysande, tack vare en viss yttre glans, sekelgammalt arf, som ännu fortbestår, men i grunden är byggnaden murken och fallfärdig, och beröfvad sina forna stödjepelare, kullvräkes den af första storm. Att från barbariets mörker sträfva uppåt till civilisationens höjder, med blicken fäst på en i fjärran hägrande drömbild, därefter aftyna och dö, när drömmen förbleknat, detta är den lefnadsbana folken genomlöpa.”