Tidningarnas Vargsensationer

Jag häpnar ofta över medias vargrapportering, nu skriver flera tidningar om en söt liten drever som har blivit dödad och delvis uppäten av en varg i Rialareviret. Husse var ute på rådjursjakt och lät sin jakthund springa fritt, utan tillsyn, trots att han visste att det finns ett vuxet vargpar i området som dessutom har ett antal halvårsgamla valpar.

Länsstyrelsen har en ”vargwebb” där folk kan se på ett ungefär var vargarna befinner sig, men varghanens sändare fungerar inte så det är bara tikens ungefärliga position som visas. Och som länsstyrelsens representant berättar så är det långt ifrån realtid den visar.

SvD: ”Eva Hedberg vid länsstyrelsen säger att de är tydliga med att vargwebben ger begränsad information om var vargarna finns. – I alla fall i ett så litet revir som det här. Den tar positioner från sändaren fyra gånger per dygn, men samlar ihop sju positioner innan den skickar. Så vartannat dygn kan man se något nytt. Sedan i våras fungerar bara sändaren på föräldrahonan. – Jakt med lös hund inom vargreviret är ett stort risktagande, säger Eva Hedberg.”

I det här fallet så var Drevern ”Knutte” lösspringande och ensam ute på jakt efter rådjur. Knutte var en duktig jakthund och dessutom familjemedlem, han sov enligt uppgift i sängen på nätterna. Så långt är allt gott och väl, men hade jag en hund och tillbringade mycket tid i skogen, antingen jag jagade eller plockade svamp, så skulle jag under inga omständigheter låta jycken springa lös i ett vargrevir.

Även om jag kunde se vargarna i realtid på webben så skulle inte hunden få springa lös utan tillsyn. Möjligen om jag hade direkt uppsikt över hunden och om den var mycket väldresserad. Vargar behöver nämligen inte ens vara hungriga för att ge sig på en hund, de är nämligen revirhävdande djur, och att vargen är även en drevers urfader har inte vargarna några synpunkter på, det räcker med att den inkräktar på deras revir. Orsaken till att husse, Bosse Jansson, hade med sig Knutte i skogen var just Knuttes släktskap med varg, den hade nämligen goda jaktinstinkter.

Men hunden Knuttes urfader, vargen, har ännu bättre jaktinstinkter och är dessutom betydligt större än en drever. Att jägare använder hund för att spåra upp vilt är förklarligt, men det är knappast försvarligt att låta en jakthund springa lös på egen hand utan direkt tillsyn. Dessutom berättar hundens husse att den hade blivit attackerad av varg en gång tidigare, men likafullt fick den springa lös i samma vargrevir, det säger något det också…

it k&å annarkia pamflett , , , , , , , , , , ex svd nt

  16 comments for “Tidningarnas Vargsensationer

 1. Ken
  3 oktober, 2010 at 08:02

  Det är märkligt att hundens ägare vågar göra bort sig så totalt i massmedia också. Saknar mannen förstånd?

  • 3 oktober, 2010 at 08:04

   Ptja, blev vovven angripen för nåt år sedan kan man ju tycka att han borde tagit varning… Men som sagt, vi VET inte om det var gråben som bet ihjäl jycken, större hundar lämnar exakt samma spår då det inte finns spårsnö.

  • Claes Bäck
   5 oktober, 2010 at 01:02

   Ni verkar att vara en gäng känslokalla slynglar, rätt? Ingen av er verkar ha torkat bort modersmjölken ur fjunmustaschen. Förstår ni inte att det som drabbade hunden Knuttes matte & husse är ett trauma som ni borde stötta snarare än håna.
   Jag skäms på era vägnar.
   Claes Bäck

   • 5 oktober, 2010 at 03:50

    Fast gillar man sin fyrbenta sambo så bör man ju inte släppa kräket löst utan tillsyn i ett vargrevir…?

 2. Johan
  3 oktober, 2010 at 08:26

  Aftonbladets och tidningarnas reportage är bedrövliga och tydligen gjorda för för att förstärka varghatet. Släpper man lös hundar i vargrevir så vet alla följden så det är ansvarslöst!

 3. Björn
  3 oktober, 2010 at 08:45

  Försök vara lite mer nyanserad! Du vet ingenting om hur vana folk är med att leva med rovdjur. / Jinge

 4. 3 oktober, 2010 at 10:02

  det är miljöminister Andreas Carlgrens definition om att skydda rovdjuren det!

  När börjar miljöministerjakten?

 5. 3 oktober, 2010 at 10:22

  Anmäl jägaren för försäkringsbedrägeri.

 6. hundägare
  3 oktober, 2010 at 11:11

  Det kan vara en bra ide köpa billiga hundar släpa dom i reviret och låta vargen äta upp dom det kan man bli rik på

  • 3 oktober, 2010 at 11:31

   Smart! Men då måste man ha GPS på dem så att man kan hitta dem efteråt, så måste man oxo gå med i jägarförbundet. Det vete fasen om jag har lust med… :-P

 7. 3 oktober, 2010 at 11:57

  Vargar och annat Onyttigt liksom människan är snart utplånat…!?

 8. qvando
  3 oktober, 2010 at 14:12

  Skriv skitkommentarer på toaletten! / Jinge

 9. Frank
  3 oktober, 2010 at 14:25

  Klart att jägaren ville inkassera lite cash.
  För så låg IQ kan väl inte ens en jägare ha att släppa hunden lös i ett vargrevir?

 10. Anders Sjölander
  3 oktober, 2010 at 16:56

  Det är nästan så att man kan misstänka att mannen inte var helt missnöjd med attacken. Det blir ju vatten på varghatarnas kvarn.

 11. Maruder
  3 oktober, 2010 at 21:15

  Man får inte ljuga här, läs kommentarsreglerna!

  Svara INTE innan du läst hur man uppför sig här!

  / Jinge

Comments are closed.