Vad för slags spel driver Ryssland med Israel, med tanke på Syrien och Iran?

Man funderar nog lite till mans och kvinns om Rysslands politik gentemot Israel, Iran och Syrien. Motsägelser verkar finnas. Pressen har i artiklar påstått att Ryssland ger Israel klartecken att slå till mot iranska militära befästningar i Syrien. The Algemeiner

Jag hade tänkt skriva om detta men återpublicerar nu en bra, aktuell artikel av Pål Steigan om saken.

Vilket slags spel driver Ryssland och Israel gentemot Iran och Syrien?

Artikeln.
Vad pågår? Driver Ryssland ett politiskt spel bakom ryggen på Syrien och Iran? Till och med vanligtvis entusiastiska anhängare till Putin undrar om han säljer ut sin Syrienpolitik till Israel.

Israels försvarsminister Avigdor Lieberman träffade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu i Moskva den 31 maj 2018. Syftet med mötet var att diskutera Irans militära ställning i Syrien, skriver Times of Israel. Times of Israel I Moskva har Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov sagt att utländska militärstyrkor måste lämna sydöstra Syrien så snart som möjligt.Tass Benjamin Netanyahu har krävt att ett avtal mellan USA, Ryssland och Jordanien om styrkorna i södra Syrien måste omfatta ett tillbakadragande av iranska styrkor där.
Putin och Ntanyahu 180509Putin och Netanyahu på Segerdagen 180509. Bild i Times of Israel
Vad pågår? Bedriver Ryssland ett politiskt spel bakom ryggen på Syrien och Iran? Även vanligtvis entusiastiska anhängare av Vladimir Putin frågar om han säljer till Israel i Syrien.

I den intervju som RT med Bashar al-Assad var denne mycket tydlig att Syrien inte skulle ge upp förrän hela landet befriatss.

Ryssland är en stormakt med egna intressen
Situationen i Syrien och resten av Mellanöstern är väldigt komplex. Det faktum att Ryssland är allierat med Syrien och Iran i kriget mot de utländska interventionskrafterna får inte förväxlas med deras identiska intressen. Det är mer korrekt att säga att de delvis har överlappande intressen. Ryssland vill uppenbarligen ha ett bra förhållande med Israel. Det är omöjligt att tolka det annorlunda när Benjamin Nentayahu får delta under segerparaden den 9 maj i Mskva, medan Israel bombade djupt i Syrien. Ryssland söker uppenbarligen en möjlighet att prata med alla parter i Mellanöstern, även med partier som står i konflikt med varandra.

Samtidigt vill Ryssland få en lösning som USA kan acceptera på ett eller annat sätt. Kalla det cynisk geopolitik, för det är det. Samtidigt är det uppenbart att Ryssland varken har styrkan eller intresset för ett långvarigt krig via mellanhänder med Förenta staterna. Ryssland vill inte hamna i Afghanistan igen.

Och Ryssland vill ha långsiktiga goda förbindelser med Israel. Detta vet Netanyahu att utnyttja, som den hänsynslösa maktpolitiker han är.

Iranska tjänstemän att landet har inga planer på att stanna kvar i Syrien och att landets militära rådgivare och soldater är där på inbjudan av Syrien för att bekämpa terrorister.

Ett slutspel i Syrien-kriget?
Den syriska armén har segrat på alla fronter mot terrorister förra året, men det finns fortfarande några allvarliga problem. Ett problem är naturligtvis områdena norr om Eufrat, som hålls av kurdiska styrkor med Förenta staterna som militär garant. Ett annat problem är terroristenklaven Idlib och ett tredje området i norr som Turkiet invaderat i samarbete med sina terrorister. Och det fjärde problemet är området runt Daraa i sydväst vid gränserna till de ockuperade Golanhöjderna. Alla dessa frågor måste lösas politiskt-militärt. Syrien känner sig starkt nog för att förklara att hela landet ska behållas, om nödvändigt med militär makt. Men för att göra det, är Syrien fortfarande beroende av iranskt och ryskt stöd.

Det kan tyckas som att USA och Israel kan gå med på att terroristerna fördrivs från Daraa och sydvästra Syrien och att den så kallade deeskaleringssonen övertas av den syriska armén, medan det ges garantier för att inga iranskt-vänliga miliser kan stå nära Golan.

Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzyasa sade 1 juni, 2018 att man tecknat ett avtal där iranska styrkor och Hizbollah kommer att dra sig från södra Syrien. Southfront Det kommer också snart ett förhandlingsmöte mellan Ryssland, USA och Jordanien i Jordaniens huvudstad Amman där agendan är deeskaleringszonen i södra Syrien. här
Lokala observatörer tror att detta möte skulle kunna förhindra eskalering av militära strider på detta område. Detta kan återigen få en positiv inverkan på situationen i hela Syrien.

Det rapporteras också från Libanon att syriska flyktingar förbereder sig att återvända hem.

Ett hundratal artiklar om Syrien

i Andra om: , , , , , , , ,, , ,

  5 comments for “Vad för slags spel driver Ryssland med Israel, med tanke på Syrien och Iran?

Comments are closed.