Vad innebär Mike Pompeos krigsförklaring mot Iran?


Detta är PressInfo # 458 samt en artikel från siten Transnational som drivs av fredsforskaren Jan Öberg sedan mer än 30 år. På siten finns bland annat tre artiklar av tre mycket kunniga geopolitiska analytiker. Förutom av Jan Öberg finns där artiklar av professor Farhang Jahanpour, Oxford University och professor Gunnar Westberg, f.d. co-president i Internationella Läkarrörelsen mot Kärnvapen (IPPNW, International Physicians for the Prevention of Nuclear War)
Mike Pompeo’s declaration of war on Iran

Pressmeddelande av Farhang Jahanpour, Gunnar Westberg & Jan Oberg 22/5. Min översättning.
Iran- Trump skjuter

Otroligt nog – om någonting nu längre är det – har detta tal orsakat mycket mindre uppmärksamhet i västerländsk press än vad dess exceptionella innehåll förtjänar.
Och de som rapporterar det verkar inte förstås hur olyckligt det är.

Tre medlemmar av Tff (TFF Associates) med årtionden av akademisk och personlig erfarenhet av global konflikt och fred affärer och solid kunskap om Mellanöstern, särskilt Iran – anser:
att detta är ett störande, skrämmande tal för oss alla, och att själva talet är ett brott mot internationell rätt,
att det är en del av en Plan B för ännu ett katastrofalt krig,
att det kommande kriget kan få mycket värre konsekvenser för regionen och världen, särskilt Europa än någon av de tidigare krigen,
att saker fortfarande kan göras för att undvika det – men bara ord kommer inte att stoppa USA i dess alltmer autistiska, krigiska och exceptionella humör.

Du är inbjuden att tänka på vad som kan göras – och inte bara sägs. Och vem som kan göra det.

Oberoende analytiker är de enda som nu kan avslöja den intellektuella bedrägerier, falska och försummelser som kriget alltid bygger på.

TFF gör det, i sitt 32:a år. Och vi har gjort riktiga förutsägelser tidigare.

Vi måste ta upp de väsentliga frågorna nu: När det politiska, ekonomiska och militära kriget mot Iran har börjat är det för sent.

Tiden har kommit att stå upp emot den nuvarande USA-imperialistiska politiska eliten (US Empire policy elite) som representerar en unik, exceptionell fara för mänsklighetens överlevnad.
Alla kan göra något för att stoppa denna galenskap nu.

i Andra om: , ,, , ,Andra om: , ,, , , , ,


9 svar till “Vad innebär Mike Pompeos krigsförklaring mot Iran?”

 1. Följ spåren av kampen om naturresurserna, främst då olja, så hittar ni orsakerna som gör att Trump – och alla andra värdsliga ledare som Putin – är intresserad av Iran.
  ”Donald Trump´s decision to nominate Pompeo to replace the former ExxonMobil CEO Rex Tillerson signals loud and clear that he wants fossil fuel barons to continue running ower government and state department. Infamous as the ’congressma from Kock’, Pompe is the top all-taime recispient of kock Industries Campaign contributations; he accepted nearly $ 1,5 m from the fossil fuel companies between 2009 and 2017.”
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/13/mike-pompeo-disaster-climate-change-democrats

 2. Tack för de tre artiklarna.

  J. Michael Springmann, en tidigare amerikansk diplomat, inbjöds till en konferens i Iran. Därefter fick han med en grupp träffa en iransk tjänsteman, som tycktes ha kontakter, och det de fick veta var antagligen avsett att vara en redogörelse inför omvärlden.

  Deras kontakt skissade Irans alternativ i händelse av ett anfall mot landet:

  – inledningsvis ett avvägt svar

  – Iran hade 120 000 missiler tillgängliga att försvara sig med

  – Iran hade nyckeln till Israels ”Iron Dome” försvar

  – Iran hade många amerikansk gisslan, till exempel, al-Udeid flygbas i Qatar eller 5:e flottans högkvarter i Bahrain

  – i händelse av massiv militär åtgärd mot Iran, skulle landet sänka fiendefartyg i Hormuzsundet och Bab al-Mandeb. Det skulle behövas bara tre (3) fartyg för att blockera Hormuz, och det skulle skicka upp oljepriserna skyhögt i Europa och Nordamerika.

  – I händelse av en överväldigande attack mot Iran, skulle israeliska städer med den största koncentrationen av sionister drabbas

  – i händelse av en kärnvapenattack mot Iran, skulle landet anfalla de israeliska kärnvapenanläggningarna, inklusive Dimona Center

  https://www.globalresearch.ca/iran-what-trump-is-not-telling-you-what-is-the-donald-concealing/5641818

 3. Mycket nedkortad artikel av Dr Paul Craig Roberts 26 maj 2018
  Amerikas femte kolumn kommer att förstöra Ryssland.
  https://www.globalresearch.ca/americas-fifth-column-will-destroy-russia-the-insidious-role-of-neoliberal-economics/5641897
  Putin verkar tro att den ryska ekonomiska utvecklingen är beroende av Rysslands integration i västekonomin trots allt prat om eurasiskt partnerskap och Silk Road är beroende av att vara integrerat med väst. Följaktligen fortsätter Putin att acceptera provokationer för att undvika en avgörande paus som skulle skilja Ryssland från väst. I Washington och Förenade kungariket tolkas detta som en brist på beslut för Putins del och uppmuntrar till en eskalering i provokationer som kommer att intensifieras tills Rysslands enda alternativ är uppgivelse eller krig.
  Om den ryska regeringen inte trodde att de behövde väst, skulle regeringen kunna ge starkare svar på provokationer som skulle tydliggöra att det finns gränser för vad Ryssland kommer att tolerera.
  Kombinationen av Trump som missbrukar Europa och Europas erkännande av hotet mot sin egen existens av sin anpassning till ett aggressivt Washington skulle bryta den västra alliansen och Nato. Men Putin kan inte ta upp det här då att han felaktigt tror att Ryssland behöver väst.
  Ryssland är dömt, eftersom landets ekonomer hjärntvättades under Jeltsin år med amerikanska neoliberala ekonomer. Rysslands ekonomer blev hjärntvättade till ett ekonomiskt sätt att tänka som tjänar västerländsk imperialism. Neoliberal ekonomi har också hjärntvättat den ryska centralbanken med tron att den ryska ekonomiska utvecklingen beror på utländska investeringar i Ryssland. Denna felaktiga tro hotar Rysslands suveränitet. Ryska ekonomer är så indoktrinerade med neoliberal ekonomi att de inte ens kan titta på Amerika för att se hur en en gång stor ekonomi har blivit fullständigt förstörd av neoliberal ekonomi. Genom att förvrida ”frihandel” och ”globalism” skickades Amerikas tillverkning och omsättningsbara yrkeskunskaper till länder där löntagarnas inkomster är lägre.
  Unga amerikaner, om de har universitetsutbildningar, börjar livet som skuldslavar. För närvarande finns det 44.200 miljoner amerikaner med studentlånsskuld på totalt 1,048,000,000,000 dollar – 1,48 miljarder dollar! Om neoliberal ekonomi inte fungerar för Amerika, varför kommer det att fungera för Ryssland? Neoliberal ekonomi fungerar bara för oligarker och deras institutioner, som Goldman Sachs, som bankrolleras av centralbanken för att hålla ekonomin delvis flytande.

 4. USA lever på lån. USA har den största offentliga skulden i något land i historien. USA har de största handels- och budgetunderskotten i något land i historien. USA har 22 procent arbetslöshet, genom att inte räkna bland de arbetslösa miljontals avskräckta arbetstagare som inte kunde hitta jobb, upphörde att söka jobb och är godtyckligt uteslutna från arbetslösheten.
  En stor andel amerikaner i åldrarna 24-34 bor hemma hos föräldrarna, eftersom deras jobb inte betalar tillräckligt för att betala sina studielåns skulder och betala hyra för en lägenhet.
  Wall Street Journal rapporterar att Mike Meru, en tandläkare tjänar $ 225.000 per år, har $ 1,060,945.42 i studielånskuld. Han betalar $ 1,589,97 per månad, vilket inte räcker för att täcka räntan, mycket mindre minska huvudmannen. Följaktligen växer hans skuld från sju år vid University of Southern California med 130 dollar per dag. Under två decennier kommer hans lånebalans att bli 2 miljoner dollar.
  U.S. Studentlåne-statistik.. Updated: May 1, 2018.. Americans are more burdened by student loan debt than ever. Americans owe over $1.48 trillion in student loan debt, spread out among about 44 million borrowers. That’s about $620 billion more than the total U.S. credit card debt.

  https://studentloanhero.com/student-loan-debt-statistics/