Mubarak byggde inte Keops pyramid


Och han har inte byggt något annat monument heller, det enda Mubarak har åstadkommit är att föra landet ännu längre bort från demokratins väg, ett land med en skriande stor brist på mat och förnödenheter där stora delar av befolkningen får livnära sig på mindre än två dollar om dagen, gränsen för extrem fattigdom. Mubarak kommer förhoppningsvis fördrivas från landet, för egyptiernas skull får man hoppas att det hellre blir förr än senare.

Sveriges Radio/Ekot: ”Egyptiska myndigheter har i dag utfärdat demonstrationsförbud och meddelat att alla som ansluter sig till demonstrationer kommer att gripas och ställas inför rätta. De protesterande har manat till fortsatta demonstrationer i dag men det är oklart i vilken omfattning som uppmaningen följs. Med gummikulor, tårgas och chockgranater drevs under den tidiga onsdagsmorgonen de sista grupperna av demonstranter bort från Tahirtorget i centrala Kairo. Civilklädd polis misshandlade åtskilliga av de protesterande som lyckades välta en polisbil och sätta eld på den.”

Eftersom många av dem som demonstrerat i Egypten har hållit kontakt med varandra via Twitter så har myndigheterna spärrat åtkomsten till tjänsten i landet, man vill inte att de åttiotre miljonerna egyptierna ska få, eller kunna lämna information, något som man fullföljer med censur av den statliga radion och TV:n. Om man också har spärrat tillgången till satellitkanalerna på TV vet jag inte, men kan man göra det så kommer det att ske.

När Anwar Sadat mördades år 1981 var Hosni Mubarak vicepresident och på den vägen är det sedan trettio år tillbaka. Landet är visserligen en republik men det betyder inte att det är en demokrati, det är en republik som styrs av en envålds-
härskare, precis som Saudiarabien och Jordanien fast deras despoter är kungar. Och precis som despoter i andra länder så håller nu Mubarak på att kratta manegen för att hans son Gamal Mubarak ska ta över rollen som diktator. Precis som Kim Jong Il gör i Nordkorea.

Sveriges Radio/Ekot: ”Klockan ett i natt satte säkerhetsstyrkorna in stöten. De använde vattenkanoner, tårgas och batonger mot de demonstranter som övernattat på Kairos Tahrirtorg och lovat att stanna där tills regimen faller. Tidigare under kvällen delade snabbmatsrestaurangerna i området ut gratis mat till demonstranterna och under en paus i konfrontationen delade aktivister bröd med polisen. Men efter att förstärkningarna anlänt låg demonstranter och kippade efter andan i ett moln av tårgas.”

Mubarak kanske tror att han kan stjäla ännu ett antal miljarder dollar genom att hålla sig kvar ytterligare ett tag mot folkets vilja, men förhoppningsvis vänder hans egna säkerhetsstyrkor och hans polis sig emot honom så att utvecklingen blir som på Latuffs bild. Fast Israel eller USA är väl ställen som kan ge honom bättre skydd än vad saudierna klarar av? Jag menar, det är ju där hans verkliga vänner finns!?

it , , , , , , , , , , , sr ab svt dn12 svd ex


5 svar till “Mubarak byggde inte Keops pyramid”

 1. Saudi och USA är ju också bundis så det funkar nog. Saudi har ju en historia av att hysa gamla utbrända diktatorer, Idi Amin till exempel.

  När demokratikampen börjar jäsa ur folkdjupet i Tunisien och Egypten, var finns då USAs stöd? Nä, det ska bombas till demokrati, annars gills det inte!

 2. Faruk fördrevs,Nasser mördages väl?,Sadat förhandlade fred och mördades.

  I samma period har landet gått i Brittiskt,Sovjetiskt och senast, USA’s ledband.

  Man får hoppas att Mubarak & USA håller sig i skinnet och ser till att det blir ett oblodigt avslut.

  Men f*n tro’t?

  Egypten är värd ett bättre öde.

 3. Trots att Egypten har en av arabvärdens bäst utbildade befolkning. så är ändå ca 6 % av befolkningen analfabeter. Hela arabvärden är hopplöst efterblivet och det gäller även Egypten där ca 30 % av befolkningen är arbetslösa. Jag har rest runt en del i landet och sett mig omkring och det är verkligen ett U-land.

 4. Hoppas han också flyr till Saudiarabien och att alla de andra ledare som förtryckt sitt folk flyr dit. Så att den totalitära kungafamiljen i Saudiarabien omringas av likasinnade på nära håll. Sedan tar vi dem en och en och drar inför rätta. Då kan vi fråga vederbörande om han/hon vill ha en rättegång som under hans/hennes tid eller om han vill ha en demokratisk en?