Annie Lööfs andra dag som minister


Idag skriver Ingvar Persson att miljön inte är något för Annie Lööf, det som blev en katastrof för Olofsson och Carlgren. Lööf håller sig undan den och skär dessutom ner på sina uppgifter på näringsdeparte-
mentet, allt för att slippa kritik. Samtidigt så visar det sig att moderaterna backar i opinionsunder-
sökningar, själv väntar jag på det stora raset som lär komma nu under senhösten. Igår skrev jag att Annie Lööf blir tuvan som välte lasset, något som vi kommer få se att det stämmer.

Ingvar Persson i AB: ”Det är därför Maud Olofsson har låtit Andreas Carlgren slåss för sina miljöfrågor ensam – och allt som oftast förlora.

Lena Ek – en gång Olofssons utmanare om partiledarposten – kan visa sig vara av annat virke. Hon kan frågorna, och efter åren i Bryssel hittar hon i EU:s korridorer.

Hon kommer att behöva sin erfarenhet. Jobbet som centerpartistisk miljöminister i en regering där det grundläggande miljöintresset saknas blir inte lätt. Annie Lööf är klok som nobbade det.”

Ett av de frågetecken som behöver rätas ut är förstås Lena Eks inställning till vargjakten. Hon har med sin erfarenhet av arbetet i EU-
parlamentet svårt att bortse från habitatdirektivet, och vad det kommer få för effekt på jägarlobbyn vet inte jag. Läste idag att Jägarförbundet vill att man ska få jaga varg på den egna tomten, förbundet oroar sig över alla som de påstår är oroliga för vargen. Själv har jag släkt i Värmland och har aldrig hört någon som oroar sig för varg. Snarare tvärtom, värmlän-
ningarna är stolta över sitt landskapsdjur.

Nu är väl det väl tveksamt om den nya miljöministern kommer att förespråka vargjakt som sin företrädare, åtmin-
stone kan vi förvänta oss att Lena Ek är betydligt smartare än Andreas Carlgren som ställde sig i TV och förklarade att han försökte lura EU-kommissionen. Det var inte så smart, jag skickade omedelbart ett mejl till kommissionären och berättade vad han hade sagt och länkade till Rapportinslaget på nätet. Och så gjorde massor av andra.

Ingvar Persson i AB: ”Så var det då Lööf själv. Hon har utnämnt sig till näringsminister. Vad det kommer att betyda får vi vänta på att få veta.

När frågorna handlade om vad vår nya näringsminister vill uträtta blev hennes svar mycket svävande.

Men glad var hon.”

En manlig bekant kommenterade Annie Lööf igår när vi talades vid på telefon. Han sätt att uttrycka sig skulle sannolikt misstolkas avsiktligt av feministerna, för när det visade sig att vi hade samma uppfattning om Annie Lööf sade han ”– men hon är söt i alla fall…”, det är väl ungefär samma sak som Ingvar Perssons avslutning på sin artikel,
– Men glad var hon…

it Andra om: , , , , , , ab12 dn1 svt svd ex


3 svar till “Annie Lööfs andra dag som minister”

 1. Det mest slående med Lööf är att hon, snarare än att verka ”glad” eller ”söt”, uttrycker och beter sig på ett väldigt typiskt sätt för så unga politiker. Det är OTROLIGT mycket värdeuttryck, plattityder och solskensomskrivningar.

  Sådant brukar man inom politiska partier oftast uppskatta hos ungdomspolitiker. Det utgör en välkommen kontrast till de äldres realpolitiska statistikrabblande. Men jag undrar om ens unga väljare går loss på sådant hos partiledare och statsråd idag.

  Maud Olofsson har ofta beskyllts för att prata en massa utan att egentligen säga något. Det finns en allvarlig risk för att Centerpartiet nu företräds av någon som är sådan i ännu högre grad.

 2. Låter inte som det blir några stora förändringar med Lena Ek som miljöminister, åtminstone inte från det som sas i gårdagens aktuellt.

  Till att börja med är hon både jägare och medlem i WWF – inte det minsta problematiskt enligt Ek om ”man har utgångspunkten att vårda och förvalta”. Nog för att det finns många sunda jägare i landet, men jägarkårens representanter, i synnerhet de jägare med makt i förbund och myndigheter, har ju inte direkt nån snygg naturvårdsimage.

  När hon på frågan efter (vad hon anser om vargjakten) säger att ”det redan finns en bra balanserad linje förhandlad inom alliansregeringen” – ja då gav jag upp. Den nya miljöministern har redan förbrukat sitt förtroende i mina ögon.

  • När hon på frågan efter (vad hon anser om vargjakten) säger att ”det redan finns en bra balanserad linje förhandlad inom alliansregeringen” – ja då gav jag upp. Den nya miljöministern har redan förbrukat sitt förtroende i mina ögon.

   Jag missade det, men det är inte en regeringsfråga, habitatdirektivet ska följas och det spelar ingen roll vem som är miljöminister.