Vargutredningens dolda direktiv


Högerregeringens ”vargexpert” Lars-Erik Liljelund anser enligt Aftonbladet att det snart kan bli aktuellt med licensjakt, något som han enligt tidningen kallar ”förvaltningsjakt”. Uppenbarligen så ger regeringen sina utredare direktiv under bordet, direktiv som inte tillåter dagsljus.

AB: ”Vid delbetänkandet av rovdjursutredningen förra året var utredaren Lars-Erik Liljelunds slutsats att vargarna måste bli mer än dubbelt så många. Vid slutbetänkandet som presenterades i dag vid Rosenbad i Stockholm stod han fast vid det.

– Jag står fast vid att det behövs 450 vargar för att det ska vara en gynnsam bevarandestatus, säger utredaren under presskonferensen…

…Förvaltningsjakt är en möjlighet för att reglera vargbeståndet fram till att man når 450 individer, enligt Liljelund.

Men redan om ett år kan vargstammen var större än så. Därför anser utredaren att det snart kan bli aktuellt med licensjakt.”

Det kan givetvis vara sant att det räcker med ungefär fem-
hundra vargar för att uppnå en gynnsam bevarandestatus om vargstammen har en hyfsad genetisk variation, men fram till att en sådan situation uppnåtts så bör vi givetvis ha en miniminivå på betydligt fler än fyrahundrafemtio djur som Liljelund föreslår. Men fyrahundrafemtio djur så behöver vi inom en relativt kort tidsperiod få in femtio nya vargar från Finland och Ryssland, först efter att dessa har skaffat nya kullar och deras ungar växt upp har vi tillräckligt med nytt blod i vargstammen.

Det betyder också att man måste satsa betydande summor på att radiomärka ett stort antal tikar så att man kan utnyttja möjligheten att sätta in djurparksvalpar i de revir som inte fått extern tillförsel av gener. Ägnar man sig åt detta i tio år så finns det anledning att tro att vår vargstam uppnått ”gynnsam bevarandestatus”. Men det betyder också att man måste sätta ett definitivt stopp för de kriminella jägargäng som tjuvjagar varg. Lämpligen borde det ske med skärpta lagar, betydande ovillkorliga fängelsestraff är sannolikt den enda lösningen.

Tjuvjakt, fällor eller förgiftning bör leda till mycket hårda påföljder, då kanske vi skulle uppnå en situation där vår vargstam är livskraftig inom tio år. Men för att genomföra det krävs politiskt mod, och för det krävs antagligen ett byte av regering. Och talet om ”Förvaltningsjakt är en möjlighet för att reglera vargbeståndet fram till att man når 450 individer” visar tydligt att han har fått dolda direktiv. Först 450 vargar, sedan jakt i de revir som har sämst gener.

it Andra om: , , , , , ab1234 svt sr123 svd1 dn123


5 svar till “Vargutredningens dolda direktiv”

  1. Ett tänkbart straff för tjuvskyttar, om så inte redan är fallet, är ju att (permanent) dra in deras jaktlicens så de inte får jaga överhuvudtaget. Naturligtvis som extra påföljd utöver en kännbart fängelsestraff.

  2. Man säger sig inte ha ”politiserat” denna fråga, märkligt då att ca 2000 björnar är ok, men bara drygt 400 vargar? Miljontals bilar…& 450 vargar! Mer än så tål inte ödemarkerna! SD i gräll folkdräkt & alliansen utstyrd i jägar-mundering vid lägerelden. De enda…mänskliga inslagen i en annars avhumaniserad, ekonomistisk epok? Vår tids politiskt folkliga pip-rökande & ”vitsar i tv”?