Stockholm Pride sviker HBTQ i Palestina – men det finns ett revolutionärt alternativ?!


Denna artikel utgår från en artikel av läkaren Gunnar Olofsson – och jag hakar på med för mig färska uppgifter om ett

Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter har tidigare förstärkt bloggen genom att tillåta mig publicera med flera artiklar om Israel och Palestina. Senast publicerades Krisen i Gaza måste lösas! 4/7. Tidigare kom Blockaden av Gaza måste upphöra!, Vem tillhör Jerusalem? 20/4 och dessförinnan Dags att sätta punkt för israelisk apartheid 27/3.
Tillsammans med kolleger tog han initiativ till en namninsamling Stöd israeliska läkare som vägrar tvångsmata palestinska fångar!

Gunnar Olofssons artikel.
I dagarna går Nordens största årliga Pride-festival av stapeln i Stockholm. Temat är som vanligt alla människors lika värde och rätten att älska vem man vill. Stockholm Pride festival

StockholmPrideLogo_tightcrop

Men den svenska Pride-rörelsen sviker konsekvent sina medbröder och –systrar i Palestina.

Inom HBTQ Sverige anses Israel vara ett mycket bra land dit man gärna åker för att njuta av livet och sin kärlek. Israel är en oas av tolerans i en öken av omkringliggande intoleranta stater vad gäller HBTQ-rättigheter, och den årliga Pride-paraden i Tel Aviv är ett måste för en del svenska aktivister. Men det finns ett problem.

Den israeliska ockupationen av Palestina saboterar effektivt möjligheten för palestinska HBTQ-personer att leva ut sin dröm. Ockupationen omöjliggör varje form av reformerad lagstiftning – någonting mycket nödvändigt i det konservativa palestinska samhället – för att säkra HBTQ-personers rättigheter och hindra diskriminering. Trycket från familj och samhälle att inte vara ”avvikande” är mycket stort. Till Israel kan man inte komma. Israel beviljar inte, och har aldrig beviljat, någon palestinier uppehållstillstånd på grundval av personens sexuella läggning.

Stockholm Pride

På Västbanken innehåller visserligen den jordanska ”Penal Code” (1951) inget formellt förbud mot samkönat sex, och den palestinska myndigheten utfärdar heller inga straff för detta. Likaså ger Palestinas ”Basic law” inget utrymme för diskriminering utifrån sexuell läggning – även om skrivningarna kunde vara tydligare. Men inom bland annat poliskåren finns krafter som ägnar sig åt trakasserier av HBTQ-personer, och det är inte riskfritt att ”komma ut”.

Palestina moder imagesCAMJYQ6M

I Gaza är det än värre. Där regleras frågan av det religiöskonservativa styret med hjälp av den brittiska mandattidens ”British Mandate Criminal Code” (1936) som föreskriver upp till 10 års fängelse för sex mellan män. Lesbiska kvinnor nämns visserligen inte i lagen, och anses därför inte behöva straffas. Men isoleringen av Gaza skapar en grogrund för allsköns religiös extremism och diskriminering av oliktänkande.

En reformering av den palestinska lagstiftningen vad gäller HBTQ-personers rättigheter kräver oundgängligen att ockupationen upphör. När svenska HBTQ-aktivister gästar Israel, och lever ut sin kärlek där, slår man undan benen för sina fränder i det ockuperade Palestina, och försvårar deras liv. Frågan borde lyftas i den svenska Pride-rörelsen. Pride måste sluta upp att svika Palestina. (Slut Gunnar Olofsson).

ETC skriver under rubriken ”Revolutionärt alternativ utmanar Stockholm Pride” Revolutionärt alternativ utmanar Stockholm Pride
Pride har blivit ett dyrt, avpolitiserat och kommersiellt jippo. Det tycker nätverket bakom Revolutionär Pride, som från och med i dag arrangerar sin egen alternativa Pridevecka på kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm.
Vi är en yngre generation hbtq-personer som känner ett behov av ett alternativ till hur Pride ser ut i dag, som vi anser är väldigt avpolitiserat och något av ett kommersiellt företagsjippo, säger Ana, en av personerna bakom Revolutionär Pride….
Man bryr sig i stort sett inte alls om hbtq-personers rättigheter utan det är snarare en tredagars festival som mest handlar om att det ska vara en god feststämning, säger hon.

Revolutionär Pride

Att Pride är dyrt och otillgängligt är en annan anledning till varför Revolutionär Pride startats.
Många har inte råd med och därför kan utsatta grupper som till exempel asylsökande och fattiga människor, som verkligen behöver ett nätverk, inte ta del av det som ska vara Nordens största Pridefirande, säger hon.
En biljett till Stockholm Pride kostar 800 kr enligt Dagens Nyheter.
Revolutionär Prides program är helt gratis, med undantag för festen som hålls på fredag.
Som avslutning på veckan kommer Revolutionär Pride tillsammans med Queers against fascism gå med i den officiella paraden på lördag.”

Jag har frågat ”Revolutionärt Pride” om vad de anser om behandlingen av palestinska HBTQ-personer men inte fått svar.

i Andra om: , , , , , , , ,


11 svar till “Stockholm Pride sviker HBTQ i Palestina – men det finns ett revolutionärt alternativ?!”

 1. Vad det på Stockholms ”pride” efterfest som Anders ”Skrevet” Borg bjöd på sin föreställning? Anders ”Skrevet” Borg visar brist på sexuella upplysning, så därför behöver han gå en sånt där obligatorisk sexuella upplysnings kurs.

 2. Festivalen ”Pride” har kidnappats av vänsterradikaler som gjort den till ett sexualpolitiskt jippo snarare än en manifestation för allas lika människovärde.
  Det är tragiskt att se hur minoriteter kidnappas av politiska krafter i en ideologisk kamp mot familjen och grundläggande normer. Nu luras deltagarna att manifestera något annat än lika rättigheter.
  Den traditionella familjen, som i tusentals år varit samhällets minsta och samtidigt starkaste byggsten har i modern tid utmanats av ideologiska skäl, av socialister och vänsterliberaler.
  Det är tragiskt att de vänsterradikala krafter som vill förgöra familjerna kunnat ta sexuella minoriteter som gisslan i kampen mot normer och traditioner som skapar trygghet och stabilitet.

  https://samtiden.nu/2017/08/pride-nar-minoriteter-utnyttjas-av-vansteraktivister/

  • Jag tror inte det, Korp. Vad är normer och traditioner? Varje familj har en sådan – oavsett hur den ser ut. Du kan inte finna någon familj som är lik den andra familjen, inte ens inom nära släkten. Skilsmässa var inte så vanligt för femtio år sedan, men nu är det det. Är det något som är vänsterns fel? Vill du förbjuda att människor skiljer sig? Förut var det vanligt med stora familjer men nu är det mina, dina och våra barn. Är du emot detta? Varje man och kvinna (eller man och man eller kvinna och kvinna eller singel) som bildar ett par tar erfarenheter och traditioner hemmifrån, slopar några eftersom det inte passar dem och tar andra traditioner. Att vara fria är 60-70-talets vänsters förtjänst – inte vänsterns skuld. Och jag tackar dem för detta! Jag vill inte uppleva det min mormor upplevde. Eller det min farmorsmor upplevde – bli misshandlad av sin man utan att kunna komma undan. Det måste ha varit ett helvete! Särskilt när min farmorsmor såldes på auktion som liten och inte hade någon annan släkt än hennes man och de många barnen. Och detta anser du skapar trygghet och stabilitet …

 3. Till Kerstin Stigsson.
  Du försöker cementera åsikten att din form av politisk åskådning (kommunism) är exceptionell i jämförelse med andra politiska inriktningar.
  Är det inte farligt att tro sig vara bättre än alla andra?
  Precis som Hillary Clinton menar att USA är överlägsna på grund av dess så kallade liberala demokratiska värderingar. ”Det ger USA rätt att dominera världen. Låt oss hålla Amerika exceptionellt. Världen ser till oss när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter, HBTQ-personers rättigheter, religiösa och etniska minoriteter, kvinnor, personer med funktionshinder och människor överallt som längtar efter fred.
  USA står fronten när det gäller att försvara judarnas genom massiv terror och etnisk rensning erövrade ”lebensraum” i Palestina.

  • Det här är mina egna åsikter. Ingen står över mig och säger vad jag ska skriva. Och jag tror definitivt att jag inte är bättre än andra. Precis som alla andra människor – inklusive muslimer, judar, homosexuella, amerikaner, ryssar, etc – har jag både dåliga och goda sidor.
   Det är staten Israel och dess högerregering som genomför en massiv terror och etnisk rensning i Palestina – inte judarna. T ex de kristna i Sverige kan inte ställas till ansvar för vad den svenska regeringen gör. Samma sak i Israel. Ställ dig frågan varför Israels högerregering sympatiserar med Trump. Och varför Israels PM Netanyaho ogillar Soros (om du inte kan detta så gå in på både den svenska engelska wikipedia om Soros). Både Trump och Netanyaho är till höger om USA:s republikaner. Soros och Clinton är nyliberala och har deras agenda. Båda sidorna agerar för kapitalismen (amerikanska företag och EU) och imperialismen i vår värld. Trump i Venezuela, Syrien, Afghanistan, etc. Clinton och Soros i Ukraina, Venezuela, Syrien, etc. Ingen av dem är bättre än någon annan högerregering. Jag tror förmodligen att båda dessa fraktioner samarbetar till en viss utsträckning med varandra. Kanske inte Trump och Clinton, men männen och kvinnorna bakom dessa kapitalistiska fraktioner samarbetar för att motarbeta fienden, och för att erövra naturrikedomarna i andra länder. Det synts i Venezuela och i Ukraina – och i övriga världen.
   Även om IRA var/är en irländsk/katolsk gerillaarmé så skulle jag aldrig dra alla katolska irländare för att vara sympatisörer med IRA – även om britterna försökte med den varianten också.

  • Det jag skriver är mina egna åsikter. Jag har inte någon som står över mig och säger vad jag ska skriva. Och jag tror definitivt att jag varken är god eller ond. Jag är som alla andra människor – både god och ond. Det som är viktigast är att göra så gott den kan mot alla människor och alla levande varelser.
   Det är den israeliska högerregeringen som genomför massiv terror och etnisk rensning i Palestina – inte judarna. Även den brittiska regeringen försökte dra alla irländska katoliker över en kam när IRA var i farten. Är kristna i Sverige ansvariga för vad den svenska regeringen gör?

 4. Den judiska sekten vill inte ha några andra sekter på den gudibehaglige Demiurgens förlovade land. Det beror inte på sexualiteten, inte ens etniciteten. Både judar och muslimer har nämligen alla möjliga olika etniciteter.

  Koranen och Haditherna är samtidigt ganska tydliga med vad Muhammed vill göra med judarna och de homosexuella också. Det är inte helt PK. Islam är ganska tydlig. Det är därför du knappast kommer se någon Gay Pride i Afghanistan eller Saudiarabien i en nära framtid. Samma sak i Ryssland.

  De religiösa tror på sina heliga gamla böcker. I det här fallet känns det för mig som om religionerna faktiskt har rätt i att man ska undvika att exponera sexualitet för mycket på allmän plats även om jag inte är med på Islams sharialagar, men jJag känner att gränsen bör gå någonstans på ett balanserat sätt och att den gränsen har överskridits av alltför många som är med i paraden. Jag anser att det blivit förargelseväckande.

 5. Behöver Israel verkligen blandas in i det här?
  Det finns flera icke-ockuperade områden/länder i regionen där situationen för HBTQ-personer inte skiljer sig märkbart från den i Palestina..

 6. Hej Kerstin
  Längre tillbaka ömmade jag mycket för de homosexuella och tyckte att vänstern överlag hade politiska åsikter om den saken som passade mina egna. Senare och efter lite funderingar har jag måst nyansera den bilden så idag är det inte längre lika självklart och jag har förstått det finns olika perspektiv på den saken. Tidigare sökte jag bekräftelse på att all homosexualitet var av naturen kommen och så kan det ofta vara men inte alltid har jag nu förstått. Bibeln fördömer homosexualiteten hårt kanske som man gjorde med allt som var ”felaktigt” på den tiden så bland annat därför har jag insett att homo även kan komma genom miljö och det är just det som Ryssland nyligen har stiftat lagar för att motverka och det gäller närmast barn som ska skyddas och det tycker jag är helt okej eftersom barn är lättpåverkade. Därför tycker jag inte vänstern ska ta ställning i den här homofrågan helt okritiskt utan snarare väga vad som kan vara en framkomlig väg för alla så inte någon behöver känna sig kränkt för sin övertygelse skull. Det är lite groteskt men jag tycker faktiskt genetiskt/miljöpåverkan man kan jämföra självmord som är genetiskt betingade men som de lärde säjer även ”smittar” vilket t.ex. framgått när skumma sekter begått kollektivt självmord men sektens ledare själv överlevt. Jag tycker homosexuella ska respekteras på alla sätt med lika behandling efter lagar och dylikt men deras läggning behöver sannerligen ingen reklam med statligt stödda jippo-aktioner.

  • I helgen såg jag filmen ’Pride’ på SVT (rekommenderas varmt, mycket allvar och humor). I den filmen tas upp frågor som vi än idag diskuterar – om utanförskap och vilka som skall tillhöra de utsatta grupperna. Gruvarbetarna ville inte ha homosexuella i stödet till dem, och i slutet ville gayrörelsen inte förknippas med gruvarbetarna.
   Nu har arbetarrörelsen (särskilt den revolutionära) inom gayrörelsen insett detta. De har sett vad du har sett, och alla homosexuella är inte välkomna i leden. De fattiga – de mest utsatta – homosexuella har inte råd att kunna delta i paraden. Nu har det blivit att de inom medelklassen och överklassen kan ’komma ut’ och har inga problem med detta. Men de fattiga homosexuella i arbetarklassen är en förbisedd grupp. De behöver all stöd de kan få, men får de det i de nyliberala leden?
   Så jag tycker det är ett bra initiativ med olika rörelser (som t ex den revolutionära) inom gayrörelsen så att alla får det stödet de vill. Men politiska partier som bygger på enbart på identitet tror jag inte på (som kristdemokrater, pensionärspartiet, etc. VP har till en del blivit ett sådant parti – de har inte insett att även moderater kan vara homosexuella). Partier ska absolut inte bli lobbyorganisationer för en viss grupp i samhället.