Vargen ordnar jobb åt JO

Idag berättar media att mängder av människor JO-anmält länsstyrelserna i Gävleborg och Värmland, av någon anledning så är Dalarna utelämnade liksom Naturvårdsverket, men de är istället anmälda av föreningen Nordulv.

DN: ”Vargvänner världen över protesterar mot skyddsjakten i Sverige. Den senaste månaden har justitieombudsmannen, JO, tagit emot 3.328 identiska anmälningar mot länsstyrelserna i Gävleborg och Värmland. Brevet med rubriken ”Protests against the continued hunting of Wolves in Sweden” har skickats till justitieombudsmannen. Brevmallen har spridits på Facebook och det finns en svensk version.”

Naturvårdsverket är anmält av föreningen Nordulv och Värmlands Folkblad skriver: ”Nu JO-anmäler föreningen Nordulv Naturvårdsverket för dess agerande kring licensjakten på varg. Nordulv vill bland annat att JO granskar om verket uttömt alla andra lösningar än jakt på varg, om verket försummat uppdraget att säkerställa den fridlysta vargens framtid och om man verkligen anlitat oberoende etablerad expertis. I sistnämnda fall anser Nordulv att Naturvårdsverket valt att endast anlita forskare som följer regeringens linje.”

På Facebook finns det en grupp som heter ”Denna varg har fler anhängare än miljöminister Andreas Carlgren”, och trots att jag normalt aldrig loggar in på Facebook så var jag tvungen att gå med. När jag läste Dagens Nyheters text om att det handlade om ”skyddsjakt” så ringde jag till journalisten ifråga. Han insåg efter någon minut att ordet skyddsjakt var felaktigt, nu står det bara ”jakt”.

Jag håller för närvarande på att leta efter den text som JO har fått in i 3.328 likalydande anmälningar, så fort jag får tag i den på svenska så kommer jag att publicera den så att var och en kan kopiera den och sända den till Justitieombudsmannen om ni anser att ärendet är avgjort på felaktiga grunder.

it , , , , , , , dn12 ex svd1 ab12

  19 comments for “Vargen ordnar jobb åt JO

 1. Micke F
  29 november, 2010 at 15:26

  Jäklar vilken vin vargbild det där är. En bra bild på ett vackert djur.

  • Jessica
   30 november, 2010 at 09:28

   Läs på ”Jessica”. Snacka skit får du göra någon annanstans… / Jinge

   • Jessica
    30 november, 2010 at 10:00

    Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

    På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

    Följande kommentarsregler gäller här:

    1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär oxo att falska e-postadresser avvisas.
    2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
    3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
    4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
    5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text, bloggreklam raderas direkt.
    5b. Länkar till ex. Youtube ska innehålla handling och vem som agerar.
    6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
    7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
    8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
    9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

    Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

    Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

    / Jinge

  • Jessica
   30 november, 2010 at 10:46

   Jag håller med! Det är en fantastiskt vacker bild och vargen är ett fantastiskt vackert och ståtligt exempel på rovdjur i vår fauna… men det är just ett ROVDJUR som kräver vildmark, något vi har förhållandevis (allting är relativt) lite kvar av i Sverige, alltså måste vi skapa plats för detta djur om vi vill ha inplanteringar för att motverka inavel samt ta bort skyddsjakten. Kom gärna med förslag på var denna vildmark bör finnas (Värmland och Gävleborg är inte exempel på vildmark även om det finns stora ytor skog inom dessa områden).

   • 30 november, 2010 at 10:58

    ”…men det är just ett ROVDJUR som kräver vildmark, något vi har förhållandevis (allting är relativt) lite kvar av i Sverige, alltså måste vi skapa plats för detta djur…”

    Vilket kvalificerat skitprat. Sverige är antagligen Europas mest glesbefolkade länder och vi skulle lätt kunna ha tusentals vargar. Inskränkningar man kanske fick lov att göra var möjligen jakt på älg och rådjur i så fall. Kan baltstaterna hålla 3000 vargar så kan vi ha tusen. Dessutom så behöver vi stödja den genetiskt genom inplantering.

    En annan åtgärd vore att öka kraven på jägarkåren, vilken idiot som helst ska inte kunna ta jägarexamen, det ska krävas minst en tvåmånaderskurs för att sätta sig in i hur ekologi fungerar, förutom skjutprov som kräver lite av skytten. När jag avlade älgskytteprovet så HÄPNADE jag över att det var så enkelt. Jag hade klarat det med 30-06:an även om jag skjutit med vänstern, eller varför inte med pistol. Rent larv var det.

    Vargen hör hemma i vår natur, och den ska inte begränsas till annat än födotillgången. När vi har tusen djur som inte lider av inavel så kan vi tillåta jakt på varg, men inte tidigare. Och ett tips inför framtiden, jag släpper inte fram varghatarna här på bloggen. De får fylla sina frysar med mat genom arbete istället för älg ända till den dagen tjuvjakten upphör, det är min åsikt.

    ”…men det är just ett ROVDJUR som kräver vildmark, något vi har förhållandevis (allting är relativt) lite kvar av i Sverige, alltså måste vi skapa plats för detta djur…”

    Jag häpnar över vissa varghatares påståenden, hur korkad kan man bli?

    • Micke F
     30 november, 2010 at 11:08

     Varför släpper du fram varghatare som Jessica. HOn är förmodligen en han och älgjägare dessutom…

     • 30 november, 2010 at 11:13

      Bara för att förbereda spamfiltret på ”hennes” ankomst. I nästa inlägg skriver ”hon” säkert att vargen äter barn eller nåt… :-)

    • Matte
     30 november, 2010 at 19:01

     Bra att du håller vargjägarna kort Jinge. Den där jeppen är säkert en man och vill utnyttja ett kvinnonamn enbart för att trumma in varghatarbudskapet.

 2. Sven O
  29 november, 2010 at 15:27

  Jag har JO-anmält Carlgren nu via mail.

  • stigman
   29 november, 2010 at 18:38

   jag med, på imperialistspråket signed the petition

   • 29 november, 2010 at 18:55

    Länk?

     • stigman
      30 november, 2010 at 07:35

      senast svenska interneringsläger:
      ”1. arbetskompaniet Storsien, dec. 39 — april 40, ca 350 man maj 40 — aug. 40, ca 150 man
      60. arbetskompaniet Lövnäsvallen (Härjedalen), sept. 41 — nov. 41, ca 80 man
      60. (10.) arbetskompaniet Öxnered (Västergötland), sept. 41 — juni 42, ca 90 man
      17. arbetsplutonen Vindeln, sammanslagen med
      18. arbetsplutonen Kovaksberg, aug. 43 — okt. 43, ca 80 man.
      Till arbetslägren kan också räknas ett logementfartyg, Bercut, där folk ur marinen förlades i omgångar fram till 1943.
      Gemensamt för dessa läger var dels att de gick under militära benämningar trots att manskapet inte var utrustat med brukbara vapen, dels att de anvisade arbetena var av föga meningsfullt slag — grävning och igenfyllning av gropar förekom.” Gunnar Kieri Ivar Sundström
      Kommer detta att upprepas? Den som gräver en grop…

 3. Gripen
  30 november, 2010 at 09:45

  Hade jag varit friskare så hade jag gått ut och försökt ta några bilder på vargar (en anledning att vara ute i skogen) Jag vet var en flock brukar röra sig så vara där i gryningen så är det en chans att man får se dem om vinden ligger rätt annars vågar de sig inte fram till sjön även om jag är på andra sidan.

  Jag vet inte många som är emot vargen inte ens de jägare jag känner här i Dalarna men det ser ut att en väldigt högljud minoritet får styra i denna fråga.

  Mer utbildning i denna fråga behövs och det är inte bara allmänheten jag talar om utan även våra politiker.

  Jag vet inte hur mycket all namn listor hjälper men jag har skrivit på alla som kommer min väg i denna fråga.

 4. 30 november, 2010 at 11:09

  Nej det är sant, JO kan inte OCH SKA INTE göra något åt regeringen eller statsråd. JO ska granska myndigheter, och det är precis vad respektive Länsstyrelsen och Naturvårdsverket är. Så det är helt korrekt att JO-anmäla dessa.

  • Höken
   30 november, 2010 at 19:11

   Vi skulle haft en konstitutionsdomstol. Bryta mot EU:s habitatdirektiv borde inte få ske utan orsak.

   • 30 november, 2010 at 19:13

    Visst, men tills vidare får det duga med ett antal JO-anmälningar så får vi hoppas att EU-kommissionen ryter till oxo..

 5. Kamelsilaren
  30 november, 2010 at 20:27

  Lika mycket som de där rödnackarna hatar gråben, lika mycket tycks de älska sina hundar. Konstigt, de är ju i grund och botten samma sorts djur. Svaret är kanske att jägarna kräver l y d n a d o c h u n d e r g i v e n h e t, och det kan de ju aldrig få vargarna till, därav hatet.

 6. Patrik
  1 december, 2010 at 08:53

  Jag ger upp, en varghatar-Patrik. Fy fan för att någon ska heta samma som jag.

Comments are closed.