Varför efterlyses inte Ehud Olmert?

Nu skrivs det en del i tidningarna om att den sudanske presidenten, Omar al-Bashir, ska häktas för folkmord. Själv känner jag inte till detaljerna men jag hoppas och förutsätter att det är berättigat.

DN: ”Internationella brottmålsdomstolen begär Sudans president Omar al-Bashir häktad för folkmord. Ett åtal mot en sittande statschef blir historiskt – men förändrar inte det faktum att världen inte ingrep i tid. För första gången i Internationella brottmålsdomstolens historia kommer åtal att väckas mot en sittande statschef. Godkänns åtalet av de länder som stöder domstolen kommer Sudans president Omar al-Bashir att ställas inför rätta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Darfurregionen i västra Sudan.”

Men jag kan inte undgå att fundera på en man som Ehud Olmert. Hans interna problem med rättsväsendet i Israel är givetvis något som israelerna själva får reda ut. Det verkar helt klart att han tagit emot mutor av en amerikan, dessutom verkar det sannolikt att han ägnat sig åt brott som i Sverige skulle kallas bedrägeri. Men sådant är och förblir frågor för landets eget rättsväsende.

Men när det gäller Israels brott mot de Mänskliga Rättigheterna, Genèvekonventionen, Krigets lagar och FN:s alla resolutioner så är det frågor som hör hemma i internationell rätt. Hagtribunalen är ett ställe där den typen av brott bör utredas och dömas. Ta bara det faktum att Israel har över 10 000 palestinier som politiska fångar. De har inte begått brott i lagens mening, de har inte åtalats, och de har inte dömts.

Dessutom fortsätter Israel hela tiden att bygga ut sina olagliga bosättningar, detta i strid med folkrätten. Hur många oskyldiga palestinier som mördats av Israels armé vet jag inte exakt, men under de senaste åren så räknas dessa i tusental.

En annan omständighet som rimligen också borde vägas in är att åtgärder mot Israels folkmord, låt vara lågintensiva, är utomordentligt lätta att sätta in. EU skulle redan idag kunna införa restriktioner mot landet, restriktioner som skulle få vara kvar till man återgått till 1967 års gränser och flyttat dit apartheidmuren. Även USA skulle kunna agera på det sättet om man ville.

Sudan, Isreal, Krigsförbrytare

Och det viktigaste av allt: Inte en droppe blod skulle behöva spillas, inte en enda soldat skulle behöva sändas till hjälp för palestinierna. En bojkott/blockad skulle vara tillräckligt för att tvinga Israel att följa alla konventioner och resolutioner, men ingenting görs i den riktningen. Visserligen vågar inte höga israeliska militärer åka till Europa på grund av risken för att gripas för krigsförbrytelser, men landets statsledning kan uppenbarligen röra sig fritt utan att riskera någonting.

Jag vet ingenting om Omar al-Bashir mer än att han är Sudans president. Det förefaller ändå rimligt att han är en skurk utav guds nåde. Men varför han häktas när andra krigsförbrytare går fria förstår jag inte. Kan det vara för att han är svart, muslim och för att landet har stora oljetillgångar som de säljer till Kina??

Varför ingriper inte omvärlden i tid när det gäller Israel?

DN1 SDS SvD1 AB DBL i t

Andra om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Israel, Ehud Olmert, Mänskliga Rättigheter, Genèvekonventionen, Krigets lagar, Folkrätten, Apartheid, Omar al-Bashir, Sudan, Olja, Kina, Folkmord, Politik[/tags]

  5 comments for “Varför efterlyses inte Ehud Olmert?

 1. Kurt
  16 juli, 2008 at 08:36

  Det är 106 länder som tillhör internationella brottmålsdomstolens demokratiska medlemsländer, bland dessa finns ju INTE Sudan, Israel eller USA (de flesta länder i Mellanöstern saknas, eftersom de styrs av USA). Brottslingarna försöker skydda sig genom att inte godkänna domstolen.

 2. Palestinier
  16 juli, 2008 at 08:47

  Det är en intenationell hyckleri när det gäller Israel , alla västvärldens ledare tävlar om vem som kan buga sig bäst till herren i Israel
  Relationerna mellan västvärldens politiker och Israel är det samma som mellan tjänstefolket och herren , ett slavs förhållande
  Finns det någon som vågar öppna sin mun och kräva att de krigsförbrytarna i Israel ska utlämnas till den internationella domstolen ?
  Det finns folk som belönas när de mördar barn och kvinnor och uppmuntras att fortsätta
  Sudans president gjort sig skyldig till mord genom att han utnyttjade olika folkstammar och låtet de mörda varnadra till sin egen vinning
  Det finns många ledare som har mördat och lemlästat civila och de går fria som till exampel de barbariska arabiska ledarna och de mest fascistiska och kriminella sionister i Israel , Varför ingen begär de häktade för krigsförbrytelse ?
  Alla som vägrar samarebta med USA betraktas som terrorister , Al Basher vägrar låta USA ha kontrollen över oljan i Sudan och därför stämplas han som krigsförbrytare

 3. 16 juli, 2008 at 10:32

  Ett annat som borde diskuteras är Turkiets folkmord på assyrierna och armenierna. Detta var den första folkmordet under 1900talet och detta är fortfarande något som ingen vågar erkänna (Sveriges politiker tillghör den skaran).

  Turkiet måste även dom stå åtalade för ett folkmord som dödae över 2 tredjedelar av de kristna!

 4. Mansour
  16 juli, 2008 at 18:32

  @Isax

  Det låter delade uppfattningar om det så kallade folkmordet på armenierna. Kristna har aldrig förföljts under det osmanska riket och de judar som förföljdes under inkvisitionen tog osmanerna med öppna armar. Armenierna tvångsförflyttades från nordöstra Turkiet pga att de de allierade sig med ryssarna mot turkarna. Det pratas aldrig om de många turkar som fick sätta livet till pga denna allians.

 5. Sara G
  17 juli, 2008 at 12:51

  Det så kallade massmordet på armenierna är det äss som sionister brukar dra fram så fort deras åsikter börjar förlora samstämmighet med verkligheten.
  Det intressanta i sammanhanget är hur antalet döda växer med åren! Jag tror antalet offer från början var c:a tjugotusen…

  Krigen i Sudan
  är ett annat äss. För alla vet ju vilken folkgrupp som har makten i landet, araber eller hur?
  Man glömme lätt hur Sudans rika oljetillgångar lockar giriga västländer och deras nyimperalism. Till och med svenska företag, Lundin Oil – och politikern Carl Bildt har stora intressen där.

Comments are closed.