Ny Almstrid om Slussen?

Förr försökte Centerpartiet profilera sig som ett miljö-
parti, folk skojade om center-
partisterna och kallade dem för än det ena och än det andra. Elakare beteckningar förekom också, främst med hänsyftning på det gamla namnet Bondeförbundet. Nu har två av centerpartisterna i Stockholm, Per Ankersjö och Lukas Forslund, visat upp helt nya sidor, något som gör att epitetet miljöparti för alltid har gått förlorat. Stureplanscentern är stockholmscenterns nya självvalda namn, ett namn som snarast associeras till brats, mäklarbrickor och kokain, ett namn som man kan ha åsikter om, men jag avstår. De nämnda politikerna skrev igår en debattartikel på Svenska Dagbladets Bränn-
punkt, en artikel som väcker fler frågor än den besvarar.

Ankersjö/Forslund/SvD: Men nu när valet närmar sig ser vi hur allt fler politiker som tidigare stött projektet vill stå på den högljudda kritikerskarans sida. Senast i raden är Socialdemo-
kraterna som i ett pressmeddelande deklarerar att de prioriterar att utveckla Slussen till Stockholms främsta utsiktsplats. Den nya stadsfronten ska enligt oppositionsledaren Carin Jämtin inte byggas då den hindrar den fria sikten. Dessutom ska bebyggelsen ovan Stadsgårdskajen utformas så att vyn över Stockholms inlopp även i fortsättningen kan upplevas från Ryssgården. Att ha den fria sikten som huvudsaklig utgångs-
punkt när man planerar Stockholms viktigaste knutpunkt ter sig för oss helt absurt. Vi kommer naturligtvis att kunna njuta av utsikten från nya platser när Slussen står färdig, men funktionalitet och nya lösningar måste sättas före rigida uppfattningar om statiska utsiktsplatser.”


Om man ska kunna njuta av utsikten från nya platser när slussen står färdig så måste man bygga flera torn som folk kan klättra upp i. Utsikten man får från den s.k. Ryssgården, platsen utanför tunnelbanestationen och stadsmuseet, kommer att försvinna helt och hållet, se bilden från SvD:s grafik som illustrerar artikeln. Vilka nya platser som kommer uppenbara sig för mänskligheten är oklart.

Man kan konstatera att Centerpartiet har bitit sig själva i svansen så många gånger de senaste åren att den torde vara helt upptuggad idag. Själv har jag skrivit ett antal gånger om den annalkande ombyggnaden av Slussen och varje gång fått ett antal e-postmeddelanden som går ut på att på olika sätt förklara hur illa stadsplanerare och politiker sköter sig, något som också syns i kommentarerna.

Enligt vissa uppgifter så ska den nya trafikplatsen ha åtta filer, den blir således bredare än Essingeleden. I mina öron låter det helt vansinnigt eftersom Skeppsbron inte har den kapaciteten. Men är man tvingad att riva kringlorna i slussen på grund av faktiska svagheter, och inte bara intensiv lobbying, så är det knappast någon som motsätter sig bygget av en ny trafikplats anpassad till högertrafik. Men i samma stund som man tänker bygga för utsikten med ett betongghetto så kan man utgå ifrån att få stockholmarna emot sig. Och det i en omfattning som gör att man måste gå tillbaka till striden om almarna i Kungsträdgården för att hitta något jämförbart.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , svd1 dn12 ex ab t

  18 comments for “Ny Almstrid om Slussen?

 1. Mange
  25 april, 2010 at 11:40

  Skulle man få önska helt fritt så vore givetvis det bästa om de bara kunde reparera Slussen på ett bra sätt. Kan man inte det, som lobbyisterna påstår, så får man bygga nytt. Men att bygga hus som skymmer utsikten, en utsikt som dessutom är omsjungen, borde möta stenhårt motstånd, precis som vid almarna.

  • Anders
   25 april, 2010 at 13:00

   Man får inte glömma det faktum att slussen faktiskt håller på att gå sönder. Man måste bygga en ny trafikplats, därmed inte sagt att man måste bygga stora hus som skymmer utsikten, men man vill givetvis göra det eftersom tomtpriserna blir extrema. Det blir kontor som kommer kosta skjortan, några hyresrätter är knappast aktuella :D

 2. Kenneth
  25 april, 2010 at 11:57

  Jag har märkt att göteborgarna vill att slussen ska byggas enligt planen. De vill förstås sabba stan så mycket som möjligt. :-)

  • 25 april, 2010 at 12:02

   Jo jag har oxo sett det. Storebrorskomplexet. Underligt att plötsligen gå storfinansens ärenden kan jag tycka…

 3. Charlie
  25 april, 2010 at 12:02

  Man bör givetvis satsa på att påla och stabilisera konstruktionen. Den är både ett vanligt kulturminne och ett byggnadsminne. Dessutom bör man ta bort caféerna på ryssgården.

 4. Maria
  25 april, 2010 at 12:32

  Platsen där Mälaren möter Saltsjön vill borgarna ta bort. Skriv på uppropet!

 5. Realizten
  25 april, 2010 at 15:57

  SVDs bilder är ren lögnpropaganda. Det finns alldeles utmärkta bilder från arkitekterna som visar hur det kan komma att se ut från gatunivån. Det blir absolut inga grå lådor som SVD påstår.

  När man designade den nya trafikapparaten så kom man fram till att det absolut minsta antalet filer man kan ha över bron är just 8. Helt enkelt för att det kommer en väg under hela slussen som måste kunna kopplas till gamla stan på ett vettigt sätt.

  När jag räknar filerna över vattnet på dagens sluss får jag det till totalt 13 stycken! Plus då en gigantisk motorvägskringla som knappt används då den är designad för vänstertrafik och håller på att falla isär av ålder…

  • 25 april, 2010 at 17:22

   Nej inte grå, av glas som blir samma sak. Ogenomskinliga…

   • 008
    25 april, 2010 at 17:24

    Hur vet du det? Det enda vi har att gå på idag är volymstudier. Det är troligtvis en extremt begränsad skara människor som idag ens har en aning om hur husen kan komma att se ut, och vilka material som är aktuella.

    • 25 april, 2010 at 17:55

     Det finns redan modeller som visar hur det ska se ut, en sådan har SvD använt som förlaga.

     Brukar du försöka lägga ut dimridåer på bloggar?

     Gå ngn annanstans och gör det är du bussig. Eller får du betalt för att göra det? Av vem då isf?

     • 008
      5 maj, 2010 at 06:57

      Ta och läs igenom de regler som gäller för kommentarer här. Dessutom tycker jag att du ska använda ditt namn när du kommenterar. / Jinge

 6. 008
  25 april, 2010 at 17:22

  Tillägg, på bron som ni av någon anledning tycker är för bred (även om det är helt fel) så kommer det ju i framtiden även att tillkomma spårvagn. Förhoppningsvis på en slags gräsbelagd mittremsa.

 7. Besviken
  25 april, 2010 at 19:23

  Leda. Uppgivenhet. ”Vad spelar det för roll om jag ger hals?” Allt är tillåter – ingenting är möjligt. Politikerpatrasket kommer snart att presentera en kompromiss utan substans och hävda att man gått menigheten till mötes. Sen traskar man på i ullstrumporna. Bygger sitt betonggetto och säljer ut vattnet och utsikten till de som har råd att betala lokalhyra. Populasen ska ju ändå sitta hemma och titta på idiot-TV. Är det inte så Reinfeldt och hans gäng ser på saken? Folk ska inte ägna sig åt att bli betagna av Mälaren och Saltsjön och få en massa subversiva idéer av den friska vinden från Ålandshav.

  Cyklade genom Hammarby Sjöstad nu på eftermiddagen. Brackholmen, eller kanske kallas det Brackudden, Lilla Tyskland eller Legoland. Stället har noll ruinvärde. Kommer aldrig kunna förfalla med värdighet. Putsad frigolit är som bekant ingen höjdare som fasadmaterial. Dessutom är stället satans könlöst. Och alldeles för stort. Vi vet vad vi har att vänta.

  • 25 april, 2010 at 19:29

   Ja det är skrämmande. Dessutom finns det ett antal papegojor som försvarar eländet. Jag undrar vad de har i timpeng för att sitta och skriva skitkommentarer på bloggar som ”SvD:s bilder är ren lögnpropaganda”, eller de som klagar brukar aldrig vara på slussen….

   Jag blir så trött!

 8. 011
  27 april, 2010 at 09:22

  Men, de nya husen kommer att få en fin utsikt… Jag vill gärna ha nånstans att bo, men om alla trädkramare och utsiktsfascister flyttar ut på landet så blir ju deras lägenheter lediga…

  • 27 april, 2010 at 09:26

   Menar du att du inte får bo kvar i källaren hos din gamla mamma?

   • 011
    27 april, 2010 at 09:58

    Hon är inte gammal och bor i Norrköping… På landet… För de vill ha utsikt och natur runt sig, kan man tänka sig?

Comments are closed.