Varghatarna jägarkårens slödder


I dagarna har fårägare i Västra Götaland börjat kräva att de ska få skjuta en varg som dödat ett större antal får.

Det föranleder Mae Isaksson att protestera i en debattartikel i Aftonbladet, Mae har gjort sig känd som en av vargens förkämpar, och hon har även gästbloggat på denna hemsida. Och givetvis har hon helt rätt i sin kritik. Man ska inte skjuta någon varg på grund av enskilda fårfarmares snålhet. Vill de inte kosta på sina får ett rejält viltstängsel så får de väl ägna sig åt potatisodling istället.

Mae Isaksson: ”Ni glömmer hela tiden att det faktiskt är vi skattebetalare, som är delägare av era djurbesättningar. När man räknar alla bidrag och stöd så äger ni inte ens 30 procent av era djur. Ni må propagera att bara folk på lands-
bygden ska avgöra vargfrågan, men pengarna som håller er verksamhet igång kommer från alla våra plånböcker från storstan till minsta byhåla. Då tycker ni att fjollorna från städerna duger för att vara med och betala för era utgifter, men inte när vargstammen bestäms.”

Mae tar upp den skandal av djurplågeri som skedde i Värmland nyligen. Där var det en hästägare som lät sin lilla ponny gå fritt i markerna, utan vare sig viltstängsel eller tillsyn. Och det i ett landskap som innehåller ett flertal vargrevir. En sådan gärning borde åtalas enligt min uppfattning.

Jag anser personligen att vi ska köpa in ett antal vilda vargar från öststaterna, kanske från Ryssland. Dessa bör planteras ut i vargtäta områden för att på det sättet ge vår egen vargstam en nyttig utblandning med nya gener. Jag anser också att vi bör låta den växa upp till tvåtusen djur. Efter att den nått den nivån så kan vi tillåta licensjakt på varg. Det är osäkert hur många vargar vi har idag, men antalet ligger nog bara omkring 150.

Sedan bör myndigheterna göra en rejäl straffskärpning när det gäller olaga jakt. Har man en gång ertappats med sådan ska jaktvapnen förverkas, även sådana som inte varit i användning vid jakten. Minst fyra års fängelse bör straffet vara, gärna längre. Skjut, Gräv och Tig tillämpas av åtskilliga, och man bör göra klart att den sortens agerande är ett angrepp mot samhället, ett slags terrorism.

Varg
Ett djur som levt här lika länge som människan..

Tänk om alla beväpnade sig när det var någon lag som man inte tyckte om? Hur skulle det då gått för borgarna när det gäller FRA-lagen?

Mae i AB Maes gästbloggning DN SvD it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Varg, Ulv, Gråben, Skjut Gräv och Tig, Kriminella jägare, Jägarlobbyn, Varghatare, Tjuvjakt, Polis, Lagar, Terrorism, Jägarkåren, Natur, Miljö, Mediekritik, Mae Isaksson, Politik[/tags]


24 svar till “Varghatarna jägarkårens slödder”

 1. Jag håller med dig i den här frågan och tycker också att man ska plantera in mer vargar så man får en större genetisk mångfald i vår vargstam. Som det är nu så är det inavel.

  Men jag tycker att man kanske ska göra det i större utsträkning än vad du gör. För jag tycker upp på det att man ska ha skyddsjakt på varg för att göra dem mer rädda för oss så de undviker våra bosättnignar i störe utsträkning.

  Så med inplantering och skyddsjakt så kan vi få en stark och hälsosam skygg vargstam.

 2. Det finns mycket ”slödder” i jägarkåren utanför vargperspektivet med, tack vare den breda kultur ibland framför allt men inte uteslutande äldre jägare som menar att det hör till att supa sig fulla. Andra jagar med åtel eller andra olagliga metoder eller andänder sina hundar felaktigt eller helt fel hundtyp till en viss uppgift. Detta sagt som bekant till många jägare som delat med sig av sina upplevelser.

 3. Jaktförbundet får de inte pengar av staten också? Den här jägarexamen, eller vad de vill kalla den, är nog bra (för vad den nu är värd? …) men det är väl inte bara medlemmarna på kurserna som bekostar allt? Finns där inga bidrag från stat och kommun alls? Finns det, så får de väl vackert finna sig i att livet utan någon styrring kanske finns i nån gruva eller nåt!

 4. Gripen:

  Kloka synpunkter kan man tycka.

  Men själv boende med varg runt knuten får jag ofta av jagande grannar höra detta om jakt som avskräckande medel.
  Blir vargen skjuten är den väl för evigt avskräckt från vidare kontakter med människor.
  Men hur kan andra vargar påverkas av det?
  Stämde resonemanget gick väl aldrig en räv eller grävling över vägen…

 5. @Torsten: Blir vargen skjuten är den väl för evigt avskräckt från vidare kontakter med människor. Men hur kan andra vargar påverkas av det?

  :-) :-)

  Sådant bekymrar icke varghatare. De kan inte ens tänka så långt…

 6. Saken med skyddsjakt är inte skjuta alla vargar, utan skjuta en varg i en flock och på så sätt vet flocken att människor är farliga, Vargen som blev skjuten kommer givetvis inte att lära sig något. Detta fungerar på dingos i Australien och vargen är släkt med hundar.

  Men resten av flocken kan lära sig och de lär sina valpar.

  Jag också förespråkar jakt på defekta vargar så man inte har dem spridande sina gener.

  Men min huvud ide är att Sverige kan enkelt försörja 2-4 gånger så många vargar som vi har nu, men för att göra det måste vi förnya genpolen för våra vargar och göra dem rädda för oss människor.

  Men vi människor måste också lära oss att leva med vargen, skydda vår boskap och jakthundar. Så stängels som är rovdjurs säker och tränna vår hundar att undvika vad som luktar varg.

 7. Fy fansingen vilken bra artikel,de där sköna argumentet om att medborgarna är delägare är ju toppen :) Naturen själv, klarar bässt av att decimera eller föröka till lämpligt antal vilda djur i vår fauna.

  GötePöte

 8. @Gripen:

  Vargen är inte bara släkt med hundar, det är tamhundens urfader. Jag har ingenting emot skyddsjakt, men då ska man veta att det är rätt varg man skjuter, och ingen sådan bör förekomma innan vargstammen är säkrad. I vart fall inte annat än i extrema undantagsfall.

  Vargen VET redan att människor är farliga så den pedagogiska effekt du far efter är helt onödig. Möter du ett antal vargar i skogen så ser du dem aldrig. De hör dig, eller upptäcker din doft, lååångt annan du ser dem. De skubbar.

  Den gången jag sett en varg i naturen så var hon, det var en tik, störd av vågskvalpet vid strandkanten. När hon fick syn på oss så skrittade hon iväg.. Hon gillade kanske inte min skäggiga nuna… :P

 9. @Jinge

  Du och jag är helt på samma kapitel här, stamen ska säkras först. Pedagoska exemplet jag talar om är ett senare skede och kan vara i sin plats om man planterar in nya vargar som på så sätt får en annan syn på människan efter kontakt med den.

  Jag har också sett varg och det var en magnefik känsla. Men den var inte rädd för mig, troligast för att vi var på varsin sida av en sjö.

  Det enda av våra rovdjur jag ser ganska ofta är lodjur, man kunde se ett lodjur varje morgon från mitt köksfönster, men det försvan med att jag flyttade in till staden.

 10. @jinge

  Nej de var inte så vanliga där jag bodde häller men jag hade turen att ha en som hade sitt revir in på min hustomt och den skadade ingen, bara höll ner antalet harar och rådjur som annars skulle förstöra äppelträden.

 11. Tack Jinge att du tog upp det där, märkte inte själv att AB publicerade min insändare, innan jag kom hit på regelbundet besök hos dig. Tyvärr har Naturvårdsverket redan beslutat om skyddsjakt på den aktuella hane i Bredfjällsreviret. Ännu en gång får man lära bönder att det lönar sig mer att gnälla än att stängsla!

 12. @Mae Isaksson:

  Den var publicerad på AB/Debatt och jag gör bara som jag brukar, skriva om vargen är kul även om jägarkåren inte alltid är så kul.

  Jag undrar hur länge det ska dröja innan det blir lag på att utegående husdjur ska vara stängslade med rovdjursstängsel om det finns rovdjur på trakten. Man kan i alla fall konstatera att de enda som ska ha rätt till skadestånd för rivna djur är samerna. De kan inte, av lätt insedda skäl, stängsla halva fjällvärlden. Egentligen så borde lagstiftningen vara sådan att om varg river tamboskap så ska ägaren åtalas för djurplågeri. Det är möjligt att priset på fårkött stiger någon krona, men folk vill gärna ha vargen kvar så de betalar.

  Idioten som lät sin ponny gå ute i skogen i Värmland borde låsas in. Tänk att det finns människor som bryr sig så lite?

 13. Svar till ”Tralala”
  Jag tror du har lite äldre information om varg i Estland. För tillfället är det nog inte fler än mellan 100-200 djur, men det vandrar ju individer från öst hela tiden. I mitten av 90-talet hade Estland mellen 700-1000 vargar, och då var det en riktig plåga. De var så ”fräcka” att de gick in på gårdarna mitt på dagen. Gick dock att decimera stammen på ett par år till dagens nivå, som verkar mer realistisk för dem, men då ska man tänka på att deras stam får nytt blod hela tiden från öst. Till saken hör att det alltid förekommit jakt på varg i Estland, så man kan fråga sig varför även dessa jagade vargar var så ”oskygga”. Att tro att den illegala jakten skulle försvinna om vargen fick jagas här, är också taget ur luften. Det förekommer illegal jakt i Estland också. Det finns en användbar länk som visar statistik över viltet i Estland från 1991 och framåt. http://www.stat.ee/hunting Gå in på ”Statistical database” under ”Published statistics” och välj sedan “HU15: Counting and hunting the wild animals” Här går det att få fram en hel del intressanta data. Jämför t ex vargar och vildsvin under åren (förekomst och skjutna). Jag tyder den relativt långsamma tillväxten av grisar som ett tecken på att vargen är duktig på att hålla dem stången. Vore väl något för oss numera?

 14. Kan väl passa på att lägga in ytterligare en kommentar som gäller jägare. (OBS! jag jagar själv, men vet att det finns en hel del rötägg). Av bifogade länk http://www.ljusnan.se/article.jsp?article=20031 framgår ganska klart att det är jägarna själva som förorsakat att den svenska älgstammen väldigt oftra är av väldigt dålig KVALITÈ! För vem kan skylla på skogsbolag eller rovdjur när det gäller nedsatt kvalité?? När man tittar på Lignés förslag, så frapperas i alla fall jag av det faktum att det mer och mer liknar vargens egna beskattning av älgstammen, dvs flest kalvar och väldigt få äldre tjurar. Där ser man, kanske vi har något att lära av vargen även i moderna tider! Det är ju inte första gången vargen varit vår läromästare! Där jag själv bor i Roslagen, har jag inte sett annat än pinntjurar under de senaste 10 åren, och några vargrevir har vi inte haft.

 15. Som jag sa på GP men blev censurerad gång på gång.. Vuxna män som är räda för vargar är fjollor med mentala problem. De behöver inte tas på allvar eller daltas med, utan vad dom behöver är psykvård och terapi. Precis som folk som inte vågar gå ut pga att dom tror dom kan träffas av kometer eller nåt annat dumt. Och det behövs väl inte sägas.. Men psyksjuka skall fråntas sina vapen om dom har några.

  Det är klart.. om dessa typer nu faktiskt verkligen ÄR rädda för vargar är frågan. Det kan lika gärna vara ett rent skådespel för att vargen minskar beståndet av djur dom själva vill döda (älgar osv) tar några tamdjur pga vissa är för snåla för att bygga riktiga stängsel, och tar en jakthund då och då eftersom den provocerar vargen med sitt jävla bjäbbande på allt den ser i skogen, inklusive vargar. Möjligtvis hatar dom helt enkelt det i naturen som dom inte styr över och som innebär en lätt obekvämhet.

  Men om dessa byfånar inte kan leva med naturen uppe i sina fjollträsk kan de alltid flytta till stan och vandra runt i nån park istället. Det är ju uppenbarligen vad dom menar med ”natur”: konstgjort och människokontrollerat till 100%

  Man borde dra in deras jävla bidrag om dom inte bygger stängsel och lämnar vargen ifred, jag är trött på deras eviga gnäll trots all gräddfil. Och jag tror inte jag är den enda..

 16. G-Town, att du blir censurerad kanske har att göra med det sätt du uttrycker dina åsikter. Jag tycker nedvärderande uttryck typ ”fjollor”, ”byfånar”, ”fjollträsk” (=Stockholm) m m kan överlämnas till rovdjursmotståndarna, och vi som är för en livskraftig stam med rovdjur håller oss till saken istället för att racka ner på personen. Jag har själv aldrig blivit censurerad, inte ens när jag skriver i de rovdjursfientligas ”riksorgan” Jakt & Jägare.

  Inte alltid lätt vill jag medge (håller just nu på med en diskussion i Norrtälje tidning med en envis ”roslagsbonde), men min åsikt är att personpåhopp visar bara att man saknar argument i sakfrågan.

  Tror personligen på ”skådespel” som du säger. Det sorgliga är att människor som inte har någon som helst kunskap om varg och björn TROR på det dom säger, och då kan det lätt bli en ”sanning” som begränsar människor i deras liv, men vem bär då skulden?????

 17. Varför inte plantera in dessa ståtliga djur i våra ståtliga storstäder?
  Det lustiga är att det är med rovdjur som med fängelser och dagis, alla vill ha dem, bara inte just där man själv bor.

 18. @Patrik BP Andersson:

  Du kan vara helt övertygad om att vi som bor här på Södertörn gärna skulle ha ett par vargrevir här.

  Alla påståenden likt dina är rena fantasier.

 19. Patrik, problemet är väl att vargen har en mycket bestämd åsikt om var den själv vill bo precis som vi själva. Att jämföra vargen med andra främmande och okända saker som fängelser, invandrare, hem för psykiskt sjuka etc etc kan nog ha sin relevans. Den gemensamma faktorn är att man TROR sig veta massa saker, men VET egentligen ingenting. Kunskap grundad på fakta anser jag själv vara den förlösande faktorn till det mesta.

 20. Ni missar en sak tycker jag, och det är pengar! Det har satsats stort de sista tjugo åren på att få fler jakttillfällen på det vilt som finns för att kunna maximera uttaget av arrendepriser. Till allas fördärv. Det finns engagerade jägare och markägare som är rädda om viltet och tar ut lite av ”räntan” till det egna skafferiet. Jägareförbundet tillhör dock inte dessa enl. mitt sätt att se på det, de är storgodsägarnas lobbyförening. Varför inte rätt och slätt ta ifrån markägarna rätten till viltet som finns i markerna, de skall väl bruka skogen. Sen kan kommunerna låta kommuninvånare få jakttillfällen utifrån respektive kommuns tillgång på vilt. Se hur det gått när näriga markägare låtit ”släppa” ut vildsvin ur hägn för att få en stam som höjer värdet på deras jakt arrenden. Samtidigt som grannen inte vill ha svinen som bökar upp hans odlingar för stora summor. Det finns mycket att tänka och tycka när det gäller jakt men som det nu är är det bara pengarna som styr, där också!

 21. Vet du Oven, det kanske går att lösa det här med vildsvinen på ett bra sätt. I Tyskland lär jägarna få stå för alla kostnader för skador som vildsvinen förorsakar. Jag önskade det kunde bli så här också, och då ska det inte bara vara ersättning för skador till jordbrukare, utan även till privata tomtägare som får sina trädgårdar uppbökade. När det gäller eftersök av trafikskadade vildsvin, så anser jag även här att ersättningen till eftersöksjägare tas från jägarnas egna fonder, så att det inte belastar skattebetalarna. (Det är nya regler på gång när det gäller eftersök). Eftersök på övrig trafikskadat vilt, kan betalas via skattsedeln, med ett undantag. De ”utplanterade” rådjuren på Gotland, ska vad gäller skadeersättning och eftersök behandlas som vildsvin, ännu hellre, av de som tog över djuren till Gotland för att ha dem i hägn. Ingen tror väl på allvar att de ”lyckades rymma” ur hägnet? Nä, det var nog någon som medvetet ”glömde” att stänga grindarna.

 22. Tycker att hela diskutionen urartat totalt. Läser att allt måste baseras på fakta. Gäller inte det båda sidor i ämnet? Eller gäller det bara den som har ”rätt”?

  Läste i kommentarerna till en GP artikel att staketen borde göras ordentligt (jovisst naturligtvis), helst med nederdelen gjord i betong så att vargen inte kan gräva sig in, (förmodar att detta skulle vara i marken). Intressant tanke, skulle onekligen lösa vissa problem. Men det skulle också skapa en hel del nya. Man pratar mycket sällan på hagar som är 100m i omkrets (förmodligen aldrig, 25x25m är inte mycket). Oftast mer än en km, kanske upp mot 1 mil staket, vem skall betala detta? Det är inte gratis att få dit någon som gräver 1 mil ränna för att gjuta botten i…

  Ok, om man väljer den mer ”normala” lösningen som har förordats några extra eltrådar varav en väldigt lågt ner då vargen ”alltid” kryper, inte hoppar över (åtminstonne den informationen som kommer ut till lantbrukare, kan mycket väl vara fel vilket jag tycker den borde vara eftersom jag sett hundar hoppa, så varför kan inte vargen göra det?).
  Då kommer det att låta så här eftersom gräset växer och kortsluter elstänslet: ”Vad skall du göra?” ”Jag skall gå ut med röjsågen och klippa gräs under staketet, har och göra ett par dar, sen börjar jag om om en vecka”.

  Vad är då problemet? BRIST PÅ INFORMATION, AVSAKNAD AV KOMMUNIKATION!
  (med risk för att alla fakta inte stämmer exakt eftersom jag tar det fritt ur huvudet)
  Om jag inte minns fel så var det väl på 60-talet som vargen blev fridlyst, fram på 80-talet så hade den kommit upp i ett hyggligt antal och man beslutade att vi skulle ha en vargstam i Sverige, i grova drag 20-25 år sedan. Och på dessa åren har man gjort vad för att informera/kommunicera om detta? Det är faktiskt inte så svårt att förstå att det är ganska så kontroversiellt när man inte haft en rovdjursstam de senaste 100 åren som påverkar lantbruket mer än att räv och mink tar hönor?

  Det finns många ”sanningar” om varg.
  T.ex. ”Vargen äter små barn så fort den ser dem”
  Sedan kan man vända på det: ”Vargen har i Sverige i modern tid inte attackerat en människa”. Tror tusan det, vi har ju knappt haft varg i modern tid… (utan att därmed säga att den skulle ha gjort det om vi haft fler). Det är ju faktiskt ett ganska svagt argument ur statistiskt perspektiv.

  Vad menar jag då med kommunikation och dialog?
  Kommunikation:
  Innan första fåbesättningarna fick påhälsning under midsommarhelgen hade jag hört talas/läst om varg i trakten 2ggr. Det ena var ett ryckte att en varg hade varit efter en jakthund och det andra var en liten notis i GP om att man konstaterat att man hade ett etablerat vargrevir här. För övrigt ingenting. Kan vara så att jag inte tittar på nyheter varje dag. Men jag var inte ensam om detta.
  Det spelar ingen roll om det finns information att hitta om man inte vet att man behöver den. Om jag vet att det inte finns varg så skyddar jag inte min boskap mot den. Här har inte funnits varg på över hundra år, klart jag vet att det inte finns här.

  För er som följer framstegen för vargen så är det lätt att säga ”Men det finns ju information överallt om det”, ”skitsnack att dom inte visste” etc.

  Det hade varit en smal sak att skicka ut ett brev till de ca 120 fårbesättningarna som finns inom reviret, eftersom det är fårbesättningarna som ligger värst till.

  Det hade varit mycket intressant att veta vart vi hade varit idag ifall dessa ca 25 åren hade använts till information och dialog med den delen av befolkningen som faktiskt påverkas av varg.
  Att vända/ändra en inrotad ”kunskap” tar tid, det går, men det tar tid.
  Med detta sagt så är det beklagligt att läsa/höra denna pajkastning på alla håll, för vi vet väl naturligtvis att alla bönder är insnöade idioter, alla jägare skjuter på allt och att alla som värnar om djur och natur är töntar som ALLTID går i gröna fjällrävenkläder och är veganer.
  Eller hur är det egentligen?

  Måste bara komentera Rosslagsmormors inlägg om vildsvinen också.
  Även här krävs det information och dialog om hur det skall skötas på ett bra sätt, att straffa jägaren för något vildsvinet gör är ju lika befängt som att anklaga jägarna för viltolyckor och att man inte lyckats hålla älgstammen nere (när man faktiskt i stora drag hållit den där det beslutats, och då inte av lokala jägare).
  Det är som med vargen, den finns här, bara att gilla läget och anpassa sig (faktum är att det är lättare att hålla grisar borta från grödor än varg från får då grisarna inte är riktigt lika håriga och känsliga för el). Om man dessutom skjuter ett par kulting så tar ledarsuggan flocken från platsen några veckor.