Putin fiskar i grumligt vatten


Vladimir Vladimirovitj Putin är en 60-åring som ser hyfsat vältränad ut för sin ålder, men så är han också en f.d. KGB-agent och diktator i Ryssland. Och nu är det dags igen, han ska fuska sig till en valseger i Ryssland och landet är lika långt från att vara en demokrati som någonsin tidigare.

SR: ”Presidentvalet i Ryssland på söndag följs inte enbart av ryssarna själva utan också av Rysslands grannländer. Många av dem är oroliga för vad ännu en mandatperiod med Vladimir Putin vid makten kommer innebära. Vår utsända, Lotten Collin, har besökt Georgien där folket inte glömt den ryska invasionen 2008, då tusentals människor drevs på flykt och ryska stridsvagnar rullade halvvägs till huvudstaden Tbilisi.”

I Ryssland finns det nu tusentals ungdomar som vill stoppa det valfusk som kommer att ske, av Putin så kallas de för utländska agenter, läs CIA, något som många tycks tro på. Eftersom den blivande presidenten styr mycket av medierna så kommer förföljelsen mot dessa ungdomar öka, och slutligen blir det väl så att de får lämna Ryssland om de ska ha en chans att få ett arbete som de kan försörja sig på. Samtidigt så smids det planer på att mörda Putin.

DN: ”Den ryska och ukrainska säkerhetstjänsten har avvärjt en mordkomplott mot premiärminister Vladimir Putin. Två män har gripits misstänkta för att ha planerat att mörda Putin efter presidentvalet den 4 mars, rapporterar ryska tv-kanalen Kanal 1… …Tv-bilder visade två män som sade att de agerade på order av den tjetjenske krigsherren Doku Umarov. De berättade att de förberedde attentatet i den ukrainska hamnstaden Odessa och att planen var att mörda Vladimir Putin kort efter presidentvalet den 4 mars. – Det slutgiltiga målet var att åka till Moskva och genomföra mordförsöket på Putin, säger en av de misstänkta till Kanal 1.” (forts nedan)

Uppdrag Granskning visade i ett reportage i höstas på hur den svenske miljardären Torbjörn Törnqvist var inblandad i försäljningen av den ryska olja som Putin tycks ha lagt vantarna på för egen del. Hans företag, Gunvor, hjälper Putin att pytsa in pengarna från oljan på olika hemliga nummerkonton i Schweiz enligt UG. Jag har skrivit om det tidigare, vill du läsa det så klicka här.

En märklig sak tycks vara att ryssar generellt har svårt att ta ställning mot eller för Putin. Visst, alla förstår att han kommer att vinna till följd av valfusk, men samtidigt undrar många vad som kan komma istället, om inte Putin vinner. Ryssland har inga demokratiska traditioner vilket betyder att folks förväntningar är lågt satta, eller snarare, de vet helt enkelt inte vad demokrati är, eller vad det innebär. Skapandet av ett demokratiskt Ryssland kanske är en process som behöver fortgå i generationer innan landet är demokratiskt ”på riktigt”?

it Andra om: , , , , , sr1 dn svd ab

,

6 svar till “Putin fiskar i grumligt vatten”

  1. Ja man kan med rätta kritisera Ryssland, men frågan är om det inte är värre i USA? Där är det lobbyorganisationer som har makten och militärindustrin. Hade det inte varit på det sättet så kanske USA till och med kunde kallas demokratiskt, men det kan det inte idag.

    • ta bara döljandet av Ron Paul som exempel, media låtsades i början om att han inte fanns:)

      • Ron Paul är emot separationen av kyrkan och staten dessutom är han pro-life; det hade nog varit bra om resten av världen också låtsades som om han inte fanns.

    • Skillnaden är ju att gnäller tillräckligt många väljare i USA så tvingas politikerna lyssna. Det var många politiker som fick tänka om när rösterna mot SOPA började höras, t ex. Putin behöver inte bry sig överhuvud taget om vad folk tycker för han blir ”vald” i alla fall.

  2. Varför tolererar ryssarna Putin, och varför stod de ut med Stalin? Tro det eller ej, men till och med många utpinade lägerfångar sörjde uppriktigt Stalins död. Den relativt nyutgivna ”De som viskade” av Orlando Figes bör läsas av alla som intresserar sig för det stackars landet. Figes är ingen vulgär kommunistätare, han redogör för fakta bara. Ryssarna är inbitna nationalister, och de föredrar en stenhård diktator, eftersom de vet att landet skulle spricka upp i ett tvåsiffrigt antal småryssland en vecka efter att demokrati av västerländsk modell införs. Jättelik korruption, valfusk och lönnmord på löpande band väger lätt mot Putins ambition att hålla ihop gamla heliga Ryssland.