Att tända eld på folk – Gammal grym sed, återupplivad av oppositionen i Venezuela


Denna artikel från Resumen Latinoamericano som publicerades 17/7 har översatts och redigerats av Latinamerikakännaren Eva Björklund. Den behandlar ett mycket förfärligt inslag i konflikten. Säkerligen förekommer våld på båda sidorna i Venezuela.

”Sedan april har extremister inom oppositionen i Venezuela som för att störta regeringen satsat på våldsamma gatuaktioner. Detta har hittills skördat över 80 dödsoffer och över 1 400 skadade, och ovärderliga skador på privat och offentlig egendom. Till de värsta våldsdåden hör att bränna chavister. Att brännas ihjäl bedöms vara ett att de mest smärtsamma sätten att förlora livet.

Att bränna personer för att de ”verkar vara chavister” eller för att de ”vågar” ge sin in i högerns områden, har blivit en av de grymmaste och mest skakande angreppssätten och har både dödat och orsakat oerhört lidande och skador för hela livet.

Att bränna människor förekom redan i biblisk tid. Det vittnar många bibelverser om. Julius Cesar kastade kelter och krigsfångar på bålet. Den spanska inkvisitionen uppskattas ha bränt över 10 000 kättare (många judar) på bål. Och katolska kyrkans häxbränning känner väl alla till.
Tillägg, Anders Romelsjö ”Häxprocess, häxeriprocess, trolldomsprocess eller häxjakt, kallas de händelser, framför allt under 1400- till och med 1600-talet, runt om i den kristna världen, där människor, i de flesta områden i huvudsak kvinnor – häxor – anklagades för samröre med Satan. Minst 30 000 personer avrättades.”… ”Nästan alla häxor i Sverige brändes mellan 1668 och 1676, då nästan 300 människor brändes. (https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xprocess)
Venezuela brännHär bränner oppositionsfolk bara en polismotorcykel

Nu har den venezolanska oppositionens gatugäng tagit upp metoden.
Vad händer med kroppen vid brand?

Värmen och röken bränner ögonfransar, -bryn och hud, sedan halsen och luftvägarna. De som överlever har ofta fått förfärliga skador, stora ärr, förstörda leder, amputation, svåra psykiska följder som rädsla, ångest, depression, raseri och förtvivlan. De flesta behöver mycket hjälp. Svårt brända männskor får svårt att överleva

De som bränts av oppositionens gatugäng i Venezuela under 2017

1. Carlos Ramirez, angreps med molotovcocktail när han passerade Altamiratorget i Caracas den 18 maj, för ”han verkade vara chavist”. Han fick stora brännskador på ben, armar, överkropp och ansikte.

2. Orlando Figuera, 21 år, blev misshandlad, knivhuggen och bränd levande den 20 maj, också i Altamira, för han ”verkade vara chavist”. Han fick brännskador av 1a och 2a graden på 80 procent av kroppen. Han dog av hjärt- och lungkollaps tio dagar efter överfallet.

3. Henry Escalona, 27 år och Wladimir Peña 20 år, angreps den 24 juni av 8 män med svarta huvor, på Libertadoravenyn i delstaten Lara, för att de bodde i ett område som tillkommit genom Bolivarianska Bostadsprojektet. De befinner sig fortfarande på sjukhus.

4. Giovanny Gonzáles, 24 år, blev våldsamt knivhuggen och bränd av huvklädda män som ”misstog” honom för att vara chavist, den 25 juni, i La Castellana. Han fördes till sjukhus och befinner sig i stabilt tillstånd.

5. José Rodolfo Bauza Bravo, 34 år, brändes i delstaten Zulia, när han arbetade som extraförare i en lastbil och motsatte sig terrorister som försökte råna bilen under det ”Trancazo” (trafikstopp) som oppositionen uppmanat till den 28 juni. Han dog senare med 95 procent brännskador. Vid detta tillfälle brändes också chauffören ihjäl och en motorcyklist som körts av vägen och nåddes av lågorna.

De försökte också bränna ihjäl
Den venezolanska journalisten Yasmín Velasco som brändes levande under en protest i huvudstaden för att hon hade röd tröja, den färg som utmärker chavismen.
Något liknande hände USA-journalisten Abby Martin, i början av juni, när hon hotades att bli ihjälbränd om hon rapporterade något annat än västliga mediers version.
Båda dessa journalister överlevde.

Ännu en yngling svårt bränd
Den 19 juli angreps Hilario López i en av tunnelbaneuppgångarna i Altamira av huvklädda män, tillhöriga det så kallade “motståndet”, en av oppositionens stöttrupper för att bränna, förstöra och skapa kaos.
Tunnelbanestationens övervakningskameror fångade allt på bild, som framgår. Lopez togs om hand av sjukvården i kommunen Chacao, delstaten Miranda. Det påminner om anfallet på Orlando Fguera den 20 maj.

Några tidigare artiklar om Venezuela.
Venezuela har antagligen en av världens mest demokratiska grundlagar. Varför ändra i den? 19/7 2017.
USA ger grönt ljus för statskupp mot demokratiskt valde presidenten i Venezuela 14/7 2017.
Stöd dialogen för fred i Venezuela! 8/7 2017
Trump i farten även i Venezuela? Vad skriver media? 24/5 2017
Vad händer i Venezuela? 22/4 2017.
Venezuela nästa land för USA-statskupp – Maduro vädjar 26/5 2016
Varför vann högern valet i Venezuela? 9/12 2015
Venezuela smutskastas systematiskt 24/2 2015
Statskupp på gång i Venezuela? 5/2 2015

i Andra om: , ,, , , , , , , , ,