Kvinnors situation i Ryssland och #Me too#

Denna kommentar från en läsare har ett i mitt tycke anspråkslöst tilltalande tonfall publicerar jag som ett litet separat blogginlägg, då den baseras på ganska unik erfarenhet. Läs och begrunda. Dessa aktuella erfarenheter stämmer inte med (propagandabilden?!) om ryska kvinnor situation. Föregående artikel ”Me too” Svåra sex-övergrepp i EU – men kvinnor i porr och Väststödd terrorism?

Tillägg av mig följer sedan.
Ryssland. Valentia Tershkov första kvinnan i rymden.Valentina Teresjkova – första kvinnan i rymden
Kommentaren.
”Om kvinnoförtryck i Ryssland.”
Jag har jobbat mycket i Ryssland – speciellt i V Novgorod och har några kommentarer.

– Kvinnorna är generellt mycket bättre utbildade och ”tar för sig” mer i samhället. De dricker dessutom mindre alkohol eller tar droger.

– Jag har aldrig sett eller hört om sexuella övergrepp inom förvaltning, skola eller organisationer (de områden jag har varit verksam inom)

– En företeelse som är mycket slående är att det är mycket vanligt att folk liftar vid städernas utfarter men i St Petersburg även på gatorna. Flertalet som på detta sätt vill samåka är kvinnor – mer än 80%. Tror inte de skulle göra detta om dom var rädda för att bli våldtagna eller sexuellt antastade.

– På en gata i V Novgorod kan en kvinna promenera i parker och gator utan att bli antastad dygnet runt. Detta har jag bevittnad så många gånger att det inte kan vara tillfälligheter.

– Någon öppen prostitution har jag inte sett i Ryssland. I Moskva har jag emellertid enbart varit några veckor tillsammans. Jämför detta med Italien eller Spanien med prostituerade på var och varannan gata.

Detta är alltså en helt ovetenskaplig betraktelse men faktiskt något som jag tänkt på vid varje resa då jag arbetar just mot droger, prostitution och kriminalitet.
Metoo
Jag tror därför att flertalet kvinnor, i det Ryssland jag känner, ställer sig lite undrande inför #MeToo.

Tillägg av mig

Jag tar mig friheten att här påminna om Internationella Kvinnodagen.
”År 1910 föreslog socialisten Clara Zetkin i Tyskland, inspirerad av kvinnorörelsen bland arbetarkvinnor i USA, vid den andra internationella konferensen för arbetande kvinnor inom Socialistinternationalen att en internationell kvinnodag borde anordnas bland annat för att hedra rörelsen för kvinnors rätt och att hjälpa till att uppnå allmän rösträtt för kvinnor. Förslaget godtogs enhälligt av över 100 kvinnor från 17 länder. Inget bestämt datum bestämdes dock.
Clara Zetkin 2 untitled
Den första Internationella Kvinnodagen (IK) hölls sedan den 19 mars 1911 i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz, där mer än en miljon kvinnor och män deltog. Förutom rösträtt, krävde de rätt till arbete, yrkesutbildning och slut på diskriminering på arbetsplatserna. Datumet valdes av kvinnor från Tyskland. Leve den Internationella Kvinnodagen!

Kvinnodemonstration under internationella kvinnodagen 1974.Demonstration i Sverige 1974

i , , , , a, , , , , , ,

  39 comments for “Kvinnors situation i Ryssland och #Me too#

 1. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  28 oktober, 2017 at 15:04

  Jaså? Så de ryska männen tafsar inte?
  Skitsnack!
  Jag tror det var på mitten av 90-talet då den ryska presidenten Jeltsin klev in i ett stort rum. Lite vid sidan fanns ett bord med två sekreterare. Jeltsin med livvakter, journalister och TV-kameror gick flinande fram till kvinnorna, placerade ett finger i revbenen på den första kvinnan. Kvinnan skrek till men blev alltför generad när hon förstod att det var den ryska presidenten som hade utsatte henne för en sådan förnedring.
  Ingen ingrep. De flesta av männen skrattade.

  Idag ska de ryska (ja, det gäller här i Sverige och överallt annars) kvinnorna se mycket vackra ut – långa ben, stor byst, smal midja, blonda och lagom korkade för att behaga männen. De kan inte vara sig själva. För om de inte är vackra så påverkas karriären. Det värsta av allt är att de här kvinnorna förtrycker de andra kvinnorna som inte har råd att operera sig och skaffa märkeskläder.

  Statistiken talar också för att många ryska kvinnor blir misshandlade och våldtagna i hemmet.

  Jag tror det var första programmet, då Putin och Stone gick ut från ett rum då Stone ställde en fråga om kvinnornas roll i samhället. Och det var då som Putin var mycket nedlåtande och med ett flin uttryckte sig om kvinnors kapacitet. De som kan och har serierna får gärna leta upp den episoden.

  De ryska männen är varken sämre eller bättre på att vara just gentlemän än någon annan manlig nationalitet.

  • 28 oktober, 2017 at 15:59

   Ja, Jeltsin var oligarkerna och de utländska storkapitalisternas man. Har du fördomar om de ryska kvinnorna Kerstin?

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    28 oktober, 2017 at 17:00

    Absolut inte! Tvärtom, det är med omsorg om ryska kvinnor som jag påtalar att det även ryska män misshandlar och trakasserar kvinnor. Om jag skulle negligera dom ryska kvinnornas situation i Ryssland just på grund att de är ryssar och att deras president heter Putin så skulle jag vara fördomsfull.
    Men du tycks ha en felaktig uppfattning om världens (inklusive ryska) män – särskilt män med makt. Dessa män vill gärna omge sig med vackra långbenta smala kvinnor. Tystlåtna kvinnor som finns lite i bakgrunden, men också sådana som utnyttjar den makt de har över andra kvinnor.
    Precis som Trump.
    Jag tror det var Ivanka som hade klädfabriker någonstans i Sydamerika eller Kina (kommer inte ihåg vilket). Hon betalde ut slavlöner och inskränkte de fackliga rättigheterna. Och med mera.
    För guds skull, alla dessa kvinnor ser ut som om de vore stöpta i samma form! Ibland kan jag inte se skillnad på dem – så lika är de.
    Jag tror inte att du skulle ha ställt frågan om jag var fördomsfull om det handlade om amerikanska kvinnor. Och skulle det här vara fördomsfullt: Jag skrev: ”Idag ska de ryska (ja, det gäller här i Sverige och överallt annars) kvinnorna se mycket vackra ut …” Jag uttryckte mig inte specifikt om ryska kvinnor. Jag skulle ha uttryckt mig liknande om franska, svenska, amerikanska kvinnor.
    Jag har en känsla – särskilt när det handlar om artiklar om kvinnor på den här bloggen – att de flesta kommentarerna är manliga. Stämmer det?
    Har ni män aldrig upplevt att ni själva har blivit mobbade och trakasserade av era manliga arbetskamrater? Det behöver inte vara sexuella trakasserier som gör att människor känner sig nertryckta, och mår fruktansvärt illa på sitt arbete på grund av detta. Det kan vara vanliga trakasserier från en hel arbetsplats, eller från chefer.

    Tacka vet jag kvinnor och män där man ser livet och skavankerna som livet har gett dom. De ser mer levande ut än dessa barbie-dockor!
    Så känner många kvinnor det idag. Världen över.

    • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
     28 oktober, 2017 at 17:30

     Ahh … nu tror jag vet vad du hängde upp dig på! Jag nämnde: ”… lagom korkade för att behaga männen.” Jag menar att det är männen som vill att kvinnorna ska vara eller se ut som korkade. För det behagar männen. De vill inte vara omgivna av intelligenta kvinnor som kan mer än vad de kan. Dom flesta ryska kvinnorna är inte korkade. Eller att svenska blondiner är korkade! Vilket vi svenska kvinnor har fått rykte om oss utomlands. Intelligensen sitter inte i hur vi ser ut eller vilken nationalitet man har!

     • arbetarklass
      28 oktober, 2017 at 22:25

      Jag läste att Centerledaren Annie Lööf beklagade sig över att hon fått ”ovälkomna händer på sin kropp” men samtidigt vet jag med säkerhet att det finns många kvinnor som längtar efter att få en kram och det faktiskt även från en man. Vad har du att säja till de här kvinnorna samtidigt som du förfasar dig över män som närmar sig kvinnor?

      • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
       29 oktober, 2017 at 09:09

       Jag förfasar mig inte över att få en kram. Eller att en man lägger en hand på mina axlar eller midja. Detta kallas för omtanke. För min del går gränsen då han lägger handen på min rumpa.
       Var går din gräns?
       Var går männens gräns för det tillåtna?
       Skulle någon av er lägga handen på er vuxna dotters rumpa?

       • arbetarklass
        29 oktober, 2017 at 14:17

        Hej Kerstin
        Här får du en virituell kram av mig :-)

        irl är jag lite distanserad av mig. Men kan bli mer närgången om det passar sig och ömsesidigt tycke. Men det händer inte varje dag. Tafsande tycker jag är maktutövning och äganderätt. Man kan inte äga en annan människa. Men män i maktpositioner eller av ärvda kulturella förhållanden kanhända får en övertygelse om det som ger dem tillåtelsen?

  • Peter Grafström
   28 oktober, 2017 at 18:52

   Jag har inte haft dåliga dagar för jag är inte en kvinna tycks Putin ha svarat enligt en engelsk översättning. På frågan om han aldrig har dåliga dagar. Sen sa han män har nog också naturliga cykler även om det märks mindre. Vi är alla människor. Det är normalt. Men man skall aldrig ha dåliga dagar.
   Taget ur sitt sammanhang kan det missförstås, men det handlar ju om hotet om ett tredje världskrig med en enormt illasinnad västaggression som det gäller att inte låta sig vara sig provoceras av eller överlistas av.
   Hillary Clinton verkar vara rätt farlig. Kanske finns det omedvetet såna associationer.

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    28 oktober, 2017 at 19:46

    Jag brast ut i skratt när jag läste din kommentar!

    Så du menar att vi kvinnor (eller Clinton) skulle bli farliga vid en viss tid i månaden? Så farliga att vi startar ett krig?
    Det sägs att hanhundar alltid löper … Då måste ju män alltid ha dåliga dagar och ständigt vara farliga!

    Skämt om sidor, alla människor har dåliga dagar oavsett vilket kön man är i. Att man har mens eller kommit i klimakteriet behöver inte betyda att man har humörsvängningar.
    Männen beskyller alltid kvinnans humör – om hon är arg eller ledsen – på grund av hennes hormoner. Men när en man blir arg eller ledsen då är det en berättigad ilska eller ledsamhet. Omgivningen tar mer allvarligare på mannens känslor som han har orsak att känna så, särskilt ilska, än vad de gör med kvinnans. Kvinnans känslor är hennes eget fel, allt enligt vissa män.
    Mäns drift till att para sig märks betydligt mer än vad kvinnans cykler gör!

 2. Mats Larsson
  28 oktober, 2017 at 15:16

  jag är benägen att hålla med den anonyma skribenten på de
  flesta punkterna. Däremot var prostitutionen öppen, välorganiserad
  och närmast aggressiv i Vitryssland fram till ungefär 2006/2007.
  Sedan försvann den helt som genom ett trollslag, eller mer troligt,
  genom ett beslut av Vitrysslands president.

  Välutbildade kvinnor träffar man i såväl Ryssland, Vitryssland
  som Ukraina. Under arbetet under våren 2017, där jag ingick
  i en liten kommitté med uppgift att reformera Ukrainas
  vetenskapliga system, var jag särskilt imponerad av en kvinna
  som helt klart är en av Ukrainas ledande inom livsvetenskaperna,
  med ett mycket imponerande CV, och med en verksamhet av stor betydelse
  för folkhälsan.
  Hon beskrev sig själv som ukrainsk patriot och flyttade omgående från Donetsk
  till regeringssidans Mariupol (inom samma län!) när kriget bröt ut. All
  vetenskaplig verksamhet har f ö helt upphört i de s k ”folkrepublikerna”.
  Någon högre utbildning värd namnet finns inte heller.

  • Peter Grafström
   28 oktober, 2017 at 18:42

   Dom kanske sticker till Ryssland för sin utbildning så dom slipper kuppregeringens granatregn under studierna.

 3. Vilffarelser om jämlikhet
  28 oktober, 2017 at 15:29

  Detta minsann faller inte i ansamling CIA agenter som går under beteckningen ”Femen-feminsiter” smak. Är det inte dags att befria de västerländska kvinnor från västmännens fasta grepp, som sträcker sig alltifrån hur de ska se ut, bete sig och vara, men även vad de ska äta eller inte för att falla västmännen i smaken? Tyvärr har västerländska feminister har fått detta med kvinnors jämlikhet om bakfoten – det är mannen som är måttet för jämlikheten och då går det som det går. Tvärtom tror de att de är de mest fria kvinnorna i världen, snacka om att få det om bakfoten

 4. Jan Hagberg
  28 oktober, 2017 at 19:12

  En notering från sovjettiden förvisso. En gammal observation alltså men måhända ändå av intresse. Bodde ungefär ett halvår med familjen i Moskva 1972/73 – under den mörkare delen av året. Jag vistades där för arbete på Steklovinstitutet, under den Sovjetiska Vetenskapsakademin (AN SSSR). Lägenhet hade vi i ett akademin tillhörigt höghus, beläget vid en mörk, avsides belägen sidogata i södra Moskva. Eftersom vi hade små barn, kunde bara en vuxen i taget roa sig på stan på kvällstid.

  Hustrun lyssnade gärna på musik på någon av de kända konsertlokalerna. Exempelvis på kongresspalatset i Kreml. Efter föreställningens slut fick hon ensam först gå från Kreml och ta en buss från närheten av Röda torget till Oktobertorget (Oktjabrjskaja) – som det hette då, fram till 1993 – byta till spårvagn där och sedan färdas med denna någon halvtimme till ”vår” hållplats, för att slutligen promenera de sista fem, tio minuterna till bostaden, på den föga frekventerade hemgatan. Att det på något sätt då skulle vara riskfyllt för en ensam kvinna att röra sig fritt i en inte överallt överbelyst storstad ingick inte i vår förställningsvärld!

  • arbetarklass
   28 oktober, 2017 at 22:45

   Tror dig absolut, men det var lugnare då även här. Jag är helt övertygad om att en arbetarnasproletariatdiktatur kan få ett disiplinerat samhälle utan nämnvärd kriminalitet därför de har verktygen och även använder dem. Men kommunister/socialister tycks stå som strutsar med huvudet i sanden när samma problem visar sig, eller jag vill påstå skenar i det liberalt kapitalistiska samhället. Säj Eliasson det räcker. Vad är egentligen problemet? Saknar verktyg? Eller vill inte använda verktyg?

   • 29 oktober, 2017 at 08:39

    Eliasson är ju ingen socialist. Du skriver felaktigt ”Men kommunister/socialister tycks stå som strutsar med huvudet i sanden när samma problem visar sig, ”
    Liknande avsaknad av kriminalitet rapporterades från 1970-talets Kina. Jag påstår att socialismen står för en annan och bättre moral än kapitalismen med dess stöd till girighet, och där möjligheten att luras som i reklam premieras. Inte för inte är kriminaliteten och andelen av befolkningen som sitter i fängelse allra högst i kapitalismens högborg USA. En tredjedel av alla kvinnor i fängelse sitter just i USA som har ungefär 5 % av världens befolkning. Amnesty International har rapporterat ”I USA sitter 138 000 kvinnor fängelse. Det är tre gånger så många som i mitten av 80-talet och tio gånger fler än i Västeuropa.” Oklart när detta skrevs dock, troligen för flera år sedan.Amnesty DN skrev 2015 ”700.000 kvinnor och flickor sitter i fängelser runt om i världen. Antalet har ökat med 50 procent sedan millennieskiftet. Och takten i uppgången är större än för män….Särklassigt flest kvinnliga fångar finns i USA, och runt hälften av de kvinnliga fångarna finns i tre länder – USA (205.400), Kina (103.766) och Ryssland (53.304). Flest kvinnliga fångar i förhållande till folkmängd finns i Thailand (66,4 per 100.000), USA (64,6) och Seychellerna (48,9).” Snabb ökning av antalet kvinnor i världens fängelser

    • arbetarklass
     29 oktober, 2017 at 14:01

     Hej Anders
     Eliasson ingen socialist?????
     Där tror jag du har helt fel för om han inte varit det hade han heller inte varit så fruktansvärd avskydd av högern som han faktiskt blivit. Förslag om att bjuda brottslingar på kaffe och bullar, flera dialogpoliser, armband med påminnelse att inte tafsa på tjejer och liknande tafatta grepp tagna från politiska ideologier som vare sig har kraft eller ens någon form av strategi att ta tag i sådana problem vittnar om det. Venezuela utmärkt exempel. Att bara kasta sig över och beskylla kapitalismen där den redan är etablerad löser inga problem. Här finns en ordentlig lucka i kommunisternas möjligheter att vinna makt på demokratisk väg och ordentlig boja om foten som dom hela tiden måste gå och släpa omkring till allmän beskådan.

     Sen kommer den vanliga jämförelsen USA som en joker ur skjortärmen. Den kan jag redan för den har jag hört sen jag var mindre hur ointresserad av politik jag än var då. Men den här gången är jag bara tacksam att du lyfter fram USA därför det landet är inte bara strikt kapitalistiskt utan den är också mångkulturellt och det av medveten tradition. Det är i sig ett liberalt grepp som menar att alla ska ha samma möjlighet (fast det inte blir så i praktiken). Statistik på kvinnofängelser kan jag inte men jag har hört att det sitter mest svarta i fängelserna i USA. Varför är det så?

     Jag har gjort en egen enkel analys och där tycker jag mig se att länder som frivilligt eller ofrivilligt (t.ex. Ryssland därför landet är så stort) går mot en mångkultur får social oro och en stigande kriminalitet i samhället jämfört länder som kan hålla sin kultur mer homogen och lättare uppnå solidariteten i samhället. Just av den här anledningen tror jag länderna i östra Europa, men även Finland, är minst sagt motstridiga mot EU:s på påtvingande reformer om s.k. flyktingmottagning medelst kvoter. De värnar om sina länder och kan i det fallet betrakta vårt land Sverige som ett rent skräckexempel. Ett faktum som av samma skäl måste tystas ned och inte offentliggöras för oss svenskar.

     • 29 oktober, 2017 at 14:18

      Naturligtvis är Eliasson ingen socialist. Socialdemokratiska partiet tog i början av 2000-talet i stort sett bort socialismen i partiprogrammet för övrigt. Dock finns detta skrivet ”Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.” Ingenting om äganderätten till produktionsmedlen etc. Socialdemokraternas program med titeln ”ETT PROGRAM FÖR
      FÖRÄNDRING”
      . Ja, förändring talade bl.a. Obama och Trump om.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   29 oktober, 2017 at 08:53

   Ja, det har du rätt i, Jan. Men det gällde inte bara Sovjetunionen. Jag jobbade skift, bodde ensam i en förort till en medelstor stad, cyklade till arbetet. Men ingen har utsatt mig för något överfall.
   Så är det än idag, trots att jag bytt bostadsort.
   Jag tror vi pratar om två skilda saker här. Ni pratar om direkta överfall från okända män. Jag pratar om trakasserier från människor man känner ytligt eller är nära bekanta.
   Och detta är två skilda saker för vissa människor. Men det är samma sak.
   Varför är ni män så arga och ilskna när ni läser om överfall och våldtäkter av okända män som sker i joggingspåret eller någon annanstans men inte på arbetsplatserna och i hemmet? Ni kan tillåta att arbetskamrater och chefer begår våldtäkter mot anställda utan att ni blir upprörda. Många skämtar till och med om detta och är mycket nedlåtande. Varför? Varför förtrycker vissa män kvinnor som har blivit utsatta för trakasserier och regelrätta våldtäkter på den egna arbetsplatsen eller föreningen när ni inte skulle förtrycka den kvinnan som har blivit utsatt för liknande i joggingspåret?

 5. ervin
  28 oktober, 2017 at 20:07

  hmmmm, vem tvingar dessa långbenta kvinnorna att vara miljardärerna till lags,

  • 28 oktober, 2017 at 21:44

   Det är nog oftast monopolkapitalismens maktkoncentraton och misärskapande, men även religionens överpopulation som kan vara misärskapande, och som kan tvinga ut kvinnan, och även män, i prostitution. Människor som gör det som en slags liberal fetisch, likt Alexander Bard, tillhör nog undantagen.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   29 oktober, 2017 at 08:57

   Frågan är lika illa ställd som att ställa sig från om varför det finns prostitution.

 6. Anders Persson
  29 oktober, 2017 at 00:05

  Det är en gammal och långlivad myt att ”februarirevolutionen” bröt ut pga en kvinnodemonstration 23/2 (8/3) 1917 som arrangeraders för att manifestera en internationell kvinnodag. Sådana fanns sedan före 1:a världskriget men utan någon speciell dag. Det var först 1920 som Clara Zetkin i Komintern drev igenom att det skulle vara 8 mars, just för att retroaktivt hylla de demonsterande kvinnorna 1917. I en länk från denna arrtikel http://jinge.se/allmant/leve-den-internationella-kvinnodagen.htm heter det vidare att Clara Zetkin och Alexandra Kollontaj deltog 23/2 1917 i Petrograd. Clara Zetkin var då i Tyskland och enligt Kollontajs memoarer som jag har framför mig var hon bosatt i Oslo! Så skärpning med fakta!

  • 29 oktober, 2017 at 08:45

   Tack för påminnelsen, Anders.

 7. arbetarklass
  29 oktober, 2017 at 00:23

  Godmorgon Kerstin
  Vad säjer du om den här kändis-ståupparen som tydligen gått för långt mot kvinnor och polisen startat förundersökning.
  Hängas ut?

  http://www.friatider.se/k-nd-komiker-utreds-f-r-v-ldt-kt-han-kallade-mig-hora

  —————————————————————–

  Uppdraget slutfört. Total succé. Vit man fått kollektiv bestraffning och ska fortsättningsvis enbart hålla käften om manliga tafsare på kvinnor.
  Nu lägger vi ned det här och går vi vidare :-)

  https://www.svt.se/kultur/medier/15671240

 8. Gunnar Andersson
  29 oktober, 2017 at 11:10

  Kerstin Stigsson
  Dina generaliseringar vad gäller ”alla män” osv, är direkt felaktig.
  Min manliga intuition säger mej att du inte tycker om ”oss män”, men jag skulle därifrån inte dra den slutsatsen att alla ni kvinnor inte tyckte om oss män.

  • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   29 oktober, 2017 at 13:05

   Ja, jag erkänner att jag generaliserar. Men inte att jag inte gillar män – vilket jag gör. Men ibland förstår jag mig inte på er. Jag tror att många män kan säga detsamma om oss kvinnor. Särskilt nu i den här debatten.

   Det som irriterar mig här bland kommentarerna är att ni män – nu är jag där igen, förlåt! – vilket jag har uppfattat som är de flesta här som kommenterar här på den här bloggen. Men jag kan ha fel.
   Det jag vill säga är att det som irriterar mig är hyckleriet bland alla människor som inte reagerar på alla trakasserier som personer i maktposition och arbetskamrater utför. Allt medan de reagerar med förskräckelse när en kvinna eller en man hittas våldtagen eller misshandlad i en förort.

   Så jag borde ha sagt alla människor istället för alla män. Jag ber om ursäkt.

   • Gunnar Andersson
    29 oktober, 2017 at 15:25

    Kerstin Stigsson
    OK. Jag tog i åt andra hållet. Så där är vi kvitt.
    Men du nämner sedan att vissa reagerar olika om samma sak hänt i en förort. Jag tycker att polariseingen där sker från minst två håll, dom som försöker släta över och dom som försöker blåsa upp.
    Kort sagt tycker jag att invandringen varit för stor, mångkulturen skapar problem och det så kallade demokratiska samhället har misslyckats. Det här försöker ”man” släta över.
    Det skulle vara intressant att låta en person som tycker att invandringspolitiken skötts bra läsa Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” och sedan presentera sina reflexioner här.
    Det skulle förhoppningsvis rensa luften…

   • arbetarklass
    29 oktober, 2017 at 15:29

    Saknar man maktposition kan en kniv duga.
    Här är soprummet där den norrländska äldre kvinnan nyligen blev mördad i med några knivhugg.
    Straffa soprummet genom rivning. Bygg ett nytt på annat håll och sedan glömmer vi alltihopa.
    Därefter kan livet gå vidare som vanligt. Ingen enskild drabbas ekonomiskt och produktionen i samhället ökar genom ett nybygge.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/efter-mordet-nu-ska-soprummet-rivas

 9. Britta Ring
  29 oktober, 2017 at 23:25

  Kerstin har alldeles rätt i att jinge.se är en mansdominerad blogg, där enstaka kvinnor, just nu Kerstin, ibland har det varit jag, utan större framgång försöker göra sig hörda/sedda. Men Kerstin ger sig uppenbarligen inte i första taget. Kunskaperna hos Anders och kommentarsgänget om feminism och kvinnoförtryck är försumbara och inställningen till me too-rörelsen är ungefär att vaddå, det finns viktigare saker att ägna sig åt och det finns kvinnor som har det värre i IS våld, för att inte tala om USA-imperialismen, osv. Men kvinnoförtrycket är äldre än klassförtrycket och sitter mycket djupt i det patriarkala samhället. Det handlar om ett behov hos manssamhället att ha kontrollen över kvinnornas sexliv och faderskapet till barnen. Den sexuella kontrollen ingår i själva basen för manssamhället och är delvis dold i det undermedvetna hos männen, som inte förstår varför kvinnorna är så ”överkänsliga” för sexuella överfall av typen nyp i stjärten eller grepp om brösten eller andra uttryck för sexuell äganderätt. Visst är kvinnorna utsatta för ett fruktansvärt förtryck på andra ställen på jorden, vilket borde göra våra manliga kamrater allvarligt bekymrade över manssamhällets villkor, men det ursäktar inte de utstuderade förtryckarmetoderna i våra ”civiliserade” samhällen. Utan feminism ingen socialism. Grabb-/gubbvänstern är efterbliven när det gäller kunskaperna om feminismens teori och historia. Inte ens om den internationella kvinnodagen kunde korrekt information ges på jinge.se. Skärpning, tack!

  • 30 oktober, 2017 at 09:13

   Kvinnor är lika välkomna som män. Av ”gästbloggare” har 16 varit kvinnor.

   Jag skrev i min artikel i frågan ”Me too” Svåra sex-övergrepp i EU – men kvinnor i porr och Väststödd terrorism?
   Kommentar: En kritik mot övergrepp mot kvinnor, som ”Me too” är bra. Dock bör alla som engagerar i detta rimligen engagera sig ännu starkare i det generella övergrepp mot kvinnorna som Västs och Saudis stora reella stöd till kvinnoförtryckande terrorism. Och var finns kampen mot den djupt kvinnoförnedrande pornografin? Var finns solidariteten med dessa kvinnor och kvinnorna i Saudiarabien, IS och al-Nusra.
   Det är väl tillåtet att vidga perspektivet. Mina artiklar mot pronografin medförde att den stora blogg-statistik-siten http://www.blogtoplist.se för några år sedan medförde att sådana bloggsiter togs bort från Blogtoplist.

   Man kan försöka vidga perspektivet på olika sätt. Hur smal är PK-korridoren, som det brukar heta?

   I. Det är verkligen inte okontroversiellt att försöka att nyanserat diskutera och något ifrågasätta vissa aspekter på ”Me too”, vilket den duktiga och kända journalisten Elisabeth Höglund fått erfara.
   Hon skrev på sin blogg 18/10 ”Idag är jag Sveriges mest hatade kvinna på sociala medier!
   ”Jo, det är faktiskt sant. Jag är idag landets mest hatade kvinna på sociala medier. Orsaken är att jag igår blev ombedd av tidningen Expressen att skriva en debattartikel om problemet sexuella trakasserier; detta sen hashtaggen #Metoo förmått hundratusentals kvinnor världen över att skriva och berätta på sociala medier om de sexuella trakasserier de har utsatts för i sitt liv.”.

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    30 oktober, 2017 at 17:06

    Men hur många har varit män av gästbloggarna?

    • 30 oktober, 2017 at 17:44

     Fler

   • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
    31 oktober, 2017 at 18:01

    Du nämner ’var finns solidariteten med dessa kvinnor och kvinnorna i Saudiarabien, IS och al-Nusra?’
    Du läkare, Anders. Om en person med en sjukdom, t ex cancer, går till dig. Säger du till denna person att sjukdomen botas om denna person solidariserar sig med andra personer i ett annat landsting som har cancer?
    Nej, troligtvis gör du inte det. Du koncentrerar dig på att bekämpa cancern (sjukdomen) hos patienten.

    Däremot kan läkare och den drabbade personen även ta del av forskarrapporter och stödja organisationer som bekämpar cancer. Som t ex den kampanj som pågår just nu om bröstcancer.
    Förstår du vad jag menar?
    Det är sjukdomen – de sexuella trakasserierna – vi ska bekämpa. Sedan kan vi stödja organisationer för att kvinnor ska få lika rättigheter som män över hela världen.

    • 31 oktober, 2017 at 18:10

     Det är skillnad mellan bemötande av individ i vård eller i annat sammanhagng och en mer generellt föreslagen policy.

     • Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Komministiska Parti
      31 oktober, 2017 at 18:21

      Jaha, jag ser att du inte förstod vad jag menar.
      Men jag kan kanske förklara så här i stället:
      Om din hustru eller dotter eller son eller syster eller bror berättar för dig att hon/han har blivit utsatt för sexuella trakasserier av en manlig ’vän’ eller arbetskamrat, säger du till henne/honom att den här ’vännen’ eller arbetskamraten kommer att sluta med dessa sexuella trakasserierna om hon/han stödjer kvinnorna i Saudi Arabien?

      • 31 oktober, 2017 at 21:33

       Du förstod nog inte vad jag svarat. Man måste skilja mellan handlande på individ nivå och en mer generell policy. Därför tar man bara upp individens problem då man träffar individen.

  • Gunnar Andersson
   30 oktober, 2017 at 10:04

   Nu finns det också saker dolt i mannens undermedvetna, som du naturligtvis i din allenarådande visdom känner till…
   Det liknar mer och mer som hämtat ur dom där svenska pilsnerfilmerna där en kvinna med hatt, ofta prydd med blommor och enstaka frukter, vrålar ”vet hut karlslusk, jag vet allt vad ni tänker göra, hur understår ni er” samtidigt som hon slår handväskan rakt i huvudet på ”karlslusken”, oftast en kortvuxen, småfet, med immiga glasögon, som dryper av muttrande ungefär ”jag råkade ju bara gå förbi”.

 10. arbetarklass
  31 oktober, 2017 at 03:23

  ”Även om anmälningarna inte hittills lett till åtal har det ändå funnits nyhetsvärde när kändisar blivit polisanmälda. Männens uppdragsgivare gör också egna utredningar och stänger tillfälligt av männen. Nyheterna skapar också ofrånkomligt detektivarbete som snart gör namnen kända. Kampanjen har därför mest kommit att fungera som ett verktyg för kvinnor att straffa män som de inte tidigare ens brytt sig om att anmäla.”

  https://www.nyatider.nu/arrangor-om-anmald-komiker-konstigt-att-de-har-anmalt-en-sa-fin-person/

  • arbetarklass
   31 oktober, 2017 at 16:29

   Jag tycker nog stycket ovan hämtat ur tidningsartikeln påvisar ett förakt mot kvinnorna i den här kampanjen även om konstaterande och eftertanke kan vara fullt riktiga. Att kvinnorna ”inte brytt sig om att anmäla” kan ju också bero på att de stått i beroende till mannen som genom sin makt utnyttjat situationen och det är inte precis förlåtligt enligt mitt sätt att se på den saken. Skulle det vara så är deras öde samtidigt välförtjänt. Men när sedan samma förkastliga beteende kommer ifråga om nämnda kändisartist ovan så blir plötsligt samma kvinnor samma kvinnor knäpptysta. Varför?
   Hade kampanjen möjligtvis något annat syfte än att påvisa somliga mäns dåliga beteende mot kvinnor?

Comments are closed.