Reinfeldts ledsna look


Igår kväll var det partiledardebatt på TV, själv hade jag bespetsat mig på att få höra partiledarna ägna ett par timmar åt skillnaderna mellan partierna när det gällde EU-politiken, men det blev något helt annat.

AB: ”Agenda utlovade på förhand en partiledardebatt som skulle lägga fokus på EU-frågor. Istället fastnade diskussionen i frågor som fildelning och skattepolitik. – Debatten handlade om allt annat än EU, säger Aftonbladets Lena Melin. Europafrågorna stod i fokus på Agendas agenda, utlovade SVT innan debatten. EU-valet väntar bakom knuten, likaså det blivande svenska ordförandeskapet i EU.”

Det var lite intressant att höra Reinfeldts svar på frågan om sitt uttalande före valet om att man inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration av fildelare. Det han svarade var att han sagt att polisen inte skulle jaga denna ungdomsgeneration. Att det istället blev musik- och filmindustrin som jagar med hjälp av domstolarna tycker han uppenbarligen är helt ok. Högeralliansens främsta argument blev till
”- Svenskarna vill göra rätt för sig”.

Med det konstaterandet hade jag kunnat lämna debatten men det som tydliggjordes var att både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har en väl genomtänkt politik i frågan, det blev tydligt att många av Piratpartiets argument därför är lite väl tunna, kanske framförallt sett ur den aspekten att de troligen kommer att tillhöra den liberala gruppen i EU. Men vi kommer alla att få se om PP:s egna antydningar om att eventuellt enrollera sig med Miljögruppen i EU stämmer, det är inte långt kvar nu faktiskt.

Annars var debatten, i alla fall inledningsvis, en god illustration av var skiljelinjerna går i politiken. Den

rödgröna sidan vill satsa på jämlikhet och välfärd för att bygga landet, högergruppen vill överföra så mycket som möjligt av pengarna från samhällets skyddsnät till dem som är heltidsarbetande och/eller som äger företagen. Dessutom genom att särskilt trycka på att det är bra med löneskillnader. Det är inte ett vattenfyllt dike som skiljer högerpartierna från de rödgröna känns det som, det är oceaner.

Och det är bra, det borgar för att den vändning i politiken som kan skönjas i de industrialiserade och massproducerade opinionsundersökningarna faktiskt kan leda till ett systemskifte 2010, och vi kanske t.o.m. slipper få in enfrågepartier i landets riksdag.

i Andra om: , , , , , , , t AB123 DN1 SvD123 3

[tags]Partiledardebatt, EU, Högeralliansen, Rödgrön, EU-valet, Val 2010, Fildelning, Politik[/tags]


6 svar till “Reinfeldts ledsna look”

  1. Han ser verkligen nollställd ut ibland. Han kan se rätt normal ut mellan varven, men när han lyssnar främst på Mona så får han det uttrycket. Varför?

  2. polisen ska inte jaga ungdomsgenerationen, utan musik- och filmindustrin gör det i stället.

    Jag får ofta en känsla för den mannen, när jag hör honom tala, en känsla av absolut tomhet! Jag tror att Reinfeldt kommer att gå historien som mannen som fick de svenska väljarna att stanna hemma.

  3. Jag hoppas verkligen att enfrågepartier som Moderaterna, Mer pengar till de redan rika, och Socialdemokraterna, Mera pengar åt arbetarna, verkligen inte kommer in i Sveriges Riksdag. Ja, Centerns Mer pengar åt bönder och småföretagare, Kristdemokraternas Mer religiösa värderingar, Folkpartiets (ja här blev jag lite ställd, för de är ju ett nollfrågeparti), Miljöpartiets självklara Miljöengagemang och vänsterns Ännu mera pengar samt makt åt arbetarna passar inte heller de i riksdagen. Utan det behövs bara ett parti som diskuterar de centrala frågorna som etik, moral och frihet ur ett högre perspektiv än de fjuttiga partier vi har idag.

    Att Vänstern och Miljöpartiet har börjat ta våra argument, men med mindre förståelse, skulle visa att Piratpartiet är tunnt, tyckte jag var en väldigt komisk kommentar från din sida. Det visade ju tvärtom att vi behövs för dessa frågor och inga amatörer som vaknar upp 5 över 12 i ett desperat röstfiske.

  4. Vad ogina vissa piratpartister verkar vara! Här visar det sig att era idéer haft genomslag och så surar ni! Och det är ju inte så att (v) kommit på de här ståndpunkterna lagom till TV-debatten. Det var en process som startade i Ung Vänster typ 2000 och på (v):s kongress förra året blev man officiellt positivt till fildelning. Det finns många kunniga aktivister i både v och mp, se dem som era allierade istället för fiender!

  5. I ljuset av den senaste krisen, hade jag gärna velat höra alliansen förklara hur det kan vara bra för Sverige att driva en mera ”USA-lik” politik. Det verkar vara populärt att från allianshåll påpeka att krisen är resultatet av en ”oansvarig utlåning” och ”giriga investerare”. Att försöka förklara utifrån vilken situation själva lånebehovet uppstod, undviker man av ganska förståeliga skäl. Hur ska man då kunna rättfärdiga ökade ekonomiska klyftor?