Har Vänsterpartiet förlorat styrfarten?


Som många känner till så föreslog jag redan för över ett år sedan att Lars Ohly borde avgå, då var det bara få som höll med mig om det omöjliga i hans situation som vänsterpartiets ledare, men sedan dess har det hänt en hel del.

Jag skrev också att jag ansåg att han borde göra det direkt och kalla ihop till en extra kongress som fick ta upp partiledarfrågan, något som jag hävdade behövdes för att inte förlora tid. Nu ser jag att jag hade rätt även på den punkten tyvärr. Det enda som sägs och skrivs om (V) i media handlar om partiet ska ha delat partiledarskap eller inte, man diskuterar också vilka som ska komma ifråga om man kommer överens om två partiledare. Det tycks vara helt klart att Jonas Sjöstedt är den enda kandidaten om man bestämmer sig för att fortsätta med en partiledare. Vill man ha två så handlar det om Jonas plus Rosanna Dinamarca eller Ulla Andersson.

I princip så har Lars Ohly inte längre någon plats i medias strålkastarsken, och handlar några artiklar om partiet så är det praktiskt taget uteslutande om partiets tilltänkta nya partiledare. Jag läser dagligen 6-7 tidningar plus att jag följer nyheterna på radio och TV. Kontrollera gärna mina uppgifter, vilka var de sista nyheterna du läste om (V)?

Att partiet befinner sig än under strecket i opinionsmätningarna, och än över, är extremt olyckligt. Nu har dessutom Miljöpartiet nu börjat kliva närmare högeralliansen vilket givetvis innebär att risken är enormt stor för att de ska erbjudas plats i regeringen till valet 2014. Orsaken är enkel, Både Kristdemokraterna och Centerpartiet befinner sig lika nära fyraprocentsspärren som Vänsterpartiet, något som gör att det kommer finnas platser att fylla vid nästa val, oavsett om det valet blir 2014 eller tidigare.

Vissa inom (MP) har förklarat att det är omöjligt att sitta i en högerregering, men det alla glömmer bort när det gäller sådant tal är att miljöpartiet är ett borgerligt parti, de har helt enkelt tagit Centerpartiets plats som miljöparti på grund av Maud Olofssons misslyckande som centerledare plus att andra centerpartister som i första hand Andras Carlgren har gjort bort sig totalt som miljövänner. En centerpartist som blir kärnkraftsvän och val- och vargfiende är definitivt ingen miljövän. Dessutom företräds partiet i Sveriges Riksdag av några personer som landsbygdsbefolkningen tycker är minst sagt främmande fåglar i partiet, jag antar att jag inte behöver dra upp ”Stureplanscentern”.

Högerpartierna har utnyttjat regeringsmakten till att ta från de fattiga och ge till de rika. De som har allra sämst inkomst har fått ett ansenligt antal fördyringar, jag behöver bara nämna hög-
kostnadsskydd för medicin och sjukvård, resor med kollektivtrafiken, kostnaden för museibesök plus sådana direkta och tvingande utgifter som dem för mat och bostad. Pensionerna har sänkts liksom a-kassan, och de sjukskrivna har fått det sämre och sämre. Under den här tiden så har olika s.k. jobbskatteavdrag överfört den största delen av dessa slantar till dem som redan har en bra lön. De rika, om man väljer det uttrycket, har blivit mycket rikare.

Det borde rimligen innebära ett gyllene läge för vänsterpartiet, man borde rusa i opinionsmätningarna och Gudrun Schymans siffror borde ha passerats för länge sedan. Dessutom så borde den fackliga kampen vara glödhet, men hur är det egentligen? (forts nedan..)

Jo Marcus Wallenberg har utsetts till ordförande i LKAB och gruvarbetarna fortsätter oförtrutet arbetet med att bryta järnmalm, inga höjda röster om strejk eller demonstrationer, inte med ett ord pratar de om missnöje trots att alla borde begripa att regeringen på sikt har för avsikt att göra sig av med LKAB. Det är där vi står idag, möjligen är undertecknad en gammal förbisprungen 68-fossil som inte förstår någonting, eller så beror det på ett platt fall från landets enda progressiva politiska parti. Jag köper gärna att jag är en otidsenlig gubbstrutt som håller idealen högt, men är det så kan man ju undra vart partiet står någonstans idag.

Nu har man slängt in handduken, i första hand det halvår mellan tillfället då Ohly meddelade sin avgång, och fram till extrakongressen i januari, frågan är om man kommer hitta den igen efter kongressen. Jag tvivlar mer och mer för varje dag som går…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , ab ekot ex dn svd svt


15 svar till “Har Vänsterpartiet förlorat styrfarten?”

 1. Nej de flesta säger inget, de är nöjda. Undantaget är de utslagna och missgynnade men de är en minoritet och flertalet av majoriteten kan inte stava till solidaritet, då blir det som det blir. T o m sådana som borde veta bättre stöder alliansen, Reinfeldt och Borg är ju så “trevliga”. Den som vill åter till källorna får höra att han “backar in i framtiden”. Nu är det nya tider och därmed nya tankesätt, ty muren har fallit … Som om det hade med saken att göra.

  Vi behöver inte nya tankesätt och vi behöver inte vänsterpartier som viker ner sig. Vad vi behöver i en ny situation är metoder som är anpassade till den nya situationen men med bibehållen ideologi, grundad i solidaritet och rättvisa.

  Om man säger “studier” så backar de flesta och får associationer av dammiga och urtrista studiecirklar. Men jag tror att just frånvaron av de ideologiska studierna har en stor del av skulden till att folk nu ofta är så passiva och likgiltiga, de saknar verktygen för att kunna se sammanhangen, varför det som sker sker. Först tappade sossarna den biten, sedan vänsterpartiet. Hur många ideologiska cirklar eller andra former av dylika studier har ABF t ex ? Anser att nutidens vänster har mycket att lära av 60- och 70-talens vietnamrörelse och FNL-grupperna. De blev -nästan- en folkrörelse och framgången grundades på studier och personligt engagemang. Är det omöjligt att med moderna metoder och modern pedagogik återgå till ideologiska samhällsstudier ?

  • ”De blev -nästan- en folkrörelse och framgången grundades på studier och personligt engagemang”

   Nästan?

   Ja, jag tror att det i nuläget är svårt att få igång ideologiska studier. Inte omöjligt kanske, men jag tror att antiintellektualismen under alliansen har ökat på ett närmast dramatiskt sätt. Eget tänkande är ju direkt kontraproduktivt tycker nog vår regering.

   När gruvisarna låtsas som det regnar, tror du att jag har fel?

   • FNL-rörelsen hade stor betydelse men i sanningens namn var det väl inte så att var och varannan studerade Indokina ? Men de som gjorde det var desto mer engagerade !

    Tror att de fanns folk då också som inte trodde på studerandet som metod, man sade att folk ville bara roa sig och titta på TV. Ändå gick det att få fram en rörelse grundad på fakta, förvärvade genom studier. Vill gärna tro att det ska vara möjligt nu också även om det inte uppmuntras av regeringen.

    Ja det är en annan stämning nu på malmfälten, annat var det på ”envojens” tid, då var det liv i luckan ! Nu är inte ens Lars Törnman så särskilt aktiv …

   • Jag tror fanimej att Arla häller medikamenter i mjölken för att få oss apatiska. Jag kan inte förklara den här skit-samma-mentaliteten på annat sätt. :-|

 2. ”Nu har dessutom Miljöpartiet nu börjat kliva närmare högeralliansen vilket givetvis innebär att risken är enormt stor för att de ska erbjudas plats i regeringen till valet 2014.”

  Oavsett om man ser det där som en mardröm eller en önskedröm begriper jag det inte riktigt. Hur skulle Moderaterna och Miljöpartiet kunna komma överens i exempelvis energipolitiska frågor? Låt mig bokstavera: K-Ä-R-N-K-R-A-F-T.

  Reinfeldt & Co har visat sig vara väldigt duktiga på att sätta den politiska debattagendan. Ibland verkar det som om det finns bara de samhällsfrågor som de själva tillåter får finnas. I ljuset av det kanske det förefaller rimligt med ett fördjupat samarbete mellan M och MP. Men knappast i verkligheten, bortom den moderata PR-apparatens dimridåer.

 3. Den dag (V) slutar samarbeta med högerpartier som (S) kanske de kan få mitt stöd, och (MP) är ju knappast så mycket bättre heller. Tycker Socialdemokraterna kan gå med i regeringen på en gång så mycket som de ändå har gemensamt. Nä i Sverige finns inget seriöst vänsteralternativ (läs parti för arbetarklassen) så kampen får väl föras utanför parlamentarismen tills vidare.

 4. Den efterfrågade CAPTCHA Code som inte fanns tidigare. Nåväl jag gör ett nytt försök.Jonas Sjöstedt kan tilsammans med en av sina damkompisar bli minst samma vitamininjektion för Vänsterpartiet som någonsin Annie Lööf för Centern. För övrigt så ökade V klart i senaste Sifobarometern till skillnad mot C.

 5. Måste väl ändå säga att jag tycker det här med valet av ny partiledare denna gång är spännande. Gick och såg en utfrågning på abf-huset i stockholm, vilken även sändes live på svtplay och sedermera på svt forum. hörde att 500 personer kommit till en sådan utfrågning av kandidaterna i malmö (moriskan i folkets park).

  Den person jag tycker skötte sig bäst i stockholm var nog Hans Linde, riktigt duktigt rent retoriskt. S

  http://svtplay.se/v/2520192/vansterpartiets_ledarkandidater_fragas_ut