Annie Lööf blir tuvan som välter lasset


Idag missade jag Reinfeldts presskonferens, men det var rätt givet att Carlgren och Olofsson skulle sparkas ut i kylan, och jag behöver knappast berätta varför. Bägge är en av orsakerna till att Centerpartiet går kräftgång, och ”Stureplanscentern” är det mest puerila namn en partiavdelning någonsin haft.

Det faktum att Centerpartiet valde Annie Lööf till partiordförande är dessutom ett värre misstag än något annat. Jag tror inte att folk i allmänhet kommer uppskatta en ung politiker som aldrig någonsin fått en lön för utfört arbete om man undantar diverse politiska arvoden. Hon kommer att spä på politikerföraktet i en omfattning som till och med kan få Petzälls personliga misslyckanden att betyda allt mindre för de främlingsfientliga.

Andreas Carlgren kommer dessutom att försvinna ut ur riksdagen senast i valet 2014, han har gjort sig helt omöjlig hos alla som tycker att miljö, djur och natur är viktiga frågor, och vi är i majoritet i landet. Att han dessutom svängt i kärnkraftsfrågan är faktiskt riktigt skojigt. (c) kal-
lade sig Sveriges -enda- miljöparti på sin extrakongress, något som de kommer få äta upp som jag har förstått saken.

Dessutom är vår nya näringsminister en beundrare av Robert Nozick, Ayn Rand och Margaret Thatcher, vad det kommer att betyda för Centerpartiet är svårt att sia om, men gissningsvis så är det ensamt tillräckligt skäl för att många kommer att söka sig till andra partier. Men som sagt, jag ska inte låtsas vara ledsen för det, i själva verket tycker jag att det fungerar utmärkt för att understryka mitt påstående: – Centerpartiet lämnar Sveriges Riksdag dagen efter valet 2014, om det ens dröjer så länge till nästa val.

it Andra om: , , , , , , ab sr svt ex dn svd


14 svar till “Annie Lööf blir tuvan som välter lasset”

 1. Det är mysterium vad som har drivit Andreas Carlgren till denna intighet. Han verkar princip ha backat i alla miljöfrågor. Är detta belöningen för att han fogat sig?

  • Var inte orolig. Carlgren kommer inte gå lottlös ut det hela, Han kommer o få en trevlig och välbetald post någonstans i statsförvaltningen eller bli landshövding eller blir ambassadör i BurkinaFaso eller kanske ordförande för Jägarförbundet! ;D Som beslutsfattare av viktiga frågor är han klart förbrukad.

  • Så mystiskt är det kanske inte. Han var miljöminister i en moderatledd regering. Det kommer inte att gå bättre för Lena Ek.

   Lööf och Carlgren lär visst ha kommit ihop sig kring FRA-frågan, så det var på alla upptänkliga sätt helt logiskt att Carlgren sparkades.

 2. Intressant att Lööf tar över näringsminister-posten avstår energiområdet. Förmodligen vill hon försöka att undvika att associeras till elmarknads- och kärnkraftsfrågorna och tillhörande dålig publicitet som präglat Mauds tid på posten.

  • Precis. Både miljö- och energifrågorna är helt tabu för Lööf. Hon har tre år på sig att profilera sig som ledare för Centerpartiet. Det skulle hon inte kunna göra med direkt statsrådsansvar för frågor där partiet alltid framstår som förlorare.

   Som näringsminister behöver hon egentligen inte uträtta ett enda dugg, men kan ändå hålla hög profil i sammanhang som brukar domineras av Reinfeldt och Borg.

 3. Är det bara jag som häpnar över medias ensidiga vinkling av det s k stjärnskottet? Jag tycker hennes framträdande idag vid presskonferensen för regeringsombildandet var rent av pinsam! Några, enkla, fraser upprepas. Det låter som ett fotbollslag som ska höja sig över sin förmåga. Inte som ett parti med en politisk vilja som vill något. Det är intressant att se denna ”nya” profilering som C pratar om; ”spetsa till sig”, ”utmana” osv. Tittar man lite närmre så är det ju just själva uttrycken, den här sortens reklamjippo som blir viktiga, där under ekar det tomt och ihåligt. Jag hoppas för guds skull att inte allt för många går på den retoriken. Dessutom kan det väl knappast bli särskilt trovärdigt att ett parti över en natt, genom ett partiledarbyte, har blivit helt nytt. (Och vad säger det om partiet fram till bytet? Att det var totalt värdelöst? Gammalt? Passé? Jag undrar hur Maud Olofsson känner inför den här offentliga förnedringen från Annie Lööf?)Centern hade tjänat på att verkligen reflektera sig själva och sin politik. Det här blir, som du sagt många gånger, på sätt och vis deras undergång som parti.
  Ursäkta detta långa utlägg men jag var tvungen.

  • Media vinklar inte – budskapet ÄR ensidigt och tillrättalagt för media. Allianspartiernas nya retorik har Schlingmans prägel och går ut på att dels vara så allmängiltig att de inte kan ifrågasättas (vi tar ansvar 23 ggr i regeringsförklaringen) och dels att ge samma svar oavsett fråga. Då håller sig allmänheten lugn och Reinfeldt kan hänge sig åt att rekommendera bra musit till ungdomar. Det pinsamma är att folk inte bryr sig särskilt om det!

 4. Vi har alltså en minister som anser att Ayn Rands Atlas Shugged är, citat: ”Den absolut i särklass bästa bok jag har läst”.

  För er som inte är bekanta vid boken så handlar den om ett gäng kapitalister som är fantastiska på alla sätt och vis; vackra, dugliga, flitiga, strävsamma, intelligenta etc. De är Atlas som bär upp världen på sina entreprenörsaxlar. Men det lata och odugliga folket är avundsjuka på kapitalisternas framgångar och kräver att få del av kapitalisternas rikedomar (genomgående i denna politiska uppfattning som delas av Alliansen i stort är att det är kapitalisterna som ger arbetarna jobb och som betalar för den offentliga sektorn osv. och inte tvärt om). Tillslut tröttnar kapitalisterna, går ut i strejk och flyttar till en hemlig dal. Konsekvensen blir att världen skälver I sina grundvalar för med kapitalisterna försvinner alla positiva karaktärsdrag från världen, folket självt är ju odugligt och oförmögna att sköta sin egen verksamhet, vara kreativa, intelligenta, produktiva, organiserade osv. Kontentan: Folket ska stå med mössan i hand!

 5. Ja, vi får väl hoppas på det bästa…?
  Jag känner då inte igen centerpartiet längre, så för min del får det gärna försvinna ut ur riksdagen. Ett högerparti mindre i riksdagen tror jag inte är till någon nackdel för möjligheten till utveckling i landet, för att nu uttrycka sig artigt.

 6. Det tycker jag att det är. En jur kand tar tre år att läsa in i normalfart, gymnasiet slutar man normalt som 18-åring, max 19. Sedan sex terminer på Universitetet för 120 poäng, då är man max 22 år enligt det här sättet att räkna. Hade hon velat bli advokat/åklagare/domare så hade hon sökt tingsmeritering, men det gjorde hon inte för siktet var ställt högre än så.

  • Jag tror också att Lööf blir den som för ut Centerpartiet ur Sveriges Riksdag, synd kan jag tycka eftersom Folkpartiet är det som borde försvinna först!

 7. Det är inte alltid det går att kasta skit på vänstern, i alla fall inte på den här bloggen… :-D