Mona Sahlins omdöme?

Mona Sahlin har försökt göra sig osynlig som socialdemokraternas partiledare, något som jag påpekat och kritiserat vid åtskilliga tillfällen.

När hon väl syns i media så är det för sin brist på omdöme, en brist som hon nu tydliggör genom att acceptera en inbjudan till Israels firande av 60 år som egen stat, eller den palestinska folkfördrivningen som man också skulle kunna hävda.

SvD: ”Den israeliska staten firar 60-årsjubileum inom kort, ett firande som uppmärksammas i Sverige av Judiska föreningen med samtliga partiledare inbjudna. Hittills är det bara s-ledaren Mona Sahlin som tackat ja. ”Ett svek” enligt palestinska föreningen som tycker att svenska politikers närvaro är ett slag i ansiktet på den palestinska kampen.”

Att palestinierna i Sverige blir upprörda har jag stor förståelse för. Men Mona Sahlin tycks mer angelägen att göra intryck på borgerliga väljare, på annat sätt kan jag inte förstå hennes ställningstagande. Personligen är jag övertygad om att det är dåligt att försöka skapa sig själv en profil som något slags ny Fredrik Reinfeldt, fast då med klarrött läppstift. Bloggaren Kjell Sjöström, KAS, kommenterar saken ur en annan vinkel.

KAS: ”För Mona är det naturligt att aldrig ta riktig ställning, för henne är det naturligt att säga att det är oförsvarligt att barn dödas av israelerna i Gaza, lika naturligt är det för henne att säga att Israel är den starkare parten och att Hamas måste avväpnas för att i nästa andetag gå på fest med israelerna.”

Israels förespråkares bloggar, ni vet bloggarna som ägnar sig åt att hota1 israel-
kritiker ansåg att Kungen, kronprinsessam, statsministern och utrikesministern borde resa


Känner inte Sahlin till palestiniernas verklighet?

till Israel för att vara med i festligheterna som skapas för att fira fördrivningen av palestinierna från deras land.

Att Mona Sahlin inte tar avstånd visar helt enkelt att hennes ideologiska djup är helt obefintligt. Ibland undrar jag om hon ens reflekterar över vad som dagligen händer på marken i Gaza och på Västbanken?

SvD1 DN Dagen KAS Motbilder Svensson1 Rawia

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]mona sahlin, socialdemokraterna, israel, mellanöstern, gaza, hamas, mänskliga rättigheter, sionism, etnisk rensning, terrorism, apartheidmuren, intifada 3, idf, genevekonventionen, rasism, politik, folkmord, spioneri, hot, bloggar, fn, al hamatzav, sleeping mossad, anna veeder, roy b alterman[/tags]

  1. En av dem som hotar oliktänkande skriver regelbundet på en sionistblogg som kallar sig för sleeping mossad, den sovande mossad-agenten… []

  27 comments for “Mona Sahlins omdöme?

  1. Mats E
    25 april, 2008 at 08:18

    En bild säger mer än tusen ord. Bevisas här och nu!

    FY FAN SÅ HEMSKT!

    Är israelerna inte riktigt kloka?

  2. Marcus R
    25 april, 2008 at 08:47

    – Är det rätt att bomba Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?
    – Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, men jag har inte hört någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt. Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila; det är som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt.

    – Mona Sahlin, Expressen 011110

    Förstår inte varför hon skulle vilja göra intryck på borgerliga väljare dock – de lär ju inte rösta på S iaf.
    Förhoppningsvis gör ingen annan det heller så länge hon är partiledare.

  3. Karma
    25 april, 2008 at 09:36

    Kanske visar hon på omdöme för en gångs skull. Israel kommer naturligtvis inte lyssna på en person som enbart kramar palestinier, och tvärt om.
    Såvida man inte anser att den ena sidan är helt utan skuld, förstår man värdet av att ha en bra relation med båda sidorna.

  4. 25 april, 2008 at 09:41

    Åh fy sjutton Marcus, det var f-n i mig vidrigt sagt av henne!

  5. 25 april, 2008 at 09:53

    Det har du förstås rätt i Karma. Men i.s.f. bör hon passa på att prata med Hamas i samma veva…

  6. Marcus R
    25 april, 2008 at 10:11

    #4 Hampus – Det är ju inte omöjligt att citatet är taget ur sitt sammanhang eller att hon missförstog frågan, men där är tillräckligt mycket dumheter i det där meningarna oavsett vad.

  7. Bengt Nilsson, röd gråsosse
    25 april, 2008 at 10:19

    Det är för mycket höger-Persson över Mona! Undrar hur många av de riksdagsmän/kvinnor som nu sitter för sossarna i riksdagen som var lydiga, rövslickande lakejer åt den avreglerande, EU(SA)-Israel-vänliga höger-Persson under förra riksdagsperioden? Och hur får bort dessa femtekolonnare till nästa val? Det arbetar-fack-offentligvälfärds-fientliga, allians-samarbetsvänliga, marknadsliberala Miljöpartiet kan väl inte rymma allihopa?

  8. Tarras
    25 april, 2008 at 14:08

    Det skulle vara intressant att höra hur den interna debatten låter i SAP. För det kan väl inte vara helt okontroversiellt att partiledaren går på en fest för en rasistisk ockupationsmakt? Försvann all internationell solidaritet, antirasism och antiimperialism med Göran Persson?

  9. Sara G
    25 april, 2008 at 15:47

    Det är förfärligt med dessa politiker av olika schatteringar som direkt går efter de undanflykter, tillrättalägganden och direkta osanningar som sionistlobbyn presenterat under mer än ett halvt sekel nu. Mona Sahlin är inte bara okunnig, utan är i flera avseenden rent dum, ignorant och illiterat.

  10. palle
    25 april, 2008 at 15:47

    Det är inte de borgliga väljarna som Mona är ute efter utan den sionistiska lobyn som hon verkar vilja få på sin sida! Borgliga gräsrötter är knappast engagerade i Israelfrågan i nån större omfattning utan frågan har alltid drivits från några enskilda i toppen.

  11. moe
    25 april, 2008 at 17:14

    Onej!! Ska den israeliska lobbyn styra Sverige också. Faan, jag som kramade Mona senast hon var här i trakten! Nästa gång blir det ingen kram! :)

  12. Palestinier
    25 april, 2008 at 17:18

    Sveriges politiker är likadana som USA:s politiker
    Att bevaka israels intresse är ett måste om man ska överleva som politiker
    Dessa politiker saknar moral , samvete och humanism
    Att närvara på festen är det samma som att godkänna Israels massaker på Palestinierna
    Om palestinierna har bjudet de för att minnas al Nakba då skulle ingen av de har tackat ja

  13. 26 april, 2008 at 09:49

    Har aldrig varit gladare över att ha lämnat det partiet än när jag läser sånt här!

  14. Alex
    26 april, 2008 at 20:26

    Jag blev både arg och ledsen när jag nyligen läste följane:

    SAP har förvandlats till ett bombarparti
    Aftonbladet 2001-11-12
    Guillou Jan Journalist Författare
    Sida: 17

    Med en blodtörstighet som man annars bara kan finna på de stockholmska morgontidningarnas
    ledarsidor besvarade Mona Sahlin följande intervjufråga i lördagens Expressen:
    ”Fråga: Är det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn,kvinnor och andra
    oskyldiga?
    Svar: Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, man jag har inte hört
    någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt.
    Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila, det är
    som om folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt.”
    Mona Sahlins uttalande är mycket märkligt, inte bara för att det är delvis
    obegripligt. Få stopp på det som har hänt? Skulle talibanerna kräva att få bli
    bombade eftersom man inte kan få dem att gå med på bombstopp?
    Men det är likaså märkligt att en politiker som säger sig ha inspirerats av Olof
    Palme så reservationslöst ger världens rikaste land och starkaste militärmakt
    sitt stöd i bombandet av ett av världens mest sönderbombade och fattiga länder.
    Jag har svårt att tro annat än att Mona Sahlin talade mot sin övertygelse och
    att hon således bara lojalt fogade sig i vad som efter kongressen i Västerås
    blivit partiets linje. SAP har förvandlats till ett bombarparti.
    Det är en dramatisk förändring som Göran Persson drivit igenom.

  15. Ryan
    27 april, 2008 at 02:01

    Jag röstar hellre på ett öppet högerparti, än ett parti som påstår sig vara vänsterorienterat, men under dom senaste 15 åren enbart haft högerledare (läs. Göran Persson och nu Mona Sahlin). Åtminstone vet man vad man får, om man röstar på högerpartin.

    Skäms för Mona Sahlin att gå och festa över en etnisk rensning av ett land och folk. Fyfan för henne. Känns som en spottloska rakt i ansiktet. Varken hon eller hennes parti får min röst i kommande val såvida dom inte gör något drastiskt som vinner tillbaks den.

  16. Sara G
    27 april, 2008 at 08:41

    Kanske skulle alla som ser hur Mona Sahlin underlåter att ta intryck av hur de mänskliga rättigheterna så grovt har negligerats av regimen Israel under sextio åren
    skriva ett protestbrev och be henne läsa professor Pappes bok före hon (och Lars Lejonborg, hahaa!) åker till Jerusalem
    och beblandar sig med krigsförbrytare?
    Det ska jag i alla fall göra, skriva till henne.

  17. Sara G
    27 april, 2008 at 09:20

    Nu har jag skrivit till Mona Sahlin, personligen.

  18. Rawia Morra
    27 april, 2008 at 10:02

    Jättebra Sara G!

    Jag tycker att du ska lägga ut brevet här. Det är en offentlig handlig nu och Mona kan då veta att många fler kan läsa och har läst brevet!

  19. Sara G
    27 april, 2008 at 10:45

    Visst,Rawia, men jag tycker att fler ska skriva till Mona Sahlin och bl.a fråga vad hennes engagemang för Israel grundar sig på.

    Här kommer mejlet:

    Kära Mona Sahlin!

    Det är med bestörtning jag läser i pressen att du som socialademokratisk
    ledare ämnar resa till Israel och fira 60-årsdagen av landets
    tillblivelse som stat.
    Jag undrar, Mona Sahlin, om du överhuvudtaget har någon aning om hur
    brutalt och
    rått israelerna har agerat mot sina grannar palestinierna under alla dessa år? Hur
    palestinierna i Gaza brist på fullkomligt allt lever instängda bakom höga
    murar, och hur palestinska barn med berått mod mördats och fängslats?
    Jag antar att ditt ställningstagande beror på bristande uppdatering och
    att du av tidsbrist inte hunnit läsa på hur israelerna under denna
    tidsrymd oavlåtligt begått brutala brott mot de Mänskliga Rättigheterna
    och Folkrätten.
    Du kanske inte heller vet, att samtidigt, för sextio år sedan fördrevs
    mer än 750 000 palestinier från sina hem av israelerna. Flera tusen
    palestinier blev mördade, våldtagna, stympade och fråntagan praktiskt
    taget allt de ägde. Händelsen kallar palestinierna för al
    Nakbah, Katastrofen.
    Mitt råd till dig, Mona Sahlin,är att innan du reser: Läs Ilan Pappes
    bok Den etniska rensningen av Palestinierna och glöm inte sända tankar
    till de uthungrade och instängda folket i Gaza.
    Ilan Pappe är, märk väl, jude och israelisk historiker och professor vid
    Haifas universitet.

  20. Mona
    27 april, 2008 at 12:39

    Sara G,

    Jag undrar om Mona Sahlin läser så mycket själv. Hon anställer nog folk som läser åt henne. Minns att hon hade Dilsa Demirbag i nåt uppdrag mot rasism för en massa år sen.

    Det skulle vara intressant att veta om hon anlitar islamofben Dilsa fortfarande.

  21. moe
    27 april, 2008 at 12:47

    Kan man få hennes mailadress också??

  22. Sara G
    27 april, 2008 at 13:35

    Moe, jag skrev till socialdemokraternas kansli, eftersom jag inte kunde hitta Mona Sahlins e-mejladress. Men bad dem se till att Mona Sahlin personligen läser det jag skrev.

  23. MrMN
    13 maj, 2008 at 20:08

    Sara G: Håll koll på fakta: Mona Sahlin åkte inte till Israel för att fira, hon höll ett tal i den judiska synagogan i Stockholm. Jag var där och det var ett mycket bra tal. Hon besökte Israel och palestina i höstas och var bland annat till Sderot, som dagligen blir bombat från Gaza, hon besökte en skola och ett dagis och fick se skyddsrummen dit barnen springer flera gånger per dag. Hon var också på Västbaken och såg israeliska vägspärrar och berättade om palestinska kvinnor och barn. Hon har inte bara palestinska men även judiska vänner i Sverige och vet hur viktigt det är för dem att ha ett hemland och hon förstår dem. Alla krig leder till etnisk rensing och folkomflyttningar, faktuim är att Israel är ett hemland för många människor och detta kommer inte att ändras. En palestinsk stat vid sidan av Israel inom 1967-års gränser är den enda möjligheten till fred, detta är resultaten av vad den israeliske politikern Abba Eban sa en gång: The palestinians never missed an opportunity to miss an opportunity. Mona Sahlin sa att man inte behöver hålla med om politiken för att man håller med om existensen, mycket bra sagt. Ni hade kunnat ha en fredlig palestinsk stat men ville aldrig ta den, medan Israel satte igång med sitt nationsbyggande direkt och gav hem åt hundratusentals judar som kördes ut ur arabländerna och fick alla sina tillgångar konfiskerade. De gjorde det på det mycket mindre området som blev den judiska delen av Palestina än vad Israel är idag med 1967 års gränser. För att nå fred måste man både ge och ta, det är nyckeln till dagens konflikt, extremism leder bara till mer problem, förtryck och krig.

  24. Sara G
    13 maj, 2008 at 20:36

    MrMN, tänk så fel man kan ha…

  25. Sara G
    13 maj, 2008 at 21:25

    Och MrMNet, där med givande och tagande, hur menar du att det skulle fungera under den tid när sionisterna kom från olika länder i Europa och som bäst höll på med att skrämma iväg palestinierna från deras land?
    Lite opraktiskt,va?

    Du måste också inse att dom dumheter du radar upp inte längre imponerar på en alltmer uppdaterad mänsklighet.

    Vi lever långt ifrån den verklighet du och dina gelikar
    omhuldar. Vi blir inte längre imponerad av sagor och skrönor, framför allt inte när man försöker ge dem vetenskapligt status…

    So sleep well, sweet prince….

  26. 14 maj, 2008 at 08:46

    Så MrMN gillar att citera Abba Eban. Vad sägs då om följande citat av honom?

    ”Om så generalförsamlingen skulle rösta med 121 röster mot 1 för att Israel skulle dra sig tillbaka till gränserna för vapenstilleståndet [innan 1967] så kommer Israel att vägra följa beslutet.”

    /New York Times, 19/6, 1967

    Snacka om att missa alla möjligheter till fred! Tagande och tagande var hans paroll.

  27. Leila
    14 maj, 2008 at 13:49

    Jag har en väninna från Qamishly i Syrien. Judarna där försvann på natten utan att säga till. De åkte till Turkiet och därifrån till Israel. Grannarna såg aldrig att någon av dem utsattes för någonting. De ville utvandra själva. Deras hus står kvar där. De får jättegärna återvända dit för mig. Samma historier hörde jag i Aleppo, Beirut och Alexandria. INGEN körde ut några judar. Det är bara påhittat alltihop. Irakiska judar tvingades fly när israelerna smällde bomber i deras kvarter. Än idag säger de att de aldrig velat lämna Irak. Deras författare skriver på arabiska, deras musiker skriver musik och sånga på arabiska, och de trivs mest bland palestinier.

    Och den förnedring de ustattes för i Israel har fått många av dem att utvandra. Det sägs nu att 750 000 israeler har utvandrat, främst till USA och Kanada.

Comments are closed.