Vår älskade miljöminister

Miljöminister Andreas Carlgren höll ett tal på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm den 7 april. Det var ett tal inför ett ”– Nationellt upptaktsmöte för viltförvaltningsdelega-
tionerna”, och rubriken på talet var ”En ny trovärdig rovdjurspolitik”.

Han berättade på mötet att det kommer att bli vargjakt även nästa år, något som jag berört tidigare. Han tillade att jakten bara ska få ske i områden där vargen har förökat sig, ett märkligt uttalande eftersom vargen praktiskt taget alltid förökar sig i de områden där det finns vargrevir. Han aviserade en ny rovdjursutredning, och dels en undersökning som går ut på att ta reda på hur vargjakten i vinter påverkat vargstammen.

Det förvånar att få höra att det ska bli en fortsatt vargjakt nästa år, framförallt eftersom målet ska vara för att vi ska få ha en livskraftig vargstam?

För mig blir det alldeles extra bakvänt, för om man vill utreda hur många vargar vi ska ha i landet så bör man väl börja med utredningen och inte med jakten? Sedan uttrycker Carlgren sitt miss-
nöje med att ständigt bli påhoppad, även om han lindar in kritiken.

Andreas Carlgren: ”- Den senaste tidens hög-
ljudda vargdebatt har visat att olika perspektiv stått långt från varandra. Jag och regeringen är beredda att ta ansvar för att skapa samling. Därför riktar jag en stark upp-
maning till debattörerna: – Det är viktigare att vi samlas kring långsiktiga lösningar, än att ni tar kortsiktiga mediepoäng.”

Andreas Carlgren har uppenbarligen aldrig slagits av tanken att man först bör utreda hur många vargar vi ska ha i Sverige för att försäkra oss om en genetiskt livskraftig vargstam – innan han delger medborgarna beslutet om att det ska bli jakt även nästa år? Om Carlgren vill förvissa sig om att meningsmotståndarna inte ska ta kortsiktiga mediepoäng så bör han framöver hålla tyst.

intressant Tags: , , , , , , , , dn svd ab1 t

  6 comments for “Vår älskade miljöminister

 1. 10 april, 2010 at 09:50

  Carlgren skiter i vargarna! Han är bara intresserad av att åter igen göra Centerpartiet poppis på landsbygden. Det är därför han vill ha vargjakt. Inget annat!

  • 10 april, 2010 at 09:53

   Fast, en majoritet av landsbygdsborna vill ha vargen, det gäller dessutom folk i Värmland och Dalarna…

 2. Kurt
  10 april, 2010 at 13:33

  Andreas Carlgren vill ta ansvar för att skapa samling – genom att ställa sig på jägarnas sida för att utrota vargen. Jag tror inte att det är någon bra grund för att skapa samling. En majoritet av Svenskarna skulle säkert kunna acceptera en begränsad skyddsjakt på varg. Men en slumpmässig licensjakt med enda målet att jägarna skall få skinn att hänga på väggen är bara ren populism.

 3. Sara G
  10 april, 2010 at 14:26

  Jag tror att Carlgren är helt i händerna på Reinfeldt, en riktig liten nickedocka.
  I varje fall så är det helt säkert Reinfeldts vanvettiga miljö- och rovdjurspolitik han kör med…

 4. 10 april, 2010 at 15:56

  Jag tror att Carlgren sålde smöret och själen + sin egen ursprung,(den ärliga miljöfriend han var någon gång), någonstans på vägen. Vad fick han för det? Fattas bara sparken.

  • 10 april, 2010 at 21:50

   Förhoppningsvis får han den av väljarna. Sparken alltså.

Comments are closed.