2018 finns anledning att varna för krigsrisk


Denna artikel av fredsvännen och antiimperialisten Ulf Bjerén i Karlskrona har nyligen publicerats i Sydöstran. Ser det som en fördel att sprida detta. Sydöstran

Artikeln.
Apropå det nya året: Framtiden är inte skriven i stjärnorna. Den formas av nu levande människor. Med det sagt måste också tilläggas att framtiden skapas utifrån redan givna förutsättningar som grundlagts av tidigare generationers arbete och tänkande.
Trump och Putin
Vid en konkret analys av de motsättningar och kriser som präglar dagens värld finns anledning att varna för ökande krigsfara. Korea, Ukraina och Syrien. Samtliga är gnistor som kan tända en världsbrand.

I South China Morning Post 20 december varnar professor Shi Yinhong vid kinesiska folkuniversitetet, tillika rådgivare till regeringen i Beijing, för att krigsrisken på den koreanska halvön är den största på årtionden. Det finns klara indikationer på att Trump förbereder att anfallskrig.

Trumps beslut att trappa upp kriget i Afghanistan ingår i samma strategi mot Kina. Det enorma eurasiska utvecklingsprojektet, Nya Sidenvägen, ska blockeras.

USA:s beslut att leverera dödliga vapen till Ukraina signalerar en upptrappning. Ryssland kan inte tolerera att Julia Timosjenkos våta dröm att etniskt rensa Donbass genomförs. Nato har ett femtiotal gånger larmat om rysk invasion utan minsta belägg, men en riktig invasion skulle vara ett verkligt guldägg för storkrigsivrarna.
SR Ukraina
Moldavien söker skaka av sig de globalistiska diktat som håller landet nere i misär och gå en oberoende och alliansfri väg. Det står i vägen för Natos krigsförberedande strategi att inringa Ryssland. Därför är det inget orealistiskt scenario att USA och EU iscensätter en statskupp enligt förebild från Kiev 2014, följt av rumänsk invasion.

I Syrien har de väststödda styrkorna inklusive IS och Al Qaida besegrats. Frustrationen över detta i väst är stor och har fått utlopp i den grymma förödelsen av Raqqa och i storsatsning på att ersätta Islamiska staten med ett nytt Israel i regionen, Kurdiska staten. Allt enligt klassisk imperialistisk söndra-för-att-härska-taktik.

En konferens hölls i Beijing för drygt en månad sedan som dryftade frågorna om världsfreden, ekonomisk utveckling och framtiden. 300 partier från 120 länder deltog. Den uppmärksammades inte i vår ankdamm.

I Chisinau arrangerades en konferens i mitten av december under ledning av Moldaviens president Igor Dodon om freden och alternativ till globalismen. Där talade Sveriges största nu levande författare, skriftställaren Jan Myrdal, som inbjuden gäst. Öronbedövande tystnad i svenska media.
Kommentar: Sedan artikeln publicerades i Sydöstran har Expressen angripit Jan Myrdal våldsamt. Se inlägget denna morgon.
jan-myrdal

Det finns alltså en internationell fredsrörelse. Vi har alla ett ansvar för världen vi lever i. Problemet hos oss är finansoligarkins/imperialismens grepp över allmänna medvetandet genom officiella media, tjänande akademiker och statsfinansierade partier. En kines förstår sannolikt mer av vad som händer i världen än en svensk.

i Andra om: , , ,, , , , , , , FN-stadgan , , ,, , ,


14 svar till “2018 finns anledning att varna för krigsrisk”

 1. Nej, krigsrisken i Europa mellan öst och väst är noll. Det finns inga lager för krig, det finns inga trupper eller strategiska grepp. Däremot finns oro i Ryska Imperiet, mindre delar av dess gränstrakter har ledargarnityr och yrkesgrupper som attraheras av framtida krediter och avsättningsmarknader i väst. Det finns risk för lågintensivt ryskt inbördeskrig när imperiet söker bibehålla överhögheten utan att kunna leverera några fördelar. Eventuellt kacklande i västeuropas valda församlingar ska man inte fästa avseende vid, det är lokala nomenklaturor som leker sin moraliska lek, medan den i tysthet förser sig, hånande sina undersåtar.

  Örjan Ramberg-politik; radikal, feminist javisst, men först en rejäl våldtäkt och sen en springnota.

  • Fakta talar emot dina påståenden. Missilsystemet Aegis i Rumänien. Kraftig ökmning av USA:smilitärutgifter i Europa. USA drar sig bort från avtal om långdistans- och medeldistansmissiler med kärnvapen, demonisering av Ryssland. Tecknen är mycket tydliga.

   • Du har inga fakta, någonsin. Du har dina illusioner, och presenterar dem som fakta.

    Om du tänkte lite längre än din religion skulle du inse att Nato måste ha framskjutet antimissil-system mellan sig och Iran. Rysslands missiler går närmsta vägen över nordpolen. Du är obevandrad i militära frågor och har en enkelspårig och pensionerad förklaringsmodell. De föreligger inga planer på anfall från någondera sidan, MAD gäller. För att ta fiendens territorium måste man ha miljonhövdad armé, ingen står att finna. Dina illusioner från 1971 saknar mening.

    • Varför laddar då USA och Nato upp i Europa, med avancerat Aegis missilsystem i Rumänien, med 4-dubbling av USA:s militärutgifter för Europa 2016 och med ensidigt tillbakdragande från överenskommelsen om lång- och medeldistansmissiler.Går INF att rädda?

 2. USA:s militärindustriella komplex lever på konflikt och för de psykopater som livnär sig på detta är logiken att om konflikten inte finns så måste den skapas. Det har varit välkänt allt sedan Dwight D. Eisenhower gjorde begreppet välkänt i sitt avskedstal 1961.

  Men det märkligaste är kanske inte psykopaternas sätt att agera, men de människor som inte är psykopater, men som gör det möjligt för psykopaterna att fortsätta med massmoden. Hur kan det förklaras?

  Vi har ex. fredliga kommunister som verkar göra allt för att inte ta sig över 4%-spärren genom valsamverkan, men istället enbart vill stjäla röster från Vänsterpartiet som går i papperskorgen. Hur kan det förklaras? Jag finner det mycket märkligt. Förklara gärna detta för mig på min blogg!

 3. Varning för krigsrisk.. med Turkiets lust för syriskt territorium och USA:s lust för krig.
  Turkiet kan försöka annektera Sunni-styrt område i Syrien, varnar analytiker. Det skulle skapa problem och leda till konfrontation med både Ryssland och USA. Skulle Turkiet försöka så skulle de med våld drivas ut ur Syrien, varnar Haldun Solmazturk, en före detta general i den turkiska militären. ”Ryssland skulle inte acceptera en sunnitisk statsliknande enhet under tungt turkiskt styre”.
  https://therearenosunglasses.wordpress.com/2018/01/05/turkish-lust-for-syrian-territory-and-american-lust-for-war/
  Turkiets statliga Anadolu Agency rapporterade förra lördagen att cirka 30 undergrupper av den rebelliska gruppen i Ankara-backed Free Syrian Army (FSA) som är förenade under namnet Syriens ”nationella armé”, som har 22.000 soldater i tre kårer och innehåller tre brigader, som består av syriska turkmener.
  Jawad Abu Hatab, chef för den så kallade Syriens interimistiska regering, citerades som att deras huvudsakliga mål var att hålla de områden som fångats av turkiska trupper i Syrien och försvarar människor där mot den syriska regeringen och terroristorganisationerna.
  Den turkiska militären, ihop-plockad av FSA-rebeller, lanserade ett så kallat Operation Euphrates Shield i norra Syrien från augusti 2016 till mars 2017 och angrep flera städer i sina ansträngningar för att driva bort den islamiska staten och förhindra att de kurdiska kantonerna förenar sig längs den turkiska gränsen.
  ”Turkiet har varken militär, ekonomisk eller politisk makt att hålla en del av det syriska territoriet till hands”, hävdade Solmazturk, som är ordförande för Incek-debatterna i Ankara-baserade 21st Century Turkey Institute. Indikationerna tyder på att Turkiet har för avsikt att skära ut ett Sunni-hållet område i Syrien och utöva kontroll över det genom FSA”.
  Numan Kurtulmus, den turkiska regeringens talesman, sade för ungefär ett år sedan att Ankara inte skulle överlåta den turkiska militärens territorium till den syriska regeringen. Ungefär fram till slutet av 2015 stödde Turkiet och USA inte bara uppror i Syrien, utan också utbildade och utrustade FSA-militanta i Turkiet för att störta den syriska regeringen.
  Haitham Ofeisi, generaldirektör för den så kallade ”nationella armén”, sade att beslutet att upprätta den väpnade gruppen gjordes med Ankara stöd. Syrianska trupper och terroristgrupper skulle röjas från området och mer nationella armétrupper skulle bildas på de områden som skulle befrias i framtiden, citerades Ofeisi enligt Anadolu. Förvaltningen Yeni Safak sa på måndag att den ”nationella armén” också skulle hjälpa turkiska trupper att köra kurdiska militärstyrkor ur Afrin i nordvästra Syrien.
  Topp- turkiska tjänstemän har upprepade gånger uttryckt Ankaras beslutsamhet att rensa den kurdiska milisen, känd som folkets skyddsenheter och sett av Turkiet som terrorister, från Afrin och andra områden längs den turkiska gränsen.
  Turkiets flytt mot Afrin och andra kantoner som rymdes av den syriska milisen skulle motsätta sig inte bara den syriska regeringen utan även både Ryssland och USA, sade Faruk Logoglu, en tidigare senior turkisk diplomat, till Xinhua. För Solmazturk skulle en turkisk operation mot Afrin med stöd av den ”nationella armén” vara galenskap. ”Både USA och Ryssland skulle säkert motsätta sig det och konflikter skulle bryta ut”, sa han.
  Fram till sommaren 2016, när Ankara började knyta banden med Moskva, en stark supporter av Damaskus i det syriska inbördeskriget, stödde Turkiet sunniska rebellgrupper som kämpade för att störta den syriska regeringen under ledning av president Bashar al-Assad.
  Ankara har gått iväg med Ryssland och Iran för att mäta en syrisk fredsöverenskommelse sedan förra sommaren, men har sagt att han måste lämna.
  Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan höjde plötsligt sin röst mot Al-Assad förra veckan och kallade honom en terrorist. Anklagande Al-Assad om att utföra statlig terrorism i kriget, sade Erdogan att den syriska ledaren inte skulle kunna förbli makten. ”Det djupare problemet är att den turkiska regeringen fortfarande saknar en konsekvent, stabil Syria-politik. Det stod mellan Ryssland och USA, mellan sitt engagemang för Syriens territoriella integritet och dess önskan att utöva långvarig kontroll genom fullmakter över delar av Syrien.”
  Syriens utrikesminister Walid al-Moualem anklagade Ankara förra månaden för att ha planer på Syriens territorium, medan Damaskus ser närvaro av turkiska trupper på syrisk jord som ockupation.
  ”Al-Assad måste gå” attityd som antagits av det styrande rättvisa och utvecklingspartiet i Turkiet ligger i linje med USA:s ståndpunkt, även om Ankara säger nej till Washingtons militära stöd till den kurdiska militen i Syrien.
  Att argumentera Turkiets vakillations-politik i Syrien har fungerat till dess nackdel. Turkiets politik bör vara att stödja en enda Syrien, med en flagga, en armé. Annars kommer Turkiet sannolikt att möta ytterligare isolering avseende Syrien”.

  • Här finns en imponerande sammanställning om Turkiet! Låt mig ändå vara lite skeptisk till innehållet och förklarar även varför:
   Det finns ytterst lite oberoende info om Turkiet förutom den ovanstående som i stort sätt hämtad från västdominerade MSM. Allt som kan läsas i alternativa medier däremot ger en annan bild om Turkiet och Erdogans framtida mål Efter kuppen 2016 har Turkiets diplomatiska förhållande till USA och EU har i praktiken upphört. Turkiets NATO-baser är kontrollerade av turkisk Militär som är lojal mot Erdogan. Dessa NATObaser är inte längre tillgängliga utan kontroll för NATO-s medlemstater . Det har skapat en hel del koordinations Problem som bland annat resulterat Tysklands beslut att flytta alla sina trupper från Turkiet till en nyupprättad USA-bas i Jordanien. Vi får troligen nöja oss med en ensidig och bristfällig Information om Turkiet. Varför skulle MSM avslöja den totala misslyckandet från USA och NATO-s vasallstater som var djupt insyltad i kuppförsöket. Syftet var att förhindra Erdogan att ”normalisera” förbindelserna med Ryssland. Vilket misslyckande……..Ryssland och Turkiet är Partner även om vi inte vet omfattningen i detta partnerskap…….Inte än…. Och vem skulle tro att en Militär kupp kan inträffa i ett NATO-land utan USA/VÄst vetskap och godkännande?

 4. Vägen till världskrig

  ”Det största misstag man kan göra är att inte göra något
  för att man anser att man kan göra så lite”. Edmund Burke.

  ” Did you hear about the nuclear war?
  It was over by half past four.

  While some folks were swelling with pride
  a couple of billion died.

  The people were dumber than dumb.
  They never got rid of The Bomb”.

  http://www.countercurrents.org/2017/12/23/trumps-path-nuclear-war/

 5. Bjerén är i farten igen. Nöjer med att påpeka att det dominerande språket i den Ukrainska armen är ryska samt att de flesta som flytt Donbas återfinns i den icke-ockuperade delen av Ukraina, närmare bestämt 1 800 000 jämfört med de 220 000 som flytt till Ryssland. Källa: http://popstats.unhcr.org/en/time_series