Att respektera folkrätt och FN-stadga är av central betydelse för bra relation mellan stater. Det är då mycket viktigt att veta när en stat får ingripa vid ”problem” i en stat. Denna fråga behandlas i denna artikel som först publicerades 29/10 – 2017. Och är lika aktuell nu ett år senare.
I DN skriver idag Michael Winiarski i artikeln ”Därför gör omvärlden ingenting” (om Myanmar/Burma) att ”När jag frågar folkrättsexperten Ove Bring pekar han på vad som möjligen skulle kunna ha effekt: Omvärlden – i första hand genom FN:s säkerhetsråd – skulle kunna ena sig om att tillämpa doktrinen R2P (Responsibility to protect), som antogs av FN:s generalförsamling 2005 under intryck av de nyligen inträffade blodbaden i Rwanda och på Balkan. Enligt R2P har alla stater skyldighet att skydda sin befolkning, men den ger också möjlighet för världssamfundet att ingripa när människor utsätts för folkmord eller andra grymheter.” DN
Men uppgifterna i DN om R2P förmedlar ofullständig information, och ger en felaktig bild av R2P.
Frågan har behandlats av Ulf Karlström och mig i boken och skriften ”USA som världspolis” samt i olika bloggartiklar här.
Och Burma-frågan har analyserats här Även Indien vill utvisa rohingyer, anger koppling till IS.
I december 2012 skrev jag
Responsibility to Protect (R2P) Humanitär intervention hade kritiserats skarpt och brett under generalförsamlingens sessioner 1999 och 2000 i efterdyningarna till bombkriget mot Jugoslavien. Den utbrett negativa inställningen till s.k. humanitär intervention bekräftades samtidigt av tunga internationella organisationer.
77-gruppen med 132 medlemsstater avvisade den i en deklaration i september 1999. Motsvarande uttalande gjordes av den Alliansfria rörelsens 115 stater i april 2000 och de 57 medlemsstaterna i -“Islamic Conference Organisation” uttalade i juni 2000:
R2P hade dock en begränsad framgång 2005, då generalförsamlingen i en deklaration refererade till konceptet och uttalade att staterna hade ansvar att skydda befolkningen men tillade att det bara var säkerhetsrådet som kunde besluta och då enligt VII i stadgan.
Varken s.k. humanitär intervention eller R2P har brutit igenom FN-stadgans generella våldsförbud eller vidgat säkerhetsrådets mandat. Generalförsamlingens ovan återgivna, uttunnade uttalande om R2P ändrar inte stadgan och siktar inte heller till att göra det.
I Libyen-resolutionen 1373 2011varigenom säkerhetsrådet öppnade för bombkriget mot Libyen talas det i bakgrunden om myndigheternas ansvar för att skydda landets befolkning. Detta innebar en mindre framgång för R2P-anhängarna, men resolutionen hade mycket svag bas. Och Ryssland och Kina har under säkerhetsrådets diskussioner om Syrien tagit avstånd från Libyen, som ett prejudikat för framtiden, liksom flera andra stora länder, bl a Sydafrika. FN-stadgans våldsförbud Natos bombningar skedde på osakliga uppgifter om övergrepp av Libyens regering och krigsmakt, och bombningarna av civilbefolkning och infrastruktur blev mycket mer omfattande än vad resolutionen tillät. Det hette att Gaddafis regering inte uppfyllde sitt ansvar att skydda befolkningen, men inge belägg för detta har presenterats. Däremot har visats att det fanns obestyrkta uppgifter (i bästa CIA-stil) om övergrepp. Resultaten av dessa ”humanitära insatser” ser vi i dag.
Hänvisning och felaktig hänvisning till R2P har alltså underlättat för enskilda stater eller en internationell organisation (läs USA f.n.) att inleda angreppskrig mot även andra stater. (USA:s anfall mot Afghanistan 2001, Natos: bombanfall mot Serbien 1999 på felaktiga grunder).Hur förbättra FN efter 71 år?
I den internationella folkrättsdebatten har man alltså försökt att teoretiskt förklara sådana interventioner som folkrättsenliga. Insatsen skulle vara en ”humanitär intervention” påstods det.
Teorierna om ”humanitär intervention” och R2P dog i samband med insatsen mot Libyen.
Som förre biträdande generalsekreteraren i FN, Marcel Boisard, skrev i oktober 2011 om Libyenkriget:
Ingenting har respekterats. Inga verkliga förhandlingar för eldupphör har ägt rum. Flygförbudszonen användes för att stödja rebellerna. Skydd för civila var förevändningen för att rättfärdiga varje operation…Principen om ”skyldighet att skydda civilbefolkningen (R2P)” dog i Libyen precis som ”humanitär intervention” dog i Somalia 1992.
Folkrättsbrott och folkrättsbrott Vad är folkrätt?/Freden, FN och folkrätten”
Myanmar (Burma): Situationen i Burma kan och bör utredas och diskuteras i FN:s säkerhetsråd. Övergepp har uppenbarligen skett, men uppgifterna från olika källor går i sär. Kina har sedan några år i samarbete med Burmas regering byggt två viktiga pieplines genom landet. Här finns uppenbara konfliktorsak för ”Världspolisen”, som jeg beskrivit. Och även Indien utvisar rohingyer. I slutet av augusti dödade en rohingyisk IS-grupp drygt 10 poliser i norra Burma. Detta har behandlats ganska ingående här Även Indien vill utvisa rohingyer, anger koppling till IS.
Myanmars ledare, fredspristagaren Aung San Suu Kyi, beskylls för att tiga men har talat om ”ett isberg av desinformation”.”DN 7/9
Att förenkla denna konflikt om bl.a. en kamp mellan USA samt Kina & Ryssland om inflytande, bl.a. genom USA-stöd till IS, till hård kritik av Aung San Suu Kyi innebär en våldsam förenkling.
i Andra om: Myanmar, Burma, Aung San Suu Kyi, IS, ISIS, Indien, Kina, Ryssland, imperialism, olja,krig, USA, Politik, Bangladesh, massmedia, utrikespolitik flyktingar, demokrati,terrorism
5 svar till “DN, Myanmar och R2P – Skyldigheten att ingripa (bomba) vid problem i andra stater.”
Inte relaterat till artikeln utan en undran om varför inte protesterna i Franska Guyana inte över huvud taget behandlats i någon artikel.
Om inget annat borde följande artikel:
Struggle Pays Off in French Guiana
https://the-spark.net/np1037601.html
återges även här trots dess ålder (17.7.2017).
Jag snubblade över detta genom en annan artikel samt blev påmind om att söka upp mer info om hur det hade gått för protestanterna där. Läs exempelvis om den aktuella utvecklingen här:
‘I am not Father Christmas’, Macron tells French Guiana as riots erupt during visit
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/27/riots-hit-french-guiana-macron-says-not-father-christmas/
efter att Macron backar från tidigare löften om 2 miljarder euro i stöd för FG (vilket stoppade strejken och protesterna tidigare i år).
Om någon ställde följande fråga till Winiarski ”varför gör världen ingenting mot vår tids i särklass största terror regime, Apartheid Israel?”, vad skulle hans svar vara då? Apartheid Israel är en demokrati. Den hotas från alla världens hörn. Det är självförsvar inte terror. Winiarski & Co. har förfinat konsten att avleda. Winiarski & Co. bryr sig inte om Myanmar. Tvärtom. Att underblåsa hatet mellan muslimer och kristna eller som i det aktuella fallet mellan Buddhister och Muslimer är modus operandi i fejk stream media manualen. Winiarski & Co. skulle peka mot Iran, Venezuela, eller Myanmar som i det aktuella fallet.
Marktjuvarnas sammanslutning innehar världsrekordet i att bryta mot FNs alla konventioner. Denna enhet som består av terrorister är orsaken till de ständiga krigen i MÖ. Brotten som den avskyvärda marktjuvarnas regim Apartheid Israel, begick och begår nästan varje dag sedan den blev till berättas här.
http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2016/12/israel-crimes-settlements-161229075030106.html
https://www.globalresearch.ca/gaza-will-be-unlivable-next-year-not-2020-as-the-un-says/5599707
Den där Michael Winiarski på DN är en särdeles aggressiv ledarsideskribent. Han är en f.d. FNL:are, så man behöver inte vara schysst hela livet. Men som gammal antiimperialist, eller snarare f.d., borde han veta bättre.
Om Timisoara fick man av sin sakliga och opartiska TV veta att landets diktator där på ett torg skjutit ihjäl, massakrerat 5000 människor. En fransk journalist besökte dock Timisoara och torget och kunde inte finna några spår efter den påstådda massakern. Självklart inte Den hade aldrig ägt rum utan var en propagandistisk uppfinning. Hur skulle man kunna massakrera 5000 människor utan att kulor slitit massor av hål i väggarnas puts, fönsterrutor blivit skärvor osv ?
Media hittade också på att landets ledare hade ett lyxpalats med badrumskranar i guld. De var av mässing.
Av detta kan man lära att vännerna av gammal ordning inte har några som helst hämningar när det gäller att hitta på lögner. Lögner för att skrämma folk som vill ha det bätttre . Titta hur det är i Rumänien och var tacksamma för hur ni har det Pack !
Timisoara är Rumaäniens näst största stda med drygt 300 000 invånare. Där startade protesterna mot Ceaușescu i december 1989.
Rohingyas har diskriminerats länge
En Amnestyrepresentant som varit på plats konstaterar att rohingyas helt klart utsätts för utplåningsattacker.
Regeringstruppernas och polisernas ”slag tillbaka” har ju uppenbarligen inte varit proportionerligt. Det har innefattat: mord på civila, våldtäkter, nedbränning av hus, nedbränning av hela byar m m.
Rohingyabefolkning har levt i delstaten Arakan sedan ca 800 e Kr. De behandlades mycket illa under militärregimen som föregick Aung San Suu Kyi: Tvingades flytta, tvingades byta namn för att bli medborgare m m.
Ett parallellfall: USA försökte i Nicaragua så split mellan sandinistregeringen och en folkgrupp som liknar rohingyas lite, miskitos. Vilket inte hindrar att miskitos faktiskt, som minoritet och ursprungsfolk, var/är hotade landmässigt, kulturellt etc.
Det är säkert många krafter som driver sin egen agenda i Burma/Myanmar. Att rohingyas upprättat en väpnad grupp kom det uppgifter om rätt nyligen. Det torde vara en följd av de burmesiska myndigheternas systematiska förföljelser av dem. Enligt en artikel framträdde rohingyagerillan ARSA, under 2016, och de uppges inte ha kopplingar till terrorgrupper som al Qaida eller IS. Se nedan.
Jag hörde ett föredrag av en frilansjournalist Axel Kronholm som varit i Myanmar. Han sa att ARSA till stor del var beväpnade med hötjugor och liknande.
Hos Al Jazeera finns ytterligare bakgrund, som inte väjer för att även rohingyas har anklagats för våldshandlingar.
Det finns muslimska rohingyaflyktingar i Sverige, i SRA, Swedish Rohingya Association, det är viktigt att prata med dem också. Jag har gjort det och rekommenderar det. Adress till deras hemsida finns nedan.
Henrik Persson,
verksam i FIB/K och Föreningen Fjärde Världen
Fakta:
https://www.facebook.com/swedishrohingya/
http://www.aljazeera.com/
https://www.youtube.com/watch?v=mxOXe7cakrU