Är Carlgren helt sanslös?


Andreas Carlgren har låtit meddela att det ska bli vargjakt även nästa år, och att han nu ska tillsätta en utredning som ska ta ställning till hur de långsiktiga målen för hur stora landets rovdjursstammar ska få vara.

AB: ”Förslagen från utredningen, som ska vara brett sammansatt, ska presenteras under sommaren 2012. Carlgren meddelade också att det blir en begränsad licensjakt på varg även nästa år. Hur stor den blir och hur den ska genomföras bestäms först sedan utvärderingen av årets jakt är genomförd.”

Det verkar nästan som om Carlgren är ute efter att sätta något slags bottenrekord i politiskt anseende. Själv hade jag inte en aning om att jägarlobbyn var så stark som den tycks vara. Hans agerande rimmar så illa med vad man kan förvänta sig av en miljöminister så att det närmast blir komiskt. Eller så är det ett självdestruktivt drag hos honom, för rimligen kan han inte tillhöra varghatarnas skara?

Att han tillåts fortsätta på vägen mot vargens slutliga utrotning är märkligt, det kommer att leda till att han själv knappast kommer att ha kvar sin riksdagsplats efter valet i höst, dessutom att centerpartiet åker ut ur riksdagen. Nu blir det extra viktigt att den rödgröna oppositionen klart och tydligt klargör var de står i frågan. Jag vet personligen exempel på vänsterpartister som hatar vargar, och även om det är utomordentligt få så krävs tydlighet från alla tre partier i frågan.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , ab dn1 svd t


8 svar till “Är Carlgren helt sanslös?”

 1. Jag tycker att du uttrycker dig alldeles för försiktigt Jinge. Carlgren springer bara andras ärenden, egentligen tycker han nog att det är bra att det finns livskraftiga rovdjursstammar i Sverige, men nu är politikens villkor sedan länge att helt avstå från sin egen uppfattning och bara göra som man blir tillsagd. Carlgren är helt enkelt bara en nyttig idiot, en papegoja.

 2. Ja carlgren är faktiskt den vi allra först behöver entlediga från sitt uppdrag.

 3. Jag tror på Carlgren!

  Carlgren och hans regering har lyckats med något som ingen regering gjort tidigare. De har insett att finns många människor som är negativt drabbade av den tidigare rovdjurspolitiken men även att det funnits en stor intressekonflikt. Trots detta har man vågat ta ett beslut som gynnat de allra flestas intressen.

  Kom ihåg att jakten bara är en del av paketet. Inplantering av vargar är en förutsättning för att kunna hålla vargstammen över gynnsam bevarandestatus. Utan inplantering bör stammen minst ligga på 800-1000 djur. Då en majoritet av befolkningen tycker att dagens vargstam är ganska lagom, (de som vill ha fler eller färre vargar hör till minoritetsgrupper), krävs alltså både jakt och inplantering för att hålla stammen på nuvarande nivå med en gynnsam bevarandestatus.

  Med en invandring/inplantering på en (1) varg per år krävs inte ens 100 djur för att uppnå gynnsam bevarandestatus, det nuvarande taket på 210 djur har alltså en god säkerhetsmarginal och skadorna av varg hålls på en minimal nivå.

  • Med en invandring/inplantering på en (1) varg per år krävs inte ens 100 djur för att uppnå gynnsam bevarandestatus, det nuvarande taket på 210 djur har alltså en god säkerhetsmarginal och skadorna av varg hålls på en minimal nivå.

   För att uppnå en gynnsam bevarandestatus krävs kanske uppåt tusen vargar i landet, dessutom ett flertal invandrade vargar. Det är precis som med oss människor, vi behöver invandrare…

 4. Carlgren måste vara totalt tondöv. Han bara går på och gör den ena grejen efter den andra utan förankring i verkligheten. Hans uttalande torde också vara bland det mest magstarka vi hör från Alliansregeringen – och det vill inte säga litet med de konkurrenter han har bland sina ministerkollegor! Det fantastiska är ju att han tydligen internt inom Centerpartiet betraktas som en kronprins till Maud Olofsson. Det säger allt om nivån på de ledande politikerna inom det partiet!

 5. Carlgren är inget annat än makten och kapitalets lakej. Han är värd allt förakt! Miljön är en av de allra viktigaste frågan nu och i framtiden.
  Men vid varje framträdande ser han ut som han är nära en kollaps.