Varg i 08?

I veckan kom det glädjande beskedet att vi återigen har varg i 08-området. Det är en varg med ryskt påbrå som hittat en partner och de hålls söder om Norrtälje och länsstyrelsens vargbevakare har konstaterat att tiken löpte för ett tag sedan.

Det betyder att detta par snart kommer att bli föräldrar till 4-6 nya småvargar, något som på sikt kan få betydelse för vargstammen i Stockholmstrakten. Nu läste jag i en tidning att 81 procent av innevånarna i Stockholms län vill att vargarnas antal i naturen ska öka, samtidigt så är det några procent som faktiskt oroar sig för varg, och är lite rädda för dem. Det beror givetvis på allvarliga brister i informationen om gråben, björnar är betydligt farligare för människan även om djuret ifråga bara tuggar på beväpnade människor.

Jag har själv mött livs levande varg i Nordrämmen i Värmland, det ligger någon mil norr om Lesjöfors. Den vargen såg på oss och såg ut att sucka, hon vände sig om och skrittade i maklig fart åt motsatt håll. Och sådana är de, vargen är ordentligt rädd för människor och väljer alltid att springa iväg, långt bort från oss tvåbenta. Söder om Stockholm har vi rejäla skogsområden och vi skulle säkerligen kunna härbärgera två-tre vargrevir. Dessutom har vi gott om rådjur och älg, något som skulle skydda landbrukarnas får, getter och andra djur. Men givetvis skulle det krävas att man byggde rovdjursstängsel ändå, men sådant får man ekonomiskt stöd till.

Vi har gott om orörda skogar och det skulle vara en fin sak att veta att vi hade ett vargrevir också. Vi är säkerligen rätt många som skulle glädjas över en sådan sak, om det skulle finnas folk som oroas av det så handlar det om information. För hundrafemtio år sedan så hade vi gott om varg i Sotholms härad, som det hette förr. På den tiden fanns det inte effektiva rovdjursstängsel, men det gör det idag. Detta är något som naturvännerna kan börja hoppas på och hålla tummarna för med andra ord.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , svd dn gp ab1 anders t

  33 comments for “Varg i 08?

 1. Ansgar
  13 februari, 2010 at 10:43

  Man får hoppas att det inte blir varghets mot de två vargarna då,de är intelligenta vackra djur,kanske är stockholmarna mindre rädda än värmlänningar å masar,

 2. Magda
  13 februari, 2010 at 11:05

  Men då blir väl stockholmarna glada….då vet de hur fåren i hagen kan känna sig!!!!
  Stockholmare är väl djurvänner o då är det hela väl ok o ha varg med…eler de ska också bara få finnas på skansen?????

  • 13 februari, 2010 at 11:09

   Jepp, då blir stockholmarna glada. Vi är inte lika nervöst lagda som Värmländska jägare och jägarna från Dalarna. Framförallt så hatar vi inte rovdjur.

 3. Pingback: Sven O
  • 13 februari, 2010 at 11:20

   Jag har oxo släkt i Wermland som berättar ungefär samma sak. Gillar man att alla djur ska få leva i skogen så mår man bäst av att hålla käften med det.

 4. Wonder Warthog
  13 februari, 2010 at 11:23

  Nej hemska saker! Snart etablerar sig väl varulvar, vättar, vampyrer och annat oknytt i Stockholmsskogarna! Fram med bössan pågar, ladda med silverkulor för att vara på den säkra sidan! Inte tänker ni väl låta Djävulens hund äta upp en blåhårig Östermalmskärrings lilla Fluffe-puffe pudel?

  • 13 februari, 2010 at 11:25

   :-) Nä, bara den blåhåriga Östermalmskärringen…

 5. kenny_lex
  13 februari, 2010 at 11:32

  Givetvis är man rädd för att möta varg i skogen när man är ute och går, men man är även rädd för att möta vildsvin, älgar, motocrossförare och andra djur som kan attackera och skada människor, men detta kommer inte hindra mig från att vandra i Haninges skogar. Jag är ju även rädd för bergdalbanor och flyga, men jag har inga planer på att försöka bli av med bergdalbanor eller flygplan från Stockholmsområdet och man skall lära sig att rädsla är inte en synonym med varg-hat.

  • 13 februari, 2010 at 11:34

   Nej, fast vargrädsla är inte en relevant och adekvat reaktion.

 6. Charlie
  13 februari, 2010 at 11:33

  Jag anser att man ska trappa upp kraven för jaktlicens. Idag kan vilken idiot som helst skaffa jägarexamen och vapen, något som vi ser tydliga exempel på i våra skogar och här på bloggen mellan varven.

 7. Micke F
  13 februari, 2010 at 11:46

  Den som dödar kvinnor och barn i Sverige är normalt maken/fadern. Varje vecka så dödar en make/pojkvän sin sambo/fru, så ska man tala om risker så ska man inte blanda in rovdjuren i detta. Jakthundar dödar jägarna själva i mångdubbel utsträckning, så ska man vara rädd ska man också inkludera jägarkåren i sin skräckbild. DE använder inte bara sina vapen till älgar som bekant.

 8. Doggydoggen
  13 februari, 2010 at 11:52

  Om man frågar sig varför jägarna jagar varg?
  givetvis för deras hobby och inget annat,personligen så mår jag illa över dessa jägare som spikar väggarna fulla av huvuden av alla de slag..då är jakten inte förknippad med kött utan enbart lustjakt

  Jag är själv jägare och är uppvuxen 10 mil norr om kiruna i en by som heter abisko..
  där är dom flesta jägare med benämningen jägare,man jagar i första hand för utbytet av föda och givetvis även den gemenskap som jakten ger,som jägare har man ansvar över hur man bedriver jakten..
  man exempelvis undviker att överjaga områden och skapa obalans.
  man bedriver inte komersiell köttjakt och skjuter mer än man kan äta..Det är för mig jakt.

  Att ge sig ut och jaga varg för att få ett skinn på golvet eller ett rådjurs huvud på väggen,ja det är inget annat än vi människors lust för att döda och har ingen funktion i övrigt.
  Det lustiga är att dom som nu jagar sina trofer och syns i media ofta är herrar med pengar och en ”Hobby”
  dessa herrar ser man allt oftare stiga på en helikopter för att ta sig ut på jakten!?….

  jakt behövs för olika orsaker men lustmörda borde inte vara den primära?

  Doger

  • MadDog
   14 februari, 2010 at 17:25

   Blir lite varm i hjärtat över att finna att någon med samma värderingar som en själv.

   Precis så är det och så skall det vara.

   (Fast visst har man slagits av en obehagligt lustfylld tanke, bara för en sekund, att lyfta bössan och skjuta ner helikopterjäveln. Fast bara för en sekund. Sen sänker man bössan och ler snett åt sig själv.)

 9. MadDog
  13 februari, 2010 at 12:02

  Håller helt med Charlie.
  Jag är ett lysande exempel på detta. Alltså en idiot med vapenlicens.
  Fast mina jakttroféer går inte att hänga upp på väggen. Trasiga lerduvor, sönderskjutna ölburkar och senast en ladugårdsdörr ute på Ekerö passar liksom inte in i hemmet.

  För mig är en bra jaktdag när man kommer hem tomhänt men med en massa vackra bilder i kameran.

  Bössan har jag med mig ifall någon knäppgök dyker upp. Skulle aldrig lyfta bössan mot en varg.
  Däremot kameran. Dock är vargen så skygg så att få möta en vore fantastiskt.
  Vargen skulle sannolikt inte tycka detsamma.

  Jag håller med Sven O också. Jag är inte alls rädd för vargen. Däremot är jag rädd för varghatarna.

  (Jag kan hålla på och skriva ett tag till, men jag måste ut och kolla däcken.) ;-)

  • 13 februari, 2010 at 13:11

   Det är nog faan bäst att du kollar däcken! Ni är lyckligtvis inte ovanliga MadDog. Jag känner oxo jägare som hoppas att vi får varg här på Södertörn, gråben hör faktiskt hemma här oxo. Kan jag berätta som bor 2 kilometer från Vargberget i Västerhaninge..

   • Daniel
    13 februari, 2010 at 13:19

    Min farbror är en gammal jägare, han tycker att vargen ska få bli så många att de klarar av jakt en vecka om året, han tror att det behövs över tusen vargar för det. Det blev bråk i hans jaktlag om vargjakten, folk pratar om att bryta sig ur.

 10. Anders Ljunggren
  13 februari, 2010 at 12:14

  En bonde i Riala berättade att stängsel lågt räknat kostar 50.000 per inhängnad. Jag gissar att kanske ett 1000 tal bönder kommer att behöva detta i Stockholmstrakten. Är det värt 50 miljoner kronor att ha några vargar i skogarna, jämför hur mycket sjukvård vi skulle få för pengarna?

  • 13 februari, 2010 at 13:07

   Anders! Snyggt försök men det spricker på avgörande punkter. 1) Vi har inte tusen bönder i länet. 2) Endast en minoritet av dessa bönder har får som går ute 3) Det finns tillräckligt med hovvilt för ett stort antal vargflockar.

   4) Folk blir friskare av en vettig balans i naturen, vi är, om du inte visste det beroende av en ekologisk balans, och till den hör verkligen Canis lupus.

   Så du får fortsätta att hata vargen utan att få nåt medhåll…

   (f.ö. ska du använda SAMMA namn i fortsättningen, inte flera olika)

   • Anders Ljunggren
    14 februari, 2010 at 09:25

    Först och främst är jag inte varghatare men reagerar på att du skriver att man kan få bidrag till ihängnad. Javisst kan vi lösa alla samhällsproblem med bidrag.

    I övrigt fanns 2007 enligt jordbruksverket (Jordbruksstatistisk årsbok 2009, sid 112) 305 företag med får i Stockholms län och 334 i Uppsala län så min gissning var inte så långt från sanningen.

    FÖr övrigt förstod jag inte detta med SAMMA namn?

    • 14 februari, 2010 at 09:42

     Då är väl svaret 305 fårägare eftersom det handlar om Uppsala län.

     Javisst kan vi lösa alla samhällsproblem med bidrag.

     Vilken skitkommentar!! Gå ut och säg det till de 305!

     • Torsten (orginalet)
      14 februari, 2010 at 21:38

      Riala hör till Stockholms län Jinge.

      • 14 februari, 2010 at 21:55

       då blir det 335 isf 306 ??

       Tack för infon dööh…

  • Daniel
   14 februari, 2010 at 09:52

   Vafan? Vill du att problemen ska lösas med en BÖSSA????

   Att du släpper fram sådan skit Jinge?

   Hur ska han sköta problemet med sjuka, arbetslösa och pensionärer? Man blir mörkrädd!

   • 14 februari, 2010 at 10:02

    Ja man kan undra både det ena och det andra.

  • Micke F
   14 februari, 2010 at 10:09

   Hur mycket får ni i Jägarförbundet i bidrag då ??

   Jo 50 000 000 kronor per år.

 11. whatthefuck
  13 februari, 2010 at 16:00

  Att vissa bönder är rädda för vargar är komiskt. De borde vara mer rädda för – URSULA!

 12. Anders Malmström
  13 februari, 2010 at 16:06

  Jag hoppas att vargen utbreder sig i Sverige så att vi hamnar på en nivå med ca 2-3000 djur. Det skulle betyda betydligt färre dödade i trafiken, något som behövs idag eftersom jägarkåren vill att älgstammen ska få växa obehindrat, rådjur med för den delen. Hade vi 3000 vargar skulle dödstalen sjunka dramatiskt, dessutom skulle inte jägarna döda lika många jägare varje år.

 13. Gösta Berling
  13 februari, 2010 at 16:33

  Det är många i glesbygden som inte vill att vargen utrotas, men som innerligt hoppas att den etableras i Stockholm.

  Att skära sönder bildäck är förstås inte försvarbart men måste ses som ett frustrerat uttryck för vanmakten över att inte bli tagen på allvar.

  Om något rovdjur ska ha större plats i naturen är det i så fall lodjuret. Man ska ha stor respekt för dem också men behöver inte känna samma rädsla som inför varg och björn.

 14. Anders
  13 februari, 2010 at 17:11

  Att försvara däcksskärningar, om än indirekt, är det verkligen kommentarer du godkänner Jinge?

  • Gösta Berling
   13 februari, 2010 at 22:01

   Läs innantill ! Jag försvarar INTE däcksskärningar, varken direkt eller indirekt. Och jag försvarar inte hot, ej heller tjuvjakt, varken på varg eller andra djur. Och jag är definitivt ingen varghatare (de torde f ö vara sällsynta). Det är ju märkligt att det inte ska gå att diskutera detta ämne på ett seriöst sätt utan att bli tillvitad åsikter som man inte har, har haft eller kommer att få. Jag har inte ens fått någon cred för mitt försvar av lodjuret.

   Den åsikt jag har och står för är att rovdjursstammen ska bevaras men att det inte är acceptabelt för någon att behöva ha varg eller björn inpå stugknuten. Samt att det är mycket lättare för stockholmare att acceptera vilda rovdjur när dessa befinner sig i någon annans närhet, vi får väl se hur det blir om horderna börjar ströva omkring i Gamla Stan. Dessutom har jag uppfattningen att genuin rädsla inte kan botas med hån från dem som tror sig veta bättre.

 15. 14 februari, 2010 at 08:46

  Undrar när skyddsjakt införs på den här snubben… http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Jagade-rav–skot-hund/

  Med anledning av att vargen sägs utgöra ett hot mot tamhundar…

 16. MadDog
  14 februari, 2010 at 17:19

  Jag skrev ett långt inlägg för att bland annat svara Daniel men det blev något fel och jag orkar inte skriva om.

  Jag gillar dock den här kommentaren:

  ”Dessutom har jag uppfattningen att genuin rädsla inte kan botas med hån från dem som tror sig veta bättre”

  Näe, tror fan det. Hån överhuvud taget hjälper ingen alls, ej heller den som ger sitt hån till uttryck.

  Rädsla, som jag ser det, bottnar i okunskap. Läs på och bearbeta rädslan så vaknar du en vacker dag upp utan rädsla och med en stor aptit på livet.

  Min bössa löser ingenting. Mer än kanske gör slut på lidandet för ett och annat påkört rådjur eller älg som lider.

 17. Bruno
  14 februari, 2010 at 18:55

  ”–Knutte skrek när han skulle hoppa in i bilen. Jag förstod genast vad det var frågan om, för jag visste att vargen hade varit i närheten på morgonen.”

  Man tar sig för pannan. Karln visste att det fanns varg i närheten och ändå släppte han sin hund. Detta visar tyvärr väldigt tydligt många jägares syn på djur i allmänhet och på livet i synnerhet.

  ”Det är en otrolig tur att han kom därifrån, säger Bo Jansson och klappar kärleksfullt om sin ”skithund”.

  Den dag hunden jagar dåligt tas han av daga bakom vedskulet, var så säker.

  – ”Nu är det slut med den fridfulla jakten.”

  Fridfulla jakten? Denne man lider ju av mördarfobi, (se väggen) och var och en inser ju vem man ska vara rädd för i Rialaskogarna framöver.

  Slutsats; kan vi 2010 accpetera att det finns människor som anser det ska vara deras rättighet att behärska naturen och döda hejvilt omkring sig. Klart att vargen får det svårt eftersom dessa ser den som en konkurrent till deras outsläckliga lust att fylla vardagsrumsväggen med skallar.

Comments are closed.