DN och Svensk Dagbladet avvisar inlägg om Syrien som stödjer FN-medlarens fredsplan!


Flyttat från 27/7


Som Jinge skrev igår tar jag nu över ansvaret för Jinges blogg. Det var inget lätt beslut. Jinge skriver ofta, han skriver bra och tar upp angelägna frågor, och är pensionär. Jag har liknande syn på många politiska frågor som Jinge, men arbetar ungefär halvtid och har alltså mindre tid.
Närmare presentation av mig finns under Sidor.

Journalisten Hans Öhrn och jag sände detta inlägg först till Dagens Nyheter Debatt och efter avslag där till Svenska Dagbladets Brännpunkt. Det refuserades. Jag tycker att dessa avslag inte främjar fri, kritiskt granskande debatt i en mycket viktig politiskt fråga för världssamfundet. Inägget kan tala för sig själv.

För ett självständigt och demokratiskt Syrien.
Samtidigt som striderna fortsätter avlöser olika toppmöten varandra om framtiden för Syrien. Det blir också alltmer uppenbart att det finns motstridiga krafter inom det så kallade internationella samfundet om hur krisen ska lösas. Det finns många belägg för att USA och dess allierade sedan länge stött och beväpnat delar av oppositionen i Syrien, och därmed motverkat Kofi Annans fredsplan, och möjligheten till en fredlig lösning. Sverige bör därför helhjärtat ställa sig bakom den fredsplan som lagts fram av FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan och distansera sig från den så kallade kontaktgruppen för Syriens vänner. Oavsett vilka länder som ingår i denna grupp är det helt klart att den leds av aggressiva och konfrontationsbenägna länder som USA och Frankrike.

Konflikten om konflikten framställs ofta som om det internationella samfundet står mot Ryssland och Kina. Dessa länder blockerar av egoistiska skäl en lösning av krisen i Syrien, heter det. Frånsett den lite haltande logiken i resonemanget, som förutsätter att Kina och Ryssland inte tillhör världssamfundet, är det en i grunden falsk beskrivning. I själv verket är det USA och några andra stater som hittills blockerat en lösning, bland annat genom att motsätta sig Irans medverkan i fredssamtalen, vilket Kofi Annan har krävt. Världens massmedier, EU liksom både regeringen och oppositionen i Sverige, har genomgående okritiskt anammat USA:s version, och demonisering av Syriens regering.

”Den som beskriver konflikten i Syrien som en ´diktator som dödar sin egen befolkning” har inte förstått någonting, sa den ansedde tyske journalisten och politikerna Jürgen Todenhöfer . efter en intervju med president Bashar al-Assad i tysk TV nyligen.

Kofi Annan själv har i en intervju i franska Le Monde (7/7) förklarat att det är dags att vända blicken från Ryssland och titta på de länder som finansiellt och militärt stöder rebellerna i Syrien. Dessa länder undergräver i själva verket andan i säkerhetsrådets beslut om Syrien som går ut på att en nationell enhetsregering bör bildas i landet. Det var ovanligt franka ord för att komma från en medlare och det går inte att missförstå att Annan syftade på USA, Frankrike, Gulfstaterna och deras vänner.

USA och en stor del av världspressen fördömer gång på gång Syriens regering för påstådda övergrepp mot människor i bl.a. Homs och man fördömer också Ryssland och Kina som lagt in sitt veto i FN. (Annars är det USA som sedan 1984 främst utnyttjat sin veto-rätt i FN). Syriens regering förnekar att den ligger bakom dödandet av civila i Homs och Houla. Den versionen får starkt stöd av en utländsk journalist, Marat Musin, som var i Houla vid händelsen) och av Todenhöfer som har intervjuat en av de överlevande från Houla. Det finns helt enkelt inga bevis för att regeringen skulle ha utfört dådet, som bara är till nackdel för Syriens regering. Och det finns starka indicier om att förövarna var rebeller, vilket svenska medier knappast alls rapporterat. Todenhöfer menar att delar av den beväpnade oppositionen medvetet mördar civila och sedan via bland annat skakiga klipp på Youtube visar upp de ofta blodiga offren och ger den syriska armén skulden för dåden. Han kallar det här för ”massakermarknadsföringstrategi” och säger att det är något av de vidrigaste han sett i krig. Så länge Sverige och andra Västländer negligerar detta kommer dessa massakrer att fortsätta, liksom talet om att ett militärt ingripande av NATO nog blir nödvändigt. Även de senaste händelserna i byn Treimisa faller inom ramen för denna ”massakermarknadsföring”, även om taktiken denna gång misslyckades. De första rapporterna från Treimisa byggde på osäkra och obekräftade uppgifter och bilder på döda kroppar från rebellkällor. Inte desto mindre basunerades informationen ut av medierna som en ”ny massaker”. Nu vet vi att vad som skedde i Treimisa var en militär operation. Någon massaker ägde aldrig rum. Återigen förhastade sig medierna i sin rapportering.

Massmedier accepterar nästan alltid den version som passar USA:s regering bäst. Ofta beskrivs Syrien som det ”stängda landet”, där ingen opposition tillåts. Ändå kunde en av oss med journalistvisum besöka Syrien i maj och intervjua oppositionen mot Assad på dess eget kontor i centrala Damaskus. Samtidigt underlåter medierna ofta att rapportera om sådant som motsäger den gängse bilden av Syrien. Medierna har tillexempel mycket sparsamt rapporterat att försvarsministern och en general i Turkiet inte finner belägg för att det turkiska flygplanet som sköts ned i juni skulle ha träffats av en missil på internationellt vatten, vilket premiärminister Erdogan påstod.

Syrien har skjutit ned ett turkiskt stridsflygplan över landets luftrum, vilket är tillåtet enligt internationell rätt. Det är skrämmande att NATO efter ett unikt möte i hårda ordalag sluter upp bakom Turkiets militära intrång på Syriens territorium, liksom att Sveriges regering inte ifrågasätter NATO:s reaktion. Kan man verkligen tro att det turkiska flygplanets överflygning av Syriens luftrum 24 juni var en handling av enbart Turkiet och ett misstag? Senare har Turkiet laddat upp militärt mot Syrien, som man tidigare hade en god relation till. Mycket talar för att USA via sina allierade och nu närmast Turkiet laddar upp för ett anfall på Syrien för att bli av med Assad.

USA vill störta Assad för att undanröja en alltför självständig stat, som är allierad med det alltför självständiga och oljerika Iran, och som ett led i den militära inringningen av Kina och Ryssland. Man laddar inte för ökad fred i världen. Den svenska regeringens stöd till “Syriens vänner” och till krigsorganisationen NATO måste upphöra. Stöd hellre Annans fredsplan, och arbetet för fred i världen.


i

Andra om: , , , , , , , etc dn1234567 global research svd1 voltair net

Samt: DN 24/7 SvD 24/7SvtSverige radioAftonbladet 24/7Expressen 24/7dn 22/7 Ledare Wolodarskidn 22/7 Kilhstrom dn 22/7 forhandling dn 22/7 Shachar svd2 dn2 sr DN Syrien 30 juni, DN om Parismötet bland Syriens vänner , DN Syrien 13 juni, DN Syrien 7 juni, DN Syrien 6 juni, dn iran, dn syrien

, , , , ,

18 svar till “DN och Svensk Dagbladet avvisar inlägg om Syrien som stödjer FN-medlarens fredsplan!”

 1. Först vill jag gratulera dig till din nya position som Jinge V2.0 :D Det kan inte vara ett lätt beslut att ta över en så pass väletablerad blogg som den här och ha höga förväntningar riktade mot sig.

  Jag håller med om det mesta som du skriver i det här långa och välformulerade inlägget som du borde kunnat få in i de tidningar som refuserat det. Jag har dock några kommentarer om det nedskjutna turkiska stridsplanet.

  För det första så är det så att man har rätt att skjuta ner plan som kränker det egna luftrummet ja, men att normala civiliserade länder först identifierar kränkande plan och varnar dem innan man öppnar verkanseld. Som det var nu verkade syrianerna faktiskt överraskade att det var ett turkiskt plan man skjutit ner. Syrien är involverat i ett inbördeskrig för tillfället och rebellerna har ingen egen tillgång till stridsflyg därför borde Syrierna varit mer återhållsamma mot ett ensamt plan om man vill undvika utländsk militär inblandning.

  Min andra kommentar är att kränkningen och nerskjutningen skedde över öppet hav och i extremt hög hastighet. Detta är ytterligare en orsak till att syrianerna borde ha varit lite mindre skjutglada eftersom det faktiskt är så att misstag lätt händer när man saknar visuella referenser ute över havet. (Över land har man städer, vägar, berg och floder som referenspunkter som gör risken för misstag mindre)

  Förmodligen så kommer den syrianske presidenten att beordra en sträng behandling av de på den syriska sidan som gjorde mer eller mindre allvarliga felbeslut den ödesdigra dagen. Det här var nämligen inget som befrämjar Syriens sak varken internt eller i förhållande till den övriga världen.

  • Ber först om ursäkt för sent svar, förstod inte riktigt metodiken. Tack för dina värdefulla synpunkter. Har ingen avvikande uppfattning. Strax efter fanns information om att presidenten bett om ursäkt för nedskjutningen, men har senare sett att detta dementerats.
   Enligt uppgifter har högt uppsatta militärer i Turkiet uppgivit att nedskjutningen skedde på internationellt vatten.

  • Syrianer har inget med detta att göra. Syrianer är kristna, bland annat finns det gott om dom i Södertälje. Det finns visserligen syrianer i Syrien också, men här är det frågan om syrier.

   • Gratulerar till din nya position Anders R. Man blir ledsen att Jan-Inge inte längre kommer att skriva men glad över att bloggen fortsätter förhoppningsvisst i samma anda.

    Per du kunde ha skrivit att ”syrianer” skrivs Syrier i din kritik =)

  • jag gissar på ett land med vääääldigt stor militärbudget:)

   men frågan är ”varför?” då Assad var stabil granne till Israel, nästa regering kanske inte är det?

   • Kanske hoppas man på en ännu bättre granne, som kan avstå från krav på att få tillbaka (hela?) Golanhöjderna? Idag har Israel kommit med uppgifter om Syriens kemiska vapen.

  • Beklagar sent svar. Kan inte detta så bra på rak arm. Det finns uppgifter att diverser stater beslöt avsätta medel för detta vid möte i Istanbul i början av april. Vidare ska CIA intensifierat sina insatser för att förse FSA med vapen enligt NY Times. Se även http://www.nyhetsbanken.se

  • Det finns gott med vapen i Syrien och det finns en hel del militärer som länsat militärförråd. Många Syrier har varit militärer då jag tror de har eller har haft allmän värnplikt. Det behövs inte främmande makt som stödjer dessa med vapen.

 2. Tack för din kommentar och ditt utmärkta blogginlägg, Annarkia. Javisst är det litet märkligt att massmedia så okritiskt återger osäkra uppgifter från USA:s regering eller dess allierade, eller uppgifter som USA:s makthavare i alla inte dementerar. I flera fall har sådan information visats ig oriktig, som du exemplifierar i ett inlägg på din blogg idag. Dominerande massmedia har ofta mäktiga/rika ägare som på olika sätt har intresse av den bestående ordningen. Pressens roll har nyligen skildrats i en bok av diMaggio (MR Press) och tidigare av Herman & Chomsky bl.a.

 3. Wikileaks har nyligen släppt dokument angående vem som ligger bakom finansieringen av rebeller/opposition i Syrien och den propagandamaskin som pågått sedan flera år:

  ”…The US State Department funding Syrian opposition groups. The cables indicate money was set aside at least through September 2010. While some of that money has also supported programs and dissidents inside Syria, The Washington Post is withholding certain names and program details at the request of the State Department, which said disclosure could endanger the recipients’ personal safety…”

  http://www.wikileaks-forum.com/index.php/topic,13141.0/topicseen.html

 4. Med så mycket kunskap är det otroligt tråkigt att du inte är medveten om att självklart vill ingen tidning
  publicera en text med så många olika sätt att skriva återigen har media förhastat sig och media tar bara USAs version rakt av..osv osv En svartmålning av hur ”dumma” media i Sverige är. Det fattar man väl att det inte ska handla om att besserwissra och vinna vem vet mest när man försöker få in en text om vad som är sant. Om man tänker de scenarior längre fram som kan hända om Sverige faller in i den svartvita bilden av ”otrogna väst” så antar man en ödmjukare hållning, en verkligt neutral hållning i en text som inte svartmålar den tidningen man vill publicera den i utan man skriver att ”det finns även de här källorna som talar för att USA redan tidigt tränade rebeller ovanför gränsen” men det har inte skrivits öppet om i media (därför har heller inte Sveriges media fattat det kanske)

 5. Tack för synpunkter. Tycker att deras refusering, samt skevhet i övrig rapportering ger belägg för min bedömning. Ang skevhet i rapportering vg se senare inlägg här om Syrien.