Tragedin på Kolmården


Denna händelse gör mig så upprörd att jag mår fysiskt illa. De flesta vet redan, en djurvårdare som uppenbarligen var inne i varghägnet på Kolmården blev så illa biten att hon avled av skadorna. Jag förstår inte hur det har gått till eller varför det hände, möjligen kommer det bli klarare framåt kvällsnyheterna idag.

Tidningarna beskrev det först som att det var en besökare i djurparken som var in och träffade de tama vargarna, men så var det inte enligt de senaste rapporterna. Men hon var ensam inne bland vargarna, och uppenbarligen var det inte de vargar som besökande publik får träffa, de som är uppväxta hemma hos vargskötarna med hjälp av nappflaska.

Det borde givetvis djurskötaren ifråga ha varit medveten om, men de närmaste omständigheterna kommer väl visa sig framåt kvällen. Men utan tvekan är det en dubbel katastrof, dels så har en människa förlorat sitt liv, och ett antal anhöriga, vänner, kamrater och i värsta fall ett eller flera barn har drabbats. Och dels så drabbas vargen av detta.

Vargdebatten går hög mellan varven, det är en hårt polariserad diskussion där en grupp hävdar att varg i naturen är en fara för alla barn som ska gå till skolan. Alla vet att det är lögn, jag har mött en vild varg i naturen med min dåvarande sambo. Vargen fick syn på oss på omkring tjugo meters håll och den gillade inte synen, den tvärvände och skrittade iväg åt det håll den kom ifrån. Så gör alla vargar eftersom den fått lära sig vilken varelse det är som står överst i näringskedjan.

Vargar är läraktiga, men människor är minst lika listiga. Kategorin varghatande älgjägare utnyttjar människans respekt för rovdjur genom att berätta sagor om rädda barn, folk som inte kan bo kvar på landsbygden etcetera. I själva verket handlar det om att de ogillar att vargen förser sig av samma mat som de själva är ute efter, älgkött. På det sättet så får jaktlagen i Värmland och Dalarna en älg färre under jakten än vad de annars skulle ha fått.

Att en djurvårdare får sätta livet till beror på arbetsgivaren, Kolmårdens djurpark, det är i vart fall vad jag tror så här i ett inledande nyhetsflöde. Är det på det sättet så är det ett slag mot en enskild person och dennes familj, det svåraste slaget av alla. Men det är också ett slag mot vår svenska rovdjursstam, för hur det nu än är så kommer det inträffade att utnyttjas av folk som anser att vargen ska bort. En dubbel tragedi.

Jag kommer troligen att uppdatera detta lite senare, när mer fakta har framkommit..

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab12 gp sr dn123 svd123


39 svar till “Tragedin på Kolmården”

 1. Ja det är trist, jag hoppas att varghatarna inte kommer att hänvisa till detta på det sättet, men det kommer de säkert att göra.

  • Det tror jag oxo, men här måste man följa reglerna för kommentarer, de klarar de knappast eftersom de är så ivriga.

 2. Mycket välskrivet.
  Beklagar verkligen sorgen för de som drabbats genom att en vän/släkting fått sätta livet till.

 3. Kolmården har en mängd djur som skötarna aldrig skulle gå in till utan att djuren i fråga är nedsövda eller bedövade. Tydligt är att man från ledningens sida missbedömt farligheten att gå in till en inhägnad vargflock med följd att den här tragiska olyckan kunnat hända. Det här är ju en speciell situation med vargar instängda i hägn och kan knappast jämföras med hur vargar reagerar i frihet.

 4. En oerhört tragisk olycka som jag tror ytterst har sin grund i att människor inte har den respekt för vargar som är helt nödvändig. De ses numera som något av fridsamma gosedjur som aldrig skulle attackera en människa. Detta är fel, vargar är kompetenta rovdjur och halvtama vargar som tappat sin respekt för människan kan bli mycket farliga. Det kan räcka med att en av vargarna i en varggrupp av någon anledning ”kommer på kant” med en skötare eller annan besökande människa för att detta ska trigga igång ett samlat anfall från hela varggruppen. Jag skulle själv aldrig gå ensam in till en flock tama/halvtama vargar, liksom jag inte heller skulle gå ensam in till en flock okända hundar. Hunddjur reagerar i grupp och ett anfall från någon i gruppen kan utlösa just ett flockbeteende med ett samlat anfall. Hundar är inte ofarliga och vargar är det inte heller, så enkelt, eller komplicerat, är det.

  • Ja, det hela är en tragisk historia. Men än så länge förekommer det uppgifter som jag är tveksam till, jag har haft planer på att åka ner till Kolmården för att fota deras vargar, och gulla med dem för 1000 spänn som det kostar. Då berättade de att det finns flera grupper med vargar, dels de flaskuppfödda och dels sådana som inte är uppfödda med flaska, och de sistnämnda får inte besökare träffa. Men Kolmårdenchefen sa i Ekot att ALLA var uppfödda på flaska, det är nytt för mig som pratade med personalen i februari-mars då jag började fundera på detta.

   Mja, och det finns annat att säga om att hålla djur i hägn, själv har jag tjötat om Skansenskandalen, där vargarna är så stressande att de ägnar sig åt att springa motsols i hägnet – hela dagarna. Illa..

 5. Mycket tragisk händelse detta, jag finner inga lämpliga ord.

  Som flera andra redan skrivit, det går inte att jämföra vilt levande vargar med sådana vargar som i någon mån är mer vana vid människor.

  • Nej, halvtama vargar är bevisligen farligare än den varg jag mötte i Nordrämmen i mitten av 90-talet.

 6. Jag skulle ha större respekt för ett hägn med helt vanliga tamhundar än man verkar ha haft med reglerna för varghägnet på Kolmården. Bäst att se över hela parkens rutiner.

 7. Det som hänt är väldigt tragiskt. I det här fallet handlade det om vargar som är domesticerade, precis som Gysingevargen. En kvinna blev också dödad i ett hägn i USA av vargar som också var vana vid människor.
  Vad som utlöste det som hände på Kålmården vet vi inte, men vi vet att människor också dödats av hundar som anfallit. Det finns även här exempel på hundar som anfallit och dödat sin ägare.
  Det inträffade kommer naturligtvis att användas av alla varghatare, som ett argument för att vargen måste utrotas.

  • Det var väl igår som jag läste i ngn tidning att hundar hade käkat upp någon. Jo visst är det tragiskt, man kan ju fråga sig vad Kolmården håller på med egentligen.

   • Instämmer! Djur – särskilt vilda djur – ska inte hållas inhägnade. Om det vore någon ordning på ledningen för Kolmården så borde de nu överväga att sluta med detta djurplågeri.

 8. Hej! Jag bara undrar en sak.
  Du är en tuff skribent som inte skräder dina ord och det är ju bra! Vad du tycker om jägare och glesbygd kan väl knappast någon ta miste på.
  Men varför i herrans namn ändrade du ditt första blogginlägg från bilderna på rådjuren, att du borde bli tavelkonstnär och uppmaningen att jägarna borde genom lagar inte få skjuta så många av vargens naturliga mattillgång, till ovanstående text?

  • Märklig fråga.

   Jag ÄLSKAR glesbygd och respekterar jägare även om jag själv aldrig skulle döda ett djur, men jag ÄTER ju djur så jag ska inte gnälla.

   Jag tror att vargarna, för att överleva genetiskt friska, behöver vara minst 5-600 stycken, och då får man gärna dra ner på jakten så att det inte skjuts för många. Jägarna borde koncentrera sig på vildsvin istället.

   F.ö. förstår jag inte din fråga? Jag ser ingen motsättning?

 9. Jag för min del vill då absolut inte ta upp någon våldsam debatt med anledning av tragedin. Men jag tror man kan konstatera att vargar inte bör vara i närheten av där människor normalt vistas. Flera här har redan konstaterat att det är de ”halvtama” vargarna som kan tänkas gå till attack, de vilda behöver man inte på samma sätt vara rädd för eftersom deras möten med människor är sällsynta.

  • Det är inga problem att ha vargar nära mänsklig bebyggelse, det finns det mängder av bevis för då det finns länder med mycket större vargtäthet OCH människotäthet. Problemet är att stänga in ett djur som behöver enorma ytor i små hägn. Hur skulle du själv reagera om du hölls instängd i ett hus utan stimulans år ut och år in? Det är förstås lätt – och helt oproduktivt – att vara efterklok men vi som samhälle borde verkligen tänka igenom hela djurparkskulturen, och det inkluderar cirkusar. Det är en skam för hela mänskligheten.

   Vargattacker är extremt sällsynta. Intressant artikel: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vargattacker_mot_m%C3%A4nniskor

   För övrigt är neandertalarna snabba på att skrika efter blod: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14994047.ab (se källhänvisningen på sidan).

   • Nu blir jag riktigt förbannad, det är då sannerligen inte jag som blåser till strid i den här frågan, det är för övrigt extremt olämpligt att strida om detta just nu när en sådan tragedi inträffat. Men jag betackar mig för att bli tillvitad ”dravel” eller att bli jämförd med någon neanderthalare som skriker efter blod.

    Ni vet att jag har rätt. Människan ska ha respekt för vargen och vargen för människan, det går inte om de finns intill varandra. Så enkelt är det.

    Och jag är ingen anhängare av att ha de stora rovdjuren i djurparker, jag håller fullständigt med om att dessa är destruktiva för djuren i fråga och säkert har stor skuld i det nu aktuella angreppet. Visst kan det vara ”roligt” att stå som åskådare i säkerhet och titta på vargar och isbjörnar men tusen gånger hellre vill jag att de ska få vistas i sin naturliga miljö, även om detta innebär att jag aldrig har en realistisk chans att någonsin få se dem.

    • Nu blir Selma Lagerlöfs prälle arg. Kul, det betyder att du är vaken.

     ”Ni vet att jag har rätt. Människan ska ha respekt för vargen och vargen för människan, det går inte om de finns intill varandra. Så enkelt är det.”

     Det är inte så enkelt, det är – Dravel och ingenting annat.

     Jag har länge undrat hur det kommer sig att du har en så märklig inställning. Jag har regelbundna besökare här som bor på ställen med tre eller fyra vargrevir som gränsar till varandra, i landets absolut vargtätaste område, och dessutom ute i skogen. Varför gnäller inte de?

     Sedan spelar djurparksmiljön absolut en roll här, men jag får väl engagera mig mer än jag redan gjort för att motarbeta idiotiska regler. Jag tror att du har förläst dig på Stora Stygga Vargen, det är märkligt eftersom jag vet att du är begåvad, men uppenbarligen hjälper inte det när man drabbats av vanföreställningar och vargfobi.

     KBT, har du funderat på det någon gång, eller antifobiträning?

     • Du skriver samma sak som jag (kl 17:32) men när jag skriver det kallar du det ”Dravel” …

    • Låt säga att din hypotes är sann (vilket jag själv betvivlar):

     ”Ni vet att jag har rätt. Människan ska ha respekt för vargen och vargen för människan, det går inte om de finns intill varandra. Så enkelt är det.”

     Varför ska VI(du) då bestämma att vargen skall anpassa sig efter oss(dig)?

     • Ant : Vilket är alternativet ? Ska vi överge hus och hem när vi ser att det finns vargar i närheten ?

      Jinge : ”Halvtam” sattes inom citationstecken, jag hittade helt enkelt inget annat lämpligt ord. Men ”tiondels” eller ”tjugondels” tam kanske vore sakligt riktigare. Poängen var att den varg som sällan eller aldrig ser människor är helt vild, den har den nödvändiga ”respekten” för det okända. Men den som av och till möter människor får en viss vana vid detta och är därför farligare.

      • Vargar som finns i närheten av människor VET att människan är världens farligaste djur, alla kategorier. Det finns i deras gener..

    • Ta en titt på Wikipedia -artikeln om vargattacker. Vissa av länderna som man nämner har tusentals vargar och det är länder med mycket mindre yta än så Sverige. Ändå har det bara skett några tiotal attacker de senaste *århundradena*. Så nej, ”vi vet” inte att du har rätt. Du har fel; du vet det bara inte.. Kom med riktiga argument istället för att lägga ord i min mun.

     Jag kallade inte dig för neandertalare utan jägarna i artikeln du uppenbarligen var för lat för att läsa.

     Naturen är farlig, så är det faktiskt. Går man ut i den oförberedd kan det gå illa. Försöker man spärra in den och behandla den som en Bamse-nöjespark går det *garanterat* illa.

     • Den där statistiken tror jag inte på. Dessutom är det inte alls samma sorts vargar i de länder du syftar på, de nordiska är betydligt större och starkare.

      Jo jag har rätt. Helvild varg viker oftast undan för människor medan vargar som är vana vid människor mycket väl kan gå till attack, även om de naturligtvis inte alltid, eller ens oftast, gör det.

      • Samma sort??

       Canis lupus, det finns bara en sort i denna diskussion…

       Det finns inga vargar i svensk natur som är ”vana vid människor”.

       • Olof Liberg varnar för ”disneyfiering” av rovdjur, och frågan är om du inte har drabbats av detta. ”Djur är väl också människor” som den svenska varianten uttrycker det. Man kan inte lugnt och sakligt diskutera detta ämne utan att du tar till storsläggan. Nog vet du att det finns åtskilliga underarter av Canis lupus, beroende på hur man räknar finns det mellan 13 och 50 underarter, som var och skiljer sig från de andra underarterna. Den arabiska vargen är exempelvis knappt hälften så stor som den nordiska och har heller inte samma tanduppsättning. Så nog finns det skäl att hysa oro på vissa ställen trots att man inte behöver det på andra.

        ”Vana vid människor” – det är en definitionsfråga. Du tycks mena att det endast är i det närmaste husdjur som är vana vid människor, men de flesta menar nog att vargar som vistas intill bebyggelse har en viss vana vid människor.

        • ”Den arabiska vargen är exempelvis knappt hälften så stor som den nordiska och har heller inte samma tanduppsättning. Så nog finns det skäl att hysa oro på vissa ställen trots att man inte behöver det på andra.”

         Det måste väl vara den där muslimska vargen som alla varnar för va…??

 10. Det är inte vargarnas fel, felet är att man inte ska behöva jobba ensamt när det är farligt. Med högspänning t ex får man inte jobba ensamt. Men häktesvakter är ensamma med farliga anhållna och tydligen vargskötarna med en hel vargflock. Oförsvarligt!

 11. Kan bara beklaga denna konfrontation på Kålmården , det svider i mitt hjärta då jag lever så mycket för vargen , och att jag nu vet hur mycket fokus som kommer att riktas mot vad just dom gjorde , men som i grund och botten var Kålmårdens egna fel , eftersom det var dom som startade hela denna charad med att träffa vargar i detta hägn , vilket var anledningen till att man skulle socialisera dom också för att ännu bättre anpassa dom till människan , vilket då var denna kvinnas uppgift , nu har Kålmårdens charad kostat en kvinnas liv , det är alltså dom som bär det yttersta annsvaret för detta , därför , ska fokuset riktas mot dom och deras ide om att träffa vargarna i hägn , inte vargarna eftersom dom inte är en del i denna känna pengar ide , istället för att respektera vargen för det vilda djur som det faktiskt är och vad den kan göra när den känner sig hotad , så valde man att hellre se pengarna än respekten , det har nu kostat en kvinnas liv , och iden var eran Kålmården inte vargarnas .

 12. Mkt tragiskt det som inträffade! O de känns lite fel att diskutera vems fel det var!! Jag anser ju att det ALDRIG är djurens fel…..det är vi människor som satt dessa vargar i ett hägne!!!! Men det är trots allt vilda djur!!! Det är mycket tragiskt,men oxå ett totalt livsfarligt arbete som hon utförde egentligen….eller?

 13. Jag har träffat Kolmårdens 5 tama vargpojkar (Tromb, Atlas etc)4 gånger. En enastående mäktig upplevelse. Vet inte om det är samma individer folk får träffa fortfarande – vargpojkarna verkade mer blasé med åren efter litet för mkt o täta kontakter med vanligt folk. Är SÅ imponerad av vargarnas uppförande, mindre av folkets!

  Vad jag fick veta i samband med första besöket (fick då också delta i en rovdjursutbilning före mötet) var att en varghona hade angripit en dam vid ett tillfälle p g a att damen hade mens. Alfahonan skulle då ha uppfattat damen som en konkurrent.

  Vid ett av besöken hade jag läderbyxor på mig (URKORKAT!!!) Alfahanen Tromb bet tag i mina byxben några gånger, jag sade ifrån till honom (med rösten) på samma sätt som jag gör med mina hundar vilket han accepterade. Vid mitt första besök blev Zeke, som var lägst i rang, så mkt kompis med mig att han försökte följa med mig ut ur hägnet. Thomas (vargpappa) var tvungen att huta åt honom.

  ENASTÅENDE DJUR! Som naturligvis helst ska vara fria o inte tama/flaskuppfödda. Men jag tror att dessa tama vargar gjort massor av nytta genom att så många människor fått träffa dem.

  Jag hoppas man kan komma fram till någon förklaring om vad som skett samt naturligtvis ändra sina rutiner. Det vore frukansvärt om hela flocken skulle avlivas p g a detta.

 14. Rekommenderar en väldigt bra och intressant bok om vargar, Ropa inte på vargen, författare Movat, som levde i ett vargrevir under ganska lång tid.