Reinfeldt glöm borgfreden!


Fredrik Reinfeldt bad Mona Sahlin om att få ”borgfred” under det svenska ordförandeskapet som snart inleds. Sahlin lovade honom det, men hon lovade mer än vad hon är kapabel att hålla. EU har mängder av problem även om man nu bortser från de dagsaktuella globala problemen. Den svenska tiden som ordförandenation lär ge Reinfeldt gråa hår, i vart fall på de ställen där han fortfarande har något kvar.

Dagens Nyheter skriver idag att Reinfeldt riskerar att få ett motigt EU-genrep.

DN: ”När Sverige tar över ordförandeskapet i juli finns gott om andra frågor som tar tid, som klimatet, finanskrisen och EU:s institutionella problem. Därtill lyder argumentet att det i ekonomiska kristider är viktigt med ett tydligt ledarskap från EU-kommissionen. Men nu ser ett formellt beslut ut att stöta på patrull. Barroso lär visserligen få uppbackning av medlemsländerna, men innan ett lagligt bindande beslut tas vill flera länder att konsultationer görs med de stora partigrupperna i EU-parlamentet, som ska godkänna den nye ordföranden.”

En extra krydda blir förstås den omröstning som man ska hålla på Irland i höst. EU står och stampar och kan inte komma vidare med mindre än att irländarna säger ja, och det är långt ifrån säkert att de gör det. Annars tror jag att finanskrisen och hotet om en devalvering i Estland är de största problemen för Reinfeldt, dessutom ska vi inte glömma bort svininfluensan. Smittskyddsläkarna tror att influensan kan hålla sig rätt så lugn under sommaren, men när skolorna återigen kommer igång så väntas sjukdomen accelerera ordentligt.

Island, Kroatien, Makedonien och Turkiet knackar alla mer eller mindre hårt på EU:s portar, och ett nej i den irländska folkomröstningen innebär att utvidgningsprocessen stoppas.

Förhoppningarna om borgfred är något som Reinfeldt bara kan glömma. Opinionsläget hemma i Sverige är sådant att valkampanjerna inför 2010 ligger i startgroparna. Oppositionen lär definitivt inte sitta still i båten medans Reinfeldt är rorsman. I praktiken innebär ordförandeskapet en enorm publicitet för moderaternas partiledare, och även en del andra i regeringen. Sitter Sahlin & Co still i båten så kommer alla partiernas medlemmar bli väldigt obstinata.

Sedan har regeringen lovat att de nya FRA-reglerna ska presenteras under hösten, målet mot The Pirate Bay ska starta även om det ännu inte är klart i vilken instans. IPRED-lagen kommer säkert också hamna i rätten under hösten. Piratpartiet ligger dessutom över riksdagsspärren och de främlingsfientliga Sverigedemokraterna ser ut att hamna i landets lagstiftande församling. Dessa faktorer kommer givetvis att påverka inrikespolitiken och därmed också debatten.

Man kan också fundera på om inte moderater eller andra borgare har något skelett i garderoben. För är så fallet så kommer det att bli ett jättehallå. Av detta kan läsarna dra slutsatsen att jag verkligen ser fram mot ordförandeskapet, Sverige bryter dessutom mot de överenskomna reglerna som säger att man ska bevara utrotningshotade djurarter. Räkna med att en demonstration mot högerpartierna för att rädda vargen kommer att få mig på benen. Frågan är bara vilket av landets alla EU-möten som ska utnyttjas för detta.

i Andra om: , , , , , , , , dn1234 svd123 ex1 ab123 t

[tags]eu, reinfeldt, borgfred, valrörelse, eu, ordförandeskap, varg, irland, politik[/tags]


3 svar till “Reinfeldt glöm borgfreden!”

 1. Att Reinfeldt efterlyser borgfred kommer väl knappast som en överraskning efter hans utspel om att ”alla tjänar på om debatten lägger sig”. Reinfeldt är inte en politiker som tar tag i saker, han undviker kritik och slingrar sig i alla lägen.

  Jag tror nog att han kommer uppleva en del stormiga stunder under sitt ordförandeskap.

 2. Hela idén med ”borgfred” är störtlöjlig. Varför i hela friden skulle sittande regering kunna skaffa sig frikort från politisk debatt bara för att man är ordförandeland i EU? Jag har inte orkat räkna ut när det kommer hända (och eftersom EU hela tiden utvidgas är det svårt att räkna ut det i förväg), men förr eller senare kommer Sverige bli ordförandeland under samma halvår som vi har riksdagsval. Ska sittande regering kunna begära sig fria från debatt då också, så vi får ett val helt utan kampanjande?

 3. En lätt gäspning så här på midsommaraftonens morgon…

  Tänk om ni från vänsterns sida kunde smida lite planer, komma med lite poistiv opposition istället för alla dessa domedagsprofetior… Sverige behöver konstruktiv, utvecklande opposition,inte gnäll.

  Först då tror jag också folk får ökad respekt för det parti som varit ledande i så många år i landet.

  Som parentes, tycka vad man vill om Reinfeldt, det är alltid mycket svårare att vara ledande när man inte har något att bita i från andra sidan, det har vi sett även under S-regeringarnas tid.