Presidenterna Putin och Trump har nyligen träffats i Helsingfors. Mötet har tilldragit sig stor uppmärksamhet. Det kommenterades i positiva ordalag av båda presidenterna. Putin lär ha sagt att kalla kriget var över. Trump har fått mycket kraftig kritik från press och flera ledande politiker. Han har kallats förrädare och det har talats om risk för statskupp. Den kommande statskuppen mot president Trump?.
Dessförinnan har USA hoppat av det internationella kärnenergiavtalet med DN. DN: Rouhani: Iran kommer inte ge efter för USA:s påtryckningar 26/6
Nu hörs om kraftigt uppdriven retorik mellan president Trump och president Rouhani i Iran. Trump har kommit med uttalanden som kan tolkas som hot om krig och Rouhani svarar att detta i så fall blir alla krigs moder.
DN skriver idag ”Efter Donald Trumps hotfulla kommentarer till Irans president varnar utrikespolitiska experter för en eskalerande konflikt mellan de två stormakterna.”…
”USA:s utrikesminister Mike Pompeo framförde i veckan hård kritik mot Irans regering, som han jämförde med maffiaverksamhet. Pompeo presenterade även en ny amerikansk medieoffensiv i Iran, där regimkritiska budskap framförs på farsi, som ska nå tv, radio och sociala medier.”…”Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllade Trumps kommentarer som ett “starkt ställningstagande”, medan Tysklands utrikesdepartement vädjade om att tona ner konflikten.” Demokraterna i USA:s kongress har lagt fram ett lagförslag som förhindrar en president från att starta ett kärnvapenkrig utan kongressens godkännande.
Utrikesminister Pompeo har tidigare hotat med krig mot Iran. Speaking at the Heritage Foundation this morning, US Secretary of State Mike Pompeo practically declared war on Iran. (21/5) Transnational Live Vad innebär Mike Pompeos krigsförklaring mot Iran?
President Putin har visat sig vara mycket intresserad av goda förbindelser med Israel, som ser Iran som huvudfiende. Och han prioriterar i högsta grad goda förbindelser med Iran. Jag har tidigare väckt frågan om (hur) hur Ryssland ska kunna ha goda förbindelser med Israel och mycket goda förbindelser med Iran samtidigt. Vad för slags spel driver Ryssland med Israel, med tanke på Syrien och Iran?
Frågan som dyker upp nu: Kan det vara så att Trump vill visa sig (överdrivet) positiv till Putin och Ryssland, och förespeglar bra relationer på det att Putin ligger lågt om USA går till angrepp på ett eller annat sätt? Om så sker kommer kritiken från ”Djupa staten” nog att vändas i typ jubel.
i Andra om: massmedia Iran Ryssland, Putin, Israel,folkrätt imperialism, Syrien, krig, USA, Politikdemokrati,fred, desinformation, terrorism, diplomati
12 svar till “Dagens fråga: Iran: – Lurar Trump Putin och ”Djupa staten”?”
Om Ryssland tvingas välja tror jag de håller fast vid relationen till Israel.
Alla vägar leder till Moskva numera. Iran och Israel är för Ryssland inte varandra uteslutande. I Israel bor ett stort antal judar med ryska rötter, deras hårdföre försvarsminister bl.a. Dessutom kan inte läget i Syrien stabiliseras om inte vissa arrangemang vidtas visavi Israel. Stefan Lövfen sågs inte på segerparaden i Moskva i maj, ej heller Macron eller andra, men det gjorde Netanjahu.
Ryssland kommer inte att avstå från det ekonomiska samarbetet med Iran, vilket har en stor utvecklingspotential och utgör framöver en faktor som dämpar effekterna av sanktionspolitiken som USA kommer att fortsätta med.
Trumps Iranpolitik lär skissas på ett casino i Las Vegas av en herre som heter Adelson, om jag minns namnet rätt. Trump är stor i truten vad gäller Iran men liksom på G.W. Bushs tid kan generalerna upplysa honom om att en marsch mot Teheran inte är en runda på golfbanan. Dessutom, vem bättre än Ryssland att ryta till om det skulle behövas.
Intressant men jag hänger inte med på slutet. Kan du utveckla sista stycket.
Menar du att Trump lurar Putin efter att han hotat med att anfalla Iran?
Vad är egentligen djupa staten? Vilka ingår i den?
Min enkla, spekulativa tanke är att det är viktigt för Trump att på något sätt neutralisera Irans vän Ryssland inför en kommande konflikt med Iran. Då är det bra att vara vänlig och positiv på olika sätt. Den djupa staten är närmast de viktiga samhälleliga organisationerna och förvaltningen. De här två bilderna säger en del
Uppfattar att denna beskrivning av Wikipedia är ganska bra ”In the United States the term ”deep state” is used within political science to describe influential decision-making bodies believed to be within government who are relatively permanent and whose policies and long-term plans are unaffected by changing administrations. The term is often used in a critical sense vis-à-vis the general electorate to refer to the lack of influence popular democracy has on these institutions and the decisions they make as a shadow government
Kerstin Stigsson tog i en kommentar upp en viktig fråga och det är vad Putin och Trump diskuterade och eventuellt kom överens om när det gäller Iran. Vem vet kanske är det Putin som blev lurad av Trump, för om Putin backar ur och ger grönt ljus till Trump att gå vidare mot Iran lär Putin undergräva sin relation med Kina, kan Putin svika Iran varför då inte Kina i nästa läge om Trump har ett lockande erbjudande. Inte kan väl Putin vara så lättlurad?
Ja, det är möjligt men inte sannolikt.
Varför skulle inte det vara sannolikt? Det är kanske så att det är Trump som har en hållhake på Putin, och inte tvärtom som de amerikanska medierna menar. Vilken orsak skulle det annars vara? För Trump är ingen freds president. Han reste inte till Helsingfors för att skapa fred. Eller menar du det, Anders?
Möjligen, vi vet inte alls allt.
Sommaren 2018 kommer att gå till historien som det ögonblick då en amerikansk president fundamentalt och avgörande förändrade den internationella världsordningen som hans föregångare arbetade hårt under de senaste decennierna.
Mellan den 11 och 16 juli hann Trump förolämpa sina viktiga allierade i Europa och fundamentalt undergräva Nato och EU. Trump hävdade att ”Tyskland kontrolleras helt av Ryssland.
De kommer att få mellan 60 och 70 procent av sin energi från Ryssland och en ny pipeline. (Men Tyskland får 33 procent av sin gas och 40 procent olja från Ryssland).
Dessa uttalanden sprider förvirring om vad Trumps faktiska slutspel är. Det kan vara en förhandlingsstrategi av Trump, som hävdade att de övriga medlemmarna i Nato har kommit överens om att öka utgifterna till 4 procent istället för 2 procent.
Ett alternativ mål för den förmodade förhandlingsstrategin kan vara att tvinga USA:s energi på Europa, då i första hand Tyskland. Skifferrevolutionen har på kort tid omvandlat det nordamerikanska landet från en importör till en exportör.
Vissa analytiker har länge förutsagt att USA:s avsikter att hindra byggandet av Nord Stream 2 bygger kommersiella intressen. De amerikanska invändningarna har ständigt ökat och förändrats från politiskt tryck till hot om sanktioner, eftersom Nord Stream 2 delvis finansieras av västerländska företag men helägda av Gazprom. Samtidigt förklarade Trump att USA kommer att konkurrera om marknadsandelar med Nord Stream 2, vilket således erkänner dess konstruktion.
De europeiska beslutsfattarna måste snart avgöra om det är dags att konfrontera USA med ämnen där mjukt språk har visat sig inte fungera.
President Donald Trump träffade nyligen den ryska presidenten Vladimir Putin för att diskutera relationerna mellan de två länderna. Den presskonferens som följde var slående med bl.a detta uttalande av Putin om ”tanken att president Trump litar på mig eller jag litar på honom?
Han försvarar Förenta staternas intressen och jag försvarar Rysslands intressen”.
https://www.vox.com/2018/7/16/17576956/transcript-putin-trump-russia-helsinki-press-conference
Den mest väsentliga frågan är vem fan har gett USA rätten att bedriva regime change i Iran och för den delen alla dra länder som den hotar med regimed change? Läs nedan Finian Cunnighams krönika om den ”gudomliga rätten” till regime change som USA anser sig ha. Det som behövs är just att ifrågasätta just denna ”gudomliga” eller ska vi säga ”sataniska” rätten till regime change som avskyvärda typer som Bolton, Pompeo och hela den neokonservativa/sionistiska kåren anser sig ha rätt till.
https://www.rt.com/op-ed/434240-iran-regime-change-us/
[…] om att Trump vid mötet i Helsingfors sökt neutralisera Ryssland inför en attack mot Iran. Dagens fråga: Iran: – Lurar Trump Putin och ”Djupa staten”? Meddelandet om det inställda planerade mötet har tilldragit sig föga uppmärksamhet i media. […]