Piratpartiet skiter i det blå skåpet?


Idag har piratpartiet blivit så etablerat att de bereds plats på Dagens Nyheters debattsida, det utnyttjar Rickard Falkvinge till att offentligt gå ut och berätta att de nu kommer att ställa upp i både kommunalvalet och landstingsvalet i september 2010.


Personligen tycker jag
att det är mycket bra att (PP) tagit sig in i EU-parlamentet, likaså hoppas jag att de klarar av fyraprocentsspärren i riksdagsvalet nästa höst. Jag är på det hela taget rätt förtjust i partiet även om jag inte kommer att rösta på dem. De är en nagel i ögat på alla etablerade partier, en nagel som behövs. Dessutom, inte minst viktigt, de kan i bästa fall genom sitt deltagande hindra fascisterna från att ta sig in i riksdagen.

När de nu avser ställa upp i de andra försam-
lingarna blir jag dock lite mer tveksam. Man går nämligen ut och talar om ”det informationspolitiska perspektivet”, och nämner i förbifarten FRA, Ipred och The Pirate Bay. Tanken som förs fram består inte bara av motstånd mot registrering av personupp-
gifter, man vill även att landstingskommunala och kommunala myndigheter ska byta till öppna system inom förvaltningarna, system som stavas med ”nix” efter första bokstaven eller bokstäverna.

Jag ogillar Microsofts monopol på programvara och operativsystem, men gör man gällande att öppna system skulle vara gratis, eller näst intill gratis, så luras man. T.ex. så är de olika Linuxvarianter som finns att tillgå idag långt ifrån färdigutvecklade. Ser man bara på det mest populära bland de fria varianterna, Ubuntu, så är det definitivt inte användarvänligt. Ska man installera en applikation så krävs det ofta ingående kunskaper om hur Linux fungerar för att man ska klara av saken. Visst beror det till stor del på Microsofts dominans, men det är långt ifrån gratis att köra öppen kod som man kan få intrycket av när man läser Falkvinges text.

Dessutom måste man vidareutbilda all personal inom dessa myndigheter innan man har driftsatt några *.nix-system, och också förändra mycket av driftsstrukturen.

Men det är knappast min huvudsakliga invändning mot piratpartister i kommunfullmäktige eller i landstingen. När ”Gratis-är-gott”-generationen ska vara med och besluta om utbyggnaden av skola, daghem, eller äldreomsorg, ja då duger det inte med att vifta med en flagga där det står vi röstar med dem som agerar för att byta bort Microsofts produkter mot en variant med öppen kod. Jag skulle personligen bli urförbannad på fullmäktigerep-
resentanter som bytte bort sin röst och röstar med moderater eller folkpartister i frågor som rör medborgarnas väl och ve i min hemkommun.

När man talar med floskler som ”den informations-
politiska förståelsen måste genomsyra hela det politiska landskapet” för att motivera varför man borde byta ut ett antal politiker som har fått sina

piratpartiet

poster utifrån sin politiska ideologi så blir jag mörkrädd. Man skulle möjligen kunna hävda att (PP) har en liberal ideologi, men den liberalismen handlar uteslutande om frågor som rör kontroll- och övervakningssamhället, den utveckling som illustreras bäst genom de polis- och spionlagar som stiftats mot privatpersoner i landet.

Det finns redan liberaler i de kommunala nämnderna. Efter att folkpartiet lämnat liberalismen och blivit ”krav-liberaler” så är det bara vänster- och miljöpartister kvar, och möjligen en viss andel sossar. Den liberalism som (PP) otvivelaktigt företräder är en sort som säljer ut ideologin i utbyte mot stödröster i andra frågor, den sortens demokrati känns obehaglig tycker jag. Visst, det är så det alltid fungerat invänder säkert någon, men här handlar det om att redan i förväg gå ut med ett erbjudande om att sälja sig till den som bjuder högst.

I rikspolitiken kan jag köpa det resonemanget, där tycker jag att ändamålet helgar medlen. Men när det gäller skola, dagis, äldreomsorg och liknande verksamheter så känns det bara – motbjudande. För egen del undrar jag om inte man kastar sten i glashus dessutom, Piratpartiet har en massa vänner även bland dem som liksom jag inte har den minsta avsikt att byta parti, nu riskerar man att få dessa vänner som motståndare. Sker det så blir det inte bara på kommunal- och landstingskommunal nivå, det blir dessutom säkerligen på nationell nivå.

Med andra ord så tror jag att Piratpartiet nu kan ha skitit i det blå skåpet.

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , dn1 svd1 ex ab123 hd1 gp n24 t

[tags]Rickard Falkvinge, Piratpartiet, Kommunalvalet, Landstingsvalet, Informationspolitik, Internet, Öppen kod, Integritet, Fildelning, IPRED-lagen, FRA-lagen, Riksdagsvalet, Val 2010, Socialdemokraterna, Rödgrön, Lila, Politik[/tags]


27 svar till “Piratpartiet skiter i det blå skåpet?”

  1. Medhåll! Jag röstade på PP i EU-valet men jag har verkligen ingen lust att låta dem vara med och besluta om skola- vård och omsorg. Tänk bara tanken på att PP plötsligen skulle besluta på landstingsnivå om Cancervården eller kollektivtrafiken, plötsligen blir lokalsamhället en lekstuga för dessa fildelare. Nej, det vill i alla fal inte jag vara med om!

  2. De som gör sig en bild av att kommunalanställda skulle kunna detta med ”datorer” och allt ikring lever inte i verkligheten. Jag har under en period arbetat som datalärare i kommunens regi och häpnade, milt uttrycket, över okunskapen om ALLT som har med datorer att skaffa. Att komma med förslag om att utbilda kommunanställda inom linux, tar sig inte bara vatten över huvudet utan hela stila havet.

    Många, många har ALDRIG suttit bakom en dator. Aldrig!

  3. Halloj jag håller med men är lags åt andra hållet. Den Piratpartist som röstar vänster i min kommun kommer att göra att min röst går förlorad för PP helt och hållet.

    Dessutom är det, som du delvis tagit upp, en fråga om förvaltningsekonomi när man tar beslut om vilka system man skall ha i drift i en kommun. Där har inte PP att göra!

    Jag erbjuder en deal eftersom jag vill kunna rösta PP i riksdagsvalet. Om du som är vänster ger tusan i att rösta för PP kommunalt så ger jag som är höger tusan i att rösta PP kommunalt och sedan kan vi med gott (eller iaf. halv-gott) samvete rösta PP på nationell nivå.

    Mvh
    Fredrik Larsson

  4. PP lär inte komma i riksdagen, SD lär nog klara 4%-spärren med besked.

    Vad alternativen till MS angår är det inte enbart ekonomi och utbildning i nya operativsystem, det finns en uppsjö av program och system där måste fungera ihop i skola, kommun eller landsting och t.ex att tro man utan vidare kan ersätta t.ex windows XP, Windows server, MS-Word mv med Linux, Apache och OpenOffice, är urbota naivt.
    MS har en interoperatilitet det inte (ännu) finns inom Open Source världen.

  5. nature: ”Många, många har ALDRIG suttit bakom en dator. Aldrig!”
    – Varför skulle de då behöva lära sig Linux?

    Det verkar vara en utbredd uppfattning att linux skulle vara svårt.

    Om man tar sig för något, vad som helst, med den inställningen, så kan jag garantera är det kommer bli just det.

    Bara så ni vet…

  6. Jag, av alla, har Linux och efter att ha installerat det systemet på min dator så har jag aldrig haft en enda trojan och eller något virus.
    Jag håller inte med om att Linux är svårt.
    Däremot är det oerhört jobbigt att leta efter små obehagliga bugs och annat i systemet. Jag tyckte inte att jag gjorde annat före Linux .

    • Ptja Sara, installera en drivrutin som ska packas upp och sedan kompileras ÄR knepigt om man som i M$ vant sig vid att klicka på install…

  7. Linux är inte svårare att använda än Windows, den som hävdar det har inte använt tex Ubuntu. Däremot kan det vara lite ovant i början eftersom Linux inte är (eller vill vara) en Windowsklon.

    Frågan om det är svårt att installera program eller inte är inte så intressant. Finns inga datorer i allmän förvaltning där användarna själva får installera någonting, varken på Windows eller Linux. Om det gör det har den datoransvarige misslyckats.

    Så lägg licenspengarna till Microsoft på utbildning av de datoransvariga på myndigheter och skola så kommer vinsterna i längden att vara enorma.

  8. Vad menar du med att Linux inte är färdigutvecklat? Alla större system idag, både med stängd och öppen källkod, är organiska organismer som uppdateras löpande hela tiden. Om ett system skulle anses ”färdigt” är det omodernt nästa dag.

    Vad som däremot är intressant är hur väl de funktioner som finns till dags dato fungerar. Visst har Linux sina brister, men jämfört med Windows Vista är det ju löjligt att påstå att Linux är den underutvecklade produkten. Inte ens MS själva rekommenderar ju företagen att uppgradera längre, utan istället vänta tills nästa version, Windows 7. Om inte det är ett underkännande av sin egen produkt så vet jag inte vad som skulle vara det.

  9. Jag använder uteslutande Windows på jobbet och nästan bara Linux hemma. Båda har sina för- och nackdelar, men diskussionen om vad som är billigast är inte den intressantaste frågan.

    Ja, man sparar in licenspengar på att använda Ubuntu och OpenOffice. Men man får i dagsläget också betala mer för att få integrationen mellan olika system att fungera. Så kostnaden blir nog i stort sett samma.

    Det som istället är viktigt (och som Falkvinge också nämner i sin debattartikel) är öppenheten i informationstekniska systemen. När du köper ett program från till exempel Microsoft så har du i princip ingen kontroll på hur det fungerar. Du har inga garantier för att filerna som skapades med hjälp av programmet kommer att kunna öppnas i framtiden, du har ingen aning om vilken information programmet skickar in och vart den skickar och du har framförallt väldigt små möjligheter att skriva om saker som inte fungerar ihop med dina andra system. Vill leverantören att programmet (inte) skall fungera på ett visst sätt så gör det det.

    Om du väljer en fri programvara har du inte dessa begränsningar. Det finns inget som hindrar dig att själv fixa support för gamla filformat eller repararera buggar som är kritiska för din verksamhet. Du har också möjlighet att kontrollera att programmet verkligen säger att det gör det det påstår och du kan se vilken information som samlas in och vart den skickas. Inget av detta är naturligtvis gratis eller tekniskt okomplicerat, men möjligheten finns där i alla fall.

    Jag tycker att det är viktigt att vi vet hur de IT-system som används inom stat, kommuner och landsting är uppbyggda. Precis som vi har en offentlighetsprincip för själva förvaltningen så borde vi ha en offentlighetsprincip för den programvara som det offentliga använder. Proprietära programvaror ger oss inte den möjligheten, alltså borde vi byta ut dem.

    Men bör verkligen Piratpartiet ställa upp i kommun- och landstingsval? Jag är inte säker på att det är en bra idé (främst på grund av att man kan tappa fokus) men varför inte försöka? Det går ju att rösta på olika partier i alla tre valen för den som så önskar…

  10. Vill man ha ordentligt med koll på sitt datorsystem så är det Linux man skall ha. Problemet är att människor inte längre är intresserade eller kunniga på datorer. Det har blivit rätt och slätt:

    ”Datortjafs”

    När operativsystemet tjåkar ihop sig så köper folk en ny dator istället. Dumt och onödigt men så är verkligheten…

  11. Polisen gjorde en utvärdering för ngt år sen och kom fram till att skrivbordsdatorerna inte var mogna för Unix eller linux, men att däremot servers och annat var det.

    F.ö. Stavas Linux inte med ng ”nix” i namnet jinge :D

    /K

    • Klas: F.ö. Stavas Linux inte med ng ”nix” i namnet jinge :D

      Jo hos mig, iaf tidigt på morgonen om man suttit och glott på stjärnhimlen i några timmar.. :P

  12. Jag tror att du har missförstått, Jinge. Det finns andra aspekter av vård, skola, omsorg som går att syssla med än just det fördelningspolitiska.

    Att vi skulle besluta om skolans utbyggnad och ha en allmän lekstuga är knappast seriöst. Att vi däremot skulle engagera oss i vård/omsorg ur ett integritetsperspektiv eller skolan ur ett informationspolitiskt perspektiv (lär vi eleverna rätt saker inför framtiden?) eller lokaltrafiken ur ett integritetsperspektiv…

    Det finns en hel del att göra där, ska du veta. Även om man inte engagerar sig i just utbyggnaden av skolan och det fördelningspolitiska.

    Kommunerna ska inte bli en lekplats för oseriösa pirater som inte vet vad de göra – och det är just därför vi bara kommer att satsa på kommunpolitiken i de kommuner där vi har seriöst folk och bra frågor att driva.

    • Ravenna: Att vi däremot skulle engagera oss i vård/omsorg ur ett integritetsperspektiv eller skolan ur ett informationspolitiskt perspektiv (lär vi eleverna rätt saker inför framtiden?) eller lokaltrafiken ur ett integritetsperspektiv…

      Så ni struntar i om det inte finns pengar att bygga ut skolan, eller om daghemmen behöver renoveras. Bra, skönt att veta innan valet. Det verkar precis så flummigt som jag tror att de flesta uppfattar det.

  13. Hur vänstern kan finna något lockande hos ett PP som härbägerar ultrakapitalistiska och manschauvinistiska
    värderingar hos sina huvudpersoner är för mig en gåta.

  14. Vilken enorm övertro på de etablerade politikerna i landsting och kommuner.
    I verkligheten är det de centralt placerade tjänstemännen som styr genom att initiera frågan, utreda frågan och effektuera frågan.Politikerna avstyrker eller tillstyrker mellan utredningen och effektueringen med hjälp av de framlagda handlingarna som har bereds av samma tjänstteman eller grupp hela vägen.Oftast gör de som tjänstemän begär.
    T.ex nu i kristider så överlåter politikerna sitt ansvar och makt till högre tjänstemännen personalminskningar, därför ser vi personalminskningarna längst ut i verksamheten och inte i förvaltningarna. I stället för att ta det politiska ansvaret och prioritera verksamheten och styra förvaltningarna så säger politikerna, vi litar på tjänstemännen.
    Vilka partier är det då som litar mest blint på tjänstemännen, s och v och de beslutar som tjänstemännen vill.
    Högern säger, det här vill vi och vi ger blanka fan i hur ni gör bara vi får det resultat vi vill ha.
    Hårda ord? Javisst, men det är nog dags att se vilka kålsupare som finns i landsting och kommuner och inse att PP inte kan göra någon försämringen i dessa församlingar.
    För i ett avseende har v och m mycket gemensamt med varandra, att inte släppa in en katt bland hermelinerna

  15. DN idag: ”Hur gör ni med alla vardagliga skol- och budgetfrågor inom kommunpolitiken?

    – Vi kommer inte att gå in och prata a-kassenivåer som exempel, men inom skolan finns det massor att göra inom integritetsfrågan.”

    Har Rick blivit felciterad eller har han verkligen inte koll på skillnaden mellan kommunpolitik och riksdagspolitik?
    A-kassa är inte en kommunal fråga och mycket av skolpolitiken fattas också på statlig nivå.
    Pinsamt! Jag hade förtroende för PP:s linje i EU men det här visar att de vill ha makt innan de kommer med en egen agenda på kommunal nivå. Fokusera på det ni kan och strunta i kommunpolitiken innan ni presenterat ett vettigt och genomtänkt program!
    I mitt tycke börjar PP nu likna en religion. Bättre att koncentrera sig på det de kan och har trovärdighet i istället för att anamma informationsperspektivet överallt.

  16. Ravenna: Att vi däremot skulle engagera oss i vård/omsorg ur ett integritetsperspektiv eller skolan ur ett informationspolitiskt perspektiv (lär vi eleverna rätt saker inför framtiden?) eller lokaltrafiken ur ett integritetsperspektiv…

    Än en gång – många av de här frågorna avgörs inte på kommunal nivå. Kommunerna har ett minimalt inflytande över vad elever lär sig i skolan. Det sker på nationell nivå. Kommunen sköter mest budgetfrågor, t.ex. om skolbarn ska få åka gratis i kollektivtrafiken, få gratis skolmat osv. och det verkar inte precis vara PPs paradgren. Visst, ni kanske kan hindra en övervakningskamera i någon skola eller kollektivtrafiken men det kan lika gärna åstadkommas genom skyddande lagstiftning på statlig nivå vilket förmodligen är effektivare…

    Och om jag inte minns helt fel så har landstingen mycket mer att säga till om vad gäller sjukvård än kommunerna.

    Visst, öppen källkod i all ära men i kommuner dominerar ”köksbordsfrågorna” och jag tror att de flesta skiter i vilket operativsystem kommunalförvaltningen använder…

    PP gör bort sig om de inte tänker igenom det här ordentligt innan de säger för mycket…

  17. free software i kommonuer och skola !
    framtidens teknologi måste vara öppen och fri. Att låta Micro$oft äga och diktera vilkoren är skandalöst.

    Bra jobbat PP !

  18. Tharand, förvånansvärt många politiker vet inte vad som är kommunal-, landstings- eller riksdags-fråga, så i det avseendet är PP inte något större undantag utan snarare ett tecken på nybörjare.
    Jag kan förstå när allmänheten och inte alltid har klart för sig vem som bestämmer vad men inte när folk som har befunnit sig i åratal i politiken inte vet vad som gäller.

  19. ”Linux är inte svårare att använda än Windows”.

    Detta är ju ren lögn. Har själv mångårig erfarenhet av datorer och Windows.

    Körde Red Hat 5.2 för många år sedan. Inget nöje alls, trots det funkade väldigt bra.

    Har provkört Ubuntu en tid här hemma. En fasa att använda. Terminal + sudo någonting hit och någonting dit. Mjukvara som kan ersätta t.ex de musikprogram jag kör finns inte till Linux i någon som helst form ! Hade mycket diskussioner med erfarna Ubuntu-användare om detta. De kunde bara hålla med – till slut. Sak samma gäller många andra program och även spel….

    Drivrutiner är rena fasan. Visst kan man leta upp privat framställda till t.ex Creative’s nyare ljudkort. För övrigt existerar inte fungerande sådana. Inte ens Creative’s egna funkar…

    Och som Jinge skrev: kompilera…. Varför finns det ingen standardinstallerare i Linux än ?

    Hur många olika distributioner finns det av Linux ? Några tusen antagligen, vissa gratis andra licensbelagda. De officiella lär vara runt 400 stycken idag… Skär ner dom till max 10 så kanske vi kan få ett alternativ till Windows. För många distributioner utvecklas och är alldeles för röriga för en vanlig hemanvändare. Ubuntu är ett steg på vägen, men det MÅSTE bli enklare att använda !

    Idag är Linux inget (!) som kan ersätta Windows för t.ex dj’s, affärssystem m.m. m.m.

    Jag kan säga att jag är inget Windows-fans iheller längre. Det strular också, men det är mycket enklare att sköta än ett Linux !

  20. Piratpartiet är nog körda nu, jag kommer iaf inte att rösta på dem en gång till. Och Linux suger.