Fred på Koreahalvön?


Utvecklingen på Koreahalvön är verkligen lovande. För ett år sedan hotade USA:s president Trump med att kärnvapenbomba Nordkorea. Detta bidrog tveklöst till att föra de två staterna närmare varandra.
* Minns vinter-OS!
* Ett viktigt toppmöte ägde rum mellan de två staternas presidenter i april. Vad tycker media om mötet mellan Nord-och Sydkoreas ledare och vad kom de överens om?En särskild artikel om det senaste toppmötet väntas.

Vid detta nord-sydliga toppmötet 27 april enades de koreanska ledarna om att tillsammans arbeta för att undanröja krigsrisken på Koreahalvön och arbeta för en permanent fred. De ”kungjorde högtidligt inför det koreanska folkets 80 miljoner och hela världen att det inte kommer att bli något mer krig på Koreahalvön, och sålunda en ny era av fred har börjat”.
De bekräftade det gemensamma målet att göra Koreahalvön kärnvapenfri genom dess fullständiga avnuklearisering och vädjade till ”det internationella samfundet” om stöd och samarbete för att förverkliga detta mål.
De uppmanade USA – och även Kina – att medverka till ett formellt slut på Koreakriget och en permanent och solid fredsmekanism.

* Vidare har ett viktigt toppmöte ägt rum mellan presidenterna Kim Yong Un och Trump i början av juni.Toppmöte för fred i Korea – framgång för koreansk diplomati Efter detta har utrikesminister Pompeo klädsamt sagt att Nordkorea måste ensidigt avskaffa sina kärnvapen inom tre år (medan USA har kvar sina på Koreahalvön).

Avtalet mellan Nord- och Sydkorea 19/9. Foto:Foto: AFP/Pyeongyang Press Corps

19 September 2018 undertecknade de två presidenterna en gemensam deklaration i Pyongyang om att ”ta bort alla risker som kan leda till krig på halvön.”
* Nordkorea åtog sig att stänga en missil- och missilprovningsanläggning – under internationell övervakning. Under förutsättning att USA gör motsvarande. USA har också kärnvapen på den koreanska halvön, och avtalet syftar till att avlägsna alla sådana vapen.

* Nord- och Sydkorea beslöt att tillsammans ansöka om att ordna sommar-OS 2032. Man beslöt också att upprätta ett centrum för återförening. kommer också att upprättas.

* Panmunjom-förklaringen från 27 april 2018 en fullständig avlägsnande av alla kärnvapen på koreahalvön bekräftades.

* De två koreanska staterna beslöt att upprätta förbindelser på alla nivåer från regeringsnivå ner till lokal nivå, mellan nationella församlingar, politiska partier och organisationer i det civila samhället. De kommer att inleda ekonomiskt samarbete för att bidra till gemensam tillväxt och utveckling. På praktisk nivå innebär det modernisering och samkörning av vägar och järnvägar och etablering av kommunikationskorridorer mellan de två staterna.

Tidigare i september träffades Sydkoreas president Moon Jae-in och Vladimir Putin i Vladivostok. De kom överens om en plan för att utveckla samarbetet mellan Nord- och Sydkorea, där Moon pekade på ”nio broar” för att utveckla ett samarbete där Nordkorea kommer att kopplas till samarbete med både Sydkorea och Ryssland för utveckling av infrastruktur, industri och handel och detta samarbete kommer också att innefatta Nordkorea. Dessa nio områden är ”gas, järnvägar, hamnar, elförsörjning, sjöfart, skeppsbyggnad, jobb, jordbruk och fiske”.

Återförening?
Ett enat Korea kommer att bli en av världens största industrinationer. Teknik och industriell kompetens från söder och naturresurser i norr, inklusive många sällsynta mineraler, kommer att främja en en mycket bra ekonomisk utveckling i hela Korea. Många investerare hoppas säkert att få sin bit av kakan. Och många koreaner drömmer om ett enda Korea med gemensam koreansk kultur och ett koreanskt folk, inte två. Detta avsnitt replierar på en artikel hos Pål Steigan. Pål Steigan

Stefan Lindgren skriver i Ryska Posten nr 32 att mycket tid ägnades åt Korea på toppmötet Eastern Economic Forum-2018, som hölls i Vladivostok 11-13 september mellan Ryssland, Kinas, Japans, Sydkoreas och Mongoliets ledare.
Han skriver (utdrag):
”Aldrig i historien har Sydkorea varit så vänligt stämt till samarbete med Ryssland. Och Nordkorea är redo för ett trilateralt samarbete. Över 40 koreanska företag har etablerat sig i Ryssland efter islossningen på den koreanska halvön.

Under forumet uttrycktes en intressant idé om att skapa ett slags samarbete kluster mellan Ryssland, Nord- och Sydkorea. Det skulle kunna vara beläget mellan staden Rajin och Vladivostok och även innefatta kinesiskt territorium, och därigenom bli en kombination av logistik-, industri-, jordbruks- och handelsmöjligheter. Bl.a. talas det om att renovera järnvägen Hasan-Rajin som förenar Nordkorea och Ryssland och bygga ut den för att kunna transitera containrar från Sydkorea och andra asiatiska länder till Ryssland och Europa.

Det trilaterala samarbetet har en stor geopolitisk betydelse. Det kan inte bara bringa välstånd och vinster för alla berörda parter, utan också bidra till en mer aktiv dialog mellan de två Korea och skapa en fredlig atmosfär på Koreahalvön, vilket är extremt viktigt för Ryssland.

Alla dessa framtidsvisioner är dock förknippade med ett förbehåll, och det är att USA inte kommer att ställa sig hindrande i vägen.


8 svar till “Fred på Koreahalvön?”

  1. USA kommer helt säkert att ställa sig hindrande i vägen. Frågan är vad de kan göra om de blir ignorerade av alla övriga. De kan klamra sig fast vid sina militärbaser. Vad annat ? De har i Sydkorea politiska allierade som de kan uppmana att iscensätta färgrevolution eller motsvarande. Dessa kretsar har dock försvagats, det finns en allt starkare opinion på både syd- och nordsidan om att de själva måste skapa sin framtid utan yttre inblandning.

    Provokationer är att vänta. Bäst att ignorera dem. Och Nordkorea gör klokt i att avveckla kärnvapenprojektet. Det är en kostsam återvändsgränd. Ta stöd av grannländerna och fortsätt att utveckla ett blomstrande Asien.

    Off topic: Alex Krainer skriver om sin bok på Russia-Insider i dag, där det finns länkar till att köpa den. Boken har av Amazon och Adlibris kastats på bokbålet, därför att den är en varning för glidet mot krig och för att den avslöjar oligarken Bill Browders manipulationer. Krainer skriver hur han själv i Kroatien upplevde hur det krig som uppfattades som omöjligt helt plötsligt blev blodig verklighet. Chockerad av den lätthet genom vilken det skedde såg han sig manad att varna för ett storkrig som dagens västpropaganda förbereder.

  2. En väldigt trevlig konsekvens. Tacksamhet för den nyheten. Fulmedias drev mot Trump gjorde sannolikt att han ville skapa rubriker om andra saker, vilket sannolikt ledde till hot om kärnvapenkrig, vilket sannolikt ledde till att hela Korea vaknade upp och började inse vikten av fred. Det var med största sannolikhet inte fulmediernas intention eftersom de ägs av det militärindustriella komplexet, men det blev resultatet. Ondskan skapar goda reaktioner. Vi får väl hoppas att samma sak kommer ske i Sverige och i resten av världens nationer.

  3. En stabil fred mellan dessa två länder vore utan tvekan fantastiskt inte bara för regionen utan kanske för hela världen. Än är det långt kvar men varje framsteg i den riktningen är positivt.
    At få till ett fredsavtal är säkerligen ingen lätt sak, men förhoppningsvis möjligt. Däremot ställer jag mycket tveksam till att en återförening kan bli ett faktum de närmaste 20-40 åren.
    De politiska och ekonomiska systemen är alltför olika. Ingen politisk ledning på någon av sidorna kommer att ge upp sin maktposition frivilligt. Båda sidorna har i generationer fått höra vilka skurkar det är på andra sidan. Att göra skurkar till vänner är inte gjort på några år.
    Ett öppnande av gränsen skulle medföra att Nordsidan i princip riskerar att tömmas på sin kompetens.
    För att medborgarna skall stanna kvar krävs en höjd ekonomisk standard och det kommer ta årtionden att bygga upp en sådan standard. Enorma investeringar kommer att behövas för detta. Klarar Sydsidan detta själv eller kommer utländska investeringar behövas? Tveksamt

  4. ”Ett öppnande av gränsen skulle medföra att Nordsidan i princip riskerar att tömmas på sin kompetens.
    För att medborgarna skall stanna kvar krävs en höjd ekonomisk standard och det kommer ta årtionden att bygga upp en sådan standard.”

    Synnerligen intressant att ändå så pass många ser en ljusnande framtid i kommunismens ”lyckorike” när i stort sett all verklighet hittills visat det motsatta. Jag har iakttagit svenska kommunister gjort resor till Nordkorea förmodligen i vänskaps- och studiesyfte och jag undrar verkligen vad de vill uppnå?

      • ”De vill kanske se hur det är med egna ögon?”

        Bra svar. Jag lovar läsa deras intryck från resa i Nordkorea. Återkommer förmodligen om det. Som det är nu vet jag inte alls hur de upplevde Nordkorea men jag väntar mig ingen större kritik. Som utländsk besökare i Nordkorea får man heller inte röra sig fritt. Det ställen man får se är utvalda av regimen. Dock finns det hjälparbetare som fått se mera. Men det är känsligt. De kan lika gärna kastas i en fängelsehåla om det kan finnas misstankar om subversiv verksamhet. Vi i Sverige talar gärna och ofta idag om det ”öppna samhället” men i kommunistliknande diktaturer kan man verkligen tala om det ”slutna samhället” långt mer slutet än vad som önskas av det svenska partiet Sverigedemokraterna.

        • Har du varit i kommunistliknande diktaturer? Michael Palin har varit i Nordkorea Should we travel to North Korea? Michael Palin says ‘yes’ ”It’s human nature to wonder what lies beyond locked doors, so it’s no surprise one of the world’s most secretive states holds so much allure. Whether you agree with their ideologies or not, North Korea is a fascinating place, and slowly, the communist country is opening up to the outside world.”
          (Michael Palin, född 5 maj 1943 i Sheffield, South Yorkshire, är en brittisk komiker, skådespelare, manusförfattare, programledare och tidigare medlem i Monty Python. Wikipeida)

          PS. Nordkorea är inget kommunistiskt land. Det är ett slags socialistiskt land, som haft stor nackdel av USA:s politik, som skadar länder som är alltför självständiga.

          • Men när nu USA med Donald Trump vill bli mera självständigt så tycks det inte passa vänstern alls. Och när somliga i Sverige vill ha vårt land mera självständigt så tycks det passa vänstern ännu mindre. Självständighet allenast tillåten för socialismen? När Nya Tider vill hålla bokmässa så blir den genast förbjuden samtidigt som kulturmarxisterna och deras alster betraktas som självklarheter andra bokmässor. Orättvisor i samhället skapar missnöje. Just det missnöjet jag tänker på har gett partiet Sverigedemokraterna en central plats i svensk politik. Med valet 2018 har den centrala platsen konsoliderats på ett sådant sätt att Sverige inte längre kan styras som det av tradition gjorts sedan lång tid tillbaka.
            Själv göra, själv ha.