Den illegala vargjakten ökar


Den illegala jakten på de stora rovdjuren ökar. Svenska Dagbladet skriver att många ansåg att tjuvjakten borde ha minskat efter regeringens misstag att tillåta vargjakt i vintras, enligt min uppfattning så kan det bara ha rört sig om centerpartister i riksdagshuset på Helgeandsholmen som levde i den villfarelsen. [column width=”49%” padding=”2%”]SvD: ”Den illegala jakten på varg och andra stora rovdjur har ökat under 2010, trots att licensjakt på varg infördes i vintras. Men Jägareförbundet tror att tjuvjakten kommer att minska på några års sikt. Under första halvåret 2010 anmäldes 37 fall av illegal jakt på rovdjur till polisen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

En förfrågan som TT riktat till de olika polisdistrikten visar att 13 av fallen gällde vargar. Dalarna och Värmland toppar listan med 4 fall vardera. Därefter följer Gävleborg (2 fall), Örebro (2) och Norrbotten (1). Det är den högsta halvårssiffran sedan den här typen av statistik började sammanställas och att ökningen inträffar just i år är överraskande. Många antog att tjuvjakten skulle minska när det i januari blev möjligt att skjuta varg helt lagligt, då licensjakten infördes.”

Att beväpnade kriminella gäng drar runt i skogarna bevisar bara en sak, Sverige behöver skärpa straffen ordentligt för tjuvjakt. När man dessutom jagar utrotningshotade djur som varg, lo, björn, järv och örn så måste politikerna visa riktningen med hela handen. Samtidigt finns det anledning att ställa Jägareförbundet inför ett ultimatum. Det finns nämligen flera åtgärder man kan vidta för att sätta stopp för de kriminella jägargängen.

Det första och mest effektiva är att helt enkelt stoppa älgjakten nästa år om inte denna kriminalitet upphör. Det skulle innebära ett massivt tryck mot de kriminella gängen som ägnar sig åt detta. Ett andra steg vore att helt ta bort alla statliga bidrag till jägarnas organisationer samtidigt som man stoppar bidrag från kommuner och företag. Det går helt enkelt inte att ha ett antal beväpnade kriminella som drar runt i skog och mark och tar lagen i egna händer.

Ett stopp på älgjakten 2011 skulle innebära en markering som ingen jägare kan missförstå. Visserligen är de allra flesta jägare laglydiga och långt ifrån brottsliga, men jägarsammanslutningarna måste själva ta itu med dessa problem. Vi kan inte placera ut varenda polis vi har i landet i våra skogar, något som med det här förslaget innebär att även laglydiga jägare drabbas.

Att det handlar om grava attitydproblem behöver ingen tvivla på efter den TV-dokumentär som sändes tidigare. Kriminella gäng med specialpreparerade och illegala vapen jagade, man lade bland annat ut preparerat kött i naturen för

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Varg

att förgifta rovdjuren. Dessutom gjorde man fällor för vargen, fällor där man sedan kunde döda sin fångst.

Rovdjurshatet i vissa regioner är så omfattande att man måste ta till ordentligt om man vill ha stopp på dessa kriminella. Och tyvärr är det nog den bästa metoden att helt förbjuda älgjakt under ett år till att börja med. En sådan åtgärd skulle tillsammans med en rejäl straffskärpning för olaga jakt sannolikt göra att våra varg-, lo-, örn-, järv- och björnstammar fick växa naturligt framöver. Den enda godtagbara jakten skulle i så fall bli skyddsjakt på djur som uppträder problematiskt.

Det är dags att låta dessa kriminella jägargäng får skörda vad de sått. Förstår man inte dessa signaler så får man väl överväga att anställa statliga jägare och införa kraftiga begränsningar för dem som tidigare haft jakt som fritids-
intresse. Det är underligt att ens ämnet kommer upp med tanke på att EU-domstolen begärt förklaringar från Sveriges regering efter beslutet att tillåta jakt på ett rödlistat rovdjur.

it , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , svd dn svt ab sds hd gp sr ex [/column]


20 svar till “Den illegala vargjakten ökar”

 1. ”Under första halvåret 2010 anmäldes 37 fall av illegal jakt på rovdjur till polisen”
  Hur många av dessa anmälningar var verkligen illegal jakt då? Hur många anmälningar ledde till en dom?

  • Säkert över 90%, dessutom kan man utgå ifrån att de flesta rovdjur som idioterna dödade aldrig ens ledde till polisanmälan. Det där packet ser ju till att skydda sig maximalt. Kollar man BRÅ-rapporten från 2002 blir man rent illamående. Det är fan otroligt att folk som inte klarar att läsa får ha skjutvapen. :-(

   • Letade lite snabbt nu, hittade en rtikel från 2005 där det stod att 25 dommar på 20 år för illegal jakt.
    I en artikel från 2007 står det ”Brå:s genomgång visar att i 13 fall har åtal om jaktbrott på rovdjur resulterat i fällande domar de senaste elva åren.”

    Hittade tyvärr inte hur många anmälningar det varit under tiden… Och hittade inte några färska siffror, men i mina ögon tyder det på att anmälningarna inte leder till några dommar i alla fall..

    • Nej det är ytterst sällan dessa gangsters står kvar på platsen med rykande vapen. Av lätt insedda skäl så klaras inte brott som begås i skogen utan vittnen upp. Det är därför man man bör stoppa älgjakten helt 2011.

 2. Jag är ju jägare och jag skäms varenda gång man hör/ser dessa varghatare. Jag tycker att ditt förslag är bra, fattar inte dessa typer på annat sätt så får vi väl vara utan älgjakten ett år till att börja med. Vi får väl jaga harpaltar istället. Men jag tror att det kommer att ske något, om det pågår illegal jakt så måste riksdagen gör något. Det tragiska är att enstaka idioter förstör för hela jägarkåren.

 3. Att det är kriminella mördargäng det är frågan om står ju utan all tvivel. Dessa gäng finn också på platser där det inte förekommer några rovdjur. Det visar sig när man pratar med jägare i rovdjursfria områden. Deras åsikt i frågan är att alla rovdjur borde utrotas ur den svenska djurfaunan. När man frågar dessa stolpskott om varför, så är deras genomgående svar.

  ”De tar vårat vilt.”

  När man påpekar att viltet tillhör staten och inte dem brukar det bli ganska så tyst. För det är här den stora frågan ligger. Konkurrensen om det övriga viltet. Jägarna ser viltet som sin egendom och ingens annans. En ganska okunnig och inskränkt attityd alltså.

  Den person som idkar illegal jakt på rovdjur och blir påkommen med det skulle mista sin jaktlicens och vapenlicens för livstid. Dessutom så skulle straffsatserna för jaktbrott skärpas så att förutom böter skulle även ett minimistraff på minst fyra års fängelse införas. Ett tjuv jagat och dödat rovdjur skall ur straffsynpunkt alltid ses som ett synnerligen grovt jaktbrott.

  • Du beskriver just nu hur lagen är i dag. Man mister inte någon jaktlicens, eftersom det är något annat. Men man mister vapenlicensen för sådanna brott.
   Jaktbrott som tjuvjakt kan även ge fängelse.

 4. Måtte detta bli en valfråga … borgarna visar återigen att de inte lever i samma verklighet som oss vanliga dödliga. Mer vargjakt för fler vargar, mer valjakt för fler valar … är de fullständigt dumma i huvudet !

  • Det är en ”miljöminister” som hävdat detta. Det är klart att han kommer att kallas för Miljöministerattrapp… :-)

 5. Varför har vi egentligen nöjesjägare i Sverige, som inte skjuter för egen mat eller för att avliva sjuka individer, utan bara för skojs skull?
  Borde man inte kunna förstatliga jakten, så att det blir rimliga krav på alla som vill gå ut och skjuta. Inga fler vansinniga ”populationsregleringar” á la ”människan vet bäst, vi ska bestämma allt över alla”. Många jägare säger t.ex. att ”nu har lodjursstammen vuxit, nu måste vi skjuta av den”. Jaha, hur vet VI vad som är det naturligast lämpliga? Är det inte naturen som vet det? Säg att stammen förr var 500 individer, det sjönk drastiskt till 40, och har legat där i tiotalet år. Plötsligt blir det 50 st, ska man då verkligen skjuta de 10 nya?

  Nej, jag är övertygad om att förstatligad jakt är det ända rätta. Kan du få med dig vänstern på det Jinge?

  • ”Kan du få med dig vänstern på det Jinge?”

   :-) Ja en del tycker nog att det är ett bra förslag, men en bloggare ”får knappast med sig vänstern…” :-)

   • Bloggare är också väljare och det är många som läser Jinges blogg. Jag håller med både Andersson och Jinge. Klart att budskapet sprider sig som ringarna på vattnet. Det måste vi tro på!

 6. Det är ett bra förslag Jinge. Oavsett vad man tycker om vargens vara eller icke vara i vår natur så ska beväpnade puckon inte ta lagen i egna händer. Använder man vapen och vägrar följa lagen så är det liktydigt med terrorism. Hur kommer dessa brottslingar agera när de är missnöjda med politiker? Blir det Skjut, Gräv och Tig då också? Nej dessa extremister ska stoppas, frågan om de stora rovdjuren ska inte avgöras av några maskerade kriminella, låt polis och militär ta hand om dem.

 7. C och högern har ju gjort så det har blivit en acceptans i att skjuta varg, så det kan ju vara en orsak till att det ökar.

  Snart kommer de skjuta ihjäl varenda en, och då kommer folk helt plötsligt sakna att ha varg i Sverige.

  Jag gillar vargar, inte helt konstigt med tanke på mitt namn.

 8. Jag skulle vara intresserad av att se VAR denna tjuvjakt sker som mest; i glesbyggden över hela Sverige, uppe i norrland? Vilken forlkgrupp är det som hatar vargen mest osv. Sen påtryckningar. Sluta ge bidrag för rivna renar, om man börjar hitta/får pejkade rovdjur förvunna i fjället eller renmarkerna. Håll in jakt på hare, rådjur, älg osv i de landskap där rovdjur ”försvinner”. skitbra idé..tyvärr lär det aldrig genomföras:(