Vargslakten får konsekvenser för Carlgren?


[column width=”49%” padding=”2%”]
Jag är övertygad om att Andreas Carlgren och resten av regeringen tagits med överraskning av den hätska reaktion som vargslakten inneburit. Igår intervjuades Carlgren i Ekot och det hördes på honom hur pressad han var. Och nej, jag tycker inte synd om honom.


Moderata Ungdomsförbundets Niklas Wykman
skrev på politikerbloggen: ”Dagen har många förlorare, jägarna tillhör de största. Vem ska någonsin mer tro på deras naturvårdande ambitioner när de utrotat tio procent av vargstammen på en dag? Stammen tog årtionden att bygga upp men jägarna stod i kö för att rasera detta arbete. En jägare berättar att han avfyrat fem skott mot en varg. Vem kommer någonsin mer tro på jägarorganisationernas naturvårdande bullshit? I dag har jägarna visat sina verkliga ambitioner kring den svenska vargstammen. Deras framtida trovärdighet måste ses i ljuset av vad vi idag har bevittnat.

En annan stor förlorare är regeringen. De tror sig kunna locka väljare genom att tillåta dödandet av svenskt djurliv. De har fallit offer för jägarlobbyns falska argument och bör nu öppna ögonen för fakta. Även i de mest vargtäta delarna av landet har vargen ett starkt stöd. Bland det svenska folket har rovdjuren ett mycket starkt stöd. Att lämna vargens framtid i jägarnas händer är att slita omvårdnaden av svensk natur ur majoritetens händer och ge den till en högljudd minoritet.”

Det är inte ofta jag tycker att moderater har helt rätt, men det finns undantag som bekräftar regeln. Just MUF kan ibland presentera åsikter som många kan hålla med om, antagligen beroende på att de är fritänkare i betydligt högre utsträckning än den stela kopia på ideologi som moderpartiet ger uttryck för.

Jag tror att man genom vargjakten har skadat regeringen, och jag tror att Andreas Carlgren har förbrukat det lilla han kanske hade kvar av sin trovärdighet efter Köpenhamns-

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Varg
Denna söta vargvalp låg i min inpost för något dygn sedan. Omöjligt att utreda bildens ursprung eftersom den lär vara en skärmdump från en film. Men gullighetsfaktorn är hundra…

konferensen. Det ska bli lustigt att se att både han och Maud Olofsson ska stå före Fredric Federley på centerns Stockholmslista, den enda slutsats jag kan dra av detta är att de rödgröna är på väg i raska kliv Rosenbad.

Jag är på det klara med att Niklas Wykman har andra åsikter än bara om just vargslakten, åsikter som skulle få mig att drabbas av ett akut allergianfall, men det vore utomordentligt korkat om inte den moderata partiledningen lyssnar noga till MUF-ordföranden, han gör sig nämligen till tolk för en stor grupp människor i Sverige, obeväpnade människor utom just 19 september.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , svd dn gp1 ab123 ex t
[/column]


36 svar till “Vargslakten får konsekvenser för Carlgren?”

 1. Bra inlägg! Det här är ett av regeringens mer ryggradslösa beslut och carlgren har ju än en gång visat att han är fullkomligt oduglig som miljöminister. Vi svenskar skriker i högan sky över viltvården i andra länder, men saknar helt förmågan att värna våra egna rovdjur. Bra att många skriver om detta, och står upp mot den gaphalsiga jägarminoriteten!

 2. Den där traditionella amatörjakten känns ganska förlegad tycker jag, en rest från en tid då jakten kanske hade betydelse för överlevnaden i särskilt den nordliga delen av landet. Att man nu bara för nöjes skull kan skaffa sig tillstånd att ut i skogen beväpnad med mordvapen i mening att döda känns inte riktigt sunt.

  Många jagar inte så ofta och underhåller nog inte skjutförmågan tillräckligt för att på ett effektivt och skonsamt sätt avliva djuren med resultatet att många djur får en utdragen och plågsam död.

  Jag tycker att viltvården borde skötas av en kår med avlönade experter på jakt med målet att få en livskraftig välbalanserad viltfauna.Det skulle säkert vara väldigt svårt att acceptera för de individer som ser jakten som meningen med livet men jaktlagen kan väl gå över till att jobba viltvård i form av utfodring, dokumentation och annat, har de överskott på aggressioner kan de starta en boxningsklubb kanske.

 3. Carlgrens mantra om vargarnas hälsotillstånd, vore intressant att syna.
  Är det jägarna som han förlitar sig på?
  Kommer man att obducera samtliga skjutna vargar?
  Eller har ”slaktarna” redan omöjliggjort det?

  • Vadå obducera! Det vore väl bättre med en hälsoundersökning på vargarna innan så det går se vilka som är genetiskt skadade.
   Det är bara skitsnack från Carlgren och jägarna eftersom det syns inte utanpå vargen om den är degenererad, till skillnad mot för Carlgren och jägarna där det går att höra det.

   • Det är bara skitsnack från Carlgren och jägarna eftersom det syns inte utanpå vargen om den är degenererad, till skillnad mot för Carlgren och jägarna där det går att höra det.

    :-) :-)

  • Har läst på SVA´s hemsida att alla skjutna vargkroppar skall skickas in för obduktion etc . Skinnet behöver slaktarna inte skicka med. Läs mer på Statens Veterinärmidicinsk Anstalt. Hoppas dom listra alla skyttarnas namn så svenska folket kan ringa och gratulera.

   • Tror inte det. Det finns tillräckligt med hotbilder från fanatiska vargkramare ändå…

    • Vad är det för jävla skitprat? Hur gick det för varginventeraren i Filipstad då? Han mötte tre jägare i skogen och blev mordhotad, skott avlossades och nu utreder filipstadspolisen brottet. Det finns mängder av sådana exempel, läs BRÅ-rapporten. Till och med undertecknad, en sketen bloggare, har hotats via e-post från idioter som vill utrota vargen helt.

     Det finns mängder av berättelser om folk som skrivit en insändare i lokaltidningen för att dygnet efter att den publicerats kommit ut till bilen och funnit fyra platta däck eftersom ngn idiot varit framme under natten med en kniv.

     Men det är väl så, varghatarna är förbannat selektiva när det gäller de egna försyndelserna. Läs ledaren i Wermlands Folkblad idag, nämns exempelvis de hot som varghatarna slungar ut mot dem som vill bevara en sund fauna? Du anar inte hur många kommentarer från idioter som jag får skicka direkt i papperskorgen beroende på att de verkar skrivna av neandertalare som har en 30-06 hemma på väggen.

     Skärp till dig nu!!

  • Det är forskare som konstaterat att det genetiska tillståndet hos vargarna är dåligt.
   I princip alla vargar, utom ett revir i hälsingland där en invandrad varg finns, och vars revir var avlyst från jakt, är nära släkt med varandra. Alla kommer från det lilla revir som etablerade sig i värmland -78.

   Så det är enkelt, alla vargar är för nära släkt, och det behövs fler invandrare. Den svenska vargstammen har problem med missbildningar, som exempelvis ryggkotor.

   Alla skjutna vargar kommer att obduceras.

   Men tro inte mig, kolla på Naturvårdverket. Googla ”Naturvårdsverket jakt på varg”, så hittar du nog. Det finns forskarrapporter där med. Du kan även titta i vargforskarportalen SKANDULV, för mer relevant forskning. Exempelvis rapporten vargstammens tillstånd. Det är dessa forskarrapporter som naturvårdsverket använder.
   När du ändå håller på, googla på ”SLU attityde till stora rovdjuren” och ”SLU svenskar rovdjursjakt” för några andra rapporter. De finns på naturvårdsverket med.

 4. bra skrivet. Det är ju fan skandal att det tillåts en sån låg kompetens inom politikeryrket. Men det är klart ska man bygga upp en klass av utsugare som inte gör annat än att skriker ogenomtänkta saker för att dölja faktumet att de förmodligen inte skulle klara av ett normalt arbete utanför den skyddade verkstad som regeringen numer utgör.

 5. Ja, mycket bra inlägg! Visst var herr miljöminister pressad! I den intervju som visades i Aktuellt, hade han ett kroppsspråk som visade på osäkerhet, oro och stress! Men…han kan ju alltid söka tröst hos jägarlobbyn – de ställer säkert upp på ett pepp(r)ande samtal!

 6. Gå in på Aftonbladet och läs vad vår miljöminister anser om jaktens genomförande…trots att personer som var närvarande säger annorlunda!

  ”Miljöminister Andreas Carlgren säger att jakten överlag har varit mycket kontrollerad och räknar med att den återkommer nästa år.”

  Ja ja herr Miljöminister…men du kommer inte sitta i regeringen då!

 7. Försökte skriva en kommentar på en artikel i Värmlandsfolkblad, men chefredaktör Franke Censuerade den.
  Det handlade om jägarnas kompetens, och mobbliknade beteende, först spåra en vecka innan och
  sen i artikeln på Vf om vargjaken den sista, skrevs att en jägare Moss skjöt en varg vid ett älgkadaver, men
  jag trodde inte på det. Det var nog söndagssteken som gick åt för mr Moss.
  Dessutom har man uppfunnit namnet påskjut, istället för skadeskjuten, men påtjut kan ju misstolkas, och
  moss gjorde 2 påtjut inte illa.
  Detta skrev jag i Vf som kommentar till artikeln, och fick in den en kort stund innan antagligen nån ringde
  Franke som tog bort den, snacka om chefredaktörer med ryggrad, För övrigt bör nog miljöministern sluta
  sitt jobb. Trodde inte det var censur i sverige, men Franke kanske lever kvar i gamla tider.

 8. Jätte bra inlägg!
  Vi blir fler och fler som vågar reagera mot den fruktansvärda vargslakten. Jag kan bara instämma i tidigare kommentar att Andreas Carlgren är totalt oduglig.
  //Carina

 9. Bra inlägg! Alla andra som inte sköter sitt jobb blir petade! Det ska minsann regeringen också bli! Carlgren är en pajas!

 10. Storabamse, intressant om censur. Tyvärr är jag inte förvånad, jägarmobben är både okunnig, ilsken och beväpnad och många publicister bangar att publicera kritiska ord. Jag uppmanar alla att fylla insändarsidorna i tidningarna i varglänen med kritik, till slut måste de släppa igenom oss. Var bara beredda att bli kallade storstad-hippies, trädkramare + diverse invektiv. Det är hög tid att locka fram trollen ur skuggorna så de kluvna i frågan får se hur jaktlobbyn verkligen ser ut.

 11. ”En jägare berättar att han avfyrat fem skott mot en varg.”
  Vad är det för jäkla stolpskott!! Han borde inte få ha jaktlicens som gödslar så med bly i skogen.
  Dessutom har han inte ens insikten att skämmas för hur urusel skytt han är utan skryter om det.

  I ett tidigare inlägg skrev jag om att rovdjur är mer lättjagade än bytesdjur, det är bara att konstatera att den här vargjakten har redan bevisat det med råge. Därför är det inte speciellt imponerande att se och höra skyttarna, snarare är de patetiska i sina manbarhetssträvan.

 12. Jag har givetvis oxo tänkt så Mr Biz! Men efter att ha läst texten så känner jag at tdet inte är politisk taktik dirigerad av Schlingman, det känns genuint.

  • Var är oppositionen förresten? Det är ju öppet mål…

   Jag mailade Lasse O:s pressekreterare redan igår eller förrgår men – har inte fått något svar. Förvånande, jag brukar få svar på frågor. Kanske finns det inget svar? Jag har ju sett aktiva vänsterpartister som applåderat vargslakten, men det torde vara undantaget som bekräftar regeln.

   Personligen tippar jag på att frågan om Vargslakten inte hinns med. Jag kan hitta en mängd orsaker till det bland de rödgröna, iaf om man kikar på de borgerliga tidningarna.

   Men jag har efterfrågat hur man röstat i frågan om denna vargjakt. Ska bli spännande att få besked.

 13. Helt bisarrt att använda hela jägarkåren för att justera ett rovdjursbestånd med 27 djur (speciellt också när det rör ett ”statusdjur” som vargen). Det vore ju som att staten hanterar snatteriproblem på GeKås genom att skicka dit armén.

  Vad är det för jeppar som sitter på Naturvårdsverket? Nej, låt mig leta upp svaret.

  Förre generaldirektören hette Lars-Erik Liljelund:

  ”Liljelund doktorerade 1977 i ekologisk botanik vid Stockholms Universitet. Han har varit naturvårdschef på Svenska Naturskyddsföreningen och också arbetat som lärare och forskare vid Stockholms Universitet. Under åren 1994-1998 arbetade han vid Miljödepartementet som kanslichef för Miljövårdsberedningen. Därefter arbetade han på Naturvårdsverket, till en början som direktör för dess naturresursavdelning.”

  Nuvarande generaldirektören (utsedd 2009 av nuvarande regeringen) heter Maria Ågren:

  ”Ågren är utbildad civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik vid LTU. Hon har tidigare innehaft olika befattningar på SMHI och förordnades som generaldirektör för Statens geotekniska institut 2002. Hon var generaldirektör för SMHI 2003-2009.”

  Gah! Här tar man vara på kompetensen, minsann. Kan det vara att hon var den enda moderaten dom kunde hitta med någorlunda naturvetenskaplig bakgrund? :-/

 14. Dom röster som regeringen trodde sig få flera av borde efter detta ha minskat till åtskilliga minuspoäng. Calgren, du har inte förtjänat nåt fortsatt arbete i riksdagen.
  Du och dina kollegor har totalt havererat viltvården i Sverige.

 15. Regeringen har begått ett allvarlig lagbrott mot CITES -den internationella konventionen som skyddar utrotningshotade arter. De facto, Naturvårdverket har icensatt en handeln med en CITES skyddat art i stor skala darför att genom att begära licensavgift för att organisera och delta i en nöjesmassaker på en av våra rödlistade arter, har dessa myndigheter sänkt sig till simpla tjuvskyttarnas nivå. Jag utmanar alla som känner avsky inför detta slakt av den rödlistade och utrotningshotade arten Canis lupus -vargen att genast skriva till regeringens Justitie-ombudsman och hänvisa till CITES konventionen, EU bestämmelserna och
  JO-anmäla regeringen, Naturvårdsverket och alla och var en de myndigheter och individer som deltagit i detta
  olaga jakt till dito JO-ombudsmannen för att väcka åtal. Att anmäla till Jordsbruksverket -som är den myndighet som har att se till att CITES bestämmelserna efterlevs, de byråkrater som i Naturvårdverket och andra myndighet främjat denna licensierad CITESbrott och kräver att det står till svars för grov tjänstefel.

 16. Skicka ut poliser i skogarna, där förekommer brott dagligdags.Det är inte bara i förorterna det finns kriminella gäng!Varghatarna är med i en maffia som styr i det tysta på många områden i små orter i skogarna, de kallar det själv flinande, att det är laglöst land!Ja, jag har bott i en sådan där gudsförgäten håla och hört exakt de orden.En utmärkt ide av Thomas, en avlönad kår av experter skulle sköta all jakt!

 17. AB: Även om licensjakten på varg innebär att totalt 27 djur ska skjutas finns ett riksdagsbeslut om ytterligare förstärkning av vargstammen i Sverige. Under en femårsperiod, fram till 2014, ska den svenska vargstammen förstärkas med maximalt 20 djur. Syftet är att bryta inavel.

  – Antalet är framräknat utifrån hur vargarna beräknas föröka sig. Det spelar ingen roll om de är tikar eller hannar. Det viktiga är att de har ett annat ursprung än de skandinaviska vargarna, för att bryta inaveln, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, till TT.

  Vilka jävla nötter!

  Hur faan ska dessa tjugo vargar ta sig ner genom Sverige när nittionio vargar av hundra skjuts enligt principen Skjut, Gräv och Tig!?

  Kriminella jägargäng ser till att de INTE når sina släktingar söderöver… :-( :-(

 18. Hur har man kunnat låta så många s.k jägare att skjuta dessa stackar´s vargar?
  Det är så skrämmande stämning bland folket och hur dom har spårat och skrämt
  ihop dessa djur för att meja ner dom nästa dag.
  En stor skam över jägarkåren, som också har bevisat vilka hatiska idioter dom är,det är väl
  ändå inte vargens fel allting!
  Många jägare tål inte katter för att dom är skickligare jägare, och som är så kommer det nyval snart
  då ska väl den här regeringen bort,eller hur?

 19. Sissta vargen blev skjuten i 3 tiden å den var eftersökt! Det betyder att barnrumporna inte kan skjuta uppe i Leksand! Nej ge småglinen knallpulverpistoler å ärtbössor,sätt sedan på dom galonbyxor,åskicka utdem i sandlådan! LÄNGE LEVE VARGEN! Dom största rovdjuren är dom tvåbenta!

 20. Man läser nu om jägare som känner sig så hotade så de e rädda för sina liv, jag njuter av o läsa om det ärligt talat! Det är inte ett dugg synd om dom, de sprider ond bråd död omkring sig! En Varg är maktlös, eller vilket djur som helst igentligen, är maktlösa när en jägare riktar bössan mot deras kroppar och trycker av!
  Kanske är det inte så roligt o känna en olustig känsla i magropen, men det e antagligen för dumma för o fatta hur ett djur känner sig som går in till slakt och blir upphängd i bakbenen och får halsen uppsprättad så den avlider pga kvävning av sitt eget blod.

  Länge leve Vargen, alla sanna naturvänner och djurvänner! Givetvis ska vi inte sänka oss till deras nivå men låt dom gärna känna sig lite rädda, det gör minsann inget! Sprider man död får man räkna med ilska emot sig.

  • Man läser nu om jägare som känner sig så hotade så de e rädda för sina liv, jag njuter av o läsa om det ärligt talat!

   I alla fall sett ur vargvännernas synvinkel eftersom åtskilliga hotats, fått sina däck sönderskurna etc, men det är ju fan att folk har så dåligt ordförråd att de måste hota…

  • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

   På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

   Följande kommentarsregler gäller här:

   1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
   2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
   4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
   5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
   6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
   7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
   8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
   9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

   / Jinge

 21. när ska de största rovdjuret jägarna förvaltas o minska? de finns över 300.000 av dem