Miljöpartiet – Tomma tunnor skramlar mest


Det blir alltmer tydligt att Miljöpartiet siktar på en plats i alliansregeringen, man säljer helt enkelt ut sina gamla värderingar, allt för att visa att man duger som ett av alliansens regeringspartier. Man är till och med beredd att avstå från kraven på allas rätt till mänskliga rättigheter.

Det är den sensationella nyheten som avslöjas i P1-morgons inslag med Miljöpartiet där miljöpartiets Maria Ferm ägnade sig åt kvalificerade bortförklaringar när hon debatterade med vänsterpartiets Christina Höj Larsen. Debatten går att lyssna till på P1-morgons hemsida och den kan tjäna som illustration till Miljöpartiets nya linje där språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin tidigare försökt göra gällande att de aldrig skulle sätta sig i en moderatledd regering.

Det är ingen hemlighet att Miljöpartiet är ett borgerligt parti, jag skrev senast om igår om den saken igår, men jag trodde inte att de skulle bli så tydliga med saken så snabbt. De rättar in sig i högerretoriken och alla som lyssnade förstår att partiet kommer att acceptera både kärnkraft och jakt på vargar och valar, allt för att få en eller annan permanent stol vid regeringens torsdagssammanträden.

Samtidigt är det förstås bra att alla får se att deras ideologi inte är viktigare än att de kan kompromissa bort den, med den inställningen så behöver inte vi som röstar på vänsterpartiet oroa oss för att åka ut ur riksdagen i valet 2014, de som behöver oroa sig är givetvis Åsa Romson och Gustav Fridolin vars aktier kommer att sjunka som stenar bland de egna väljarna. Det kan förstås också vara så att språkrören inte har någon kontroll över skeendet, men i så fall så är det minst lika illa.

Vad som har försiggått bakom kulisserna vet jag inte, men det intensiva flirtandet som har pågått mellan Miljöpartiet och Moderaterna har uppenbarligen burit frukt. Antagligen har det skett utifrån Reinfeldts förvissning om att Centerpartiet är på väg ut ur Sveriges Riksdag på grund av Andreas Carlgren och Maud Olofsson. Reinfeldt är inget politiskt dumhuvud även om hans politik inte gynnar andra är dem med mycket välfyllda plånböcker. (forts nedan..)

Man kan givetvis häpna över att det har gått så snabbt, men med tanke på att (MP) är, och alltid har varit, ett borgerligt parti så borde man inte förvånas. Ett annat konstaterade är just det som jag var inne på ovan, detta är givetvis utomordentligt bra för Vänsterpartiet. Problemet för vänsterväljarna är förstås den ”lilla” detaljen att även socialdemokraterna sedan många år lämnat in de röda fanorna för slutförvaring i förrådet på Arbetarrörelsens arkiv.

t Andra om: , , , , , , , ekot123 dn123 svd1234 ex123 ab12345 svt12


24 svar till “Miljöpartiet – Tomma tunnor skramlar mest”

 1. Anser att du är något på spåret. Metamorfosen från ett grön/rött parti till ett grönblått är klart på väg. Fy fabian och sälja sig och sina kärnvärden som en fattig prostituerad. Alisvansen lockar på med plats för att splittra rödagröna blocket. Schack på högsta nivå och väl fört det måste jag ge dom kredd för. Det är inte så konstigt med tanke på KD och C opinionssiffror. Tänker vi tanken att C och KD åker ut blir det svårt att bara ha alians med FP, det räcker nog knappt till en majoritet. SD är ju pariaförklarade och med tanke på att S och V verkar vänta på något självutlöst under så är en offensiv handling som denna strategisk. Det intressanta blir om miljöpartiet kommer delas upp i olika block, typ ultragröna och blågröna. Om de gör det blir Alisvansen ändå en stor ”trygg” famn att ty sig till för många med dåligt samvete för sin överkonsumtion.

 2. Det är en besvikelse, jag trodde mera på Gustav…
  Maktlös som jag själv är så förstår jag inte hur makten egentligen fungerar, när den helt tycks inta människan…

 3. Ja, detta blir ju spännande, betalade inte in min medlemsavgift till MP detta året för jag ville se vad som sker med deras politik när de byter partiledare, och det avbrutna samarbetet med de röda partierna. För jag har kunnat rösta på och vara medlem i MP så länge som de tydligt säger och visar med handling att de inte beblandar sig med andra sidan. Gör de det så är det en dealbreaker och man får gå över till VP, hoppas att dom förstår att en stor del av de nya miljöpartisterna är vänstermänniskor som sett dem som ett alternativ, och om de går och högerprasslar så kommer dom att sjunka ner till sina 4-6% igen. Dom säger att det viktiga är inte vilket block man samarbetar med utan att man får igenom sin politik, men jag är tyvärr en ideolog, och att rösta på ett parti som stöttar Alfons Åb… ursäkta.. Fredrik Reinfeldt är otänkbart. Att för att få igenom några av sina hjärtefrågor ignorera den totala inhumana psykopat-politik som de står för.

  Det börjar bli upp till bevis, jag var inte glad när de nya språkrören valdes, Fridolin, visst han är ung och gullig, men om han har några ideal, det vet i katten, Romson jag har jag inte lika bra koll på men hon verkar vettigare än pojkspolingen, men tror att hon blir överkörd av posterpojken.

  Men ifrån ett (V) perspektiv är det ju positivt med en medlemstillströmning (om de nu inte gör ett dåligt partiledarval) men för den röda politiken i stort kan det ju bli ett problem att vinna ett val med bara Sossarna och Vänsterpartiet på den sidan.

  Men än ska man inte måla fan på väggen, men gillar inte att det ens förs samtal mellan MP och alliansen, blir spännande att se vad ens partitillhörighet blir i framtiden.

  • Jag tror att MP förlorar KOPIÖST på detta hattande med Reinfeldt och Borg. Dessutom tror jag att det kommer att synas snabbt i opinionsmätningarna..

 4. Några av fanorna är kvar ute i landet och används plikttroget. Andra ligger undangömda i skrubbar och de har man inte än vågat köra till tippen såsom man gjort med mängder med oersättlig arbetarkonst.

 5. Jag skulle tro att om världsekonomin alltmer styrs av riskkapitalbolagen, skatteparadisen och bankerna, så får vi nog snart ta fram nya och ännu rödare banderoller.

 6. Läs igenom reglerna för kommentarer och återkom först då du har förstått dem och kan tillämpa kunskapen. / Jinge

 7. Att det är egennyttan som har tagit över nu när Fridolin sitter vid rodret är lika uppenbart som tråkigt. Jag har övervägt att rösta MP om inte det blev någon ordning på V, nu faller det.

 8. 1. En fungerande mejladress krävs.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.

  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  + Netiketten. En gång till så blir det spamfiltret! / Jinge

 9. Om MP sätter sig i alliansen är ju detta i princip likvärdigt med en förlust för allt vad miljö är och heter. Man kan nämligen inte förespråka en fri marknad som inte tar något ansvar och samtidigt påstå sig vara för miljön. Å andra sidan kan man ju säga att man är för en borgerlig samhällsmiljö, ordet miljö är ju neutralt.

 10. En bra miljöpolitik kräver att kapitalismen ersätt av ett annat, demokratiskt (det är ej kapitalismen alls) ekonomiskt system. Tyvärr verkar inget riksdagsparti tydligt arbeta för det. Vill rekommendera en nyutkommen utmärkt bok ”En gång skall jorden bliva vår” (känner någon igen strofen) -strategi för en ny värld. Läs den!

 11. Inte för att jag vill lägga sordin på ert MP-dissande, men partiets officiella (Per Bolund) kommentar till dagens budgetproposition lyder:

  ”Regeringens budget saknar helt visioner och försvårar ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet.”

  Nog för att miljöpartisterna sedan en tid samarbetar med regeringen inom migrationspolitiken. Nog för att det samarbetet lockat dem på en rad avvägar rent ideologiskt. Och nog för att nyss nämnda budgetförslag innehåller en del punkter från MP:s egna budgetmotioner.

  Men hallå? Det är väl inte som om sitter och väljer tapeter till sina nya rum i regeringskansliet.

 12. Ska bli intessant att se hur fd vänsterväljare kommer att agera om MP sätter sig i knät på Reinfeldt. Kan ju vara så att en och annan fd socialist förborgerligast på äldre dagar och fredar sitt samvete med en röst på MP.

 13. Som sagt: Det går inte att påverka ett system om en helt ställer sig utanför det. Inom Mp vill vi hellre göra någonting än göra ingenting; det är vår ideologi. Vi jobbar allihop mot ett väldigt tydligt mål och medlen för att nå fram dit är inte huggna i sten.

  Det krävs både och: pragmatiska lösningar som gör skillnad för de människor som faktiskt får ett bättre liv, och mer systemomstörtande påtryckningar som inte ger någon direkt effekt för att ta sig utanför det system som inte är bra. Vi har inte ett bra system idag, men vi befinner oss där. För att ta oss ur det systemet kan vi inte bara stå still och skrika.

  • Att det Mp gör istället kan vara fullständigt kontraproduktivt, att det legitimerar hårdare tag, är ingen tanke som tycks föresväva Mp:are.

   Tittar man på andra frågor där Mp svängt, kompromissat bort eller tonat ner sin tidigare hållning, har de också lett till att Mp slutat att föra frågorna upp till ytan. EU-motståndet är ett sådant område, miljö- och flyktingpolitiken hamnar mer och mer där.

   Mp är på god väg till att bli ett menlöst bekvämt parti, där ”står still och skrika” och på det sättet lyfta frågor så att de överhuvudtaget syns och hörs är något fult, och där klappar på axeln av etablissemanget är något fint tillika ett betyg att man mognat.

 14. Konkretisera gärna på vilket sätt överenskommelsen mellan MP och regeringen som gör det möhligt för splittrade familjer att återförenas, är att ge efter för moderat politik? Hur är det att sälja ut grön politik?

 15. Den ekonomiska politik och det ekonomiska system som regeringen förespråkar omöjliggör en reellt bra miljöpolitik. Mp skulle göra hundra gånger större nytta om man kunde analysera detta och informera allmänheten än genom att samarbeta med regeringen.

 16. På vänstersidan i riksdagen finns, kanske, vänsterpartiet. Övriga kunde fusionera under etiketten ”Medelklasspartiet de symbolpolitiska” vilken dag som helst. Lyssnar man på bitar av aktuella riksdagsdebatter så låter det som om en överdrivet välklädd borgerlig studentförening kivas under vänskapliga former, nästan oavsett vem som tar till orda. Det enda grövre, ”fölkliga”(?), inslag man kan ana är när SD avbryter, då låter det som dyslexi-klassen från högstadiet plötsligt fått ordet. Man minns förr när politikerna var så förbannade på det gamla miljöpartiet pga medborgarlöns förslaget. Man var arga, arga!, på riktigt. Det studentikosa gemytet var långt borta. Nu är den gröna borgerligheten på väg in i den moderata famnen…

 17. Det är redan klart att MP säljer sig till Alliansen. I Värmlands landsting samt i Karlstad och Hammarös kommuner har MP redan gått ihop med borgarna. Löften sviks på löpande band. Kostnader för extra kommunalråd rasar i höjden och t ex i Hammarö har vi landets näst högsta elevtäthet per kvadratmeter skola trots att löftet var motsatsen. Dom ger bara sig själva höga löner och nada till medborgarna.
  Dom enda som inte fattat detta verkar vara SIFO som räknar MP till röda blocket – Ack så fel de har!!