Europeiskt upprop: Stöd ”BREXIT”!


Det är inte bara många i Storbritannien som skulle välkomna ”BREXIT”. Jag har nåtts av ett upprop från Folkrörelsen Nej till EU med underskrifter från många organisationer och enskilda i de flesta EU-länderna, och därtill i länder som Ukraina, Norge och Turkiet. http://www.nejtilleu.se/

Brexit 160222

Folkrörelsens ordförande Jan-Erik Gustafsson skriver ”På europeisk nivå cirkulerar nu ett fackligt upprop European Appeal till stöd för att Storbritannien skall lämna EU (BREXIT). Initiativet har tagits av H-W Schuster med kollegor på Arbetarkommission inom det socialdemokratiska partiet i Dusseldorf. Det har snabbt fått stöd från ett stort antal fackligt aktiva över hela Europa. Lägger med min egen översättning av uppropet.

* Skriv gärna under European Appeal (genom att mejla H-W Schuster) själv eller för din organisation.
E-mail:h.w.schuster@yahoo.com
* Sprid European Appeal brett inom fackförenings- och arbetarrörelsen.
* Skicka gärna egna stöduttalanden till brittiska fackliga aktivister genom att mejla en av undertecknarna Vote to Leave! Mike Calvert, mikey.calvert@icloud.com

Uppropet. Europeiskt Upprop
Vi är arbetare, ungdomar och fackförenings- och politiska aktivister från olika tendenser inom arbetarrörelsen, och från varje land i Europa (medlem eller inte i EU).
En folkomröstning har utlysts till 23 juni i Storbritannien men en fråga att ta ställning till: ”stanna” i Europeiska unionen eller ”lämna” den.
EU-frågetecken imagesCAS1TWS5
Vi hälsar och stöder de fackföreningar, branscher inom Labourpartiet med valförsamlingar, och de brittiska labouraktivister som, trots instruktioner som getts ut av Labourpartiets ledning och de ledande cirklarna inom Europafacket, har beslutat att uppmana till ett ”utträde” ur EU den 23 juni!

Från Grekland till Portugal, från Polen till Tyskland och på andra ställen har vi erfarit det sanna innehållet i EU:s fördrag som baseras på ”en fri och icke snedvriden konkurrens”, på direktiv eller program som dikteras av EU eller Trojkan (och som genomförs av regeringar oberoende av politisk färg).

Våra folk och löntagare i hela Europa har lidit under samma politik, oavsett om de är medlemmar i EU eller en associerad partner: avreglering, avveckling av arbetsrätten och arbetsförmåner (pensioner, social säkerhet, kollektivavtal), privatisering-förstörelse av den allmänna sektorn och budgetnedskärningar i namn av statskulden, och ifrågasättandet av varje form av nationell och populär suveränitet.

Vi noterar att Europeiska unionen (sammanlänkad med NATO genom fördragen) stöder utländska militära interventioner som driver miljontals av flyktingar på flykt.

Vi noterar att på EU-toppmötet 18-19 februari fick Storbritanniens premiärminister en överenskommelse som ännu mera kommer att förvärra processen att arbetare konkurrensutsätts med varandra. Under överenskommelsen kommer en arbetare från ett annat EU-land som invandrar till Storbritannien under fyra år att berövas alla sociala rättigheter som den brittiska arbetarklassen har vunnit genom kamp. Detta kan bara leda till konkurrens mellan arbetare, och till en ny offensiv för att driva ned ”kostnaden för arbetskraften” bland brittiska arbetare och uppmuntra till ett klimat av reaktionär främlingsfientlighet.

Mot denna ”Europeiska union”, som med vilket medel som helst försöker ställa arbetare mot varandra för kapitalisters och bankirers vinning, uppmanar vi föreningar av arbetare och folk över hela Europa att försvara och vinna tillbaka sina rättigheter, suveränitet och demokrati.

Tillsammans med 578 delegater, som möttes på norska LO:s kongress i Trondheim, stöder vi brittiska arbetare som kommer att rösta för att ”lämna EU” och ”kämpa hand i hand med arbetare i Europa och hela världen”.

En seger för de brittiska arbetarna den 23 juni kommer att bli startpunkt för alla arbetare, som i sina länder genom egen kamp motsätter sig Europeiska unionens destruktiva planer och de regeringar som genomför denna politik.” (Slut på uppropet).
fneulogga
Folkrörelsen Nej till EU kampanjar för en folkomröstning även i Sverige. Fler än 120 kända personer har tidigare skrivit på ett upprop för en folkomröstning om EU-medlemskapet även i Sverige. I november skickade vi ut uppropet till ett 90-tal mottagare i organisations-Sverige med uppmaning att dessa uttalar sig för en ny folkomröstning. Parallellt driver Folkrörelsen en namninsamling bland allmänheten för en ny folkomröstning.

Nedan följer en översättning av Folkrörelsen Nej till EU från de viktigaste kampanjorganisationernas hemsidor i Storbritannien om varför de kampanjar för utträde (Leave)

Vote Leave är en kampanjorganisationen för den nationella bourgeosin, som inte längre ser några fördelar för Storbritanniens teknologiska och industriella utveckling med att leva under EUs byråkratiska ok. Leave.eu representerar en medelklass som känner sig allt mer trängd av EU:s åtstramningspolitik.
Labour Leave är labourvänsterns kampanjorganisation.
Trade Unionist Against the EU (TUAEUC) representerar radikala aktivister inom fackföreningsrörelsen som med de nu i hemligt pågående TTIP-förhandlingarna med USA och EU ser EU som en omöjlig konstruktion. Till TUAEUC har
Campaign against Euro-federalism anslutit sig.
Grassroots Out or GO är en sorts paraplyorganisation för kampanjorganisationerna.

Vad de alla har gemensamt är att EU våldför sig på Storbritanniens parlamentariska demokrati.
• Vote Leave ( både konservativa + labour) www.voteleavetakecontrol.org
• Leave.eu (tvärpolitiskt) www.Leave.eu
• Labour Leave labourleave.org
• Trade Unionists Against the EU (fackliga aktivister) www.tuaeuc.org
• Campaign against Euro-federalism www.caef.org.uk
• Grassroots Out or Go Grassroutsot.co.uk

Efterskrift.
Det är inte precis första gången vi skriver om EU.
I ett gästblogginlägg 23/2 av Ulf Karlström ”Folkomröstningen om Brexit – frågan avgjord?” http://jinge.se/allmant/fullstandigare-folkomrostningen-om-brexit-fragan-avgjord-nu.htmskrev jag själv inledningsvis följande ”Frågan avgjord? – ”His Master’s Voice”.
Jag tror att frågan avgjorts genom en artikel i bl.a. DN idag av Richard Haass ”Låt mig alltså utöva min rätt som utomstående med starka intressen i vad som sker att framföra en klar och tydlig åsikt: ur mitt perspektiv (och många andra amerikaners) vore ett beslut av Storbritannien att gå ur EU olyckligt – i högsta grad olyckligt.” http://www.dn.se/ledare/kolumner/richard-haass-brexit-forminskar-storbritannien/
Richard Haass

Richard Haass är ordförande i USA:s politiskt viktigaste och mest inflytelserika tankesmedja Council on Foreign Relations – mer eller mindre talesperson för USA:s officiella politik. Några av de mest kända medlemmarna är George W. Bush, Bill Clinton, Alan Greenspan, Condoleeza Rice, Henry Paulson, George Soros samt David Rockefeller.
Men detta klargörs inte i DN som då och då publicerar artiklar av Haass, liksom säkert många andra tidningar.
CFR III
I skriften ”USA som världspolis” (beställes här på bloggsidan) står ”I november 2000 höll Richard Haass ett föredrag med titeln ”Imperial America”. där Haass menade att det var nödvändigt att USA med sitt överskott av makt (”surplus of power”) omvärderar sin roll från vanlig nationalstat till imperialistisk makt. Han använde termen ”imperial” i stället för ”imperialism”, kanske för att termen ”imperialism” upplevdes ge negativa associationer till exploatering och territoriell kontroll.”

Kanske jag var alltför pessimistisk? Kampen är inte avgjord – och den stärks genom det internationella stödet!

i Andra om: , ,, , Storbritannien, , , , , ,

DN 8/2 Fria Tidningen 5/2 Bärgslagsbladet Arboga Tidning 27/10 Professorsblog 28/10 Pål Steigan 23/10 Putin talar med Saudiarabiens kung New York Times om Rysslands krigSputnik News 23/10 Möte mellan Assad och Omans utrikesminister Sputniknews 26/10 Globalresearch om krig mot ”moderata rebeller” ETC 17=10 Ab om Syrien Synapze-artikeln Newsnow McCain SvD 1/10 Globalresearch 1/9 2015 Guardian 28/9 Washington Post Holland om Putins fredsplan Guardian DN 27/9 Press TV 21/9 Counterpunch 23/9 Ryssland planerar flygattacker mot ISISRyska uttalanden 24/9 Foreign Policy SR Bo-Inge Andersson 25/9 Pål Steigan 19/9
Blogginlägg 13/9 Ryssland hjälper Syrien New York Times 17/9 Opednews ” target=”_blank”> DN 3/9 Russia Today Christian Science Monitor 8/9 The Guardian ABC News Pål Steigan 1/9 DWN USA & Co stödjer ISIS! Intervju med general Flynn Pål Steigan 3/8 Senator Black Todayszaman Aftonbladet 28/7 EU-observer 28/7 Pål Steigan 27/7 Al-monitor Pål Steigan 29/7 Globalresearch om DIA-rapporten Zero-hedge om DIA-rapporten Om DIA-rapporten Pål Steigan 25/5 Daily Mail 26/5 DN 13/5 Pål Steigan 5/5 Clarkes CNN-intervju Newsweek 12/1 Globalresearch 19/2 om ”kriget mot IS” DN 26/2 Joe Bidens medgivande New Eastern Outlook Sveriges radio 20/11 Reuters 7/11 ABC 21/11 Globalresearch 30/9 Daniel Ellsberg SvD 6/10 DN 11/9


5 svar till “Europeiskt upprop: Stöd ”BREXIT”!”

 1. Förmodligen din viktigaste artikel hittills Anders.

  Vi kan bara hoppas att britterna tar sitt förnuft tillfånga nu när de får chansen och går ur Europas Undergång. Vi kan säkert räkna med mycket stort fusk vid rösträkningen.

  Sverige måste också ha en folkomröstning om utträde ur bankirernas EU. Bara här på mitt jobb har vi haft en 25-procentig lönesänkning i år och en lika stor lönesänkning väntas i augusti enligt ryktet.

  Alla pengarna går till folkutbytet och nedmonteringen av nationalstaterna i Europa, samtidigt som de knösar som styr berikar sig alltmer på skattepengarna som Europas befolkningar sliter ihop.

  • Ja, det är en mycket viktig fråga. EU framstår alltmer som ett odemokratiskt, byråkratiskt, storkapitalist-stödjande misslyckande. Du såg väl denna passus från ”Folkrörelsen Nej till EU”, där jag är medlem ”Folkrörelsen Nej till EU kampanjar för en folkomröstning även i Sverige. Fler än 120 kända personer har tidigare skrivit på ett upprop för en folkomröstning om EU-medlemskapet även i Sverige. I november skickade vi ut uppropet till ett 90-tal mottagare i organisations-Sverige med uppmaning att dessa uttalar sig för en ny folkomröstning. Parallellt driver Folkrörelsen en namninsamling bland allmänheten för en ny folkomröstning.”

 2. Att all denna extremkapitalism skulle ske kunde en tolvåring förstå redan då frågan om EU kom upp på bordet. Jag informerade min omgivning.

  Tyvärr trodde de på företagsledningen som informerade genom högtalarna att det skulle gynna företaget om vi röstade ja, och trodde de inte på företaget så trodde de på den extremt överfinansierade ja-sidans kampanj, och trodde de inte på den så trodde de på Ingvar Carlsson som satt och ljög sida vid sida i direktsändning tillsammans med Carl Bildt.

  På så vis tog man sig över 50% av rösterna till ett ja. Något mer odemokratiskt och något mer lögnaktigt får man leta efter. Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsatt stödja eländet säger allt om vilka de verkligen är. Extremkapitialistiska kräkmedel.

  Många GRUNDLURADE på min arbetsplats blev efter några år efter inträdet av med jobbet. Företaget flyttade produktion till öststaterna i EU.

  De är inte socialister.
  De är inte demokrater.
  De är inte för Sveriges medborgares väl.
  De är inte för en god miljö.
  De är till salu.

 3. Hoppas verkligen att dom tar vägen ur ut EU och att huset rasar. Tsipras skulle tagit smällen och klivit ur euron som folkomröstningen visade. En undran, är en folkomröstning bara ’vägledande’? Skulle nästan vara olagligt att gå emot en sådan tycker jag.